AKTUELNOSTI<>
042003<><>

Magic: The Gathering

Turniri sa nagradama do 30.000 dolara

Pre tačno šest godina, u aprilu 1997. godine, pisali smo o računarskim igrama Magic: The Gathering zasnovanim na istoimenoj društvenoj igri sa naročitim kartama. Tada su se na tržištu pojavile dve verzije, jedna u izdanju „Acclaima” a druga u izdanju „Microprosea” (štaviše, bila je to poslednja igra koju je legendarni Sid Mejer radio za „Microprose”).

Premda nije bilo više sličnih računarskih simulacija, popularnost MTG-a je u međuvremenu porasla („Mensa” ga je uvrstila među pet najinteligentnijih igara na svetu). Napravljena je i online verzija (Magic Online), gde igrači širom sveta virtuelne karte sa kojima igraju plaćaju pravim novcem.

U našoj zemlji je, pored računarske, i tzv. stona verzija stekla priličan broj ljubitelja, a svakako bi ih bilo i više kada bi bolje znali pravila. Objasnićemo osnove Magic: The Gatheringa.

Šta je Magic?

Magic: The Gathering je strateška igra za više igrača u kojoj se koriste magijske karte. Te karte prikazuju fantastične i maštovite svetove, poput onih koje je osmislio Tolkin. Divno su ilustrovane, sa citatima koji prate tematiku istoimene serije romana.

Protivnici preuzimaju uloge čarobnjakâ koji se bore za kontrolu kroz seriju karata, dok početnih 20 poena predstavljaju njihovu životnu energiju. Jedna partija traje u proseku 15-20 minuta.

Da biste igrali, potrebna je veština i razmišljanje (kao u bridžu ili šahu), ali i malo sreće, kako u samoj igri, tako i prilikom menjanja karti sa drugim igračima.

Magic može da se igra i na kompetitivnom nivou, što ga čini tako popularnim u svetu (karte za Magic: The Gathering postoje na 10 različitih jezika). Na turnirima možete da sretnete i igrate protiv iskusnijih igrača i uključite se u trku za najboljeg u regiji, zemlji, Evropi, pa i svetu. Na svetskom prevenstvu svaku zemlju predstavljaju tri igrača, a svaki od njih dobija po 1000 dolara. Mogu da osvoje i preko 25.000 dolara na individualnim takmičenjima. Kod nas se tokom godine organizuje četiri-pet kvalifikacionih turnira za veće svetske turnire (Pro Tour). Na svetskim turnirima prvih 64 učesnika dobija nagradu. Najmanja je 500, a prvoplasirani može da osvoji i preko 30.000 dolara.

Boje

Magije Magica postoje u pet različitih boja, a izbor boje je jedan od odlučujućih činilaca jačine špila. Postoje dve mogućnosti: da boje odaberete tako da napravite izbor kvalitetnih karata od kojih je svaka individualno dobra, i kao takve brzo mogu da svedu broj poena protivnika na nulu; međutim, izbor boja može biti i takav da same po sebi nisu savršene, ali je njihova celina prilagođena svrsi. Biće jasnije nakon što prikažemo boje i njihove mogućnosti.

Bela magija vuče svoju moć iz ravnica. Čarobnjaci koji je koriste koncentrišu se na magije lečenja i zaštite, ali ne zanemaruju ni veštinu ratovanja.

Bela je boja zaštite, a takođe i ravnoteže, sposobna da reši svaki problem, ili uspori protivnika do krajnosti, podižući skoro neprobojnu zaštitu do momenta u kome želi da kontraofanzivom stigne do pobede.

Zelena magija se napaja iz velelepnih šuma. Kao i priroda, zelena magija može da nosi spokojan život ili razarajuću katastrofu.

Zelena je boja životinja. Njena sila počiva u raznovrsnosti stvorenja. Ako igrate zelenom bojom, uvek ćete imati veća i bolja stvorenja na bojištu.

Crvena magija uzima energiju iz planina. Gospodari zemlje i vatre, crveni čarobnjaci napreduju kroz haotični kovitlac bitke.

Crvena je boja haosa. Sposobna da spali polja, crvena izaziva velike destrukcije tokom duela u Magicu. Plaše je se i poštuju zbog njenih podmuklih stvorenja i ogromnih zmajeva koji bljuju vatru.

Moć crne magije dolazi iz močvara, oblasti gde smrt i trulež vladaju. Crni čarobnjaci, ozloglašeni po svojoj okrutnosti, koriste magiju čija razorna moć je ogromna, ali može da bude pogubna i po njih same.

Crna je boja smrti. Crna magija je i inače poznata kao najstrašnija i najteža za kontrolu. Mali je broj stvorenja u svetu Magica koje crna magija ne može da pretvori u pepeo. U stanju je čak i da vam istrgne karte iz ruku!

Plava magija protiče između ostrva i hrani plave čarobnjake psihološkom energijom. Plavih čarobnjaka se boje zbog njihove sposobnosti da stvaraju iluzije i kontrolišu sile vazduha i vode.

Plava je boja kontrole. Plava teroriše protivnika, zato što je uvek nepredvidiva, prikradajuća i iznenadna. Ukoliko volite da kontrolišete situaciju, plava boja je za vas.

Špilovi

Nemojte zaboraviti veze između boja. Neke su saveznici, a neke prirodni neprijatelji. Ovo proveravate na pozadinama Magic karata. Boje su poređane poput obruča: one koje su jedna pored druge su saveznici, a naspramne neprijatelji. Čak i ako ste u stanju da napravite špil od samo jedne boje, spektar mogućnosti se proširuje ako koristite više njih.

Špil treba da sadrži najmanje 60 karata, a gornje granice nema. Ipak, ne treba preterivati. Najbolje je nabaviti gotov špil (Preconstructed Deck). On se obično sastoji od dve, tri boje i ima osmišljenu generalnu koncepciju igre, na primer pobediti malim brzim stvorenjima, ili, suprotno tome, manjim brojem ogromnih stvorenja.

Dobro je napraviti i špil od najnovijih karata (poslednje izdanje je „Legions”), zato što ćete tako moći da ih koristite duže. Špil možete neprestano modifikovati kartama za koje smatrate da će ga poboljšati.

Turniri

Magic: The Gathering se kod nas igra na nekoliko mesta (više podataka može se naći na adresi www.klubzmaj.org.yu/mtg). Na turnirima ćete upoznati ostale igrače, a odatle druženje i plovidba kroz svet epske fantastike ide lako.

Turniri su najbolje mesto za proveru sopstvene taktike. Početnici bi trebalo da posete prvo manje turnire, gde se primenjuju manje stroga pravila igre i gde sudije intervenišu samo u najekstremnijim situacijama. Ova vrsta turnira napravljena je za podučavanje novih igrača, pa je atmosfera prijateljska i opuštena.

Postoje dve vrste turnira u Magicu, Limited i Constructed. U prvom slučaju igrate sa špilom koji pravite na licu mesta od karata koje dobijate iz neotvorenih pakovanja. U drugom slučaju nosite sopstveni, „najubojitiji” špil. Limited je interesantniji za nove igrače zato što im omogućava da se okušaju protiv iskusnijih igrača pod istim uslovima. O istom trošku mogu i da pribave karte na jeftiniji način i osvoje nešto na turniru.

Vaše učešće na zvaničnim turnirima beleži se i možete na Internetu pogledati svoj rang. Možete poštom dobiti i specijalne nagrade, prema broju turnira na kojima ste učestvovali (bez obzira na uspeh).

Naše nacionalno prvenstvo održava se početkom maja i na njega su pozvana prva četvorica sa prošlogodišnjeg nacionalnog prvenstva, potom prvih desetoro po rangu kod nas, i po deset prvoplasiranih sa regionalnih prvenstava Beograda i Novog Sada, koja se održavaju početkom aprila.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno da vas zainteresuje za početak. Srećno, lepo se zabavite, i vidimo se na regionalnom, nacionalnom ili, možda, svetskom prvenstvu!

Bojan JOVIČIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Magic: The Gathering
Šta mislite o ovom tekstu?

 DOMAĆA SCENA
Odbrana Beograda

 JA, IGRAČ
Mjehur Ubica

Pro Tour Venice

Od 20. do 23. marta ove godine u venecijanskom hotelu „Pallazo” održan je Pro Tour Venice. Najbolji timovi su se takmičili za prvo mesto i nagradu od 60.000 dolara. Pobedio je japanski tim PS/2. Učestvovalo je 310 igrača među kojima i naš predstavnik (pobednik kvalifikacionog turnira) Milutin Kecojević. Završio je na 156. mestu, što je solidan uspeh s obzirom da mu je ovo prvo pojavljivanje na nekom internacionalnom turniru. Više o samom turniru može se saznati na adresi www.ptvenice.com.
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera