TEST JOY<>
022003<><>

Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel

Skoro kao pravi

Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel
Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel
Iz ponude volana firme „Logitech” ovog puta odabrali smo njihov „drugi” po važnosti model, tzv. MOMO Racing Force. U zaista širokoj lepezi ovog tipa igračkih pomagala jedino se zbog performansi može izdvojiti MOMO Force, ali uz konstataciju da mu je cena skoro dvostruko veća. Iako ne dolazi obložen kožom, za MOMO Racing Force sa sigurnošću možemo da kažemo da će privući sve tvrdokorne ljubitelje PC simulacija vožnje koji ne žele da prave kompromise kada je kvalitet izrade u pitanju.

Pored volana i postolja sa papučicama, u paketu se nalazi i ispravljač za struju, CD sa potrebnim drajverima i kratko uputstvo. Instalacija ovog „drhtavca” je jednostavna i potpuno automatizovana, kao i kod svih USB uređaja. Kalibracija je automatska, a u podešavanjima pored korekcije jačine Force Feedback efekata možete da isprobate (pritiskom dugmića na volanu) za šta je sve ovaj mališan sposoban. Za potpunu kontrolu nad funkcijama volana u igrama „Logitech” daje program pod nazivom WingMan Profiler iz kog se na jednostavan način može izvršiti unifikacija komandi i startovanje igara pod željenim setupom.

Volan je izrađen od masivne plastike koja uliva poverenje da se neće slomiti u slučaju naglih pokreta i poseduje izuzetno skladno dizajnirane linije kućišta. Upravljač je malih dimenzija (ali velike debljine) i izuzetnog „MOMO” dizajna. Iznenađenje je sekvencijalni menjač na desnoj strani, a vodilo se računa i o levorukim igračima pa menjač bez problema može da se premesti i na levu stranu. Upravljač i ručica menjača obloženi su kvalitetnom gumom, što u toku vožnje daje odličan „hvat” i proizvodi osećaj veće ’upravljivosti’. Na prednjem pokretnom panelu postoji čak šest konfigurabilnih tastera, dok se iza samog upravljača nalaze dve ručice, tzv. Paddle shiftersi (kao u Formuli 1), što daje profesionalniji izgled. S obzirom na robusnost Force Feedback motora, činjenica da se volan za sto pričvršćuje samo jednim plastičnim vijkom malo nas je zabrinula. Ali ni nakon višesatnog igranja i podrhtavanja celog sklopa nije došlo do najmanjeg pomeranja. Upravljač može da se pomera u dijapazonu od 240 stepeni, što je i više nego dovoljno za igranje bilo koje simulacije.

Moretti-Monza
„Logitech” sve češće upotrebljava reč „MOMO” kao deo imena kod svojih ekskluzivnih modela. U pitanju je italijanska firma za proizvodnju upravljača za sportske i gradske automobile čiji počeci datiraju još davnih šezdesetih godina prošlog veka. Osnovao ju je gospodin Đampijero Moreti (Giampiero Moretti) jer nije bio zadovoljan performansama upravljača koji su se u to vreme ugrađivali u sportske automobile. Pošto je i sam bio vozač amater strašno ga je nervirala predimenzioniranost kruga volana, ali i izuzetno tanka linija (prečnik materijala). Tada je rešio da sam izradi upravljač po svojoj meri (znatno manjih dimenzija i veće debljine) koji je brzo „upao u oči” ljudima iz „Ferarija”. Svetlosnom brzinom upravljač je ugrađen u bolid čuvenog vozača Džona Sirtisa (John Surtees), a „Ferari” je iste godine stigao do šampionske titule. Od tada je „MOMO” stalni član „Ferarijeve” ekipe, a u to možete da se uverite pogledom u unutrašnjost Šumaherovog bolida na bilo kom prenosu trka Formule 1. U svakom slučaju, ako ste zainteresovani da otkrijete još ponešto o ovom zanimljivom proizvođaču upravljača, felni, ručica menjača za automobile ali i ručnih satova, naočara za sunce, sportske obuće i odeće, adresa je www.momo.it.
 
Deo sa papučicama takođe je izrađen od masivne plastike, dok je deo na koji se oslanjaju stopala (pete) teksturiran pa ne može da dođe do proklizavanja. Sa donje strane su četiri mala gumena oslonca za sprečavanje klizanja po podu (odlično za parket i slične glatke površine), a tu je i specijalni „nazubljeni” dodatak koji se prostire gotovo celom širinom postolja i služi u slučaju postavljanja postolja na tepih ili neku drugu „čupavu” podlogu.

Testiranje volana obavili smo uz pomoć nekoliko aktuelnih simulacija vožnje (Rally Sport Challenge, Need For Speed: Hot Pursuit 2, Moto GP, F1 Grand Prix 4...) i nismo imali zamerki. Implementacija Force Feedback efekata zavisi od samog proizvođača softvera, ali MOMO Racing Force zaslužuje veoma visoku ocenu jer istinski trese, lupa i udara. Osećaj tokom vožnje je sjajan, a za to je velikim delom zaslužan dizajn upravljača i debela teksturirana guma kojom je obložen. Force Feedback motor je izuzetne snage, pa se preporučuju češće pauze u slučaju dugotrajnog igranja. Ono što bismo ovom volanu mogli da zamerimo jesu plastične papučice za gas i kočnicu, kao i njihov standardni „kamionski” položaj (pritiskaju se nadole; „viseće” papučice, kao u pravim automobilima, do sada jedino ima „Saitekov” model R220). Sve ostalo spada u visoku klasu.

Vladimir PISODOROV

 
 AKTUELNOSTI
MechWarrior: Dark Age

 TEST JOY
Logitech MOMO Racing Force Feedback Wheel
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius MaxFire Libre Wireless G-12 Twin

 JA, IGRAČ
Kvarilac omladine

PROIZVOĐAČ:
Logitech
KONTAKT:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera