CeDeTEKA<>
012002<><>

Terra Recognita

Eminentni jugoslovenski fotograf i veliki zaljubljenik u prirodu Milan Živković jedan je od malobrojnih umetnika koji svoje fotografije objavljuje na kompakt disku i tako ih čini dostupnih širokoj masi korisnika. Nakon kompakt diska Čudesna priroda, o kojem je ranije bilo reči na ovim stranicama, Živković je, u saradnji s Prirodnjačkim muzejom iz Beograda, predstavio još jednu jedinstvenu kolekciju fotografija prirode, ovog puta posvećenu najmanjim pripadnicima faune.

Terra Recognita je CD-ROM katalog publikovan tokom velike izložbe Živkovićevih fotografija, koja je održana krajem 2001. godine u Prirodnjačkom muzeju. Autor je izložbu zamislio kao skupinu, kako se u prologu navodi, sto motiva-tema u kojima gledalac treba da nađe motivaciju za ojačavanje svog stava i ponašanja prema sopstvenom biću i ambijentu. Autor je ovom zbirkom izrazio svoje divljenje veštinama pomoću kojih uspevaju da prežive mala i često prezrena stvorenja iz sveta insekata. Živković je posebno intrigiran umešnošću prerušavanja i podražavanja, koje insekti obilato koriste u svojoj svakodnevnoj borbi za opstanak, tako da se na mnogim fotografijama u kolekciji mogu naći slike - skrivalice, njegovo najdraže sredstvo komunikacije s publikom. Ove fotografije predivno ilustruju motive i stvaralačku moć prirode u prvom, kao i umešnost fotografa u drugom planu. Autor insistira na autentičnosti snimaka i tvrdi da nije manipulisao živim bićima niti na veštački način modifikovao karakter snimaka. Umetnička vrednost predstavljenog opusa time dodatno dobija na težini.

Program je urađen u Adobe Acrobat formatu, tako da su sve fotografije inkorporirane u jedan PDF dokument, odakle se mogu pregledati u formi slajd-šoua. Format fotografija je nešto manji, tako da je bilo kakva dalja upotreba (preštampavanje, modifikacija) i tehnički onemogućena. Pa ipak, korisnici će na ekranu videti sve što je potrebno da fotografiju dožive na pravi način. Disk se po popularnoj ceni može nabaviti u Prirodnjačkom muzeju, Njegoševa 51 (tel. 011/3442-147 i 3442-149).

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Terra Recognita
Šta mislite o ovom tekstu?
Stari vek
BITEF
Disney Trivia Challenge

Softver ustupio izdavač
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera