PDA

Prikaži potpunu verziju : Gitare i računari...

Strane : 1 2 3 4 [5]

WhenDarknessFalls
7.4.2010, 23:50
Hvala :)

Sto se tice pojacala, imas par varijanti za oko 7k dinara, i to je nesto najjeftinije a da je novo (pogledaj mitrosov sajt) :) Bilo koje od tih pojacala ce biti mnogo bolja varijanta od DI boxa i gitare direkt u komp.. Sad, sve zavisi od tvog budzeta.. U svakom slucaju, probaj sve, pa vidi sta ti odgovara :)

Sto se tice DI boxeva, nisu ni oni jeftini, tesko ces naci nesto ispod 30-40e, a i nemaju svi distorzije/efekte na sebi, tako da ti ne gine i kupovina pedale onda (pretpostavljam da te distorzija interesuje), tako da te sve to skupa izadje skuplje od nekog low budget pojacala, a zvuk ce i dalje biti izvestacen i plastican, jer se DI boxevi prevashodno koriste za snimanje i kacenje u razglas :) Medjutim, ako se vec odlucis za ovu varijantu, preporucujem ti da pogledas/probas Behringer GDI21 (http://www.behringer.com/EN/images/lightboxphotos/GDI21_P0295_Top_XL.jpg). On spada u te jeftinije sprave, ali je stvarno kvalitetan, i za te pare nema bolje (oko 40ak eura je). Ima vise distorzija/klinova, plus neke simulatore pojacala, a preko njega mozes i da snimas sasvim ok kucne snimke... Preturi po jutjubu, ima mali milion klipova o njemu :) Jedina mana je sto ne moze uvek da se nadje, ja sam krajem prosle godine preturio ceo BG i nisam mogao da nadjem verziju za bass :)

M1los
8.4.2010, 0:17
Šta će mu pedale, kad dist i milion drugih efekata može simulirati pomoću Guitar Rig-a, i sličnog softvera?

WhenDarknessFalls
8.4.2010, 0:26
To je vec posebna prica. Latencije? Integrisana zvucna? Moze to da se skarabudzi sa asio4all, ali uvek ce da postoji latencija, i koliko god mala bila, uvek smeta.. Nekom manje, nekom vise, sve je stvar korisnika... Zato i kazem, posebna prica :)

M1los
8.4.2010, 0:40
Mislio sam na opciju nabavke DI-Boxa :) . Tad se problemi latencije eliminišu, koliko mi je poznato.

Highlander
8.4.2010, 5:07
Nego, zaboravih da pitam danas, kakav je clean na pomenutom Ibanezu?

PeTkO
8.4.2010, 13:42
Postoji i ona malo skuplja varijanta gde bi umesto pojacala kupio procesor...na njemu ionako imas sve. Ukljucis gitaru u procesor, procesor mozes u bilo koje zvucnike (mozes i u komp) i milina. Mislim da ce kvalitet zvuka biti bolji od pojacala od 7k dinara...a cena procesora (solidnih) je tu negde (do 10k najvise)

A ako hoces bas pojacalo, iskreno bi ti preporucio ovo pojacalo http://www.behringer.com/EN/Products/GM108.aspx . 15W je, ali se meni mnogo svidja. Svirao sam sa njim na jednoj svirci gde je bio ukljucen u ozvucenje od 300W (preko instrumental mikrofona, ne preko kabla) i mogu da ti kazem da se stvarno super cuje.

WhenDarknessFalls
8.4.2010, 13:43
Mislio sam na opciju nabavke DI-Boxa :) . Tad se problemi latencije eliminišu, koliko mi je poznato.

Ne? I dalje zvucna radi sav posao, DI box cisto balansira signal. Jedino neki jeftiniji interfejs ili nova zvucna bi sredila stvar sa latencijama.

@Highlander, sta znam... Koristimo i clean dosta, i meni zvuci ok. Sad, opet kazem, vidi na jutjubu kako zvuci, ili probaj gitaru :)

White Ripper
8.4.2010, 21:35
Ma kupuj i ne pitaj vise.170 ibanez ti je extra stvar,ton vrxunski,ako nista bolji je od vecine nekih skupljih gitara!Ovo sa pravom mogu da potvrdim jer sam isprobo.Kasnije ako budes htio mozes rucno sam da odradis i floyd i uzivas.

Pojacalo nije neki problem.Uzmi koje oces za taj budzet kolik imas i tjeraj naprijed;)

Dreamfall
8.4.2010, 22:40
Najjaca kombinacija za coveka sa nasih prostora sa tradicionalno praznim dzepovima je Ibanez GRG270(oko 25k din),neko bilo koje Cube pojacalce(moze da se nadje pristojan model za oko 10k ),i Boss MD2 pedala(oko 6k din) , kao prvo gitara je vrh, najbolji izdanak GRG serije a ako ne cenovno onda je po kvalitetu blizu modelima RG serija (npr RG320),o Cube pojacalima ne treba trositi reci,sama su dokazala svoj kvalitet i prva su kupovina ako se nema para za Peavy ,a Boss MD2 pedala je parce moje standardne opreme koje ce me verovatno nadziveti :kreza: To izadje oko 41k din a trajace duugoooo...jos bih mogao da kazem par lepih reci o kombinaciji Boss MD2 i Ibanez GRG270 koja ,nezavisno od pojacala, daje neverovatan zvuk...kao da su pravljeni jedno za drugo...mada je ovo samo moje licno misljenje nadam se da sam nekom pomogao :nov_guita

Highlander
8.4.2010, 22:42
Probao sam gitaru danas, tj. više njih. :D
U Mitrosu košta 21800din, uključili mi u neko ogromno pojačalo i zvuk je bio tako dobar da jede živu decu i izuva iz martinke.
U Music House-u sam takođe probao, ali mi se čini da nešto nije bilo u redu sa gitarom, prve dve žice su davale preslab zvuk, kao da nije ni uključena, dok je najdeblja nadjačavala sve ostale čak i ako je samo pipnem. Ovde je nešto jeftinija, ali ne mnogo.
U Mix-u nisu imali 170, ali sam zato probao 270. Isto je jako dobra gitara, zvuk više bio trash, mada je to verovatno bilo do pojačala. Clean je sasvim zadovoljavajući, nije baš da peva, ali to je zato što sam drugi put u životu uzeo električnu gitaru u ruke. Prvi put je bio danas u Mitrosu.
Tako da je odluka pala, kupujem GRG170, samo treba da skupim još malo para, pa da uzmem odmah i pojačalo.
Hvala svima.

P.S. Ako neko želi da čuje moje brljanje po akustičnoj gitari, može to da uradi ovde http://www.youtube.com/user/Madjerac
Snimano je jeftinim mikrofonom, tako da zvuk baš i nije neki.
btw, sad mnogo bolje sviram ove pesme, ovde sam imao tremu i bio malo ukočen... :opanachke

White Ripper
9.4.2010, 21:16
U Music House-u sam takođe probao, ali mi se čini da nešto nije bilo u redu sa gitarom, prve dve žice su davale preslab zvuk, kao da nije ni uključena, dok je najdeblja nadjačavala sve ostale čak i ako je samo pipnem. Ovde je nešto jeftinija, ali ne mnogo.

To se sredjuje potenciometrima.:kreza:

PeTkO
17.4.2010, 22:31
Ovako stoje stvari...posle skoro 2 godine aktivnog sviranja i usavrsavanja tehnika, odlucio sam da ovu 10 godina staru, rucno radjenu gitaru zamenim novom gitarom sa cenom do 200 evra. I naravno nasao sam na veliku dilemu. Svidjaju mi se dva modela: Ibanez GRX20 i Jackson J20. U sustini ova dva modela su ista, samo malo razlicita (broj magneta), pa me interesujete sta mi preporucujete od ova dva modela (ako hocete, mozete jos neki model da mi preporucte)?

Inace, sviram skoro sve, od bluza, starog dobrog rocka, pa do metala (samo metallica i eventualno nesto malo Sonata).

Unapred hvala

Dreamfall
18.4.2010, 4:31
Ovako stoje stvari...posle skoro 2 godine aktivnog sviranja i usavrsavanja tehnika, odlucio sam da ovu 10 godina staru, rucno radjenu gitaru zamenim novom gitarom sa cenom do 200 evra. I naravno nasao sam na veliku dilemu. Svidjaju mi se dva modela: Ibanez GRX20 i Jackson J20. U sustini ova dva modela su ista, samo malo razlicita (broj magneta), pa me interesujete sta mi preporucujete od ova dva modela (ako hocete, mozete jos neki model da mi preporucte)?

Inace, sviram skoro sve, od bluza, starog dobrog rocka, pa do metala (samo metallica i eventualno nesto malo Sonata).

Unapred hvala

Moja najtoplija preporuka ti je da uzmes ovog Ibaneza grx20

review:
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/electric_guitars/ibanez/grx20/index.html

Kako zvuci,random clip:
http://www.youtube.com/watch?v=sToa5vRg7eU&feature=related

mogu licno da potvrdim da je gitara piece of art za te pare...

a ako ikako mozes da se ispruzis za jos koju stotinu evra onda je Ibanez rg350dx najbolja kupovina koju ces da nacinis u zivotu...licno sam imao posla sa ovom gitarom i mislim da trenutno nema bolje gitare ,,normalne'' cene na trzistu :n_klanja: :n_klanja: ,mnogo mi je bilo zao kad sam je prodao :( :facepalm

review:
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/electric_guitars/ibanez/rg350dx/index.html

Zvuk:
http://www.youtube.com/watch?v=24P_m7fMTbA&feature=related

EDIT:
tacnije moras da nadjes jos 244e za ovaj RG350dx
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1591-Ibanez-RG350EX-BK/
EDIT2:
ja sad imam ovu gitaru http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1559-Ibanez-GRG270B-BKN/
i kao sto sam napisao par postova iznad ta gitara uz BOSS MD-2 vredi kao jos barem 100e skuplja gitara od nje :D

PeTkO
18.4.2010, 13:24
Uf, ti ga pretera...odakle mi jos 244 evra :D

Razgovarao sam sa finansijerom (moj cale :)) i moze da se ispruzi do nekih 23-24 hiljada. E to mi sada otvara malo veci izbor Ibanezovih gitara, pa sta je najbolje od ovih modela:
Ibanez GRX20
Ibanez GRGR121EX - BKN
Ibanes GSA60 - BKN
Ibanez GRG150 - BKN
Ibanez GRG170DX - BKN

Ali ako mozete napisite mi razlike...posto mi sve ove gitare deluju da su veoma slicne...U cemu je razlika, drvo, elektronika?

Dreamfall
18.4.2010, 15:23
Uf, ti ga pretera...odakle mi jos 244 evra :D

Razgovarao sam sa finansijerom (moj cale :)) i moze da se ispruzi do nekih 23-24 hiljada. E to mi sada otvara malo veci izbor Ibanezovih gitara, pa sta je najbolje od ovih modela:
Ibanez GRX20
Ibanez GRGR121EX - BKN
Ibanes GSA60 - BKN
Ibanez GRG150 - BKN
Ibanez GRG170DX - BKN

Ali ako mozete napisite mi razlike...posto mi sve ove gitare deluju da su veoma slicne...U cemu je razlika, drvo, elektronika?

Pa dobro :D
Da pocnemo od GRX20
http://www.musiccentar.com/i-2423/ibanez-grx20-jb-elektricna-gitara

ova dzitra je OK za te pare...na linku iznad na kraju strane imas video klipove da cujes kako zvuci...elem gitara ima fixed bridge,nema lockupove i fale mu middle magneti...fixed bridge za razliku od floating bridge onemogucava dvosmerno pomeranje whammy bar rucice (narodski kurgla ) zbog cega neces moci da razvijas Dimebag Darell stil sviranja ali je OK...lockupovi zaista umanjuju sansu od rastimovanja gitare ali ovde ih ipak nema :kreza: , a middle magneti ti ne trebaju osim ako ne sviras jazz previse pa ti treba gloomy clean... ocena 6/10

Ibanez GRGR121EX - BKN
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1562-Ibanez-GRGR121EX-BKN/

e sad ova gitara se od one gornje razlikuje samo u boljem finish-u detalja i boljem kvalitetu fretboarda...ocena 6.5/10

Ibanes GSA60 - BKN

http://www.musiccentar.com/i-2672/ibanez-gsa60-bkn-elektricna-gitara

ova gitara ti je bas onako eye candy ;) ima malko bolje magnete od predhodna dva modela ali nekako ima mnogo bolji zvuk (moje licno misljenje )
ocena 7/10

dalje Ibanez GRG150 - BKN
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/4629-Ibanez-GRG150-BKN-/

dosta bolji bridge od predhodnih modela i OK magneti ali meni nekako zvuci bzv,iako je dosta skupa i svi je dizu u nebo za te pare,od mene dobija 6.5/10

GRG170dx
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1560-Ibanez-GRG170DX-BKN/

OK gitara za upper intermediate gitariste,ja sam imao srecu da sam pocinjao da sviram na njoj i trajala je dugo,iako je prakticno ista kao grg150 ima mnogo bolji zvuk,mozda jeste najskuplja od svih ali je i najbolja,ocena 8/10

jos jednom ako mozes da izguras 28k dinara za ovu gitaru http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1559-Ibanez-GRG270B-BKN/
to ce da bude pravi pogodak,jer za jos samo 5k vise dobijes lockup,floating bridge i extra zvuk,ocena 9/10...eto toliko, nadam sa da sam pomogao :D

PeTkO
18.4.2010, 16:11
E da ima zahvalnica lupio bi ti 100 komada...Ovako imas jedno pivo ako se ikada vidimo :)

Ma nema sanse da nadjem negde jos 4-5k jedva sam ga ubedio i da mi da pare za ovo :) Zbog ibaneza sam se odrekao Line6 pojacala od 15W na neko vreme. Mislim da je realno bolje da kupim Ibaneza pa posle da uzmem pojacalo, nego da kupim nekog Squier i Line6 pojacalo.

Mislim da cu da uzmem ili GSA60 ili GRG170gx..A to cu da odlucim kad odem i kad ih uzmem u ruke.

Intersuje me samo da li su ove gitare originali (Made in Japan) ili su kopije (made in zimbabwe)?

Dreamfall
18.4.2010, 19:59
E da ima zahvalnica lupio bi ti 100 komada...Ovako imas jedno pivo ako se ikada vidimo :)

Ma nema sanse da nadjem negde jos 4-5k jedva sam ga ubedio i da mi da pare za ovo :) Zbog ibaneza sam se odrekao Line6 pojacala od 15W na neko vreme. Mislim da je realno bolje da kupim Ibaneza pa posle da uzmem pojacalo, nego da kupim nekog Squier i Line6 pojacalo.

Mislim da cu da uzmem ili GSA60 ili GRG170gx..A to cu da odlucim kad odem i kad ih uzmem u ruke.

Intersuje me samo da li su ove gitare originali (Made in Japan) ili su kopije (made in zimbabwe)?

Delovi za gitare se svi prave u Japanu,a same gitare se sklapaju kojekude...ako kupujes Gio seriju (GRG) retko ces naci neku gitaru iz Japana dok se RG,Prestige...i neki GRG270 modeli sklapaju i u Japanu...meni je gitara Made in Indonesia ,crafted in Japan,i nista joj do sada ne fali(vec 2 god ), nego ,kad kupujes gitaru obavezno procitaj na glavi vrata, odmah ispod civija, sta pise,ako pise made in China pitaj ih jer imaju gitare sklopljene u nekoj drugoj zemlji...jer ima neka fora da se drvo u Kini zbog vlaznog vremena krace susi i da te gitare imaju tup zvuk,dok kada se dzitre sklope u nekim tropskim zemljama imaju ostar i precizan zvuk zbog dovoljno suvog i dobro obradjenog drveta...ali to je samo teorija.Jos da dodam da kruze price da Kinezi grese na nekim sitnicama u procesu sklapanja...npr preskoce stimovanje,promase string gauge (debljina zica ) za neke modele,ako se radi o floating bridge ne postave sundjer u kuciste sa elektronikom pa gitara zveci,ne stave obavezne kljuceve u paket sa gitarom itd... :D

Uros Ducic
25.4.2010, 13:51
Imam problem sa gitar rigom.Kada ubacim gitaru u mikrofonski ulaz, imam "cist" zvuk.Ali kada dodam neki efekat ili distorziju zvuk je i dalje "cist"(clean), bez onog zvuka koji bi trebalo da dobijem !!!
A kada ukljucim u linijski jack (line in) uopste nemam zvuka !
Imam windows 7 i integrisanu realtek zvucnu karticu.Da li znate u cemu je problem ???

Uros Ducic
25.4.2010, 19:27
Imate li neko resenje? :confused:

PeTkO
26.4.2010, 2:41
Mislim da ti je ukljucen onaj bypass ili da nisi lepo podesio sam Guitar Rig. Inace, da li mozes da pustis muziku iz winampa i da sviras u Guitar Rig u isto vreme? Ja nisam mogao ni na Visti ni na Win7 dok sam na XP-u ladno pustao muziku, igre i guitar rig u isto vreme. Znaci ne cuje mi se muzika iz winampa ako mi je guitar rig upaljen pre winampa.

Uros Ducic
26.4.2010, 16:16
Mislim da ti je ukljucen onaj bypass ili da nisi lepo podesio sam Guitar Rig. Inace, da li mozes da pustis muziku iz winampa i da sviras u Guitar Rig u isto vreme? Ja nisam mogao ni na Visti ni na Win7 dok sam na XP-u ladno pustao muziku, igre i guitar rig u isto vreme. Znaci ne cuje mi se muzika iz winampa ako mi je guitar rig upaljen pre winampa.

Ne, ne mogu ni da pustam muziku...
A gde se to podesava ???

WhenDarknessFalls
26.4.2010, 23:12
Mozda ti je Line in mutiran/utisan u samim Windowsovim podesavajima za zvuk?

Schnak3
3.5.2010, 10:38
songsterr.com -odlican sajt na kojem imate akorde za vise instrumenata, a i mozete da cujete matricu pesme.

marco 97 sonny
3.7.2010, 22:03
Evo ti probaj malo Iron Maiden da sviras ovo je bas lako iz fear of the dark.Pozz:ciao:12645

mozesh mi malo samo pojasniti sliku...plz brojevi su ustvari polje tako???
ebgdae-zice

shta je ono gore D Bb ???

Schnak3
4.7.2010, 0:44
ebgdae-zice

Ti brojevi oznacavaju pragove. Na gitari imas oznacen 3. 5. 7. 12. 15 i 17. prag kruzicima.

Dreamfall
4.7.2010, 8:43
ebgdae-zice

Aaa,ovo moj burazer stavio sa ovog acc al' nije na odmet da ti ja objasnim posto sam preuzeo acc od njega :dzavo:

EBGDAE su ti zice i to ona skroz dole(na slici) je najdeblja a ona skroz gore je najtanja,a brojevi ti oznacavaju brojeve polja(pragova) na gitari znaci

E-------------------6--------------( 6ti prag najtanja zica,svira se zadnja)
B----------------5----------------(peti prag predzanja zica)
G-------------4------------------(4ti prag)
D----------3---------------------(treci prag)
A-------2--------------------(drugi prag)
E----1------------------------(prvi prag najdeblja zica,nota se svira prva)

D ti oznacava D-dur akord za pratecu gitaru,tj dok solo gitara svira intro ritam gitara svira D-dur u odredjenom ritmu sve dok ne promeni akord na Eb,C itd...

Simple :D

Don Lazar
23.7.2010, 9:59
o, pa zar je ova tema toliko zapuštena?

Pa ok, došao sam jel mi nešto treba, naravno

Da li neko zna gde mogu da se nađu tablature za muziku iz filma ''Balkan Ekspres''

ja uspem nekako da ga odsviram na klavijaturama, ali na gitari nikak na mogu da ubodem note.

Hvala u napred

PeTkO
23.7.2010, 14:57
Note se ne ubadaju, one se nauce pa se sviraju :)

Zasto ako vec ne znas note na gitari, ne prebacis sve to u Guitar Pro i on ce ti sam pokazati pragove?

Sheridan
31.7.2010, 19:19
Zna li neko dobre tutoriale za apsolutne pocetnike? Nasao sam par, ali ocajni su.

pivonroll
1.8.2010, 14:53
idi na muzicki forum i citaj, citaj, citaj ...

Schnak3
1.8.2010, 23:42
Zna li neko dobre tutoriale za apsolutne pocetnike? Nasao sam par, ali ocajni su.

idi na muzicki forum i citaj, citaj, citaj ...

Ili lepo platis i skines neke dobre video lekcije (http://www.nextlevelguitar.com/ su najbolji)

DonCorleone91
2.8.2010, 0:19
Ili lepo uzmes neku knjigu sa akordima....i sviras, sviras, sviras :) i skidas stvari koje ti se svidjaju :)

touch_master
2.8.2010, 13:55
Tzv. tablature i internet za pravilno ucenje instrumenta je gubljenje vremena. Ja savetujem da forumasi uzmi udzbenik za svinjanje gitare koji se koristi u skolama. Pa odatle da ucite osnovno gradivo... a ovako ako pogresno naucite trebace vam duplo vise vremena da to ispravite....

Highlander
2.8.2010, 21:46
Već sam ostavljao ovaj link. Dobre lekcije za početnike, i nećete naučiti pogrešno. ;)
www.justinguitar.com

Schnak3
6.8.2010, 17:50
Uskoro mozda kupujem elektricnu gitaru, pa imam par pitanja oko pojacala. Postoji li neka mogucnost da el. gitaru povezem na komp. i da preko nekog softvera dobijam efekte (kao npr. wah wah (http://www.youtube.com/watch?v=bYvYJXdCJi8))? Imam Kenwood A-63 pojacalo i neke Yamaha zvucnike (80W) srednje velicine.

Highlander
7.8.2010, 0:06
Treba ti solidna zvučna karta zbog latencije i onaj d-box (bio opis u nekom SK-u). A od softvera imaš Guitar Rig.
Javiće se valjda još neko od stručnijih da ti bolje objasni.;)

PeTkO
7.8.2010, 4:05
U sustini u pocetku ti nikakva oprema osim kabla i gitare nisu potrebni...ja evo vec 2 godine sviram na kompu samo uz guitar rig, i ok je zvuk...imas milion pojacala, efekta...sve sto ti dusa hoce

Schnak3
7.8.2010, 12:24
Evo sta mi je Spawn BG napisao:

Možeš da prikačiš gitaru u komp, ali ne direktno nego gitaru u pojačalo, a pojačalo (ako ima audio izlaz, npr. za slušalice) u komp (line in). Za procesiranje zvuka nabavi GuitarRig (program je prva liga, ako se ne snađeš, opet mogu da ti pomognem :) ). Jedini problem je što ćeš sigurno imati malo kašnjenje zvuka (oko pola sekunde, možda malo manje), zna da smeta kad sviraš...

Treba ti solidna zvučna karta zbog latencije i onaj d-box (bio opis u nekom SK-u). A od softvera imaš Guitar Rig.
Javiće se valjda još neko od stručnijih da ti bolje objasni.;)

Ne znam sta je taj d-box. Ako bih kupio neku zvucnu karticu od 100e (toliko valjda kosta "solidna") i daj d-box (nepoznata cena) koliki bi bio lag od okidanja zice dok ja taj zvuk ne cujem?

U sustini u pocetku ti nikakva oprema osim kabla i gitare nisu potrebni...ja evo vec 2 godine sviram na kompu samo uz guitar rig, i ok je zvuk...imas milion pojacala, efekta...sve sto ti dusa hoce

Koliki ti je lag?

Highlander
7.8.2010, 13:02
DI Box (ovo je pravi naziv, ispustio sam slovo u prvom postu) košta oko 30-40e kod nas, koliko mi se čini. Evo baš gledam cene na netu, kreću se od 30 dolara pa naviše. On služi da balansira signal iz gitare, dok bi zvučna karta trebalo da smanji kašnjenje zvuka. Koliko bi smanjila, nisam siguran, valjda na neku neprimetnu vrednost, par milisekundi ili tako nešto.
E sad, ne znam kakvo je to pojačalo što imaš i da li bi ti bio uopšte potreban DI Box pored njega.

Nažalost, DI Box nisam probao, pričam samo što sam čuo od drugih. ;)

PeTkO
7.8.2010, 13:17
Meni gitara uopste ne kasni...Bitno je samo lepo podesiti ASIO drajver (koji je potreban za iole normalno sviranje preko Guitar Rig-a), input u podesavanjima zvucne i input podesavanja u Guitar Rig-u, i sve ce biti ok. Ali opet, dosta zavisi i od zvucne, maticne i proca. Ja sam sa istim podesavanjima na drugom kompu cuo lag od otprilike pola sekunde i trebalo mi je 10-tak minuta da se naviknem na to

Schnak3
7.8.2010, 14:02
Uzeo bih za pocetak neku gitaru od 200 evra, kao sto je ova Ibanez (http://www.musiccentar.com/i-3714/ibanez-gsa60-wh-elektricna-gitara). Normalno, ako radi bez nekog velikog laga necu kupovati Di box i kvalitetnu zvucnu karticu. Ali, za svaki slucaj, preporucite mi neku zvucnu karticu i di box (normalno da budu sto jeftinije i kvalitetna, ali cena ne bi trebalo da predje 120 evra).

@EDIT: Da li bih mogao da simuliram zvuk bas gitare na kompu iako sviram na obicnoj gitari?

DonCorleone91
7.8.2010, 19:12
U sustini mozes gitaru da steknes u liniski ulaz i da ti radi kako treba, a sto se tice zvucne, integrusa moze sasvim dobro da ti poslozui ako ti se nedaju pare za novu zvucnu, samo treba da skines ovaj (http://tippach.business.t-online.de/asio4all/) ASIO drajver i sve bi trebalo da ti radi kako valja :)

2good4you
12.8.2010, 10:40
Uzeo bih za pocetak neku gitaru od 200 evra, kao sto je ova Ibanez (http://www.musiccentar.com/i-3714/ibanez-gsa60-wh-elektricna-gitara). Normalno, ako radi bez nekog velikog laga necu kupovati Di box i kvalitetnu zvucnu karticu. Ali, za svaki slucaj, preporucite mi neku zvucnu karticu i di box (normalno da budu sto jeftinije i kvalitetna, ali cena ne bi trebalo da predje 120 evra).

@EDIT: Da li bih mogao da simuliram zvuk bas gitare na kompu iako sviram na obicnoj gitari?

Samo kupi u Mitrosu a ne u MMC skuplji su...

DavidovicN.S
23.9.2010, 0:38
Ljudi, da li ima kod nas u Srbiji da se nadju ukulele, nije bitno koji je grad, samo me zanima da li u nekoj od lokalnih prodavnica muzicke opreme u bilo kom mestu u Srbiji ima u ponudi ovaj instrument, jer bih hteo da kupim a da ne placam shipping iz neke prekookeanske zemlje?

gavranpero
18.1.2011, 0:53
Highlander, na tvoj prijedlog postavicu ovdje link. Pjesma se zove Leto, izvodjac grupa Piloti (naravno, znamo svi za Kikija :) ). Posto na netu nisam mogao da nadjem akorde koji bi odgovarali pjesmi ( barem meni ne lice da su za ovu pjesmu ), ja sam malo improvizovao. Uspio sam sam da sastavim akorde. Preslusajte, recite gdje grijesim :). Ne poznajem dovoljno akorda, pa mozda zato nece biti sve dobro.

http://www.youtube.com/watch?v=gzEMnkP2Aps

Dm A# C Dm
Ja sam sanjao belog goluba
Dm A# C F A7
i tvoje oci boje kestena
Dm A# C A7
leto je bilo kad si otisla ref.
Dm A# C A7 Dm
ovo leto me na tebe podseca

Noc je sakrila tvoje korake
a moja ulica na tebe mirise
leo je bilo kad si otisla
ovo leto me na tebe podseca

Highlander
19.1.2011, 0:32
Lepo si ti ovo skinuo i odsvirao. :tapsh:
Akorde za većinu ex-YU pesama imaš na 2akordi.net, ali pošto si lepo počeo da skidaš na uvce, drži se toga. :)

Evo i ja da postavim nešto
4z1vpzCFfw0
:nov_guita

gavranpero
19.1.2011, 17:47
Ovo je odlicno. Pogledao sam i par drugih snimaka na youtube-u. Tako bi ja htjeo jednog dana da zvucim :opanachke.

Highlander
19.1.2011, 21:05
Ovo je odlicno. Pogledao sam i par drugih snimaka na youtube-u. Tako bi ja htjeo jednog dana da zvucim :opanachke.
Hehe, hvala, mada moglo je ovo mnogo bolje. :)
Nego, koja ti je ovo gitara?

EDIT: Zamalo da zaboravim, umesto A# se skoro uvek piše B (kod nas) ili Bb (na zapadu). Takođe, što je kod nas H, to je kod njih B. ;)

Iris
21.1.2011, 21:45
EDIT: Zamalo da zaboravim, umesto A# se skoro uvek piše B (kod nas) ili Bb (na zapadu). Takođe, što je kod nas H, to je kod njih B. ;)

Pazite samo da ne brkate tonove i akorde sa tonalitetima...

Ovde (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Circle_of_fifths_deluxe_4.svg) imate spisak tonaliteta, jednostavno organizovan.

gavranpero
22.1.2011, 16:36
Hehe, hvala, mada moglo je ovo mnogo bolje. :)
Nego, koja ti je ovo gitara?

Yamaha F310. Kad sam odlucio da kupim gitaru, dolazila je u obzir samo polovna. Nova je bila preskupa za mene. Ipak , nasao sam ovu vrlo povoljno, naravno novu, iz prodavnice. Nisam isao sam u kupovinu, vodio sam kolegu koji svira takodje i poznaje kvalitet bolje od mene. Nije sad da je nesto ekstra dobra, ali za taj novac najbolja sto se moze kupiti :).

DonCorleone91
23.1.2011, 1:07
I da, to kako se pise odredjeni ton zavisi od tonaliteta ;)

akilone
23.1.2011, 1:25
Yamaha F310. Kad sam odlucio da kupim gitaru, dolazila je u obzir samo polovna. Nova je bila preskupa za mene. Ipak , nasao sam ovu vrlo povoljno, naravno novu, iz prodavnice. Nisam isao sam u kupovinu, vodio sam kolegu koji svira takodje i poznaje kvalitet bolje od mene. Nije sad da je nesto ekstra dobra, ali za taj novac najbolja sto se moze kupiti :).

Ako si acoustic svirac, onda obavezno pogledaj ovog lika http://www.youtube.com/user/IzgubljenBEC .

Moja trenutna kompjutersko-gitarska konfiguracija je sledeca - neki ibanez sa paintom i floyd rose-om iz rg serije koji kopcam na procesor rp350, a onda njega na MacBook Pro i GarageBand. Uz to, posedujem i strata meksikanca i neku fenderovu akustaru. GarageBand je besprekoran program za improvizovani kucni studio i hobi produkciju.

Highlander
23.1.2011, 1:40
Dobar je ovaj Izgubljeni. ;)

Nego, vidim da udara cajon, a cajon je zakon! :D Jel zna neko gde ima da se kupi kod nas i koliko košta?

Highlander
24.1.2011, 13:14
I da, to kako se pise odredjeni ton zavisi od tonaliteta ;)
Kako to misliš? Jel misliš samo na H, tj. B, ili na sve tonove?

DonCorleone91
24.1.2011, 15:53
Na sve tonove, to su ti takozvani enharmonski tonovi koji isto zvuce ali se drugacije pisu. recimo C-Dur (C-E-G(ne pricam o gitarskim akordima, vec o obicnom sklopu trozvuka, posto ne znam kako idu gitarski akordi, ne sviram gitaru :) )) moze da se zapise isto kao B#-Dur (B#-D##-F## - His dur = His - Disis - fisis), To ti je prvi stupanj His dura, koji se u praksi ne koristi posto zvuci identicno kao c-dur,mozda ovako izgleda mnogo konfuzno. U teoriji imas 36 durskih i 108 molskih tonaliteta (prirodni,harmonski,melodijski) + 36 moldurova. U praksi se koristi otprilike 20 durskih lestvica (mrzi me da racunam tacno) i njihove molske paralele. Ovi ostali se jednostavno ne korist zato sto imaju preveliki broj povisilica i snizilica a identicno zvuce kao neki sa manjim brojem. Link koji je Iris postavila je kvintni krug tonaliteta, od tona C navise kvinta je G, on dobija jednu povisilicu, koja je za kvintu nize od tona C, a to je F, kada se ide u suprotnom smeru tonaliteti dobijaju snizilice. Kvinta nize od C je F od koga je kvinta nanize B(H)koje se sad snizava u Bb(b) i tako u krug, kad se dodje do Cis dura besmisleno je ici dalje posto je Cis - dur u stvari Des - dur koji ima manje predznaka i laksi je za shvatanje, tako isto i u drugom smeru.... :) Verujem da nisam bas sve uspeo najbolje da objasnim, ako neko ima neko pitanje nek pita slobodno :)

Highlander
24.1.2011, 17:20
Aha, kontam. Sećam se da sam postavljao neko slično pitanje profesorki dok sam išao u muzičku, za Cisis = D i slično, ali mi se čini da mi je rekla da se to ne koristi i da se uvek piše C umesto His, A umesto G## itd. Mada sam zaboravio dosta toga iz teorije, davno je to bilo...

Iris
24.1.2011, 17:45
Nego, vidim da udara cajon, a cajon je zakon! :D Jel zna neko gde ima da se kupi kod nas i koliko košta?

Cajon ne odgovara svakoj vrsti muzike i ne preporucujem ga za kupovinu ukoliko se ne bavite perkusijama ili bubnjevima profesionalno, posto mu je opseg prilicno limitiran...

Moze da se kupi u Music Trade (http://www.control-sound.com/shop/)-u u Beogradu, marke Meinl, cene se krecu od 12.700 do preko 20.000 din.

EDIT: Ovo sto si slusao na muzickom primeru uopste nije cajon - na slici jeste, ali je zvuk koji se cuje zvuk bongosa ili kongi, plus pokret njegovih ruku uopste nije u skladu sa ritmom koji se cuje...
Nije sve bas tako kao sto izgleda ;)

gavranpero
26.1.2011, 22:41
http://www.youtube.com/watch?v=C2EY1WUu-4E

Zaboravio sam uvod, počeo sam odmah da pjevam. Ovo sam snimio sa Audacity programom. Odsvirao sam dvaput, uskladio gitare i otpjevao. :)

Willy
27.1.2011, 0:02
Ja imam cetiri gitare, al najvise sviram na Ibanezu, model EXR 170.

A imam i Peavey Valve King Pojacalo sa Randallovom kutijom 4x14.

SrdjanGuitar
27.1.2011, 18:19
http://www.youtube.com/watch?v=hxaUEZqPP7c
Sta mislite?Sviram oko 2 god. :)

Highlander
28.1.2011, 13:41
http://www.youtube.com/watch?v=C2EY1WUu-4E

Zaboravio sam uvod, počeo sam odmah da pjevam. Ovo sam snimio sa Audacity programom. Odsvirao sam dvaput, uskladio gitare i otpjevao. :)
Ništa bez solo deonice! :kreza: Šalim se, lepo si odsvirao i uskladio ovo. :nov_guita
Ja imam cetiri gitare, al najvise sviram na Ibanezu, model EXR 170.

A imam i Peavey Valve King Pojacalo sa Randallovom kutijom 4x14.
And I officially hate you. Seriously, I hate you. :p
I kakav je taj ibanez? Lepo izgleda, mada koliko vidim to je gitara iz niže cenovne klase, pa se pitam kakav je zvuk, šta može da se svira? Koju vrstu muzike ti sviraš?
Dobri ste! :aplauz: Jeste loš kvalitet, ali se vidi da tvoj ćale svira solidno, a i ti si super odradio svoj deo. Svaka čast. :)
Cajon ne odgovara svakoj vrsti muzike i ne preporucujem ga za kupovinu ukoliko se ne bavite perkusijama ili bubnjevima profesionalno, posto mu je opseg prilicno limitiran...

Moze da se kupi u Music Trade (http://www.control-sound.com/shop/)-u u Beogradu, marke Meinl, cene se krecu od 12.700 do preko 20.000 din.

EDIT: Ovo sto si slusao na muzickom primeru uopste nije cajon - na slici jeste, ali je zvuk koji se cuje zvuk bongosa ili kongi, plus pokret njegovih ruku uopste nije u skladu sa ritmom koji se cuje...
Nije sve bas tako kao sto izgleda ;)
Hvala na informaciji. ;) Ma meni je cajon kul za pratnju akustične gitare, npr. za ovako nešto http://www.youtube.com/watch?v=wPX4yJAJFJA. Koliko vidim, ima uputstvo za pravljenje na netu, možda se bacim u poduhvat za par meseci, čisto da ga dodam u kolekciju instrumenata. :)

SrdjanGuitar
28.1.2011, 14:52
Fala,fala :)

Iris
28.1.2011, 18:09
Ma meni je cajon kul za pratnju akustične gitare, npr. za ovako nešto http://www.youtube.com/watch?v=wPX4yJAJFJA. Koliko vidim, ima uputstvo za pravljenje na netu, možda se bacim u poduhvat za par meseci, čisto da ga dodam u kolekciju instrumenata. :)

Lepo ovo zvuci...

Meni je hang, recimo savrsen uz gitaru, ali on je malo tezi za nabavku, a i znatno je skuplji ;)
R-tmBX8fDug

dijego_
31.1.2011, 18:07
Evo i ja da postavim nešto
4z1vpzCFfw0

odlican zvuk akusticne :tapsh:

ja jurim da dobijem "acoustic" zvuk na elektricnoj, najpribliznije sto sam dosao tome je u Guitar Rig programu i efektu Piezzo Simulation

Pored Guitar Riga, najvise volim da koristim Amplitube, posebno za "cistu" gitaru - evo ovo sam svirao u Amplitube, bice interesantno ljubiteljima Iron Maidena, par pesama u balada fazonu

http://www.youtube.com/watch?v=OKiKClZsNMM

Willy
31.1.2011, 18:40
Highlander, ja sam taj Ibanez kupio gotovo slucajno, jer sam imao svirku za dva dana, a bili mi maznuli gitaru. A ispostavilo se kasnijim kopanjem po netu da je to najbolji moguci Ibanez za te pare. Dobar je za spusten stim i distorziju, a klin mu je smesan ko i kod svih Ibaneza i mora da se "farba" chorusom i delayom.

Willy
31.1.2011, 18:46

Za dve godine sviranja, odlicno. Ta razlaganja su mnogo lepa stvar.

Ja sviram 16 god i jos sviram ko pocetnik :)

pivonroll
31.1.2011, 18:54
E 'vako bi ja vol'o da svirim :)

I8CAYp9c8DQ

gavranpero
11.2.2011, 2:06
http://www.youtube.com/watch?v=4VnkwFsddGY

Jedna od prvih pjesama koje sam naucio.

Willy
12.2.2011, 1:11
Hahaha, ISTO!

Evo i mog skorasnjeg nastupa, od pre nekih mesec i po. Ja sam onaj sa crnim Ibanezom :)

http://www.youtube.com/watch?v=kS_nD-Xe_Hk

Duca-gutar
16.2.2011, 5:31
E Ljudi zanima me ovo kako bih mogao da snimim ono sto sviram na gutar Fx box 2.6 unapred hvala :)

Zoranb007
16.2.2011, 7:25
E 'vako bi ja vol'o da svirim :)

I8CAYp9c8DQ
Samo vezbaj... ali uporno;)

amaliock90
18.3.2011, 22:05
dali netko zna za neki program pomocu kojeg bi mogao nastelati zaice akustične gitare.....ali ne po sluhu taj sam nasao nego pomocu mikrofona jer sam totalni pocetnik.....i moze naka stranica na kojoj pisu akordi....hvala

Highlander
18.3.2011, 23:03
dali netko zna za neki program pomocu kojeg bi mogao nastelati zaice akustične gitare.....ali ne po sluhu taj sam nasao nego pomocu mikrofona jer sam totalni pocetnik.....i moze naka stranica na kojoj pisu akordi....hvala
AP Tuner (http://www.aptuner.com/cgi-bin/aptuner/apmain.html)
Guitar Pro takođe ima štimer.

Za akorde imaš popriličan broj sajtova, npr. http://www.all-guitar-chords.com/
+, pošto si početnik, možeš početi sa lekcijama sa ovog sajta: http://justinguitar.com/

VlaK
18.3.2011, 23:48
APTuner takođe preporučujem.

White Ripper
26.3.2011, 10:09

OD tih programa za štimovanje preko mikrofona nemaš neke koristi jer su neprecizni.
Ja sam malo vježbao pa sam nekako naučio da gitaru štimujem na standardni štim bez problema.;)
Bolje ti je da malo izoštriš sluh ili bar kupiš neki pravi tuner. Nisu skupi, 10-15 eura su neki budžetniji koji uopšte nisu toliko loši.

irreal
26.3.2011, 12:25
OD tih programa za štimovanje preko mikrofona nemaš neke koristi jer su neprecizni.

zavisi od tipa mikrofona, njegovog polozaja kao i šuma u okolini.

softver kao softver je precizan barem i koliko svaki odvojeni tuner, ako ne i precizniji. mikrofon i sta on "cuje" su problem.

kada recimo ukljucis direktno elektricnu gitaru na komp AP Tuner je veoma precizan.

WhenDarknessFalls
27.3.2011, 13:38
In-Tune (http://www.musicmasterworks.com/tuning_software.html). Moze da se stima i elektricna/bass uboden direktno u komp, a moze i akusticna preko mikrofona :)

DonCorleone91
26.4.2011, 1:19
Za sve "gitariste" koji se bolje snalaze na klavijaturi :)
1MS05F3l7eQ&

Nodi
22.2.2012, 0:22
Cao svima!

Da ne duzim: Imam 17, zavrsio sam muzicku skolu (klasicna gitara), svojevremeno bio prvi u regionu. Sada bih zeleo da skupim ljude za bend. U ovom polju sam apsolutno neiskusan, a i ne sviram elektricnu gitaru, vec samo western i spansku. Voleo bih kad bi mi neko od vas iskusnijih dao par saveta (u vezi benda).
Znam da zvuci glupo, ali bi mi svaka pomoc dobro dosla.

P.S. Skinuo sam akorde za original ove pesme (narodna), ali ne mogu da provalim kako da sviram kao u ovom klipu, ne kapiram taj ritam uopste. (Ne zaboravite da ne'am elektricnu, pa mi kazite, ako nije problem, kako da sviram najpribliznije ovom. Ako je to moguce, uopste.) Link: http://www.youtube.com/watch?v=dONj6mPJHhw

Hvala vam! :)

Wolverine
22.2.2012, 0:43
Ovako, Nodi, ritam moraš jednostavno da slušaš i da pratiš. Vežba pomaže dosta. Bend nemoj da praviš dok ne razviješ tehniku i stekneš neko iskustvo. I uvek, ali UVEK budi slobodan da eksperimentišeš. Toliko od mene.

Highlander
22.2.2012, 1:00
I još ako naučiš ovaj ritam, znaćeš ritam za svaku rege pesmu :D

Strumming bi ovde išao otrpilike V V^V^V^, gde je V dole, a ^ gore, jelte :) ali moraćeš da slušaš koji su potezi naglašeni i gde ćeš "mutovati" žice. I koristi bare akorde, nikad nisam svirao rege, ali mislim da se u 99% slučajeva oni koriste.

Nodi
22.2.2012, 22:35
Ovako, Nodi, ritam moraš jednostavno da slušaš i da pratiš. Vežba pomaže dosta. Bend nemoj da praviš dok ne razviješ tehniku i stekneš neko iskustvo. I uvek, ali UVEK budi slobodan da eksperimentišeš. Toliko od mene.

Meni je tehnika jako dobra, rekao sam :) Sviram 10 godina, svaki dan.. Ja samo nemam iskustva sa bendovima. Kako drugacije da imam iskustvo sa bendovima osim da sviram u nekom? :D Hvala ti puno na savetima, naravno i Gorstaku :) Jos saveta bi mi jako pomoglo, jer nemam nikog iskusnijeg u okolini od koga mogu da ucim.

Hvala vam jos jednom, obojici. Carevi ste :ciao:

WhenDarknessFalls
22.2.2012, 23:02
Sta te konkretno oko sviranja u bendu interesuje?

Takodje, savetujem ti da stavis oglas na Muzickom forumu. Tamo postoji odeljak za potraznju muzicara. :)

Wolverine
10.5.2012, 17:42
FAfFHP9BvII

Piše vam u descriptionu videa sve oko podešavanja. Feedback poželjan! :)

Dreamfall
10.5.2012, 20:40
^ Prvo moram da ti kazem da ovo odlicno zvuci imajuci u vidu kakve su kante Squier gitare ;) Moram samo da kazem da su kao entry point u svet sviranja gitare (odnos cena-kvalitet) Squer gitare najbolje, ali ti imas, cini mi se, vec pozamasan sviracki staz i moje je misljenje da kad god gitarista pocetnik oseti da postaje vestiji/ mocniji :D mora da posalje Squier dzitru u cosak i kupi dostojnu gitaru i pojacalo...a zasto? Pa zato sto je elektronika na Squieru jako losa, i sam vidis da magneti ne hvataju bend tonove kako valja, a hvataju onu buku koja se stvara kada samo malo trznes zicu kada otpustis bend :mad: kod drndanja akorda, arpedja i skala to nijednom pocetniku i ne smeta, ali kada krenes da sviras nesto ozbiljnije onda itekako ide na zivce :nov_mad2: Znaci kreni da stedis, ako vec nisi, za neku Ibanezovu gitaru GRG serije ( RG serija je skupa ali vredi sve pare, a Prestige je preskup ali po mom misljenju najbolje zvuci za te pare :D ) i neko pojacalo jer ne moze softver da simulira pravu distorziju kako treba :nov_guita

Sa tehnicke strane nemam velikih zamerki...par gresaka pri bendu, pri kraju si malo ispao iz ritma, ali nista ozbiljno,sluh i tehnika su tu sto je najvaznije...jos samo moj savet ti je da vezbas uz guitar pro tab(ili uz matricu ) u pozadini gde ces samo da iskljucis solo gitaru ;) mnogo ce ti pomoci ako nekad u buducnosti budes svirao u ozbiljnom bendu...keep on rokin' in the free world :nov_guita

Wolverine
10.5.2012, 20:56
Ma mrzelo me sad da radim uz backing track, ovo je bilo, ajd da snimim i da kačim. :)

Nadam se da ću sledeće nedelje imati vremena da odradim Brothers In Arms, malo sam je zaboravio, naći ću backing track i moram da vidim kako da snimim bolje. :)

A neću ja Ibanez, ja sam ambitious little fuck, tako da ako budem kupovao gitaru noviju, biće to neki real deal na F ili na G :)

Highlander
30.5.2012, 10:18
Da se pohvalim :D Nedavno sam kupio ESP/LTD MH-50 i Roland Cube 15X. Gitara je sjajna, nisam primetio nedostatke do sada, jedino što imam devetke žice, pa mi je sve nekako premekano, navikao sam na moju akustaru, ubicu jagodica. Pojačalo je isto super, još provaljujem kakav zvuk može da proizvede. :)
Evo i jedna grupna slička:
https://lh4.googleusercontent.com/-jGndMwACjDw/T8XXH6aXG7I/AAAAAAAAALk/KwHi8A0bPZQ/s640/2012-05-18%252022.24.20.jpg
Full size slika (https://picasaweb.google.com/lh/photo/CAvT182bT8v58yOq50LVs9mjC1uX6huD_cJlnbNGX54?feat=d irectlink)

Wolverine
1.6.2012, 0:50
V7sOFDYkN6Y

Opet ja na gitari. :)

Nodi
3.6.2012, 23:34
Cao ljudi, sta ima?
Imam dosta dugacak sviracki staz ko sto pomenuh par postova ranije, i skoro sam kupio el. gitaru. Nazalost, u pitanju je Cruzer by Crafter Stratocaster 120-BK. Nisam imao novca za neku bolju, a ni zivaca da skupljam pare za istu, jer sam ionako pre 2 meseca uzeo Yamahinu FG720S akustaru.
Ono sto mene zanima je sta ne valja na Cruzeru?
Koja je sustiska razlika izmedju Strata i Telea?
I sta mislite o ovoj http://www.mitrosmusic.com/proizvod/14302-Squier-By-Fender-Classic-Vibe-Telecaster-'50s--Maple-Fretboard--Butterscotch-Blonde/ ? Probao sam je i super zvuci.

D

Highlander
6.6.2012, 1:29
Jel povezivao neko gitaru direktno na komp? Probao sam i izgleda da negde grešim, pošto ne mogu da dobijem nikakav zvuk...
Imam GuitarRig 5, instalirao sam Asio drajvere, uboo kabl iz gitare u Line-In (probao i u ulaz za mikrofon) i ništa...
GuitarRig prikazuje da ima neki input uređaj, ali za output kao da ne postoji ništa. A pustim pesmu na kompu, sve se čuje i radi kako treba... Ima neko ideju šta da radim? :icon_stud

WhenDarknessFalls
6.6.2012, 1:40
Jel ti se cuje gitara kad zatvoris guitar rig? Ako ne, otvori onaj windowsov mixer za zvuk, i odmutiraj sve ulaze. Onda nadji recording devices i tu uradi to isto.

Highlander
6.6.2012, 2:11
E, hvala :)
Našao sam inače, trebalo je u Line In properties da se uključi Listen to this device i da se odredi Output...

Mnogo dobri preseti :) Jedino što mnogo šušti kad uključim neki preset sa distorzijom, ne znam još uvek zašto...

Odoh da se igram ;)

WhenDarknessFalls
6.6.2012, 2:21
Sto se sustanja tice, probaj da smanjis malo recording level u windowsovom mixeru. Kod mene npr stoji na 15%, sve preko toga dovodi do sustanja i nezeljene distorzije.
I naravno, igraj se sa noise gate efektima u Guitar Rigu, to dosta znaci sto se suma kao suma tice.
Jbg malo je tesko pomoci kad ne znam na sta konkretno mislis, al to je to otprilike.
Srecno igranje :)

Nodi
6.6.2012, 11:22
:confused:
Mogli ste bar misljenje o onoj gitari da mi napisete, za ostalo cu da se raspitam na drugim mestima :)

D

Highlander
6.6.2012, 12:15
Ja bih ti napisao, ali ne znam ništa o ovim gitarama što si naveo... :/ Sviram već par godina, ali sam tek skoro ušao u ove električne vode.
Inače, mislim da koju god gitaru da uzmeš do 30K, nećeš pogrešiti (mnogo). :)
Jedino ti mogu reći da je meni "telac" mnogo ružna gitara :kreza: U svetu muzičkih instrumenata, telekaster bi bio grbavac kvadriplegičar, ali koji ume da ispusti dobar zvuk, ako muzičar zna šta radi (kao i većina drugih gitara) ;)

Nodi
6.6.2012, 23:45
Ma dobro, nije problem :)
Kog mi LPa preporucujete do 250 jura, novog, a da nije ona Epifonova Spešl edicija :D ona samo ima konturu LPa. Voleo bih da izgleda bas kao Gibsonov model.
Nadam se da cete mi ovaj put odgovoriti u vecem broju :D Pozdrav!

D

WhenDarknessFalls
7.6.2012, 14:32
Ja sam basista, tako da mi taj neki entry-level LPova i nije bas jaca strana. Ali ako se vodis time da ti je glavna stvar da gitara izgleda 100% u detalj kao tamo neki LP, neces da se usrecis mnogo. Biraj usima i rukama, ne ocima. Izadji lepo u prodavnicu i probaj sve zivo pa vidi sta ti najbolje lezi/zvuci.

Ja bih Epiphone zaobilazio licno u najsirem luku, makar kad je rec o tom najjeftinijem rangu do 300e. Imao sam priliku da vidim par njih i svima nesto fali, ili je vrat u banani, ili je elektronika lose povezana pa moras da sredjujes naknadno zujanja, prstanja i svasta nesto. Nekvalitetno je i to je to. A i sam ton je tanak i prstav, nema one masti i tezine (u zvuku, fizicki su sve poprilicno teske) koju ocekujes od LP gitare.

Idi lepo na muzicki forum i napravi temu, tamo ce ti ljudi mnogo strucniji od mene lepo reci sta i kako i gde da trazis/probas.

http://www.muzicki-forum.com/forum/index.php

Highlander
7.6.2012, 14:47
Rešio sam se šuma u Guitar Rigu tako što sam podigao Gate Treshold skoro do kraja... ;)
Inače, koja je razlika između Pre-TapeDeck i Post-TapeDeck?

WhenDarknessFalls
7.6.2012, 15:03
To ono za loopove? Ako stavis neki audio fajl da bude pre-deck, onda ce efekti valjda da uticu na njega, ako stavis post (na samom kraju), onda distorzije itd nece da uticu, tj ostace originalan. Nisam odavno koristio guitar rig jbg :)

A to za gate, super, samo obicno ume da ti pojede tj istanji ton malo kad tako odvrnes do kraja podesavanja, cisto da imas u vidu.

Highlander
7.6.2012, 17:15
To ono za loopove? Ako stavis neki audio fajl da bude pre-deck, onda ce efekti valjda da uticu na njega, ako stavis post (na samom kraju), onda distorzije itd nece da uticu, tj ostace originalan. Nisam odavno koristio guitar rig jbg :)

A to za gate, super, samo obicno ume da ti pojede tj istanji ton malo kad tako odvrnes do kraja podesavanja, cisto da imas u vidu.
Ahaa, ok, hvala :)
Što se tiče Gate-a, primećuje se malo, ali ipak nemam dovoljno kvalitetne zvučnike da bi se primetila neka velika razlika. Ovih dana ću kupiti kabl, pa da povežem pojačalo kao zvučnik, biće bolje od ovih kućnih sigurno...

Highlander
23.6.2012, 15:19
Ima neko predlog za softver za snimanje gitare, a da podržava Guitar Rig kao VST? I da mogu da otkucam bubnjeve ili prateće instrumente u nekom MIDI editoru? Instalirao FL, ali ne mogu da ga nateram da ubaci GR5 kao VST... :/

DonCorleone91
23.6.2012, 18:03
uzmi Reaper (http://www.reaper.fm/"), u sustini je za dz, i kad istekne trijal, samo ti na pocetku bleji kao da ga kupis par sekundi i posle nema ogranicenja, ako se navuces na njega mozes i da ga pazaris, nije skup. Na yt-u ima gomila tutorijala za njega, jedino je malo filozofija njegova drugacija, posto sve je sve, dok to ne skontas malcice je zeznuto, ali yt pomaze :)

Highlander
23.6.2012, 19:21
uzmi Reaper (http://www.reaper.fm/"), u sustini je za dz, i kad istekne trijal, samo ti na pocetku bleji kao da ga kupis par sekundi i posle nema ogranicenja, ako se navuces na njega mozes i da ga pazaris, nije skup. Na yt-u ima gomila tutorijala za njega, jedino je malo filozofija njegova drugacija, posto sve je sve, dok to ne skontas malcice je zeznuto, ali yt pomaze :)
Hvala, evo baš proučavam sajt pa ću isprobati trial. :)

DonCorleone91
26.6.2012, 6:51
Hvala, evo baš proučavam sajt pa ću isprobati trial. :)

Javi kakvi su utisci :)

Spawn BG
12.3.2013, 22:14
Odavno niko nije ništa napisao u ovoj temi,pa da je malo osvežimo :)
Pojavilo se ovo:
http://image.made-in-china.com/2f0j00GCFtNJEcAioP/USB-Guitar-Accessory-Link-Cable-Guitar-Parts-W788-.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=8z8ttUzWTqs

Ima već i kod nas da se nabavi, video sam na Limundu... Ako je neko već nabavio, neka napiše svoje iskustvo. :nov_guita

Hephaestus
13.3.2013, 0:56
Ovo izgleda kao sprava sto behringer pravi. Za sta to sluzi? Za neko snimanje? Ili simulaciju pojacala...

Spawn BG
13.3.2013, 16:05
Sluzi za povezivanje gitare na komp, resava problem velike latencije kad se gitara prikljuci preko linein ili mic ulaza. Uz guitar rig na kompu dovoljno za sviranje u kuci...

VojaM
13.3.2013, 16:33
resava problem velike latencijeU prevodu, kašnjenja zvuka na izlazu u odnosu na ulaz.

Spawn BG
13.3.2013, 17:01
U prevodu, kašnjenja zvuka na izlazu u odnosu na ulaz.

Da... već je pominjana, a ja pisao na mobilnom :)

Usput, evo opisa sa limunda:

USB Guitar Link kabl je profesionalni alat koji vam omogućava da povežete vašu gitaru na PC ili MAC računar.
Ovaj mali interfejs uređaj povezuje se preko USB porta, i ne zahteva ništa drugo osim vaše gitare.
Na njemu se nalazi 1/4 inčni ulaz za gitaru i 1/8inčni izlaz za slušalice i omogućava vam da preko softvera koji se isporučuje zajedno sa ovim uređajem "Guitar Rig Edition".
Ovaj USB Guitar Link kabl podržava MP3, WAV, aif, aiff audio formate i omogućava vam da čujete zvuk preko slušalica i snimite zvuk sa vaše gitare.
Ovo je najbolji izbor za ljubitelje gitare koji su često na putovanju ili su ograničeni vremenom.

Karakteristike:

Dužina kabla: 147cm
Težina: 90g
Laka Plug and Play instalacija
Visoko kvalitetne komponente korišćene u izradi
Audio kvalitet: 16-bit, 44.1/48kHz
Napajanje preko USB porta, nije potrebno eksterno napajanje
Reprodukcija zvuka različitom brzinom za MP3, WAV, AIFF audio fajlove—perfektno za lako učenje i vežbanje

Procedura za Windows (for Windows)

Korak 1 - instalacija ASIO Driver
Korak 2 - instalacija i pokretanje programa Run Guitar Rig 2
Korak 3 - Uživajte

Zahtevi: Windows XP SP2/Vista/7 , MacOS 8.5, 8.6, 9.x, OS X

DusanN
3.3.2016, 0:15
Pre svega oprostite sto budim ovu davno uspavanu temu :D
Pre 2 meseca sam kupio klasicnu gitaru.Uzeo sam je greskom tj. nisam znao hteo sam RnR da sviram ali sta da se radi.I tako sam pokusavao jedno mesec dana nesto da bi shvatio da jednostavno ne moze da zvuci kao akusticna.
Da ne duzim naucio sam fingerstyle(donekle) ali ne mogu lepo da prepoznam koje zice se okidaju u pesmama.Vrlo bi bio zahvalan onom ko mi kaze kako ide pattern za Kad Hodas od Corbe, nekako imam volju ovu pesmu da naucim :D
I drugo pitanje polako ulazi u pricu elektricna gitara, i sad nisam neko da trazim od mojih nesto preskupo a znam da cu samo za sebe da sviram kuci i eventualno drustvu.Zasvidjala mi se Squier Bullet Strat HSS verzija.Sta mislite o ovoj gitari ?

Wolverine
3.3.2016, 2:21
Evo kako idu akordi za "Kad Hodaš" - http://www.akordi-za-gitaru.com/r/riblja-corba/riblja-corba-kad-hodas.html ako je verovati ovom sajtu. Nisam neki ljubitelj Čorbe i nisam u stanju (nisam blizu gitare trenutno) da proverim tačnost, ali ne sumnjam u tačnost naših "tabera" kad je rok muzika SFRJ u pitanju. Namerno nisam iskopao pattern jer ako imaš akorde, vežbaj ih malo i vežbaj sluh tako.

Koliko god ti bilo čudno, teorija je, pored sluha, najbitnija stvar pri sviranju instrumenta. Čak i u popularnim žanrovima muzike Recimo, u ovoj pesmi kod Čorbe imaš C Em G Am. Paralelni mol C dura (u prirodnoj durskoj lestvici) je Am, a paralelni mol G dura je Em. Kada su jedan pored drugog, tonika (osnovni akord - tonalitet) i paralelni mu mol (mol koji se gradi na njegovom šestom stepenu) zvuče jako prijatno i srodno. Razlog za to leži u tome što se tonika i paralelni mol razlikuju u samo jednom tonu, npr: C dur = C E G (tonovi), Am = A C E. Znaš verovatno da je razlika između G i A jedan stepen, tj. da su u durskoj lestvici G i A jedan pored drugog (V i VI). Kao najpopularniji primer ovih odnosa imaš čuvenu progresiju Am F C G (VIm, V, I, IV) koja čini svaki letnji hit u istoriji (maltene). Nađi nekog ko drži časove gitare i teorije da se valjano iskališ.

Što se početne gitare tiče, ja sam imao Squier Strat Affinity i, iskreno, mislim da se ne bi pokajao, ali svakako uzmeš i probaš gitaru da li ti leži. Ja sam pre godinu dana zapucao da kupim nekog telekastera jer sam se zagrejao kao mlad majmun, a onda probao sasvim drugačiju gitaru (Cort Yorktown), koja mi je legla "kao kec na deset". Prošetaj po muzičkim radnjama, vidi kolikim budžetom raspolažeš, samo smireno i staloženo i naći ćeš "drugaricu" koja će ti mnogo značiti. Divan je ovo instrument, kad čovek hoće ;)

DusanN
3.3.2016, 12:29
Hvala na odgovoru
Svirao sam inace Stratocaster doduse Fenderov ali ne verujem da se razlikuju puno u dizajnu.Citao sam da je squier bulletu jedina mana sto ne drzi stim pa me to brine.

Wolverine
3.3.2016, 12:53
To su jeftine gitare sa prelošim hardverom, imaće tih problema sve u 16. Sačuvaj 200/300 evra i lagano pikiraj nešto jače ;)

DusanN
3.3.2016, 13:43
A sta mislis o Jay Turser JT 220D :)

Wolverine
3.3.2016, 16:02
Sad videh koliko košta, mislim da je ok za te novce. Da li voliš SG oblik? Moj profan gitare (Dragan Knežević, nekada iz Obojenog programa, sada je u Artan Liliju) svira SG (Gibsonov doduše :love:) i gitara je savršena.

Generalno SG ima "brži" vrat. Tanji je malo, možeš da se krećeš agilnije po njemu, a udoban je pride.

https://www.youtube.com/watch?v=088uOgNcSKI

Slična je cena kao za Jay Turser, a nekako mi Epiphone deluje pouzdanije oko hardvera (bridž i ostale stvari koje su bitna za štim). Moj Yorktown ima LP telo, samo šuplje i maaaaaaalo deblje i nervira za sve posle 12. praga strašno.

Naravno, ne solim ti pamet, probaj sve što ti se svidi pa koja ti legne najbolje. Ja sam tako za svoju "debelu" uradio i nisam se pokajao (osim toga što je posle XII praga malko teža za sviranje, al' dobro de, čeličanja nikad dosta:to_care:).

Rockstar
3.3.2016, 16:47
Hvala na odgovoru
Svirao sam inace Stratocaster doduse Fenderov ali ne verujem da se razlikuju puno u dizajnu.Citao sam da je squier bulletu jedina mana sto ne drzi stim pa me to brine.
To zavisi od primerka do primerka. Squier su jeftinije gitare, pa se i ne mogu ocekivati neki kvaliteti, ali za te pare... Ja sam moju relativno skoro prodao, drzi stim koliko hoces, drug je sada svira, sve je OK. Sad kvalitet zvuka vec, to je druga prica.

Mada, za Ex-Yu je dobro bilo sta :) Idi u Mitros ili slicno i probaj par modela, vidi i ba nekom normalnom pojacalu, a ne najskupljem koji imaju gde sve zvuci dobro (ne znam da li jos uvek tako prodaju gitare - nekada jesu).

DusanN
3.3.2016, 23:12
Samo da ode cale u inostranstvo za koji dan i polako se prave planovi.
Ipak cu squier jednostavno je jeftino, za pojacalo cu da uzmem Fender Frontman 10G.Kao sto rekoh kucna potreba pa ako mi bas treba u daljoj buducnosti onda cu da razmisljam.Inace ovo Fender pojacalo znam da ce neko reci da je slabo, ali verujte drug iz odeljenja svira na ovom pojacalu metal i ono bez problema iznese.

EDIT: Kako volim da istrazujem gledam gitare i naisao sam na ovu Jackson JS11 Dinky 18k u mitrosu i deluje dosta bolje od squier