Prikaži potpunu verziju : Gitare i računari...
al pazi, nije bas tako, to ide jedno s drugim, kako ucis, tako uzimas bolju opremu, izjava 'boj ne bije svijetlo oruzje' nije bas potpuno tacna u ovom slucaju', recimo, ibanez od tipa kilo evra se svira bukvalno dva puta lakse (tj ti si duplo bolji tehnicar) od recimo elektricne arie za 150 evra. pa onda recimo, probaj na nekoj fus kombinaciji gitara-pojacalo da uradis pinch harmonike, nema sanse da uspes svaki, pa da si tri puta dajmbeg, a na dobroj gitari sa dobrim magnetima i dobrom pojacalu to je sasvim, ali sasvim druga prica. onda imamo i zvuk, tj kvalitet i boja istog, npr, profi 'masnocu' ne mozes postici sa losom opremom, jednostavno, ne moze:)
i tako dalje i tako blize, razmisli i o tome:)
Pa pazi, kad sam je kupovao imao sam skill sviranja na jednoj žici :D
Ako naučim dobro da je sviram, tako da ja budem zadovoljan tehnikom, možda ću kupiti neku bolju, pa još bolju i tako dalje. Nego nešto joj ne posvećujem mnogo pažnje zbog drugih gluposti i obaveza tako da se za ovu godinu koju je imam nisam zaebao jer još nisam zaslužio bolju :)
Pri kupovini sam bio svestan šta kupujem, budžet je bio limitiran sa moje strane jer nisam hteo da bacim pare uzalud :)
Pa pazi, kad sam je kupovao imao sam skill sviranja na jednoj žici :D
Ako naučim dobro da je sviram, tako da ja budem zadovoljan tehnikom, možda ću kupiti neku bolju, pa još bolju i tako dalje. Nego nešto joj ne posvećujem mnogo pažnje zbog drugih gluposti i obaveza tako da se za ovu godinu koju je imam nisam zaebao jer još nisam zaslužio bolju :)
Pri kupovini sam bio svestan šta kupujem, budžet je bio limitiran sa moje strane jer nisam hteo da bacim pare uzalud :)
Pre svega treba imati malo sluha i rocks that roll in yourself...Zamislite decko ne kupi gitaru, a ima sluha na pretek, ili obrnuto!:eek:
Da Li Je Nekom Palo Na Pamet Da Napravi Svoju Gitaru?
Jeste, napravio sam je, uključio u pojačalo koje sam takođe napravio, ali sam se probudio pre nego što sam okinuo žicu :(
funny,
ali to i nije tako tesko.
ja cu da probam,ali u stvarnosti.
fale mi jos samo 2 stvari.
Dreamfall
28.5.2008, 10:54
Napravio sam ja(elektronika sa neke Jolande gitare od p.n.e. magnete sam uzeo nove a telo sam napravio sam) medjutim nije 'tela da radi pa sam kupio Ibaneza rg370dx zamenio stock magnete i napravio ubermocnu gitaru od ionako mocnog rg370dx(tj prepravio :kreza: ) :qliranje: :qliranje:
Ja sam hteo da vidim da li je moguce sve napraviti kuci.
Cak i MAGNETE.
ne mogu nigde da nadje zicu i i male valjkaste magnete.
any idea where I can find those?
Highlander
28.5.2008, 12:56
...pa sam kupio Ibaneza rg370dx zamenio stock magnete i napravio ubermocnu gitaru od ionako mocnog rg370dx(tj prepravio :kreza: ) :qliranje: :qliranje:
Ah, ako ikada kupim električnu gitaru, to će biti taj Ibanez. :qliranje:
http://www.instructables.com/id/Build-Your-Own-Electric-Guitar!/ :)
Highlander
29.5.2008, 23:04
E drugari, naišao sam na jedan zanimljiv sajt: www.gitare.info
Ne znam da li je već negde pomenut, uglavnom ima svega i svačega. :)
Dreamfall
29.5.2008, 23:42
E ova slika sve govori o slozenosti izrade el. gitara :D
21538
Ko jos uvek hoce da pravi svoju gitaru od nule :D
Shalim se malo :kreza:
BTW cool je ovaj sajt samo je hrvatski pa neke reci bas ne razumem (WTF iz srpanj) ali sta da se radi ;)
EDIT: take a look of this http://www.gitare.info/page.php?id=4735
Highlander
30.5.2008, 0:01
BTW cool je ovaj sajt samo je hrvatski pa neke reci bas ne razumem (WTF iz srpanj) ali sta da se radi ;)
Jul čini mi se... :)
Imaju dobru sekciju sa tabovima, samo što su ih mnogo prepisali. :D
Koju ELEKTRICNU gitaru preporucujete pocetniku with a twist, za rokanje u stilu Richija Sambore(tj. Bon Jovi), Knopfler i Claptona... Negde do 200-300E sa sve pojacalom. Trebalo bi da bude ovakva http://farm2.static.flickr.com/1436/665195477_136495d354.jpg samo sa malo svetlijim vratom. Uglavnom vrat treba da bude beli, zuti i uopste svetliji...
Probaj ovako nesto,verovatno ima model sa svetlijim vratom...:)
http://www.komazec.com/gusle1.jpg
Koju ELEKTRICNU gitaru preporucujete pocetniku with a twist, za rokanje u stilu Richija Sambore(tj. Bon Jovi), Knopfler i Claptona... Negde do 200-300E sa sve pojacalom. Trebalo bi da bude ovakva http://farm2.static.flickr.com/1436/665195477_136495d354.jpg samo sa malo svetlijim vratom. Uglavnom vrat treba da bude beli, zuti i uopste svetliji...
Preporucujem ti da odes u Mix Music i da ih pitas za Aster gitaru koju dobijes sa koferom i pojacalom za 130e. Ja imam taj komplet vec 3 godine i jos uvek vrsi posao, doduse nije za very heavy muziku, ali mislim da ce ti posluziti za to sto ti treba.
Preporucujem ti da odes u Mix Music i da ih pitas za Aster gitaru koju dobijes sa koferom i pojacalom za 130e. Ja imam taj komplet vec 3 godine i jos uvek vrsi posao, doduse nije za very heavy muziku, ali mislim da ce ti posluziti za to sto ti treba.
Drug ima Aster, i ne bi vrsio posao koji meni treba...
Mozda bi jedan ibanez bolje pasovao?
Naprimer:
http://www.ibanez.com/eg/guitar.aspx?m=IJX40
Nije nesto posebno, ali za novac sasvim pristojan instrument, moj drug je ima i mnogo je raznovrsna. Od blagog overdrive-a do teske distorzije moze da ide i daje solidan zvuk.
Ako ti ne treba tremolo (ja ne mogu da smislim gitare sa fixnim mostom) mozes i ovaj model da pogledas:
http://www.ibanez.com/eg/guitar.aspx?m=IJX121
Warning: If you buy Ibanez once, you're hooked forever!
Well let's say like this
....Down in dry county
They're swimming in the sand
Praying for some holy water
To wash the sins from off our hand
Here in dry county
The promise has run dry
Where nobody cries
And no one's getting out of here alive...
Guitar solo no.1 (choose your guitar)
http://www.plexusstudio.com/www/novi%20sajt/oprema%20za%20prodaju/oprema%20za%20prodaju.htm
Guitar solo no.2 is quite challenging so you will need Ibanez guitar this one will do it(rg370dx)
21641
Nadam se da sam pomogao :D
Basa Mrkalj
1.6.2008, 22:31
Pa decko trazi kopiju stratokastera sa zutim vratom a vi mu predlazete metalske gitare i to crne.
@Wolverine
Odi sam i razgledaj, koja ti se najvise svidi tu kupi. Za te pare nemozes mnogo da pogresis u kvalitetu, jedino gledaj koja ti najbolje lezi i kako stimuje na pocetku i na kraju vrata. Obavezno trazi da je nastimuje na stimer, da bi znao da li oscilira u odnosu na stimer. Jedino je to merodavno kod tih gitara.
Pa decko trazi kopiju stratokastera sa zutim vratom a vi mu predlazete metalske gitare i to crne.
@Wolverine
Odi sam i razgledaj, koja ti se najvise svidi tu kupi. Za te pare nemozes mnogo da pogresis u kvalitetu, jedino gledaj koja ti najbolje lezi i kako stimuje na pocetku i na kraju vrata. Obavezno trazi da je nastimuje na stimer, da bi znao da li oscilira u odnosu na stimer. Jedino je to merodavno kod tih gitara.
Pa onda nek baci pogled na ovo
http://www.muzicki-forum.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=2973
@Dreamfall
Uh, za County ce mi trebati mnogo da naucim, a zamisli kako bi izgledalo i zvucalo da onakav solo sviras na BC Rich gitari:eek:
Nego ja si zelim nabavit nesto ko sto Richie svira na spotu za doticnu pesmu (po izgledu, da je po zvuku morao bih da prodam i mamu i tatu i brata i eventualno kuche, mada njega ne bih ni za zivu glavu (mislim na kuche)). Ne treba mi Floyd Rose *****p i ostalo samo da prasim i komsije plasim, i da moze da se svira BJ.
Basa Mrkalj
1.6.2008, 22:58
@Dreamfall
Eto vidis, ovom je bitan izgled ovom nije, ovaj bi meksicku onaj drugi bi Squier, 100 ljudi 100 cudi. Preko 30 god. sviram gitaru, preslo mi je preko ruke gomila, skoro uvek polovnu gitaru sam imao i sad kad bi kupovao gledao bi oglase. Sad nisam u toku kod ovih novijih marki, ali ako me poslusa ne moze da pogresi mnogo za te pare.
Ih, ja bi jednog Warlocka :o
Nije ni skup kolko sam mislio, možda padne za godinu dana ako nastavim da vežbam :)
@Dreamfall
Uh, za County ce mi trebati mnogo da naucim, a zamisli kako bi izgledalo i zvucalo da onakav solo sviras na BC Rich gitari:eek:
Nego ja si zelim nabavit nesto ko sto Richie svira na spotu za doticnu pesmu (po izgledu, da je po zvuku morao bih da prodam i mamu i tatu i brata i eventualno kuche, mada njega ne bih ni za zivu glavu (mislim na kuche)). Ne treba mi Floyd Rose *****p i ostalo samo da prasim i komsije plasim, i da moze da se svira BJ.
Tako to rade profesionalci
http://www.youtube.com/watch?v=rjpAPzCDcb4&feature=related
da ne bi prodavao celu porodicu pogledaj ovu temu gde su ljudi raspravljali o stratocaster kopijama
http://www.muzicki-forum.com/forum/v...hp?f=20&t=2973
:ciao: keep on rokin' :nov_guita
Insecticide
3.6.2008, 12:02
Da li neko zna gde da nadjem tab za Violin Concerto od Mendelsona?
Pretrazio sam po netu,nema nigde,a takva stvar bi stvarno dobro zvucala na gitari.
P.S ako nekom treba Vox Venue Bass 100w pojacalo za 200e u odlicnom stanju ,nek me kontaktira :)
Da li neko zna gde da nadjem tab za Violin Concerto od Mendelsona?
Pretrazio sam po netu,nema nigde,a takva stvar bi stvarno dobro zvucala na gitari.
Gde nadje Mendelsonov koncert? http://www.mysmiley.net/imgs/smile/sick/sick0022.gif
Daj neki melodicniji ili tezi, a ako hoces nesto sto ce zaista sjajno zvucati na gitari, probaj da nadjes tabove za Djavolov triler (http://www.youtube.com/watch?v=HGtbWyfuaWw&feature=related) od Tartinija, ili Ciganske melodije (http://www.youtube.com/watch?v=3I3R1H6qujE&feature=related) od Sarasatea, posebno onaj brzi deo (od 6:50)! ;)
King James
3.6.2008, 14:37
Eh...Ja sam svirao gitaru i za mene je ovo isuvise komplikovano tako da sam tu opciju batalio i kupicu komp... :(
Nije komplikovano ako si dovoljno zainteresovan... Ja nisam ni slutio da cu poceti da sviram ,mene su pitali oces gitaru za rodjendan ,ja reko sto da ne? I eto sad me to mnogo interesuje i napredak se vidi svakim danom ,samo je bitna motivacija!
Dragi prijatlji mene interesujue kako se zove program sa kojim mogu da naucim da sviram gitaru drugim recim program za pocetnike. Posto bas nerazumem ovaj Guitar Pro jer to je vec za one koji znaju vise o gitari ( barem ja tako mislim).:cool::cool:
Dragi prijatlji mene interesujue kako se zove program sa kojim mogu da naucim da sviram gitaru drugim recim program za pocetnike. Posto bas nerazumem ovaj Guitar Pro jer to je vec za one koji znaju vise o gitari ( barem ja tako mislim).:cool::cool:
Pa guitar pro je za početnike namenjen :)
Samo uključi da ti pokazuje vrat i imaćeš vizuelno šta da stisneš kada :)
Da,Guitar pro je napravljen za debile,al ako si pri parama i ako ti se zuri ,uzmi privatne casove
Da,Guitar pro je napravljen za debile,al ako si pri parama i ako ti se zuri ,uzmi privatne casove
Nije za debile...Program moze da pomogne, ali ne mnogo...
Wow! Brate to nije lepo... Guitar Pro je odlican program velike upotrebne vrednosti...
Guitar pro nije namenjen za pocetnike koji zele da nesto nauce.GP nije nastavno sredstvo npr ovo je to,D-dur se evo bas ovako svira...on vrlo dobro moze da posluzi za komponovanje i prevodjenje muzike u tabove jer ne moze svako da skine sve po sluhu...ako ljudi sa nekom subnormalnoscu(npr deb***) koriste GP to je jos jedan + za njega jer je ujedno koristan program i nije tezak za koriscenje(za razliku od 3d max i may-e).
GP sto se mene tice super program,ako oces da sviras gitaru ono cisto da bi svirao isplati se,al kvari se sluh,al ako oces da znas da sviras gitaru,i sto ti kazes da znas akorde podelu i sve ,da kazem teoriju,guitar pro ti nista ne moze pomoci.A za pocetnika je prvo vazno znati nesto o instrumentu.Guitar pro je samo tu da ti da "note".
NjegovaWisost
8.6.2008, 22:37
Kad već pominjete Guitar Pro, puno je bolji Tux Guitar, ima sve što i ovaj, ljepši je i besplatan, povrh toga ikonica mu je pingvin sa elektirčnom :) mrzi me link da tražim, use google
Highlander
9.6.2008, 11:23
Kad već pominjete Guitar Pro, puno je bolji Tux Guitar, ima sve što i ovaj, ljepši je i besplatan, povrh toga ikonica mu je pingvin sa elektirčnom :) mrzi me link da tražim, use google
A ima li podršku za GP tabove? Pošto su oni najrasprostranjeniji...
Insecticide
9.6.2008, 17:55
Pozz ljudi,posto sad dolazi vreme letnjeg raspusta i fizikalisanja (uz to i koja kinta ) resio sam da kupim novu gitaru.
Kuci imam Career les paula (odlicna gitara za te pare-180e) ,ali treba mi nova gitara,za potrebe svirki a i za drndanje kuci,naravno.
Budzet bi mi bio negde do 500e,i to bi bio plafon,ne bih mogao vise.
Sviram u Tribute to Nickelback bendu i jednom Irish bendu (u kojem ne koristim elektricnu tako da nije bitno).
Za sada je takvo stanje stvari,pre je postojala sansa da sviram u Disdainedu ,sada je ta sansa skoro nikakva ali ipak je tu. (http://www.myspace.com/disdainedserbia) tako da ce mi ta buduca gitara biti potrebna i za sviranje Nickelbacka i Necrophagista i Stevie Ray Vaughana ,ma sve zivo sviram,znaci neka univerzalna gitara.
(Mada preferiram thrash i planiram da napravim u buducnosti bend u tom fazonu)
Gledao sam gitare ,i primetio sam Ibanez RG350 (svakakve kombinacije) i deluje mi kao ok gitara za te pare (gotovina-33000) ali ljudi se zale na los Floyd (U stvari ne koristi original floyd neko nesto drugo,nem pojma) ,zale se da je gitara neupotrebljiva ako se prestima na Drop C (sto je meni neophodno zbog nickelbacka a i uglavnom sam u pola stima dole ili za ceo)
Primetio sam i ovu LDT(ESP) JH200 ,drug je hvali,deluje mi kao dobra gitara i zanima me cena,posto je ona kod nas?Cuo sam da je mitros poceo da uvozi taj model.
Znaci treba mi gitara do 500e,da je univerzalna,da moze posluziti na svirkama ,naravno da je dobra :)
Sta mi preporucujete?
Highlander
9.6.2008, 18:25
U majskom SK-u je bio opis programa koji se zove Guitar Guru. Bubanja kaže da može da posluži za učenje sviranja gitare. :)
www.musicnotes.com/guitarguru
@Insekticid: Čitao sam neke reviewe za RG350 i deluje mi sasvim u redu. Verovatno ću je uzeti čim dođem do nekih para... :qliranje:
Nego, kao što možda znate, kupio sam neku akustaru pre šest meseci, otprilike, i došlo je vreme da menjam žice. U stvari, ja i ne znam kad je vreme da menjam žice, ali je zvuk otupeo i promenile su boju, pa pretpostavljam da bi trebalo. E, sad mene interesuje kako i šta da tražim u prodavnici, koju debljinu žica, itd. Da li treba da menjam sve ili samo pojedine? Ne bih da ispadnem idiot i da me prodavac zezne, zato je bolje da pitam ovde. :)
Pozz ljudi,posto sad dolazi vreme letnjeg raspusta i fizikalisanja (uz to i koja kinta ) resio sam da kupim novu gitaru.
Kuci imam Career les paula (odlicna gitara za te pare-180e) ,ali treba mi nova gitara,za potrebe svirki a i za drndanje kuci,naravno.
Budzet bi mi bio negde do 500e,i to bi bio plafon,ne bih mogao vise.
Sviram u Tribute to Nickelback bendu i jednom Irish bendu (u kojem ne koristim elektricnu tako da nije bitno).
Za sada je takvo stanje stvari,pre je postojala sansa da sviram u Disdainedu ,sada je ta sansa skoro nikakva ali ipak je tu. (http://www.myspace.com/disdainedserbia) tako da ce mi ta buduca gitara biti potrebna i za sviranje Nickelbacka i Necrophagista i Stevie Ray Vaughana ,ma sve zivo sviram,znaci neka univerzalna gitara.
(Mada preferiram thrash i planiram da napravim u buducnosti bend u tom fazonu)
Gledao sam gitare ,i primetio sam Ibanez RG350 (svakakve kombinacije) i deluje mi kao ok gitara za te pare (gotovina-33000) ali ljudi se zale na los Floyd (U stvari ne koristi original floyd neko nesto drugo,nem pojma) ,zale se da je gitara neupotrebljiva ako se prestima na Drop C (sto je meni neophodno zbog nickelbacka a i uglavnom sam u pola stima dole ili za ceo)
Primetio sam i ovu LDT(ESP) JH200 ,drug je hvali,deluje mi kao dobra gitara i zanima me cena,posto je ona kod nas?Cuo sam da je mitros poceo da uvozi taj model.
Znaci treba mi gitara do 500e,da je univerzalna,da moze posluziti na svirkama ,naravno da je dobra :)
Sta mi preporucujete?
pa ovako,ja ti preporucujem Ibanez -Joe Satriani,fantasticna gitara ,oko 350-400evra.
MilosTintor
9.6.2008, 19:29
Ljudi nerazumem se u gitare AMA NI MALO! :kreza: ... Ali zeleo bih da naucim da sviram el.gitaru i vec mi je drugarica rekla da ce ona da me uci (ona kuci ima akusticnu pa mi nevredi dok nekupim svoju)!
Zivim u Novom Sadu , levoruk sam (znaci trebala bi mi left-handed gitara) i budzet mi je oko 200 evra . Moze li OVDE da se kupi neka dobra gitara za pocetnike za te pare?I koja je to elektricna gitara?? Ako neko zna gde ima da se kupi u NS - u? aKO STE razumeli moje nebuloze :icon_stud i ako zelite da pomognete PISITE! Unapred hvala :opanachke
pa ovako,sviram gitaru vec 6godina i jos nisam kupio elektricnu gitaru.Po meni pametnije je kupiti Klasicnu Gitaru za 80evra bilo gde imas ,u mitrosu.Pa ako se jos vise zainteresujes kupi gitaru elektricnu.Jer najeftinije sto mozes da nadjes je 150evra.
MilosTintor
9.6.2008, 19:51
pa ovako,sviram gitaru vec 6godina i jos nisam kupio elektricnu gitaru.Po meni pametnije je kupiti Klasicnu Gitaru za 80evra bilo gde imas ,u mitrosu.Pa ako se jos vise zainteresujes kupi gitaru elektricnu.Jer najeftinije sto mozes da nadjes je 150evra.
a imam akusticnu ali me nista neprivlaci da je sviram ! pritom je i za desnjake pa me i to nervira... Ajde daj i to najjeftinije! Kako se zove? Apollo , Fender(uvek me je zanimalo jel Fender Strat gitara za pocetnike ili ...?)?
U majskom SK-u je bio opis programa koji se zove Guitar Guru. Bubanja kaže da može da posluži za učenje sviranja gitare. :)
www.musicnotes.com/guitarguru
@Insekticid: Čitao sam neke reviewe za RG350 i deluje mi sasvim u redu. Verovatno ću je uzeti čim dođem do nekih para... :qliranje:
Nego, kao što možda znate, kupio sam neku akustaru pre šest meseci, otprilike, i došlo je vreme da menjam žice. U stvari, ja i ne znam kad je vreme da menjam žice, ali je zvuk otupeo i promenile su boju, pa pretpostavljam da bi trebalo. E, sad mene interesuje kako i šta da tražim u prodavnici, koju debljinu žica, itd. Da li treba da menjam sve ili samo pojedine? Ne bih da ispadnem idiot i da me prodavac zezne, zato je bolje da pitam ovde. :)
Ja imam Ibanez rg370dx(od rg 350 se razlikuje samo u bridge-u i glava vrata je malo chachkana) i prezadovoljan sam gitara je negde oko 500e bila kad sam je ja kupovao.
@Highlander udjes u prodavnicu gitara i trazis 10-ke zice za akusticne ili 11-tice jer ja licno ne bih nista tanje na akustaru stavljao ali ti vidi ne daj da ti uvale najlonske zice za akusticnu(meni 1 jesu nisam pogledao lepo) ako si do sada svirao na steel, za elektricnu bih ti preporucio Yngwie Malmsteen 10-ka ubica zice za 500 din a za akusticnu vidi da nadjes neki Dean Markley ili D'Adario a moze i D'Angelica.Moja preporuka ti je da odes u Mitros i u krajnjem slucaju da njih pitas za savet jer su ljudi carevi kao sto moj drug kaze u Mitrosu ne mozes da ispadnes idiot :n_klanja: :ciao:
udjes u prodavnicu gitara i trazis 10-ke zice za akusticne ili 11-tice jer ja licno ne bih nista tanje na akustaru stavljao ali ti vidi ne daj da ti uvale najlonske zice za akusticnu(meni 1 jesu nisam pogledao lepo) ako si do sada svirao na steel
Ček', polako.
@Highlander: Prvo, da li je govoriš o klasičnoj gitari ili o akustari? Razlikuješ ih po tome što klasična gitara ima plastične čivije i navoj, akustična metalne. Dakle, na prvu varijantu idu isključivo najlon žice, na drugu čelične. Ne smeš da mešaš, kakve god da su žice na kojima si do sada svirao bile, i zbog zvuka i zbog same gitare. Ako imaš klasičnu, kao ja, onda ti preporučujem D'Addario Pro Arté ili Dean Markley (imaju sjajnu 'crnu' seriju) najlon žice. Samo kažeš da ti trebaju žice tih proizvođača za klasičnu gitaru, videćeš i sam da na pakovanju piše "nylon classical guitar strings" :)
U akustične gitare se iskreno ne razumem pošto ih nisam puno svirala, ali ne možeš pogrešiti sa ovim markama, i samo napomeneš da ti trebaju za akustičnu gitaru... ostalo zavisi od dubine tvog džepa ;)
a imam akusticnu ali me nista neprivlaci da je sviram ! pritom je i za desnjake pa me i to nervira... Ajde daj i to najjeftinije! Kako se zove? Apollo , Fender(uvek me je zanimalo jel Fender Strat gitara za pocetnike ili ...?)?
Pa ovako,onda imas Apollo i Behringer valjda oni proizvode kopije stratocastera .Ovde u bg-u imas kod marica i mitrosu da uzmes kao u paketu i pojacalo i gitaru.Al za NS ne znam.Sto se tice levaka ni to ne znam :D
@MilosTintor
Tesko ces naci gitaru za levoruke za 200e, pogotovo u Srbiji. Mozes uvek ko Jimi Hendrix da uzmes regularnu i zamenis zice (stavis ih naopako) i sviras kao da je za levoruke.
MilosTintor
9.6.2008, 23:18
@MilosTintor
Tesko ces naci gitaru za levoruke za 200e, pogotovo u Srbiji. Mozes uvek ko Jimi Hendrix da uzmes regularnu i zamenis zice (stavis ih naopako) i sviras kao da je za levoruke.
znam kako je Jimi to radio cak sam mislio i ja to da uradim ali to onda okrece samo zice dok sve ostalo ostaje kako je i bilo tj naopacke sto mi neodgovara. Na akusticnoj mi je to vec tako namesteno . A za one neverne tome koji kazu da se nemoze naci Molim pogledajte ovo (http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?conid=2155&l2=3&l3=42) . <--- Ova gitara mi se mnoooogo svidja ali cu morati proveriti da li imaju ovakve i u NS - u ili cu da pitam Gitarka da mi je donese iz BG-a ! :kreza:
znam kako je Jimi to radio cak sam mislio i ja to da uradim ali to onda okrece samo zice dok sve ostalo ostaje kako je i bilo tj naopacke sto mi neodgovara. Na akusticnoj mi je to vec tako namesteno . A za one neverne tome koji kazu da se nemoze naci Molim pogledajte ovo (http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?conid=2155&l2=3&l3=42) . <--- Ova gitara mi se mnoooogo svidja ali cu morati proveriti da li imaju ovakve i u NS - u ili cu da pitam Gitarka da mi je donese iz BG-a ! :kreza:
hehe :) ta gitara je savrsena za tebe. cena je odlicna i super je.Nadji tako nesto u NSu ili ..ne znam :D
Highlander
9.6.2008, 23:29
Ček', polako.
@Highlander: Prvo, da li je govoriš o klasičnoj gitari ili o akustari? Razlikuješ ih po tome što klasična gitara ima plastične čivije i navoj, akustična metalne. Dakle, na prvu varijantu idu isključivo najlon žice, na drugu čelične. Ne smeš da mešaš, kakve god da su žice na kojima si do sada svirao bile, i zbog zvuka i zbog same gitare. Ako imaš klasičnu, kao ja, onda ti preporučujem D'Addario Pro Arté ili Dean Markley (imaju sjajnu 'crnu' seriju) najlon žice. Samo kažeš da ti trebaju žice tih proizvođača za klasičnu gitaru, videćeš i sam da na pakovanju piše "nylon classical guitar strings" :)
U akustične gitare se iskreno ne razumem pošto ih nisam puno svirala, ali ne možeš pogrešiti sa ovim markama, i samo napomeneš da ti trebaju za akustičnu gitaru... ostalo zavisi od dubine tvog džepa ;)
Akustična. Sa čeličnim žicama. :)
Inače, čovek kod koga stanujem u Nišu ima i svira klasičnu gitaru. Samo što ne ume da je naštimuje. :D Možete da zamislite koji je to horor...
A šta mislite o Ibanezu GRG170DX? Vidim da cena i nije nešto visoka, za razliku od ocena na UltimateGuitar.com.
MilosTintor
9.6.2008, 23:31
hehe :) ta gitara je savrsena za tebe. cena je odlicna i super je.Nadji tako nesto u NSu ili ..ne znam :D pa ajd doneses!:D. Ne stvarno jel valja ili je *****e?
pa ajd doneses!:D. Ne stvarno jel valja ili je *****e?
pa ovako..reci cu ti jednostavno.Gitara za 165evra je fantasticna.ima odlicnu statistiku sto se kaze,21 prag,tri magneta i hrom hardver.dopada mi se.Mislim ne razumem se mnogo u elektricne gitare,al ovoliko barem znam.
MilosTintor
10.6.2008, 0:13
pa ovako..reci cu ti jednostavno.Gitara za 165evra je fantasticna.ima odlicnu statistiku sto se kaze,21 prag,tri magneta i hrom hardver.dopada mi se.Mislim ne razumem se mnogo u elektricne gitare,al ovoliko barem znam.
hvala! Jbg jos samo da je nema u Novom Sadu pa mogu da idem u PM (personal message :kreza:) a valjda cu naci ovde u NS-u pa makar nek kosta i 200e okruglo! Meni se ta bas svidela ovako na izgled :love: i evo sad mi ta slika stoji na Desktopu ...
hvala! Jbg jos samo da je nema u Novom Sadu pa mogu da idem u PM (personal message :kreza:) a valjda cu naci ovde u NS-u pa makar nek kosta i 200e okruglo! Meni se ta bas svidela ovako na izgled :love: i evo sad mi ta slika stoji na Desktopu ...
hehe,al nek te drzi to malo sviranje,nemoj da kupis pa da batalis posle 3nedelje :)
Akustična. Sa čeličnim žicama. :)
Inače, čovek kod koga stanujem u Nišu ima i svira klasičnu gitaru. Samo što ne ume da je naštimuje. :D Možete da zamislite koji je to horor...
A šta mislite o Ibanezu GRG170DX? Vidim da cena i nije nešto visoka, za razliku od ocena na UltimateGuitar.com.
Ja imam grg170dx i mogu da kazem da kao gitara za pocetnike moze odlicno da posluzi...Ja sviram tek nesto manje od godinu dana i jos se i ne razumem dovoljno u te stvari ,tako da mi bolja i ne treba za sada!
Dreamfall
10.6.2008, 11:44
Ja imam grg170dx i mogu da kazem da kao gitara za pocetnike moze odlicno da posluzi...Ja sviram tek nesto manje od godinu dana i jos se i ne razumem dovoljno u te stvari ,tako da mi bolja i ne treba za sada!
Moze i Squier Bullet Strat da posluzi u pocetku ja kad sam pocinjao da sviram nju sam uzeo i bio sam blago razocaran ali tada je ovaj Squier kostao 150e znaci kolko para tolko muzike sad je Squier BS oko 9000 'iljada.Gitara je extra da se nauce sve cake sviranja ali za neke ozbiljnije svirke nijedna gitara jeftinija od 300e nece da posluzi(u slucaju Ibanezovih modela)mozda neki B.C rich jeftiniji od 300e moze da posluzi ili slammer neki ali bar ovo bi morali da imate kao gitaru na svirkama http://www.mitros-music.com/products/2816-Ibanez_RG-321_MHWK/1/
Inače, čovek kod koga stanujem u Nišu ima i svira klasičnu gitaru. Samo što ne ume da je naštimuje. :D Možete da zamislite koji je to horor... Pa, čim možeš da čuješ da tu nešto ne valja, znači da ti imaš sluha (za razliku od njega). Što mu ne ponudiš da mu naštimuješ gitaru? Ili, eventualno, da mu ponudiš da ga naučiš? Tako ćeš se spasti od bede (hopefully)...
Taj tvoj drug iz nisa ima mnogo sluha.Kako covek moze da svira gitaru rastimovanu.Kako moze da svira i da ne cuje da gitara nije u dobrom stimu.Strasno.
Mario Pavićević
10.6.2008, 12:44
Da i pravi je "cuveni" proizvodjac gitara Apollo za koga su samo kod nas i u Rusiji culi.
Sto se tice zica moja najbolja iskustva su sa Ernie ball-om koji mozete naci u gore pomenutom Maricevom muzickom servisu(mada licno ne volim da kupujem tamo zbog losih iskustava sa njihovim servisom).
Highlander
10.6.2008, 14:06
Pa, čim možeš da čuješ da tu nešto ne valja, znači da ti imaš sluha (za razliku od njega). Što mu ne ponudiš da mu naštimuješ gitaru? Ili, eventualno, da mu ponudiš da ga naučiš? Tako ćeš se spasti od bede (hopefully)...
On kaže da ne svira zbog muzike, nego leči reumu u rukama. :D A tu prepotopsku gitaru (koja je napravljena u staroj Jugoslaviji, btw) ne može da naštimuje niko pošto su čivije pokvarene. Žice su previše blizu vrata i labave, jednom sam pokušao da ih zategnem ali sam odustao, treba i to da mu plaćam posle, pored stanarine. No thanks... :a_whistli
Taj tvoj drug iz nisa ima mnogo sluha.Kako covek moze da svira gitaru rastimovanu.Kako moze da svira i da ne cuje da gitara nije u dobrom stimu.Strasno.
Napisao sam gore, kaže da samo hoće da razmrdava prste. A najgore je što ih razmrdava u 6h ujutro i to pored moje sobe.:boodala: I nije drug, ima skoro 70 godina. :)
Inače, voli flamenco muziku. Ponekad sedne pored svog kompjutera, stavi slušalice i pojača do kraja sistemski volume... a ne ugasi zvučnike!:n-cc2:
MilosTintor
10.6.2008, 16:05
e ljudi jedno pitanjce... Da li el.gitara moze da se prikljuci na komp tako da se cuje preko zvucnika? Mozda je malo glupo ali jbg moram da pitam :kreza:.
NjegovaWisost
10.6.2008, 16:24
e ljudi jedno pitanjce... Da li el.gitara moze da se prikljuci na komp tako da se cuje preko zvucnika? Mozda je malo glupo ali jbg moram da pitam :kreza:.
Imaš nekoliko tema, pretraži malo... I trebalo je prošli broj SK da pročitaš ;)
Wolverine
10.6.2008, 16:27
Moze, ali nema distorzije, osim ako ima neki program koji moze da je emulira?:confused:
MilosTintor
10.6.2008, 16:28
Imaš nekoliko tema, pretraži malo... I trebalo je prošli broj SK da pročitaš ;)
jbg nemam vremena sad i za SK i da kopam po temama ZADNJA NEDELJA SKOLE! Sad posteni djaci popravljaju keceve!:kreza:
E ajde postavi linkove tih tema ili postova da netrazim sad posto trenutno ucim i samo tako malo pogledam forum!:D
Highlander
10.6.2008, 17:05
jbg nemam vremena sad i za SK i da kopam po temama ZADNJA NEDELJA SKOLE! Sad posteni djaci popravljaju keceve!:kreza:
E ajde postavi linkove tih tema ili postova da netrazim sad posto trenutno ucim i samo tako malo pogledam forum!:D
http://www.sk.rs/2008/05/sktd10.html
Samo što ceo tekst nije dostupan online. Zato uzmi SK i pročitaj. :p
ok razumem zasto ne ume da nastimuje xD
http://www.sk.rs/2008/05/sktd10.html
Samo što ceo tekst nije dostupan online. Zato uzmi SK i pročitaj. :p
Taj tekst može slobodno da preskoči obzirom da je početnik. Dakle, Miloše, ako hoćeš da čuješ gitaru preko zvučnika, zašto ne izvučeš neki stari kasetofon ili stub koji ima svaka kuća i koji imaju iole solidne zvučnike, pa uštekaš gitaru u isti? Mnogi su tako počinjali pa im ništa nije falilo, a komp će ti svakako biti zahvalan što ga ne maltretiraš :D
A ako nemaš ništa slično, zašto ne bi jednostavno kupio neko manje i polovno gitarsko pojačalo, možeš da ih nađeš i za manje od 100e, i biće svi srećni i zadovoljni ;)
Taj tekst može slobodno da preskoči obzirom da je početnik. Dakle, Miloše, ako hoćeš da čuješ gitaru preko zvučnika, zašto ne izvučeš neki stari kasetofon ili stub koji ima svaka kuća i koji imaju iole solidne zvučnike, pa uštekaš gitaru u isti? Mnogi su tako počinjali pa im ništa nije falilo, a komp će ti svakako biti zahvalan što ga ne maltretiraš :D
A ako nemaš ništa slično, zašto ne bi jednostavno kupio neko manje i polovno gitarsko pojačalo, možeš da ih nađeš i za manje od 100e, i biće svi srećni i zadovoljni ;)
Pa kolko sam ja shvatio on je to pitao cisto onako,a ne jer nema para za pojacalo.
Ljudi sam sam sebe zapanjio :D Ovo sam ucio na znatno nizem tempu,i kad sam uvezbao probao sam na original tempu i ovako je ispalo (obicno postepeno dizem tempo dok ne stignem do originalnog)...Naravno nije savrseno ,ali pre 10 dana nema sanse da sam mogao ovako da odsviram
http://www.zshare.net/audio/13471073e4a0f2aa/
Ljudi sam sam sebe zapanjio :D Ovo sam ucio na znatno nizem tempu,i kad sam uvezbao probao sam na original tempu i ovako je ispalo (obicno postepeno dizem tempo dok ne stignem do originalnog)...Naravno nije savrseno ,ali pre 10 dana nema sanse da sam mogao ovako da odsviram
http://www.zshare.net/audio/13471073e4a0f2aa/
pa lepo si odsvirao ,bas ok,al ne zvuci mi tesko,kolko dugo sviras?
Nesto manje od godinu dana (10 meseci da budem precizniji)...Trudim se koliko mogu ,tj koliko imam vremena ,ispiti i tako to... Tek treba da usavrsim,ovo je bilo cisto eksperimentalno. Sve je odsvirano alternate pickingom ,osim onog dela sa string skippingom...Meni i dalje nije jos u potpunosti sinhronizovana desna ruka sa levom,tako da ima puno gresaka kad sviram neke brze stvari
Kad sam tu evo jos jedna stvar,malo sam zas**o na sredini ,pa me mrzelo ponovo da snimam
http://www.zshare.net/audio/134732628d7dbc1f/
Nesto manje od godinu dana (10 meseci da budem precizniji)...Trudim se koliko mogu ,tj koliko imam vremena ,ispiti i tako to... Tek treba da usavrsim,ovo je bilo cisto eksperimentalno. Sve je odsvirano alternate pickingom ,osim onog dela sa string skippingom...Meni i dalje nije jos u potpunosti sinhronizovana desna ruka sa levom,tako da ima puno gresaka kad sviram neke brze stvari
Kad sam tu evo jos jedna stvar,malo sam zas**o na sredini ,pa me mrzelo ponovo da snimam
http://www.zshare.net/audio/134732628d7dbc1f/
e odlican si.svaka cast,s'obzirom da sviras manje od godinu.bravo :)
http://www.youtube.com/watch?v=UIrwCTXPTdc
eo jedan link za tebe,mislim za sve.
http://www.youtube.com/watch?v=UIrwCTXPTdc
eo jedan link za tebe,mislim za sve.
Suvoparno i standardno. Svi bi da soliraju i budu što brži.
And Now for Something Completely Different :):
http://www.youtube.com/watch?v=4eTRs2bPN2Y
http://www.youtube.com/watch?v=r2BOApUvFpw
http://www.youtube.com/watch?v=AbndgwfG22k
Basa Mrkalj
12.6.2008, 8:46
Beli gitarista Alvin Lee je u svoje vreme vazio za "najbrzeg" gitaristu tog doba, na pitanje ko je bolji on ili Klepton, ovaj je odgovorio da to sto on odsvira u dvadeset tonova, Klepton odsvira u dva.
Sto rece Iris svi bi da soliraju i budu brzi, a u principu sviraju jedne te iste skale koje prosecno uvo ne moze da slusa jer su dosadne i suvoparne (osnovno u muzici je melodija i harmonija).
Suvoparno i standardno. Svi bi da soliraju i budu što brži.
And Now for Something Completely Different :):
http://www.youtube.com/watch?v=4eTRs2bPN2Y
http://www.youtube.com/watch?v=r2BOApUvFpw
http://www.youtube.com/watch?v=AbndgwfG22k
ovaj na prvom linku je bolestan ;)
Ne znam za to "bolestan", po meni je definitivno role model.
Inače, iako se Mark Goffeney (http://www.abilitymagazine.com/Mark-Goffeney.html) rodio bez obe ruke, zna da svira i bas i gitaru, i ima svoj sopstveni bend već 15 godina...
Ne znam za to "bolestan", po meni je definitivno role model.
Inače, iako se Mark Goffeney (http://www.abilitymagazine.com/Mark-Goffeney.html) rodio bez obe ruke, zna da svira i bas i gitaru, i ima svoj sopstveni bend već 15 godina...
nisam znao da su tebi gitaristi koji sviraju nogama potpuno normalni.
Zašto ne bi?
Čovek sjajno svira, i to mi je dovoljno...
A nije ni jedini (http://x.adelantesi.com/news/story.php?ID=732) gitarista koji je rođen bez ruku, pa ih to i dalje nije sprečilo da ovladaju instrumentom i sviraju.
Bottom line - gitarista nije sjajan ako svira brzinom svetlosti, već ako sjajno svira bez obzira na okolnosti!
Au covece! Prvi put cujem za ovog lika... A meni tesko ide i sa rukama...
Wolverine
12.6.2008, 14:06
Ko peva Drift Away(prvi linak kod Irisinog posta) u originalu BJ je sviraju na acoustic koncertima, a ja sam provalio da akordi u refrenu idu C G F...
King James
16.6.2008, 19:26
Opet ja :) Sta vi mislite...Da li se od jedne lenchige koju sve mrzi u zivotu i koja odustaje cim dodje na nesto zahtevnije i kojoj je trud,rad i upornost strana rec i koja nezna ni sta je rif niti akord i koja nikad nije ni jedan instrument svirala moze postati valjan gitarista :kreza: ? I ta lencuga je uspela odsvirati pocetak Smoke on the Water na prvoj i zadnjoj zici,kao i Na kraj sela zuta kuca i pocetak pesme Fuel na onoj debeloj i pocetak Nothing Else Matters (mada,i svaki idiot bi ovo mogao ) :D To sam uspeo sam prvim kontaktom sa gitarom
Niko se brate nije naucen rodio ... Ti si sebe okarakterisao kao lencugu koja nece da se trudi uopste ,sta bi trebali onda mi da ti kazemo? Sam si sebi odgovorio na pitanje, jer bez truda i upornosti gitaru nikad neces nauciti da sviras ,sto je logicno. I ja sam poceo sa nothing else matters i smoke on the water isto kao i ti na najdebljoj zici ,a sad guram turski mars sve u fulu!
BTW zna li neko gde mogu da nadjem pratecu muziku za turski mars ,nasao sam samo jednu u nekom metal fazonu koji mi se bas nesto i ne svidja
Kako si svirao nothing else matters na najdebljoj zici majke ti? :D
Haha ,to je bio lapsus :D ...Smoke on the water sam svirao na sestoj zici ,a nothing else matters regularno ,i to sam sam provalio (nije bilo bas ni tesko provaliti :D), i to samo palcem jednu po jednu zicu... Cak sam uspeo i prvih desetak sekundi od Sta bi dao da si na mom mjestu mada to nije zvucalo ni priblizno od onoga sto sad mogu da odsviram, a sada znam celu! Eto to su bili moji prvi pokusaji sviranja gitare
King James
17.6.2008, 23:40
Koliko kosta Epiphone Goth Explorer u zemlji Srbiji ? Ne treba meni,drugu treba :dedica:
Insecticide
18.6.2008, 0:00
Koliko kosta Epiphone Goth Explorer u zemlji Srbiji ? Ne treba meni,drugu treba :dedica:
Mislim da je nekih 27000,tako nesto.
Wolverine
20.6.2008, 13:40
Kupujem sledece nedelje (eventualno one tamo) neku Squier Strat, i let the rock flow through the veins.
King James
24.6.2008, 13:35
Drug mi danas donosi gitaru da bude kod mene jedno 5-6 dana,da vezbam...Pozelite mi srecu :)
Ne treba ti sreca,nego zasuci rukave i sviraj dok ti kosa ne osedi...
Wolverine
25.6.2008, 17:11
Juce uzeh, Squier Affinity Strat SunBurst (lici na ovo :D http://www.webcorral.com/Squier_bullet_strat_sunburst_20189_fullfront.jpg). Daje solidan zvuk, moze da prodje za BJ i eventualno Aerosmith i njim slicne. Kupih i Voxovo pojacalo od 10W, koje jes da je malo al roka. I da ne duzim ukupna ocena je 8.5/10 (prva elektrican u zivotu pa sam skroz hepi)
EDIT: Vrat je rosewood, tako da gitara ima nadimak Rosie!
Ajd i ja da se pohvalim. Naručio sam ručni rad.
Slika: http://www.podmornice.com/images/gitara/custom2.jpg
U pitanju je Mahagoni Drvo (i telo i vrat), Duncan magneti... itd.
Malo je reći da sam prezadovoljan :D
Wolverine
25.6.2008, 21:09
E kako se u You Give Love A Bad Name svira onaj solo sa hammerovanjem na c-dis(8-11)...Znam celu pesmu samo me taj deo muci...
Iron Maiden
26.6.2008, 23:09
Au, pre par dana listah ovu temu, i vidim koji sam pocetnik nekad bio... Pa od onih planiranih 60e za gitaru nije bilo nosta, suzdrzao sam se, i uz savet profi muzicara kupio Yamahu Fg720sbl akustaru, i nisam sreo nikog kome se nije svidela nakon sto ju je svirao
A sada sam u procesu potrage za Ibanezom RG350bk, mislim, odabrao sam gitaru,sad samo gledam gde cu da uzmem, i probam par komada, tako da ono... Matorci me deportuju na selo kad uzmem elektricnu i pojacalo od 20w :)
A ako neko ima pocetnicke dileme, moze da me pita sta hoce, nisam neki pro, vec bivsi pocetnik :)
Kako mocna pesma:
http://www.youtube.com/watch?v=Z7eHj_ToZqI
BTW,ovo uopste nije tesko koliko izgleda/zvuci, jer sam ja ovo odsvirao za dobrih 10 minuta, i ne mogu da prestanem da sviram koliko je dobra pesma..
Juce uzeh, Squier Affinity Strat SunBurst (lici na ovo :D http://www.webcorral.com/Squier_bullet_strat_sunburst_20189_fullfront.jpg). Daje solidan zvuk, moze da prodje za BJ i eventualno Aerosmith i njim slicne. Kupih i Voxovo pojacalo od 10W, koje jes da je malo al roka. I da ne duzim ukupna ocena je 8.5/10 (prva elektrican u zivotu pa sam skroz hepi)
EDIT: Vrat je rosewood, tako da gitara ima nadimak Rosie!
Ajd snimi nesto sto si odsvirao sa Rosie je imam istu gitaru i vrlo sam nezadovoljan bio pa sam kupio ibaneza rg 370dx i zanima me da li svi Squer zvuce ovako lose kao moj ili me neko zaj36ao :mad:
PS keep on rokin' in the free world :ciao:
Wolverine
28.6.2008, 17:06
You Give Love A Bad Name sa upropascenim soloom i delom posle soloa kada pevaju a capella koji je isechen iz originalne pesme. - http://rapidshare.com/files/125631298/Bad_Name__Instrumental_with_a_twist_.mp3.html (~3MB)
Drndanje na gitari, ne sviranje, drndanje, nemoj neko da misli da "sviram" ovako... samo sam drndo gitaru 15 min da cujete kako zvuci distorzija/overdrive - http://rapidshare.com/files/125635731/Drndanje_Mix_1.mp3.html
Inace pojacalo je Vox Pathfinder 10 koji ima sledeca podesavanja GAIN za overdrive (ne znam sta je tacno, ali podesava kolicinu overdr., TREBLE, BASS I VOLUME, naravno i switch OVERDRIVE/CLEAN).
Dreamfall
28.6.2008, 21:15
You Give Love A Bad Name sa upropascenim soloom i delom posle soloa kada pevaju a capella koji je isechen iz originalne pesme. - http://rapidshare.com/files/125631298/Bad_Name__Instrumental_with_a_twist_.mp3.html (~3MB)
Drndanje na gitari, ne sviranje, drndanje, nemoj neko da misli da "sviram" ovako... samo sam drndo gitaru 15 min da cujete kako zvuci distorzija/overdrive - http://rapidshare.com/files/125635731/Drndanje_Mix_1.mp3.html
Inace pojacalo je Vox Pathfinder 10 koji ima sledeca podesavanja GAIN za overdrive (ne znam sta je tacno, ali podesava kolicinu overdr., TREBLE, BASS I VOLUME, naravno i switch OVERDRIVE/CLEAN).
Znaci zezno sam se kad sam kupovao dzitru tvoj Squier mnogo bolje zvuci. :confused: Izdrndacu ja nesto sutra pa cu da okacim da vidis razliku :ciao:
EDIT evo sempla bas Bad name sam odsvirao ali ovo je Squier od mog druga u njegovo Vox pojacalo,heavy dist pedala,reverb pedala insce Squier ne zvuci ovako prihvatljivo dobro 22441
Sad poslusah ovo drndanje nije lose,sad cu ja da izdrndam nesto,ovaj Bad name treba da uvezbas jos malo da bi bio bas kao original jer najbolji gitaristi su ucili :icon_stud pokusavali da skinu druge kompozicije :boodala: :icon_scra vremenom ostarili :dedica: mnogo vezbali :nov_guita a sad razbijaju :boxing: kolko dobro sviraju pozz
tek sam sad izvalio ovaj casual deo foruma...aj i ja da se tagujem...:) sviram jazz inace, a kolko sam primetio, ovde nemam bas mnogo istomisljenika...:( btw, ti squieri (svi squieri) su njesra...trust me...kad kupujete instrument, bolje je da uvatite nekog pro-a kog znate, pa da trazite dobru ponudu u oglasima (a verujte mi, mnogo je bolja nego u prodavnici), nego da dajete pare za los instrument, koji je fender podpisao... nadam se da nisam nikoga uvredio...:)
Evo za sve ljude koji uce da sviraju malo pomoci u vidu Guitar Pro tabova(skale,lekcije...)
http://www.4shared.com/file/53372329/ffe394c6/ScalesModes_and_lessions.html?dirPwdVerified=9786a
Ko nema GP moze da posluzi i Tux Guitar
http://www.tuxguitar.com.ar/download.html
Keep rokin' in the free world ;)
^
sto pre ljudi prestanu da koriste tabove, pre ce nauciti da sviraju...ja znam, probao sam...
^
sto pre ljudi prestanu da koriste tabove, pre ce nauciti da sviraju...ja znam, probao sam...
Pa vidis skale,akorde,sweeping tesko mozes da naucis bez tabova ili casova gitare ali sto se tice brzine ucenja bez i sa tabovima slazem se da je prva varijanta bolja :)
i got one word for ya...knjige...ne treba da ucis skale i akorde, nego kako da ih izgradis...nadalje je sve vezba...i mnogo je bolje da vezbas citanje nota ili sluh, nego da ucis tablature...;)prosao sam ja kroz tu tab fazu, i nikome je ne bih preporucio... to je linija manjeg otpora...
i got one word for ya...knjige...ne treba da ucis skale i akorde, nego kako da ih izgradis...nadalje je sve vezba...i mnogo je bolje da vezbas citanje nota ili sluh, nego da ucis tablature...;)prosao sam ja kroz tu tab fazu, i nikome je ne bih preporucio... to je linija manjeg otpora...
Tako je, svima pricam da su tabovi 'tihe ubice', ali niko ne slusa.
ma bre kao droga...kad se navuces, jako je tesko skinuti se...:(
Pa vidis skale,akorde,sweeping tesko mozes da naucis bez tabova ili casova gitare ali sto se tice brzine ucenja bez i sa tabovima slazem se da je prva varijanta bolja :)
Vidis ti ne mozes da naucis da izgradis C-dur i A-mol nikada i nikako jer su to sasvim slucajno 2 osnovne lestvice(skale) kao ni akorde u prvoj poziciji(e-mol,a-mol c-dur g-dur)naravno da postoji i i teorija gradjenja akorda i skala(od c-dura da izgradis c-minor npr ili da od bare hvata f-mola pomeranjem za jednu poziciju navise dobijes druge akorde)i ja rekoh a sad i podvukoh casovi gitare ili tabovi ili internet ili knjige koriste se prilikom prvih kontakata sa gitarom kroz 2-3 godine uce se sweeping i ko do tada nije naucio alternate picking,finger taping jer ti nikako ne mozes da coveka koji uci da svira gitaru godinu dana nateras da svira Black Star aka Yngwie sa sve ludackim progresijama string skipingom i sweepingom.Sve je stvar vezbe i mora se poceti sa tabovima jer ne mozes da ocekujes od nekog da skine kompoziciju ko Mocart dok to ne uvezba,ja sam sad batalio tabove gradim lestvice i akorde i sve skidam po sluhu ali ja sam okacio link ka tabovima za skale, i lekcije za pocetnike jer sam ih ja koristio i pomogle su mi danas sviram sasvim dobro mozda me legato malo zeza ali tvrdim da su tabovi nuzno zlo na pocetku karijere svakog gitariste.Bez ljutnje pozz :ciao:
no hard feelings...:) ali i dalje se ne slazem s tobom... kad znas od kojih se tonova sastoji neki tonalni centar, lako je naci te tonove u praksi...poenta je da naucis gde je koja nota na vratu, a ne kako koji prstomet ide... a gitaristi koji svira godinu dana bi bilo bolje da uci da cita note, ko sto vec rekoh, nego da uci tabove...mada, ajde, da ne raspravljamo, ja sviram jazz, ti sviras nesto sasvim drukcije, meni je harmonija na prvom mestu (i ne, ne mislim na kvintakorde), tebi su skale, i to je jednostavno razlika u stilovima, koja se odrazava na razliku u razmisljanju...i nemoj mi molim te te fore " ja sve po sluhu":);):)pozz
Kao muzičar (recimo, bivši, pošto sam batalio muzičku školu radi elektrotehnike, a onda i drugopomenutu radi SK-a), mogu da vam obojici kažem da ste u pravu ;)
Imaš ljudi kojima više leži "matematički pristup", dakle kao ona teorija što se uči u muzičim školama. Tonalni centri, lestvice, modulacije, alteracije, nauka o harmoniji itd.
Ima i ljudi kojima više leži da sve sviraju "na sluh" i "osećaj".
Ne može se reći da je jedan pristup bolji od drugog. Može se samo reći da neko svira dobro, a neko loše, i tu je priči kraj.
no hard feelings...:) ali i dalje se ne slazem s tobom... kad znas od kojih se tonova sastoji neki tonalni centar, lako je naci te tonove u praksi...poenta je da naucis gde je koja nota na vratu, a ne kako koji prstomet ide... a gitaristi koji svira godinu dana bi bilo bolje da uci da cita note, ko sto vec rekoh, nego da uci tabove...mada, ajde, da ne raspravljamo, ja sviram jazz, ti sviras nesto sasvim drukcije, meni je harmonija na prvom mestu (i ne, ne mislim na kvintakorde), tebi su skale, i to je jednostavno razlika u stilovima, koja se odrazava na razliku u razmisljanju...i nemoj mi molim te te fore " ja sve po sluhu":);):)pozz
Ja sviram heavy metal,power metal,malo rock-a i u tim zanrovima su progresije majka i ako ne znas da u trenutku odsviras skalu u improvizaciji popices paradajz u facu :) I da kvintakordi su alfa i omega stimujes gitaru u drop D i razvalis kvintakorde redom cepas i zvucih je6acki ali meni se ipak vise svidja rock i jazz zbog smislenih solo-a koji se oslanjaju na harmoniju i ritmicnost ali jbg u mom bendu nisu svi ljudi saglasni sa mojm idejom da sviramo rock.Sve rock pesme mogu po sluhu ali Avenged Sevenfold ne mogu da svarim jer ljudi nisu normalni kako sviraju...obojica :qliranje:
PS bacite pogled na ovo takmicenje http://muzicki-forum.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=3446
Ovde su takmicari (moj drug je svirao 1 solo to je Guitar Killer) http://muzicki-forum.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=3513
Ima i ljudi kojima više leži da sve sviraju "na sluh" i "osećaj".
malo si me misunderstoodovao...:kreza: daleko sam ja od skolovanog muzicara, u principu 90% stvari skidam na sluh (sto je u mojoj bransi duuug i mukotrpan posao), ali ne odbijam note kad ih dobijem... ali sto kazes, either you got it, or you don't...:qliranje:
Jel' zna neko gdje da nađem akorde za Ortodox Celts? Na 2akordi.net (http://www.2akordi.net/) ih ima samo nekoliko, ali to nije dovoljno da zadovolji moje trenutne apetite, zarazio sam se :D
Insecticide
2.7.2008, 20:32
Jel' zna neko gdje da nađem akorde za Ortodox Celts? Na 2akordi.net (http://www.2akordi.net/) ih ima samo nekoliko, ali to nije dovoljno da zadovolji moje trenutne apetite, zarazio sam se :D
imas na chordie.com sve moguce akorde iz svih tonaliteta,textove..
Orthodox Celts sviraju irsku muziku a poznato je da bendovi koji sviraju takvu muziku imaju 30-40% repertoara koji je u stvari izvorna,tradicionalna irska muzika.
Npr
Star of the county down,Rocky road to Dublin..Sve su to tradicionalne pesme,tako da ako ne nadjes od kelsta akorde,trazi od nekog drugog,sve je to isto.
Ako ikog zanima nesto o irskoj muzici ,slobodno nek me pita,sviram u jednom takvom bendu,bice svirka krajem avgusta,bicete obavesteni.
http://www.myspace.com/gentledrunks
Imamo space, napravljen koji nije dovrsen ,nemamo jos muziku nabacenu ali bice.
I nabavili smo jos clanova koje treba azurirati na space..Bice :)
Btw: Ne vodim ja space od benda,ako hocete da me addujete na space-u,ja sam u topu , Leo je nick,jer se tako i zovem :)
imas na chordie.com sve moguce akorde iz svih tonaliteta,textove..
Orthodox Celts sviraju irsku muziku a poznato je da bendovi koji sviraju takvu muziku imaju 30-40% repertoara koji je u stvari izvorna,tradicionalna irska muzika.
Npr
Star of the county down,Rocky road to Dublin..Sve su to tradicionalne pesme,tako da ako ne nadjes od kelsta akorde,trazi od nekog drugog,sve je to isto.
Ako ikog zanima nesto o irskoj muzici ,slobodno nek me pita,sviram u jednom takvom bendu,bice svirka krajem avgusta,bicete obavesteni.
http://www.myspace.com/gentledrunks
Imamo space, napravljen koji nije dovrsen ,nemamo jos muziku nabacenu ali bice.
I nabavili smo jos clanova koje treba azurirati na space..Bice :)
Btw: Ne vodim ja space od benda,ako hocete da me addujete na space-u,ja sam u topu , Leo je nick,jer se tako i zovem :)
WTF pa koju ti vrstu muzike slusas/sviras?Rekao si da si svirao u brutal......death....bendu a sad ovo to je iznenadjujuca promena :D Svaka cast meni treba 3 dana da se sa elektrane prebacim na akustaru ja mislim da ne bih mogao da ucinim isto sto i ti respect :n_klanja: :n_klanja: ali ozbiljno :n_klanja::n_klanja:
e jest da se o ukusima ne raspravlja, ali bre ljudi kako moze da postoji lepota u muzici koja nosi epitet brutal i death?! mislim nista licno, ali koji qrac?
e jest da se o ukusima ne raspravlja, ali bre ljudi kako moze da postoji lepota u muzici koja nosi epitet brutal i death?! mislim nista licno, ali koji qrac?
Može lepota. Pesma o Brutalno lepoj mrtvoj dragoj :opanachke
koju sam pojeo posto me prevarila...:( wtf?
Mithrandir
2.7.2008, 23:26
Ne mogu reci da sam veliki fan metala (pogotovo pomenutih pravaca), ali otvaras raspravu koja ne vodi nigde, sem ka teskim recima. ;)
O ukusima se ne raspravlja, lepo si rekao.
Znam da ste vi, jazz muzicari, izuzetno muzicki obrazovani i da ste "alergicni" na takve pravce. To each his own.
Imam sestru kod kuce koja je u mojim godinama slusala metal (odavno je to bilo). Pre neki dan mi pusta Marvina Gay-a i ja nisam rekao: "Ne, ovo nista ne valja!" ili "Kako, zaboga, mozes da slusas ovo!?", u tom trenutku ta sladunjava muzika mi nije legla - sto ne znaci da nece za 10 godina.
Drugo (nakon svega napisanog :kreza:), ko je rekao da u pomenutim pravcima postoji lepota? Npr. RATM koji je pre Hard Rock nego metal je cista energija, agresija, tera te da skaces, zasto da ne?
Ponavljam, zaista retko zalutam u metal, ali nekim cudom sam slusao grupu Death jedno vreme. Ono sto je mene iznenadilo jeste to sto, kada pogledas dalje od napadnih vokala i heavy gitara (njihov stil - svi smo razliciti), ta muzika stvarno ima dubinu i dusu (to mozda nije poeticna, romanticna dusa :opanachke: ali...). Licno svaki put kada cujem Empty Words (humor me - procitaj lyrics) najezim se.
U svojoj muzickoj biblioteci imam dosta razlicitih pravaca (naravno nije to kombinacija Cece i Rammstein-a :kreza:) za mnogo razlicitih raspolozenja. Rock, Hard Rock, Indie, Alternative, Progressive, Psychedelic, Klasika, Metal... u jednom trenutku cu se diviti jakom zvuku Rammstein gitara, u drugom cu se kunuti u Eric Johnson-a, njegov neverovatno lep zvuk i inspirativno sviranje.
Neces me ubediti da slusas i uzivas samo u jazz-u (koliko god on bio veliki).
Na kraju, sva moja prica je besmislena (:icon_scra) jer si sam sebi odgovorio prvim recima svog posta.
P.S. Nadam se da neces pronaci nekakvu prozivku u mom postu, nista licno - potpuno dobronamerno.
svaka muzika ima svoj trip i to je to i stvarno tu nema sta da se kaze.
@Mithrandir:
ma jok bre...koja prozivka?:) malo bejah nervozan u trenutku, pa me dodatno pogodile reci death i brutal... nego mi se nesto cini da ovde samo rock i metal gitaristi bivstvuju? am i right or am i right?:) da odem ja ako sam ekstremista...;)
Nah, sto da odes!? Napisah ceo post u prilog razlicitosti i ti hoces da ides? :opanachke
Insecticide
3.7.2008, 1:03
WTF pa koju ti vrstu muzike slusas/sviras?Rekao si da si svirao u brutal......death....bendu a sad ovo to je iznenadjujuca promena :D Svaka cast meni treba 3 dana da se sa elektrane prebacim na akustaru ja mislim da ne bih mogao da ucinim isto sto i ti respect :n_klanja: :n_klanja: ali ozbiljno :n_klanja::n_klanja:
Hvala :)
Pazi,prvo sam sa tim Gandijem(lik iz ovog Irskog benda,kad bih vam rekao koliki je on napaljenik na Irsku,ne biste verovali...Ima celu sobu okrecenu od poda do plafona,na sva 4 zida boju Irske zastave :n_klanja:) radio jedan bend u kojem smo obradjivali nase tradicionalne pesme u metal/punk ,kao sto irci rade sa njihovim tradicionalnim pesmama i ok je zvucalo (pesme tipa : Ruse kose,Zvijezda tjera mjeseca..) ma nije to bio samo metal i punk,bilo je tu i reggea i svega bre ,najopiceniji bend u kojem sam svirao,ubedljivo.
Situacija:
Bubnjar pici dupli bass ,pevac peva Zvijezda tjera mjeseca u progressive fazonu a ja neku masnu ibanezovu distorziju stavio na Frontmena i cepam ko manijak,a basista radi nesto sto ne mogu recima opisati :D
Ali za ne verovati,jako je dobro zvucalo,znaci plakali smo kako je dobro bilo
Najkriticnije je bilo kad smo obradili Ruse kose u regge fazonu..To je vrh vrhova,zao mi je sto to nismo dokumentovali nekako :(
Jujuju..Kad se toga setim..
Ali jbg,bend se raspao zbog nedostatka materijala za obradjivanje ,pevac je nesto zebavao...Jbg,stvarno steta,bili smo katastrasan bend :rolleyes:
Sto se tice muzike..
Ambiental(enigma,Enya,Robert Miles...)
Metal(Death,Pantera,Necrophagist,Megadeth,Slayer.. )
Rock(scorpions,jethro tull..)
Klasicnu muziku(to obicno ide random lista na playeru tako da ne znam kompozitore ,ali slusam i komercijalniju klasiku tipa Bach,Beethoven,Fanc Liszt,Vivaldi..I to cesto obradjujem..Kad nabavim muzicku karticu snimicu vam da cujete moje radove ;) )
Irski Folk/Rock (Znaci slusam i bas tradicionalnu muziku i ove novije bendove koju ubacuju rock fazon,cak i metal...The Pogues,Flogging Molly,Cruachan,Blood or Whiskey..)
Ma slusam i Nick Cavea ,ma sve sto je meni prihvatljivo i sto mi se svidja
Cak i nekad znam da odvrnem Nervoznog Postara ,Lazu Magistralu ,cisto radi reda da se malo nasmejem pa mi se opet svidi :)
(Bendove sam pisao kako su mi padali na pamet,ima dosta bendova koje slusam,ali ovi su mi se sad po glavi vrteli)
Sto se tice sviranja..
Pa kad volim raznu muziku,bio bi red i da mogu i to sve da odsviram...Iako preferiram Thrash (i svi mi kazu da cu odrasti jednom) ,nisam zakleti thrasher koji ne zna da odsvira akord na gitari i koji ne bi znao sta je to Madjarska Rapsodija br. 2 ,razumes? :rolleyes:
Izvinjavam se Modovima ako je ovo off,ali covek me je pitao :)
hm, ja ne znam ljudi s koje ste bi planete?:) sta je cudno u tome sto covek slusa razne vrste muzike? covece, pa ja sam radio hip hop pre nekih 10-12 godina, svirao sam u pank bendu pre nekih 8-9 godina, radio obrade placeboa, svirao thrash metal, svirao akusticni bluz, trenutno radim neki hc...
mislim, to je rasprostranjenije i normalnije od toga da je covek zakucan u 1-2 zanra (osim ako nisi dete tinejdzer pa se nalazis u nekim subgrupacijama, al to je druga prica), muzicki zatvoren covek samo sebi steti i propusta neverovatno mnogo stvari koje su kvalitetne, a to samo glup covek moze sebi da radi.
izvinjavam se na offu, ali prosto sam se iznenadio sa par poslednjih postova, te covek 'ne moze da shvati' kako moze da bude dobra muzika 'koja u sebi ima reci brutal i death', te onda cestitke coveku sto nije muzicki ogranicen, ko da je uradio ne znam ni ja sta, ne znam u kakvu se to drustvu krecem, ali SVI ljudi koje poznajem, a iole se razumeju u muziku, slusaju barem tri, po vama, 'nespojiva' zanra i jos ne znam koliko zanrova pride, mislim, 'svaka cast', meni je to ko da sam procitao nesto tipa 'ne udaras zene po faci kad se ne slazes s njima? svaka cast!':)
izvinite jos jednom:)
Irski Folk/Rock (Znaci slusam i bas tradicionalnu muziku i ove novije bendove koju ubacuju rock fazon,cak i metal...The Pogues,Flogging Molly,Cruachan,Blood or Whiskey..)
Toplo preporučujem još i Clannad, Capercaillie, legendarne The Chieftains (http://www.youtube.com/watch?v=e7-RlxkN4ag&feature=related) kojima je bukvalno svaki album/koncert "a must have", a lično se zauzimam i za Škotski bend Trudge Euphoria, ako ih do sada nisi slušao: sjajno kombinuju Celtic vibes i klasičan Rock :aplauz:
Insecticide
3.7.2008, 13:23
Toplo preporučujem još i Clannad, Capercaillie, legendarne The Chieftains (http://www.youtube.com/watch?v=e7-RlxkN4ag&feature=related) kojima je bukvalno svaki album/koncert "a must have", a lično se zauzimam i za Škotski bend Trudge Euphoria, ako ih do sada nisi slušao: sjajno kombinuju Celtic vibes i klasičan Rock :aplauz:
Naravno da znam za Chieftainse
A tebi preporucujem
The Dubliners (oni su old school :) )
Brace yourself Bridget!(Take her in your arms pesmu,za pocetak)
Dropkick Murphys (za njih si verovatno cula)
Silly Wizard (Da, wizard)
Tek sam nedavno cuo za nih,ova pesma me je odusevila,znaci mora se poslusati
Silly Wizard -Queen of Argyl
http://www.youtube.com/watch?v=cIseNLGKaY4
Da li si slusala Cruachan?Metal/Folk
Ova pesma me je navukla na Irsku muziku..
Na tom albumu je pevao Shane Mcgowan(Cale i Keva moderne Irske muzike)
http://www.youtube.com/watch?v=8fNJSUSY4Ig
Cruachan-Ride on
(Domaci zadatak za sve koji citaju ovaj forum :p )
Da li si slusala Cruachan?Metal/Folk
Ova pesma me je navukla na Irsku muziku..
Na tom albumu je pevao Shane Mcgowan(Cale i Keva moderne Irske muzike)
Cruachan-Ride on
Za njih nisam čula, hvala na preporuci...
The Dubliners i The Pogues se podrazumevaju kod svakog zaljubljenika u irsku muziku, naravno ;)
Mario Pavićević
3.7.2008, 20:04
Cruachan-Ride on
Ne znam zasto ali ova frulica me podseti na Raphsody-Forest of Unicorns.
Evo jedne zanimljive svirke :)
http://www.youtube.com/watch?v=i4BYMvVvMg0&feature=rec-fresh
... A evo i svirke koja će se održati sutra u Sava Centru, i koju toplo preporučujem:
Return To Forever (http://www.savacentar.com/kultura_vest.jsp?articleId=1914)
(Al Di Meola i Stanley Clarke su dovoljna preporuka :qliranje:)
... A evo i svirke koja će se održati sutra u Sava Centru, i koju toplo preporučujem:
(Al Di Meola i Stanley Clarke su dovoljna preporuka :qliranje:)
Jaoj kako bih ishao na to, ali sam sprecen taj dan... :(
E'o, ako neko hoce da cuje malo moje muzike... :D
http://profile.ultimate-guitar.com/Rax13/
trebo sam za dzaba na ovo (dok je jos bilo u areni), ali sad nista...srce mi slomise...:(
Evo jedne zanimljive svirke :)
http://www.youtube.com/watch?v=i4BYMvVvMg0&feature=rec-fresh
Neverovatno!! Bas sam danas gledao ovaj snimak ,pa reko da postavim ,al zaboravih :D
Jaoj kako bih ishao na to, ali sam sprecen taj dan... :(
E'o, ako neko hoce da cuje malo moje muzike... :D
http://profile.ultimate-guitar.com/Rax13/
Well welcome Rax13 my friend,welcome to SKforum cini mi se da te znam sa muzickog foruma,jes' ti taj?Cuo sam ovu tvoju svirku super zvuci,cu nakacim i ja nesto samo kad nadjem vremena :ciao:
PS sto je bila svirka 202 juce u Knjazevcu...ja sam bio bila je to najbolja svirka domacih bendova u zadnje vreme,ko nije bio mnogo je propustio a i bilo je puno ljudi.Juce sam prvi put cuo Nightfall uzivo i onaj gitarista gine ne vidjeno gubi ritam,prsti mu klizaju sa benda mutuje neke tonove namerno ili ne :confused: ali pesme su im sjajne tako da to moze da se zanemari a i lik na klavijaturama vadi gitaristu nevidjeno, tipa kad on izgubi ritam lik na klavijaturama preuzme deonicu i odsvira je, legendrno uz Art Diler,IQ,Puls,Space Eaters,ekipu plus jedan od najboljih bendova danasnjice u Srbiji. :ciao:
trebo sam za dzaba na ovo (dok je jos bilo u areni), ali sad nista...srce mi slomise...:(
Probaj da se ufuraš i ovde, ko zna, možda i uspeš... svakako vredi da probaš ;)
ma vredi majku im bezobraznu, al nema sanse...imao sam slabu vezu(cepac karata u areni), pa kad su se premestili, cela ta ekipa se promenila...btw, jedan zanimljiv detalj... meola je nekada davno pitao coreu, koga je dosta uvazavao, dal da nastavi sa svirkom ili ne, bio je totalno smoren i hteo je da batali...corea je rekao "nastavi", and the rest is history...:)
Jedno pitanje. Koji je ovo štim: D#A#F#C#G#D#? Tako mi piše u GuitarPro... :confused:
To je klasican stim, al spusten za pola stepena.
trebao si da pogledas sta je covek napisao pre nego sti si odgovorio... ovo je daleko od klasicnog za pola stepena nize...:)kako onda objasnjavas F# na D zici?A# na A zici?C# na G zici? G# na H zici? sve u svemu,samo su E zice za pola stepena nize...
Meni se cini da je Highlander napisao redosled zica od najtanje ka najdebljoj. Jesam li u pravu? Kad tako okrenes onda je 1/2 stepena nize.
trebao si da pogledas sta je covek napisao pre nego sti si odgovorio... ovo je daleko od klasicnog za pola stepena nize...:)kako onda objasnjavas F# na D zici?A# na A zici?C# na G zici? G# na H zici? sve u svemu,samo su E zice za pola stepena nize...
Cini mi se da je napisao od E tanke do E debele. Koliko bi covek morao da opusta/zateze da bi dobio to sto si ti napisao...:)
DavidovicN.S
7.7.2008, 13:40
Jel' imao neko mozda iskustva sa programom Guitar Fx Box 2.6? Treba mi pomoc oko podesavanja frekvencija posto se u to uopste ne razumem. Imam presets ali uvek kad startujem program pocne da zavija ne moze da se slusa.:confused:
@ Wolverine, Toce:
ne verujem... ako se dobro secam, iz vremena mog gresnog koriscenja gp-a(trojke), stimove pise u formatu EADGH(B kod njih)E...znaci od najdeblje ka najtanjoj...ali, mozda je u pitanju i neka novija verzija programa(verovatno), u kojoj su to promenili, tako da, povlacim rec, i nadam se da nikoga nisam uvredio...
btw, zna li neko kako je nastao taj (za pola stepena umanjeni) stim? jedna od zanimljivijih anegdota vezanih za muziku koje sam cuo...:)
@nikola:
ako ti treba frekvencija gitarskih zica, A je 440Hz...nisam koristio program, tako da ne znam koja ti F treba...
@Nikola91
Probaj sa ovima... ja sam napravio jedan preset, a drugi je napravio jedan drug... Ovaj sto sam ja podesavao zvuci ok na Line-In-u a drugi na Mic prikljucku pa kombinuj i probaj
A za to zujanje probaj da sredis u Setup tab-u menjaj I/O Devices pa vidi da li ima razlike...
Ako ne radi... batali program i skini GuitarRig3 Najjaci program na svetu!!!!!
DavidovicN.S
7.7.2008, 14:12
@ <Rio da> Hvala za preporuku izgleda da je stvarno jak program sad sam gledao po netu.
@ketchua- Da ta frekvencija je vec postavljena kao default, u pitanju je nesto drugo, u svakom slucaju hvala
Well welcome Rax13 my friend,welcome to SKforum cini mi se da te znam sa muzickog foruma,jes' ti taj?Cuo sam ovu tvoju svirku super zvuci,cu nakacim i ja nesto samo kad nadjem vremena :ciao:
PS sto je bila svirka 202 juce u Knjazevcu...ja sam bio bila je to najbolja svirka domacih bendova u zadnje vreme,ko nije bio mnogo je propustio a i bilo je puno ljudi.Juce sam prvi put cuo Nightfall uzivo i onaj gitarista gine ne vidjeno gubi ritam,prsti mu klizaju sa benda mutuje neke tonove namerno ili ne :confused: ali pesme su im sjajne tako da to moze da se zanemari a i lik na klavijaturama vadi gitaristu nevidjeno, tipa kad on izgubi ritam lik na klavijaturama preuzme deonicu i odsvira je, legendrno uz Art Diler,IQ,Puls,Space Eaters,ekipu plus jedan od najboljih bendova danasnjice u Srbiji. :ciao:
Hvala, hvala... Jeste, ja sam sa muzickog...
E da, cuo sam da je bilo loshe na Return to forever... Loshe ozvucenje + Meola je se dosta "izdrkavao" shto od njega nije bilo ocekivano... To samo prenosim tudja zapazanja, ja nisam bio...
pa kad pustaju nase (seljane) da im rade ozvucenje...a veoma je moguce to za meolu, ali tako je to sa vecinom all-star bendova...:(
Eto konacno kupih gitaru. Ipak sam se odlucio za jeftiniji model jer ne znam da sviram. PA kapiram kada naucim da cu lako odabrati sta mi pase, to jest koji zvuk i kakva skuplja gitara bi mi trebala.
Naucio sam da stimujem, kao i 4 osnovna akorda...
U pitanju je gitara marke SX... Evo i slike:
http://i294.photobucket.com/albums/mm84/Markonni1986/DSCN0772.jpg
E sada najveci je problem Guitar pro koji sam skinuo sa neta ali kada otvorim to je da se ubijes. Ne znam kako najjednostavnije da naucim neku pesmu, a to mi je sada na pocetku najpotrebnije. Da naucim nesto jednostavno, da se naviknem na tablature, a sve ostalo je vezba, vezba i samo vezba.
Ljudi datje pomagajte sugestijama... :paranoia:
Hm... ja sam prvo skidao onaj deo Raining Blood... pa onda Master Of Puppets :)
Kreni sa Crnim Leptirom od YU grupe,pa Van Gogh neko te ima intro(to mu istovremeno i dodje string skiping vezba najprostija moguca)pa nauci pratnju od Balasevica pesma lepa protina kci(ova pesma je majka ako ucite promenu akorda c-dur,b-mol,g-dur...)pa predji na intro BJ-you gave love bad name,pa od Pepersa californication,i na kraju G'n'R dont' cry kad to savladas onda kreni na Iron maiden clansman pa nadalje.Jel treba pomoc oko GP objasnjenja?pozz i srecno ti bilo.KEEP ROKIN' IN THE FREE WORLD :qliranje:
Evo ja malo da se ubacim u ovu temu.Ovo sam pronasao na YouTube i odusevio sam se: http://youtube.com/watch?v=6z7etQ0oWu0&feature=related
Eh kad se setim kada sam pokusavao to da skinem na violini (i nikad nisam uspeo).
Btw. Ako ovo neko uspe da odsvira, svaka mu cast!
Joj, Mocartov Turski marš...
Ako hoćeš pravi izazov, ne samo po brzini već i po dobijanju kvalitetnog tona, obradi romantičare ili makar barokne kompozitore...
Peti Paganinijev kapričo, Steve Vai u filmu Crossroads (http://youtube.com/watch?v=b8eymimAV8k)
Betovenova peta simfonija (http://youtube.com/watch?v=butSehypDUA&feature=related) ;)
Malmsteen - Bach 1 (http://youtube.com/watch?v=AjCavHWBRHg&feature=related)
Malmsteen - Bach 2 (http://youtube.com/watch?v=4oL_TvwHjk8)
Evo ja malo da se ubacim u ovu temu.Ovo sam pronasao na YouTube i odusevio sam se: http://youtube.com/watch?v=6z7etQ0oWu0&feature=related
Eh kad se setim kada sam pokusavao to da skinem na violini (i nikad nisam uspeo).
Btw. Ako ovo neko uspe da odsvira, svaka mu cast!
Jao, ako neko zna gdje da nađem MP3 verziju ovoga, neka javi, pls :)
Jao, ako neko zna gdje da nađem MP3 verziju ovoga, neka javi, pls :)
Skini to i konvertuj u mp3 ;)
Ma znam, ali biće slab kvalitet zvuka, a ovo mislim puštati na malo jače zvučnike :D... Pa ono, mislim, ako ima neka kvalitetna MP3 verzija...
Basa Mrkalj
9.7.2008, 9:20
Eto konacno kupih gitaru. Ipak sam se odlucio za jeftiniji model jer ne znam da sviram. PA kapiram kada naucim da cu lako odabrati sta mi pase, to jest koji zvuk i kakva skuplja gitara bi mi trebala.
U pitanju je gitara marke SX... Evo i slike:
http://i294.photobucket.com/albums/mm84/Markonni1986/DSCN0772.jpg
E sada najveci je problem Guitar pro koji sam skinuo sa neta ali kada otvorim to je da se ubijes. Ne znam kako najjednostavnije da naucim neku pesmu, a to mi je sada na pocetku najpotrebnije. Da naucim nesto jednostavno, da se naviknem na tablature, a sve ostalo je vezba, vezba i samo vezba.
Nisi trebao da kupujes elektricnu gitaru kad ne znas da sviras, trebao si akusticnu, a za to postoji milion razloga, drugo sta ce ti guitar pro batali, trece imas toliko sajtova na netu skole gitare samo potrazi i skidaj prostije pesmice od 3-4 akorda za pocetak. I vezbaj sto vise po mogucstvu bez trzalice.
I vezbaj sto vise po mogucstvu bez trzalice.
Uz svo duzno postovanje, ali ovo je bollocks! Bolje je da vezba sa trzalicom, nisu svi Mark Knopfler da sviraju bez! Nije to dzabe napravljeno!
Nisi trebao da kupujes elektricnu gitaru kad ne znas da sviras, trebao si akusticnu, a za to postoji milion razloga, drugo sta ce ti guitar pro batali, trece imas toliko sajtova na netu skole gitare samo potrazi i skidaj prostije pesmice od 3-4 akorda za pocetak. I vezbaj sto vise po mogucstvu bez trzalice.
Kakvi su ovo saveti?! Prvo nije bitno sto je covek kupio elektricnu gitaru ,cak ce na njoj i lakse da se nauci, ako ne zna da svira nije ni bitno da li je kupio elektricnu ili akusticnu, bitno je koju muziku slusa i koju zeli da svira! Drugo ,guitar pro moze da bude izuzetno koristan za nekoga ko tek uci da svira, ali ne kazem da treba ceo zivot da se oslanja na isti! Trece , i najbitnije ,zasto bre da svira elektricnu gitaru prstima, razumem da je nekome lakse mozda da svira prstima kao Tocak ili Oldfield ... Ali ja bih mu pre preporucio da se uci da drzi trzalicu ,jer je milion puta bolje i prakticnije...Eto toliko
@Dreamfall
:rofl: :rofl:
Upravo redosled koji sam ja hteo da napisem ,jer su ovo bile pesme koje sam ja svirao medju prvima...Ali si me vec pretekao :D
Basa Mrkalj
9.7.2008, 11:40
Uz svo duzno postovanje, ali ovo je bollocks! Bolje je da vezba sa trzalicom, nisu svi Mark Knopfler da sviraju bez! Nije to dzabe napravljeno!
Nema to veze sa Mark Knopflerom ako decko pocinje da uci neka uci da svira prstima, sta ti je tu sporno.
Imam i akustaru u cosku. Najeftiniju sa novim zicama. Ali mene privlaci elektricna gitara. Nikada mi nece biti jasno zasto je bolje uciti akustaru prvo.
Neki kazu zbog kontrole ali me ona uoopste ne privlaci.
Treba mi neki program za ucenje pesama jer samo tako mogu sam nesto i da naucim. Svi pominju i pricaju o Guitar pro-u pa sam mislio da mi ovde ljudi mogu pomoci povodom tog pitanja. End of story...:icon_scra:icon_scra
Red Dragon
9.7.2008, 11:47
Za pocetak shvati da, ako krenes da ucis sa Guitar Pro, nikad neces biti neki gitarista. Ucenje uz Guitar Pro ce ti omoguciti da nabubetas par pesama. Ucenje na takav nacin jedino moze da ti posluzi ako hoces da sarmiras neke curice sa par pesama. Ali ces doci u situaciju da ti npr. negde u drustvu trazi neka cura da odsviras neku romanticnu pesmu, a ispostavi se da to nisi nasao u Guitar Pro. I sta onda, vrteces pesme u koje znas u krug.
Ako vec hoces da ucis, onda gledaj u NOTE, a ne u TAB.
Takodje, trzalica je stvar izbora, ali za pocetnika je preporucljiva. Nista neces ispasti slabiji gitarista ako sviras sa trzalicom. Mnogi poznati muzicari sviraju samo sa trzalicom.
Vremenom ces, kroz vezbu, razviti svoj stil, pa ces videti da li ti vise lezi sa trzalicom ili bez.
I najvaznije, ovde se mora biti UPORAN! Neces moci odma' da sviras ko Paco de Lucia. Ni skala ti prve nedelje nece zvucati normalno. Najvaznije je da pregrmis prve nedelje kad cete mozda uhvatiti kriza i kada ces misliti da ti ovo ne mozes. Samo istraj.
Be patient, my young Padavan!:D
Imam i akustaru u cosku. Najeftiniju sa novim zicama. Ali mene privlaci elektricna gitara. Nikada mi nece biti jasno zasto je bolje uciti akustaru prvo.
Neki kazu zbog kontrole ali me ona uoopste ne privlaci.
Treba mi neki program za ucenje pesama jer samo tako mogu sam nesto i da naucim. Svi pominju i pricaju o Guitar pro-u pa sam mislio da mi ovde ljudi mogu pomoci povodom tog pitanja. End of story...:icon_scra:icon_scra
E, Maxy, znas li kako se citaju tabovi uopste?:D Obrnuto od redosleda zica na gitari, up is down, and down is up!
Red Dragon
9.7.2008, 12:00
I cisto da dodam, i akusticna i elelktricna imaju svoje prednosti i mane, ali dosta je bitno i da znas kakvu vrstu muzike bi da sviras. Mada koliko sam video, svi prvo pocnu sa akusticnom, jer je laksa za upoznavanje.:)
A cisto da razdrmam temu:
Elektricna guitara (http://www.youtube.com/watch?v=He9-p7f3DEA&feature=related) - izazvalo odusevljenje na you tube od kada se pojavilo, stvarno odlicno!
Akusticna gitara (http://www.youtube.com/watch?v=0o8vszqVL2U&feature=related) - izazvao odusevljenje od kada se prvi put pojavilo na sceni. Po meni, kralj gitare. E da, jel' treba pomenuti da ovo devojke vise impresionira?!:D Evo neka potvrde devojke na forumu.
@Pivonroll:
Moze da ostavi komp upaljen, treba mu za metronom :)
zice idu odzdo na gore ovako
E
B
G
D
A
E
I pusti ti te tabove, kazem ja opet ( a vec sam ovo rekao na ovoj temi ). Pusti ti pomoc kompjutera, ugasi to cudo dok sviras. Nadji nekog ko takodje svira i zeli da svirate zajedno, ono kupite pivce sednete i dzemate ( da ne kazem pekmezarite :) ). Ako bash hoces pomoc kompa skini satrijanijeve lekcije iz teorije sa youtube i prevrti par strana unazad, ja mislim da ima jedan moj post u kome sam okacio neke lekcije ( u txt fajlovima ) koje su ti cak i bolje od svih shatro lekcija sa youtube ( ne i od satrijanijevih i jos jednog gitariste cijeg imena ne mogu sad da se setim, ali bolje od svih ostalih). Ja sam ti najbolji primer kako sam se zamalo upropastio uz Guitar Pro, cak sam u jednom postu ovde i to napisao ( malo je poduzi).
Aj pa tako. Ziv bio!
...ne i od satrijanijevih i jos jednog gitariste cijeg imena ne mogu sad da se setim...
Verovatno Paul Gilbert (ako mislis na profesionalne gitariste)... Covek toliko dobro objasnjava neke stvari da nemam reci... Ako volite heavy metal onda definitivno preporucujem njegove video lekcije Intense Rock 1 i 2, i Terrifying guitar trip (sve redom od alternate picking,string skipping, sweep picking,skale, arpeggios itd). Takodje ima i dva izdanja za Young guitar, gde objasnjava tehnike koje je koristio na svoja dva poslednja instrumental albuma. Ako nekome trebaju linkovi nek javi
Jedva cekam 16.oktobar da vidim kralja uzivo :alealeee:
:ciao:
Constantine
10.7.2008, 0:09
Da nakacim ja malo moje svirke pa vi recite sta mislite http://www.4shared.com/file/54547445/c6c03e9f/Final_Countdown.html?dirPwdVerified=9786a
_Maximus_
10.7.2008, 21:09
Moj veliki problem je sto ja nisam muzicki obrazovan to jest ne umem da citam i ne znam koje postoje note, skale, molovi. Misim i ko zna sta sam sada lupio mada sam se uvatio za Guitar pro kao jedinu opciju. Jer ne znam pored koga cu nauciti da sviram kada nemam nikoga. Imam neki dvd disk sa kojeg ucim elementarne akorde, ali nakon toga ne znam kako cu uciti neke pesme da sviram.
Kada budem naucio prvu i princip citanja nota posle ce sve biti samo uvezbavanje, prvo moram dotle da dodjem. Samo ne znam kako.:boodala:
Mozda sam malo smorio ali ovo je onaj pocetni bedak koji moram da pregrmim.
hm, znas kako, sustinski, ovako stoje stvari za ucenje na divljaka i sistematsko ucenje sa citanjem nota i tim stvarima:
kao i u svakom sportu, umetnosti, hobiju, ucenje na divljaka daje brze rezultate i to neuporedivo brze, ali te dovodi do nekog nivoa na kome posle stagniras, dostignes top speed i top knowledge za taj princip edukacije i to je to, onda vrtis i vrtis iste stvari. kad ides sistematski, prvo ces da se odvalis ko majmun od besmislenih stvari, tipa suvoparno ucenje i memorizacija, vezbe tipa okidas prazne zice po nekom redosledu sat vremena, vezbas neki degenski ritam uz metronom itd itd itd. ali kod takvog ucenja, nebo je granica:) npr, skolski lik ce 'ulicnog' gitaristu da prestigne posle 5-6-7 godina, a do tada ce ovaj da mu radi sta oce. sve zavisi od toga koliko i u kom pravcu zelis da se razvijes. ja licno sviram nekih 10-12 godina, a ne znam da citam note. poslednjih recimo 5-6 godina se zanimam za muzicku teoriju u nekom osnovnom pogledu, a opet ne ucim da citam note. ali ja pravim autorsku muziku (da radim covere na tezgama bila bi druga prica) i do sada nisam imao problema niti osetio potrebu za citanjem nota, tako da se nisam ni razvijao u tom pravcu. druga stvar, moja struka i primarno opredeljenje je likovna umetnost, tako da mogu da 'vagam' koliko cu se upustiti u sta. znaci, moze i bez nota i sa notama, od onih sablona koje sam naveo postoje i odstupanja, postoje vrhunski gitaristi koji ne znaju da citaju note na primer. vidi kako ti odgovara, ali jedna stvar: ako ucis sistematski i skolski ne mozes da se zaebes. ovako na divljaka mozes, ja licno sam imao problema sa levom rukom, a neke stvari sa desnom mi ni sada nisu najjasnije i onda sam morao da ispravljam krive drine i da 'ucim matorog konja nove trikove' da bih presao preko nekog nivoa tehnickog.
Ok Doolio ali hajde ti sada meni kazi kako najlakse da naucim neku pesmu da odsviram, a ne znam citati note.
Ja cu i dalje uciti skolski ali sam. Tu ima dosta razlike. Samo mi nije jasno kako da se pokrenem sa mrtve tacke i da pocnem uciti neku pesmu.
Poz učesnicima teme :)
Imam nekih dve-tri godine Stagg SW201BK (skroz crna sa belim ivicama, kome takve stvari nešto znače) koji sam izabrao svojevremeno uz pomoć cimera koji baš dugo svira, i kao početnik teške kategorije sam veoma zadovoljan. Isti drug me naučio osnovne akorde, objasnio pojmove žica, pragova, i tako tih sitnica, naučio me neku vežbu za prste i "crni leptir". Kasnije se on odselio jer je kupio stan, a ja sam u to vreme jurio uslov za četvrtu godinu i nisam iskoristio njegovo prisustvo koliko sam trebao, i ... ostao neznalica.
Negde godinu dana kasnije sam došao do "pametne ideje" i kupio "Gitara za neupućene" knjigu koja me oduševila jednostavnošću lekcija i brzinom kojom sam po njoj napredovao, ali posle mesec dana me gadno smorilo sviranje (bar meni lično) totalno nezanimljivih gluposti tipa Kumbaya, Sweet Chariot, Swanee river, ... ali naučio sam u to vreme neke stvari koje nisam uspeo ranije, naizmenično trzanje i slično...
E, onda sam se razboleo gadno, i nije mi bilo ni do čega godinu dana i više, kamo li do gitare... Tako da sam zaboravio sve što sam znao. Lažem, danas sam je uzeo u ruke i mislim da sam lepo pogodio sve akorde (koje sam znao ranije, a to ne uključuje čak ni osnovne sedmice), progresiju starih hitova, crnog leptira (iako sam se pogubio kod kraja solaže, mogu da nabadam pa prepoznam na sluh posle nekog vremena, ali ne volim to) ali već kad sam hteo "Old McDonald had a Farm" da finger*****jem, nisam mogao ni da krenem... prazno...
U suštini krećem od nule takoreći, imam 25 godina, možda je kasno, ja mislim da nije, mada nemam vremena ni zdravlja još uvek za neko posvećivanje, kontam da uz određeno vežbanje mogu da uvežbam par pesmica, pa onda još par...
Ovo sve sam napisao zato što sam sinoć čitao ovu temu, pa ste me nadahnuli da izvadim gitaru iz kutije i setim se entuzijazma zbog kojeg nisam žalio novac na nju...
Tako da, ova omladina što se žali da sporo napreduje, a imaju godina u rezervi krša još da vežbaju, ne treba da brine :)
Neki mazgovi ovde za tri godine nauče jednu pesmu napamet :kreza:
maksimus:
pa nemam pojma, ako ucis skolski, nema veze sto si sam, mislim, jeste mnogo zgodnije kad ti neko pokazuje, ali mozes i sam da peglas. uzmi neku knjigu kao gospodin iz prethodnog posta, mozda da ti neko preporuci, tamo sigurno imas sistematski i po lekcijama predstavljeno, od drzanja dzitre, trzalice, polozaja ruke, nekih osnovnih teorijskih stvari, pa do sviranja zaebanih pesmica. takodje ne bi bilo lose da se potrudis da nabavis neke video lekcije, u stvari, najbolje bi bilo da nadjes neki provereni dvd sa sistematski poredjanim lekcijama, a posle mozes i sam. ako oces na divljaka, onda opet najbolje da ti neko pokazuje, ako nemas nikog, onda opet, nauci akorde, nauci neku najosnovniju teoriju (durevi, molovi, skale, blabla), onda lepo nadji akorde za neke lagane pesme i vezbaj ruke, onda polako uzimaj neke jednostavnije tablature, pa komplikovanije tablature i tako...
Probaj da nadjes knjige od Jovana Jovicica "Skola za gitaru".Bilo ih je 5.Sazvaci to :icon_stud i bices zadovoljan.Mani se racunara i programa tipa Guitar Pro.Vezbaj,razvijaj sluh i osecaj za muziku,nadji nekoga da ti malo pomogne i rezultat nece izostati.Muzika nije racunovodstvo i nikakvi programi ti nece pomoci na duze staze.
Insecticide
17.7.2008, 3:21
Ako neko koristi ovde zvucnu karticu za reprodukciju zvuka gitare na komp,neka mi pomogne ako moze u ovoj temi:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=31847
Hvala :)
Moram ovo da postavim... Stvarno nije normalno sta covek moze da uradi sa jednom obicnom gitarom !:eek: :eek: Genije :D
http://video.google.co.uk/videoplay?docid=8368098755777116164&q=john+phil+wa%20%20yne
Da pitam dežurne metalce i rokere na forumu, u vezi kupovine procesora za gitaru :D. Imam oko 100€ da izdvojim za procesor. Znate li neki dobar procesor za te pare? Pojačalo koje imam je lampaš, Steelphon Tiger Two. Svirao bih uglavnom heavy metal i ponešto hard rocka.
Wolverine
31.7.2008, 10:40
DigiTech je uvek good buy, samo ne znam koliko trazi jedinica novca...
Nego ko god je registrovan na Fenderovom sajtu...Ima neka nagradna igra, daju Stratove i to vise njih...cini mi se!!! So, navali narode!
not outside of the USA... God bless Amer'ca! :(
citao sam ja to nadugacko i nasiroko...Isto je i kod Gibsona, delili pre par meseci svasta, ukljucujuci i J.J.Cale-ovu potpisanu 335...:(
da citiram fender-OVCE:
ELIGIBILITY: The Sweepstakes is open only to legal residents of the U.S. who are at least thirteen (13) years of age at the time of entry
Wolverine
31.7.2008, 11:06
not outside of the USA... God bless Amer'ca! :(
citao sam ja to nadugacko i nasiroko...Isto je i kod Gibsona, delili pre par meseci svasta, ukljucujuci i J.J.Cale-ovu potpisanu 335...:(
da citiram fender-OVCE:
E, bugger! ja se bas zaneo...Inace ne citam nikad sve sto pise...Mada je i onaj strat ruzan, ne ide belo telo i rosewood vrat...
Da pitam dežurne metalce i rokere na forumu, u vezi kupovine procesora za gitaru :D. Imam oko 100€ da izdvojim za procesor. Znate li neki dobar procesor za te pare? Pojačalo koje imam je lampaš, Steelphon Tiger Two. Svirao bih uglavnom heavy metal i ponešto hard rocka.
Za te pare ces tesko (citaj neces) naci dobar procesor. Za sta ti treba procesor? Efekti (Chorus, Flanger, Delay...) ili distorzija ili pak Wah? Najbolje je da uzmes neku pedalu. Tako bi barem ja uradio.
E, bugger! ja se bas zaneo...Inace ne citam nikad sve sto pise...Mada je i onaj strat ruzan, ne ide belo telo i rosewood vrat...
kad je dzaba, i sirce je slatko...:D
Malo ubijo vreme popodne :kreza: ...Naravno sve sam ja,osim bubnjeva
http://www.zshare.net/audio/16422248003e3ff1/
Go go power raaaaangeeeers! :kreza: :D
E jbg ja se ne secam jako malo sam gledao, branio mi cale da gledam kad sam bio klinac :(
Ma ne bi ni meni nikad palo na pamet, inspiriso me ovaj lik http://serv.attu.pl/~lamer/ , sa racer x foruma! Al ja ne skidam na sluh tako dobro ,pa je dosta losije ispalo.
E ljudi treba mi mala pomoc.Danas na probi moje grupe treci gitarista je odsvirao ovako nesto a meni treba vasa pomoc da presudim dal' ce ovaj solo da zazivi ili ne u nekoj pesmi.Pa sta kazete?
LINK http://www.4shared.com/file/58162670/8f2cc68d/Let_there_be_metal.html?dirPwdVerified=9786a
treci gitarista...to se zove izd*****nje...:(
pa sta, i linrd skinrd su imali trojicu ako se ne varam:)
sto se soloa tice, pod jedan, ne znam kompoziciju, pod dva, ne svidja mi se, mislim da nema koncepciju, sto je jako bitno za solo, ne vidim razloge kod dizanja/spustanja, prelaza i iskreno, mislim da lik nije mnogo mozga uneo u solo nego je drndao:)
to su moja dva dinara:)
E ljudi treba mi mala pomoc.Danas na probi moje grupe treci gitarista je odsvirao ovako nesto a meni treba vasa pomoc da presudim dal' ce ovaj solo da zazivi ili ne u nekoj pesmi.Pa sta kazete?
LINK http://www.4shared.com/file/58162670/8f2cc68d/Let_there_be_metal.html?dirPwdVerified=9786a
Meni to vise lici na neki lick za zagrevanje pred svirku. Mozda bi se moglo iskoristiti kao solo u pesmi.
linrd skinrd su imali trojicu
pa sta... i to je ista prica... 3 gitare imaju smisla ako hoces da emfaziras nesto (na primer, dijatonske zamene, terce, itd...), a ne da bi postojale 3 solaze...:(
naravno, jel vidis da sam stavio smajli posle te recenice. a njihove tri gitare su sasvim fino korespondirale medju sobom i to bez prenatrpanosti.
Hvala na pomoci nisam ni ja planirao da prihvatim ovaj solo ali sad imam i drugo misljenje tako da nema greske :D
fingerprint
8.8.2008, 15:37
Bez ljutnje, ali solaza jednostavno nema melodiju niti smisao. Deluje mi kao da neko pokusava da me uvredi gitarom.
Basa Mrkalj
8.8.2008, 15:59
Ovo nije solo deonica, ovo je vezbanje prstiju, odsvirao je neku skalu, nesto i vezba, nikako ovo ne stavljajte u pesmu, nema smisla, ako bude slusao ovo za neku godinu smejace se sam sebi :p
Sta kazete na Pink Panthera:D Sviramo ja i brat, on svira ritam na akustari, ja odvrnuo bas na pojacalu i clean (bez overdrivea) svram solo...
http://rapidshare.com/files/136019138/Sound_clip_24.wav.html
Snimano mobilnim telefonom!
posto je tema umrla, aj da je malo reanimiramo...:)
danas sam kupio ovo (http://www.ibanez.co.jp/products/images/eg2008/AF75TDG_IV_12_01.gif), ispod tezge...ubija kako je dobra... jos samo neko dobro pojacalo, da bacim ovog marshallovog prdavca...:)
U imam slicnu... samo sto je moja proizvedena 70-ih... nema cak ni bananicu nego ima onaj kao za midi konektor :)
Nego... prodajem DEAN DBDT gitaru, sa original koferom, berhinger wah pedalom, metal distortion pedalom i pojacalom od 30w dvokanalno... Koliko da trazim za ceo komplet?
Pa ovako,vratio sam se iz USA i kupio Kabl za povezivanje gitare u kompjuter kabl izgleda ovako- http://www.soundtech.com/products/home-recording/stusbg10 tu pise da samo treba da se poveze sa kompom i dace sam da se instalira taj neki driver i moci ceda se cuje gitara preko kompa.Meni se nista ne desava. Hvala Unapred
MilosTintor
23.8.2008, 12:45
Ljudi jedno pitanjce , zanima me kako da promenim zice na el.gitari. Jos mi to netreba ali kad bude trebalo hocu da znam. Imam kopiju Fender Stratocastera kao Squier Strat. Da li neko zna da objasni na prostom srpskom?:D
Wolverine
23.8.2008, 12:50
Pa ovako,vratio sam se iz USA i kupio Kabl za povezivanje gitare u kompjuter kabl izgleda ovako- http://www.soundtech.com/products/home-recording/stusbg10 tu pise da samo treba da se poveze sa kompom i dace sam da se instalira taj neki driver i moci ceda se cuje gitara preko kompa.Meni se nista ne desava. Hvala Unapred
Najbolji savet ti je da kupis pojacalo.
@Ketchua
Kako bre Marshall prdavac???
Prosto srpski? Odvijas civiju ,skines staru zicu ,stavis novu zicu ,zavijes 3+ namotaja i odseces visak (a i ne moras osim ako neces da izbijes nekome oci :D )
MilosTintor
23.8.2008, 12:53
Prosto srpski? Odvijas civiju ,skines staru zicu ,stavis novu zicu ,zavijes 3+ namotaja i odseces visak (a i ne moras osim ako neces da izbijes nekome oci :D )
Da to bi moglo na akusticnoj a kako cu na elektricnoj! Kad zice idu u samu gitaru?
Ne znam kako pozadi izgleda ta gitara, ali bi trebalo da ima poklopac koji skines ,ili otvor kroz koji provuces zice...
ovako je to na mom ibanezu
Najbolji savet ti je da kupis pojacalo.
Ma ima pojačalo ali hoće efekte i to, i da snima lepo zvuk :)
Pogledaćemo za koji dan to kod mene pa ćemo videti šta ne valja, mada sam ja ubeđen da mora neki proc. za tu kerefeku...
Jedno pitanje.Kako da iskljucim kanal preko sound forga? npr da izbacim gitaru iz jedne pesme?
ja bih, onako laicki, rekao da ti za to treba originalni snimak (sa odvojenim snimcima instrumenata, jelte), a da ovako iz mp3 (wav, whatever) ne mozes... ali ne drzi me za rec...
@Wolverine: pa prdavac... po definiciji reci prdavac, jeftino djubre od 15w:kreza:... i veruj mi, marshall nije jedan od boljih proizvodjaca pojacala... pre njega, od komercijalnih stavljam Vox, Roland, poneki Fender, ali ne za nase trziste(KXR), Mesa... a tek mala privreda... to je prica za sebe...
King James
16.9.2008, 18:04
U kojim sve prodavnicama u NS-u ima Epiphone Goth Explorer sem Mitrosa i koliko kosta?
Highlander
6.10.2008, 23:47
U poslednje vreme razmišljam o kupovini električne gitare. Mislio sam da uzmem Ibanez GRG 170 ili 270, što će zavisiti od finansijske situacije i dodatne opreme. Sad, imam jedno pitanje. Šta mi treba još od opreme da bih zvučao kao npr. Amorphis ili Godsmack? I koliko će ta oprema otprilike koštati?
pa ono, procackaj po netu, guglaj malo i to...mozes sigurno da nadjes sta oni koriste, a onda se raspitaj negde sta je slicno, a jeftinije, posto za njihovo neces imati para:)
da bih zvučao kao npr. Amorphis ili Godsmack
ovo je pogresan pristup muzici...ali ajde, ko sam pa ja da sudim...:) ali trebali bi ti za pocetak mozgovi njihovih gitarista...:D a sto se tice podrazavanja njihovog "zvuka", mogu da kazem da su tu u igri 99% pedale i procesori, 0,9% pojacalo, a 0,1% gitare...to je previse zakamufliran zvuk da bi cuo kako zvuce bilo gitare, bilo pojacala...
Highlander
7.10.2008, 0:11
Našao sam nešto, ali pojma nemam šta je šta (osim gitare):
Esa Holopainen:
Gear: ESP Custom Eclipse x2,
Koch Supernova and
Koch Powertone II heads,
Koch cabinets. Various effects
including delays & wah
Tomi Koivusaari:
Gear: ESP Eclipse 1 CTM “Crescent” x2, Gibson Les Paul Custom & Goldtop, Marshall JVM410h amp, Marshall cabinet
& several effects…
:icon_scra
ovo je pogresan pristup muzici...ali ajde, ko sam pa ja da sudim...:) ali trebali bi ti za pocetak mozgovi njihovih gitarista...:D a sto se tice podrazavanja njihovog "zvuka", mogu da kazem da su tu u igri 99% pedale i procesori, 0,9% pojacalo, a 0,1% gitare...to je previse zakamufliran zvuk da bi cuo kako zvuce bilo gitare, bilo pojacala...
Možda se nisam lepo izrazio, ali sam na to mislio, hoću da dobijem sličan zvuk... Cepidlako!:D
pa ovako:
Koch supernova i powertone 2 su glave pojacala (iliti the actuall pojacalo)
koch cabinets su kabineti (zvucnici za pojacalo)
kombinacija glava+kabinet je skoro uvek bolja od combo opcije...
various effects including delay and wah = razni efekti ukljucujuci delay i wah...:kreza:
marshall jvm410h je glava...
u principu, neotkrivanje efekata koje koriste (tacno) ide u prilog mojoj teoriji...it's alll in the processor...:D
Nabavio nedavno Line 6 120 2x10 i naravno zvuk se masno procesira ali iskreno ovo skroz zvuci pristojno. I ima snagu i procesor lepo radi svoj posao. Ne zvuci kao lampasi sa posebnim pedalama ali za te pare se dobija stvarno mnogo...
Mada nisam ga mnogo testirao posto je to burazerovo... ja sam presao na bas... i bas mi super :)
Ako ima neki bubnjar iz Pozarevca bilo bi super da se javi :)
Dreamfall
8.10.2008, 21:28
Ja u zadnje vreme drndam Ibaneza grg270 kupio pre 20 dana(imao sam rg370dx al sam uzajmio drugu da snimi koju pesmu sa svojom grupom) fender frontman 15r pojacalo(nisam bas zadovoljan al' radi po'so) i boss ds-1 distorsion pedalu i neki low budget chours koji sam dobio od druga u milostinju jer je on kupio procesor...anyway MENI se cini da grg-ovi imaju malo slabije mostove i tremolo rucice od visih serija naravno middleshit pikupovi se podrazumevaju al' meni zapade Gio Ibanez manifactured in Indonesia tako da je gitara poprilicno OK moja preporuka a grg 170 zaobilazi u sto vecem luku jer ja goru gitaru svirao/video nisam...znaci 270 radi posao cak i za neku ozbiljniju svirku...sto se tice godsmack-a kupi procesor ima od 180e pa navise(ove jeftinije ja bas i ne bih uzeo u obzir)pozz i keep rockin' :nov_guita: alealeee:
airforce_on
31.10.2008, 3:25
Ja imam ovaj B.C. Rich War Tribe Kerry King i za metal nema bolje gitare,sto se mene tice.O programa koristim Propelerheads Reason i Drumsite i pesme su perfektne,kao iz profi studija.Ima tu jos nekih FX gitarskih programa i to je sasvim dovoljno,ne moram da kupujem hardver,jer zaista nije potreban :dzavo:
http://www.guitarsetc.net/guitar_el/bcr_new/bcr_kkwlck_f1_lg.jpg
bas si skroman...:) za par godina procitaj ovu poruku i nasmejaces se ko lud...hardver je neophodan...
Imam problem, i nadam se da će mi neko moći pomoći :) . Imam gitaru Behringer El Toro, pojačalo Steelphon Tiger Two (lampaš) i procesor Korg Toneworks AX5G. Sad, ne sviđaju mi se default distorzije što su došle na procesoru, pa sam pokušavao da pravim nove. Međutim, nikako da "ubodem" pravi zvuk. I uglavnom se, kad malo više pojačam, javlja "clipping", tj. pojačalo počne distorzirati k'o ludo.
Postoji li neki sajt sa detaljnim instrukcijama, ili neko od vas ima ovaj procesor pa da mi pomogne? Onaj manual koji je došao uz procesor ne pomaže.
Unaprijed hvala :)
Jel to jedan od onih procesora koji insistiraju da bude u jednom trenutku upaljeno svih X efekata (koliko prima odjedared)? Tipa, ne moze samo distorzija, nego i jos osam stvari? Ako jeste, za**** si se sto si ga kupio...:) imam ja ax3g...
AX3G je identičan AX5G modelu, samo što AX5G ima pedalu :) . Što znači da imamo isti procesor :D . I ne, ne mora istovremeno biti upaljeno svih X efekata, može i distorzija sama. Možeš mi pomoći? Postajem očajan :D
Pa nemam pojma... Isprobaj sve distorzije redom, smanji gain..sta ti ja znam, ja sviram potpuno cisto, procesor sam kupo odavno, i to iz neke kretenske pobude...
WhenDarknessFalls
18.12.2008, 12:44
Ja imam Korg AX5B (znachi isto to samo za bass :p ) Ni ja nisam zadovoljan distorzijama, al dobro, to je neka druga stvar :)
Ne razumem sta ti nije jasno, imas onih 5-6 distorzija/overdrajvova koje mozes odmah da podesavas preko onog potenciometra desno na procesoru, plus odabranu distorziju naknadno sminkas u onim "param" podesavajima (kod mene ima 3 pod-settingsa tu, ne znam kako je kod tebe) plus na kraju imas one simulatore ampova koji mogu da ti dodatno promene zvuk... I da, imas i "level" koji valjda podesava gain ili volume, ne znam napamet... To je valjda to, mada ni ja jos uvek nisam najbolje skontao procesor, iako ga imam vec nekih 2 meseca :)
Imas ovde (http://www.haax.se/manualsite/index.php?unit=AX5G) neke custom presete, a takvih sajtovima ima bas dosta, pa konsultuj gugl. :icon_stud
Wolverine
18.12.2008, 12:47
Igraj se sa podesavanjima...:) i zapisuj sve sto ti se svidi.....
Hvala svima na odgovorima :) . Problem je što sam ovaj procesor nedavno dobio, pa sam potpuni noob što se custom podešavanja tiče :D, ali zato će mi ovaj sajt mnogo pomoći. A pojma nisam imao da postoje onakvi sajtovi, iako sam googlao. :D
Evo jedan dobar sajt (bar se meni sviđa). Čini mi se da ga niko nije pomenuo ovdje.
http://www.freeandeasyguitar.com/
Nije da sirim hejt, ili nesto slicno, ali tip koji je vlasnik sajta svira 2-3 godine... Sta li on ima pametno koga da nauci?
Moze li neko da mi nadje tab/tabuje/ispise akorde za Beyond Beautiful od Aerosmitha?
WhenDarknessFalls
7.1.2009, 12:28
Ne znam sta ti je bilo tesko, bukvalno 2 sekunde guglanja :) Endzoj -> http://www.911tabs.com/link/?3712315 :)
Nije da sirim hejt, ili nesto slicno, ali tip koji je vlasnik sajta svira 2-3 godine... Sta li on ima pametno koga da nauci?
Ok, ali on svoje znanje želi da podijeli sa nama. A čovjek uopšte ne svira loše. Ne znam koga biste vi da vas uči nečemu za džabe, a čini mi se, ko god da se pojavi našli biste mu neku manu.
Od svakoga se može nešto naučiti.
Ako neko zna bolji sajt iste namjene, neka slobodno kaže. :)
WhenDarknessFalls
7.1.2009, 14:28
Fazon je sto na netu imas mali milion takvih sajtova a la "guitar for dummies" i svi su maltene isti. Korisne su to stvari za pocetnike itd, ali ne moze niko da nabije ne znam kakav skill sviranja pomocu njih...
Pa da, ja ove sajtove shvatam kao pomoć ako imaš želju da naučiš da sviraš određenu pjesmu. I naravno da su sajtovi za početnike i ljude koji sviraju gitaru za svoju dušu, kada uhvate slobodnog vremena.
Ovaj (http://www.jazzguitar.be/) sajt je izuzetno dobar, ali je dosta usko specijalizovan... Ali ipak, daleko je bolji od svih ostalih na koje sam naleteo do sada, sto mu je doduse i obaveza, posto se bavi ozbiljnijom muzikom...
Ne znam, možda sam previše staromodna ali nikako ne bih mogla da (na)učim da sviram instrument preko Interneta, čak ni jednu pesmu! Vidim da postoji gomila sajtova koja nudi mogućnost da brzinom svetlosti naučite da svirate gitaru, ali tako nešto ne postoji. Učenje instrumenta ipak zahteva žestok rad, konsultovanje i "ljudski" pristup, Internet sajtovi i primeri su dobri kao dodatni info, ali ne više od toga.
Kako god okreneš, učenje sviranja zahtijeva žestok rad, učila preko interneta ili uz nečiju neposrednu pomoć. Ali, ja mislim da je gitaru mnogo lakše naučiti uz nekoga, jer možeš da ga pitaš sve što te zanima, a ovako za sve što te intreresuje moraš debelo da se pomučiš, a ako imaš toliku volju, uprkos svim poteškoćama da savladaš našto, u tome ćeš sigurno uspjeti. Ja na primjer, kada sam počela da sviram, nisam imala internet na kompjuteru, a učila sam sama. Skidala sam tablature na telefon i "razvijala" ih na papir jer nisu mogle da stanu u jedan red na telefonu (to nije bilo baš jednostavno - jer je prvo bila napisana jedna žica u par redova, pa druga u par redova itd., ako me razumijete).:) Kada imate volju da radite nešto slično tome da biste odsvirali neku pjesmu - uspjeće vam sigurno. Moram reći da sam tako naučila da sviram bolje od nekih koji su išli na časove gitare i kojima je sve to bilo servirano. U suštini, volja je najbitnija za sve.
Ako neko zna bolji sajt iste namjene, neka slobodno kaže. :)
http://www.justinguitar.com/
Po meni je ovaj najbolji... Covek zna znanje i prenosi ga ostalima beplatno ! Mnogo lekcija, osnove ,akordi,tehnike,skale itd.
Evo ja da se pohvalim, konacno sam ofarbao gitaru. Sad izgleda ovako
http://photos-a.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v1978/23/60/1258642437/n1258642437_30248112_3641.jpg
TuxGuitar (http://www.tuxguitar.com.ar/), open source tablature editor
Otvara i GuitarPro tablature, zahteva instaliranu javu.
http://www.tuxguitar.com.ar/i/header.jpg
With TuxGuitar, you will be able to compose music using the following features
* Tablature editor
* Score Viewer
* Multitrack display
* Autoscroll while playing
* Note duration management
* Various effects (bend, slide, vibrato, hammer-on/pull-off)
* Support for triplets (5,6,7,9,10,11,12)
* Repeat open and close
* Time signature management
* Tempo management
* Imports and exports gp3,gp4 and gp5 files
Cao ljudi. Sviram gitaru vec duze vreme i imam jeftinu kinesku varijantu Aster. Zeleo bih da uzmem novu gitaru pa bih vas zamolio da mi date neki savet koja je gitara najbolja za sviranje rocka i hard rocka. Hvala unapred.
Wolverine
18.1.2009, 19:47
Sa koliko para raspolazes?
Wolverine
18.1.2009, 20:40
Fender Stratocaster bi tu lego taman, ili Gibson Les Paul ali oni su skuplji.
Hvala. Moracu da skoknem do Novog Sada da vidim sta imaju u ponudi od toga. Pozdrav
Evo ga ovaj mejnstrim Volverin...:D Pa, ako znas nekoga ko se razume u gitare, bolje juri polovno, usdeces gomilu novca...
Wolverine
18.1.2009, 22:47
Kao prvo JezicheStarosedeocaJuzneAmerike :) VUlverin...a kao drugo...zasto da se zeza sa polovnim stvarima, kada lepo moze a uzme strat ili LP (i to Gibsonov) u NajvecemuvoznikuuSrbiji i da uziva ima i garanaciju :D sto se tice eventualnog servisiranja, izvini molim te, ali provereno je preovereno. :D
Highlander
18.1.2009, 22:50
A ono, za 1000 evra i ne može da nađe neku bog-zna-kakvu gitaru... :a_whistli
Ja kad bih imao te pare, uzeo bih LP, Gibsonov... :D
Wolverine
18.1.2009, 22:52
Upravo o tome pricam, Les Paul je keva, mada ja licno posedujem Strat Squierov doduse :to_care:, o kopijama LPa ne razmisljam sem ako su Epiphone ili Yamaha...dace Bog da se skupi za Gibsona...
I btw, da li je Dzipson ili Gipson :D u izgovoru :D
Highlander
18.1.2009, 23:19
@Wolverine: Gibson. :D
Ja ako skupim za grg270, biće dobro... Kad bi SK dao honorare, možda bih i imao šanse, s obzirom na silne nule u iznosima koje plaćaju... :D
Znas kako, za soma jura moze da se uzme polovan Guild. A to ne da je Bog zna kakva gitara, nego je sacuvaj Boze koliko je dobra. Ali ima 5 komada u zemlji, i ni jedna nije na prodaju...:D BTW, Strat od 1600 evra ima dvodelno telo. A to je zestok bezobrazluk...
E ljudi ja sam odlucio da uzmem Gibson LP-a, ubedili su me iskusni muzicari koji se razumeju u gitare jos mi samo ostaje sta da uzmem od pratece opreme (pojacalo, pedale, procesor)? Moze li mi neko pomoci oko toga? Pozdrav za sve
Highlander
22.1.2009, 0:04
Glupo pitanje, ali da li se još nekome ljušti boja sa vrata akustične? Ili je to do mog krša...
Koja gitara je u pitanju? Na bas toliki krs nisam nikad naleteo (a naletao sam na kojekakve). Moguce da si je izgrebao negde, pa je onda pocela da se ljusti...
Highlander
22.1.2009, 12:24
^ Tenson D1
Cena u Fr. (gde se proizvodi) je 97e, pa moz biti i da je do same gitare. Inace, nikad nisam cuo za njih. I nemoj da se brines, ako je ne izlazes vlazi, nece nista da joj smeta sto se ljusti lak. Mozes da kupis lak za nokte, pa da krpis njime (probah nekom prilikom, nije lose).
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.