Prikaži potpunu verziju : Telekom ADSL
Strane :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
OK, da li je neko vec poceo da koristi Telekom ADSL uslugu i kakvi su utisci?
Na sajtu koliko sam video pise da nece biti agregacije i da nece da blokiraju i filtriraju portove i slicne limitirajuce faktore da primenjuju.
Da li je ovo pametna opcija da se izebere?
Ja sam se doduse vec prijavio za 768 paket, ali cisto da pitam posto me interesuje ako neko zna vec nesto vise o ovome.
Highlander
20.11.2006, 1:03
Verovatno neće biti ograničenja samo u početku, dok ne pokopaju konkurenciju. Posle toga će polako uvoditi dodatne usluge (npr. ako hoćeš da ne filtriraju portove, doplatiš).
Ja sam lično iznerviran, ali šta mi vredi da se bunim...:n-cc2: :icon_evil
Shang Tsung
20.11.2006, 1:15
Na sajtu koliko sam video pise da nece biti agregacije...
Malo sutra.Nemoguce je da telekom ima toliko slobodnih linkova da bi zadovoljio potrebe gladnog trzista.Dakle, agregacije ce biti dok je i adsl-a.
nighthawk
20.11.2006, 1:26
Ma Telekomu je samo vazno da pokopa ove sitnije da bi zaradili pare. Znajuci Telekom ne bi me iznenadilo da pozatvaraju linkove nekim provajderima da bi ih iskoristili za sebe.
E pa o tome ja bas i pricam. Imam utisak da se zadnjih meseci to bas i desava. Meni je SBB radio super do pre mesec dana. Ovog meseca uzmem 512 da mi bude jos lepse, a kad ono cvrc... Pola vremena ne da je sporo ili da mi ne radi torrent ili tako nesto, nego uopste nemam nikakvu konekciju. Nisam jedini, svi koje znam iz mog grada su imali istu situaciju.
Mislim da od kako je krenula kampanja za Telekom, jednostavno drugi provajderi jedva izdrzavaju da pruze ono sto su prodali.
Videcemo... Ako makar bude imalo stalnu konekciju da ja mogu da koristim makar ono osnovno, bice ok. Trenutno mi se desava da bukvalno nemam internet uopste...
A jel i SBB zavisi od Telekoma, jer to nije ADSL, drugacija je infrastruktura...?
A jel i SBB zavisi od Telekoma, jer to nije ADSL, drugacija je infrastruktura...?
SBB kao i svi drugi provajderi zavisi od Telekoma.
Mario Pavićević
20.11.2006, 15:28
Telekom drzi monopol na svu komunikaciju prema svetu.Jedino ne znam kakva je situacija sa satelitskim prenosom podataka mislim da je tu telekom nije u igri ali samo donekle jer i za sat net ti treba neki neki vidi standardnih internet veza za upload tako da telekom-a ima svuda nazalost.
Telekom drzi monopol na svu komunikaciju prema svetu.Jedino ne znam kakva je situacija sa satelitskim prenosom podataka mislim da je tu telekom nije u igri ali samo donekle jer i za sat net ti treba neki neki vidi standardnih internet veza za upload tako da telekom-a ima svuda nazalost.
Svojevremeno dok sam koristio sat.internet koristio sam mobilni,e sad ne znam koliki udeo u mobtel tj. telenor telekom ima.
nighthawk
20.11.2006, 18:29
Od nasih provajdera jedino Verat ima svoj link do Madjarske (155 Mbit/s), ali i oni zavise od Telekoma zbog ADSL-a. Za sada se Telekom jedino moze zaobici dvosmernom satelitskom vezom, a to kosta preko 100 e mesecno.
Ovo sto pricate sa SBB-om nema veze sa telekomom , imali ste srece do sad ako niste imali problema sa mrezom , ja konkretno koristim ADSL ali neki moji drugari su imali probleme od pocetka sa SBB-om jer im je infra-struktura katastrofalna , to jest te razvodne kutije sa pojacivacima sa buvljaka i "opticki kablovi " koji nisu videli ni "O" od optike ! Cim je vise od par korisnika na jednoj kutiji (download) brzina ostalih pada i do 70 % !!!! Njiama je najbolje da se bave osnovnom delatnoscu Kablovskom Televizijom !
Pa jeste, ali nije korektno da mi onda proda za 3.500 dinara 512 paket koji jedva radi kao 128. To je stvarno njesra. Cim skines vise od 10 GB tog meseca, zavrsio si. Blokiraju... Ako se smiris (ili kao alternativa - zoves non stop), smiluju se pa te puste malo...
Ja sam se prijavio za ADSL u Telekom jio krajme novembra 2006. (tata mi radi u Telekomu i onda ima pravo na popust, koji nije mali). Još uvek nisam dobio ADSL. Tata se raspitivao kad ću da dobem ADSL. Rekli su mu da je velika navala (veliki broj ljudi to kažu) i da se trenutno u moju centralu (Pohorska) ugrađuju neke stvari za ADSL (ne znam tačko koje), takođe su rekli, pre meseca rada, da u centralama nemaju više mesta za ADSL. Sad imam par pitanja:
- Da li je neko dobio ADSL preko Telekoma i ako jeste kakvi su utisci (posebno oni čija centrala je Pohorska)?
- Da li još neko ima problema kao ja?
Ja sam dobio pocetkom meseca februara. Za sada sam prezadovoljan... Nemam nikakvih problema.
U ponedeljak sam dobio Telekom ADSL, i do sada sve super radi. Uzeo sam 256 K paket i speed test pokazuje 233 Kbps, a kada nesto skida brzina ne pada ispod 28 KB/s. P2P, torrent, rapidshare (i ostali direct download) rade fenomenalno. Skype audio jos nisam probao, ali pretpostavljam da radi.
Ja sam sve u svemu zadovoljan. :)
U moje malo mesto treba uskoro da stigne pa se dvoumim da li vec sada da se prijavim za uvodjenje i kod kog provajdera. Nekako su mi se Telekom i Sezam nametnuli kao izbor ali nesto me i dalje buni: da li jos uvek postoje problemi sa agregacijom ili je to konacno prevazidjeno? Na Telekomovom sajtu izricito pise da nema deljenja linka dok na Sezamovom ne pise ama bas nista o tome (ili nisam uspeo da nadjem). Mada ove prve ne volim nikako pa ne bih iz principa kod njih otvarao nalog...
Ima li neko nekakve vesti za mene?
Za Telekom verujem da ne koristi agregaciju, dok za SezamPro provereno znam da koristi. Takodje za Sezam znamo kako tretiraju p2p dok za Telekom mislim da se do sada niko nije zalio. Moja preporuka je Telekom.
Hvala SuperG!
Opet sam na pocetku...
paterfamilias
23.2.2007, 0:19
Ja sam prešao na Telekomov adsl od 512 kb/s i download je 55-56 kB/s.Pre toga sam par meseci koristio wireless 128 kb/s koji je bio očajan,bilo je prekida i po 1-2 dana a najduži 5 dana tako da adsl ipak dođe kao mnogo bolje rešenje.
Jedino mi se ne sviđa nebuloza po kojoj u periodu od 1 godine ne može da se raskine ugovor.
E, pa i ja sam razmisljao o wireless-u jer u BG-u nemam (trenutno) mogucnosti za bilo sta drugo ali sam odustao upravo jer nema odgovarajuceg zakona o telekomunikacijama (jos uvek)... Zato veza i jeste uzasna. :icon_evil
Mrka Kapa
23.2.2007, 16:04
Koristim Telekomov ADSL paket (256/64) već neke tri nedelje, i mogu da kažem da mi za sada zadovoljava potrebe, koje, istina, nisu velike. Download je najčešće izmađu 20 i 30kB/s, a jedini problem mi se javlja kod Skype audio veze koja je užasno spora, dok na Google talk-u nema kašnjenja; jedino objašnjenje za to sam dobila u vidu nekih glasina da Telekom blokira takve vidove komunikacija (konkretno Skype), jer na Skype-u postoji mogućnost uplate kredita za telefoniranje, pri čemu se plaća cena lokalnog poziva (Skype iznajmljuje raspoložive antene u gradovima), bez obzira koji broj se poziva, što zasigurno ostavlja Telekom bez zarade. U svakom slučaju, tek treba isprobati Telekomov ADSL, a ja ću javiti ako se pojavi još neki problem.
Kaiser Soze
23.2.2007, 20:09
Razgranicite ping i download. To nisu iste stvari.
Ljudi Telekomov ADSL je tesko *******e prikljucio sam ga pre 20-ak dana i razocarao sam se.Kao prvo dali su mi neki kineski modem koji se greje kao lud,spliter je neka marka FUN-JIN takodje kina.Glupi ADSL nema P2P i jos neke stvari.Za iste pare ima preko SBB-a Lite Flat 256k,a da ne pricam o normalnom SBB flatu preko kojeg sam za mesec dana skinuo oko 180GB stvari,a kosta samo 300 dinara vise od ovog sugavog ADSL-a.Zvao sam i ove dzibere iz telekoma da trazim da mi ga iskljuce ali mi rekose da u ugovoru pise da ne mogu da se iskljucujem godinu dana,ili ako hocu odmah moram da platim 6000 dinara.Kako drze monopol mamu li im je**m.Tako da,ako hocete da uljucujete ADSL,prvo procitajte svaki sitni detalj iz ugovora.Nemojte da se zaznete kao ja.
Pozdrav!!!!!!!!!!!
...Glupi ADSL nema P2P i jos neke stvari...
...prvo procitajte svaki sitni detalj iz ugovora...
Je li Mookey, pise li u ugovoru sta o P2P? Da nije do racunara sta? Vidis:
U ponedeljak sam dobio Telekom ADSL, i do sada sve super radi. Uzeo sam 256 K paket i speed test pokazuje 233 Kbps, a kada nesto skida brzina ne pada ispod 28 KB/s. P2P, torrent, rapidshare (i ostali direct download) rade fenomenalno. Skype audio jos nisam probao, ali pretpostavljam da radi.
Ja sam sve u svemu zadovoljan. :)
a ja budno motrim razvoj situacije :D
polarnimeda
26.2.2007, 3:52
ja sam se prijavio pred novu godinu jer rekose da u tom slucaju vazi "popust". Rekli su da ce biti uveden do kraja februara! heh... Imaju jos 3 dana! :) Ko zna kada ce... :n-cc2: Ako do kraja marta ne dodju sa modemom i ugovorom, ja se snalazim sa nekim drugim provajderom! Uostalom, vidim da su misljenja podeljena, a i znam koliko se telekom "trudi" oko musterija..... A i nekako kada pomislim da sam na drzavnom ADSLu.. Sav se najezim! Koja je realna brzina protoka za najlaksi paket (64kb)?!
Meni opet, druga stvar nije jasna: Telekom, iako provajder telekomunikacione mreze kablova (od centrale do korisnika, kako bi, "poslednjam milja"?) i ADSL provajder, dopusta drugim "igracima" deo (svog) kolaca... Sto bi svojim kablovima prenosio podatke nas korisnika koji, opet, placaju petom provajderu, kada to moze sam da radi? Da li po slovu zakona mora tako ili je nesto drugo u pitanju?
Pa, pravo da ti kažem u nekim stvarima dopušta, a u nekim ne. Ja već 6 meseci čekam proširenje centrale da bih dobio ADSL i nisam se za to prijavio kod Telekoma (da sam sačekao samo tri dana, znao bih za tu mogućnost, ali eto). Nedavno se na sajtovima provajdera pojavila vest da je moja centrala proširena, ali od ADSL-a i dalje ništa. Međutim, drugar sa iste centrale koji se prijavio kod Telekoma dobio je ADSL mesec dana pre najave proširenja centrale. Da li ti to nešto govori?
A zašto Telekom uopšte daje deo kolača ostalim provajderima? Mora, potražnja je toliko velika da on to jednostavno ne može da pokrije sam. A ni država ne bi blagonaklono gledala toliko javno iskazivanje monopola (ovako naivnom posmatraču izgleda da postoji raznovrsnost provajdera i svega... sve dok ne shvati da su i žice i uređaji u centrali i Internet link u vlasništvu Telekoma...)
A zasto neki provajder ne uspostavi dvosmerni satelitski link i potpuno zaobidje Telekom? Shvatam da su parice do korisnika u njegovom vlasnistvu, ali moglo bi recimo preko kablovske.
Mario Pavićević
26.2.2007, 14:10
A zasto neki provajder ne uspostavi dvosmerni satelitski link i potpuno zaobidje Telekom? Shvatam da su parice do korisnika u njegovom vlasnistvu, ali moglo bi recimo preko kablovske.
Zato sto finansiski ne bi mogli da urade istu stvar a i kada bi se skupilo novca ne bi mogli da konkurisu Telekomu jer on taj isti zakup moze da plati mnogo jeftinije.Moracemo da sacekamo do kraja sledece godine kada bi trebao da bude raspisan tender za treceg operatera fiksne telefonije pa cemo videti kako ce se stvari razvijati.
Zato sto finansiski ne bi mogli da urade istu stvar a i kada bi se skupilo novca ne bi mogli da konkurisu Telekomu jer on taj isti zakup moze da plati mnogo jeftinije.Moracemo da sacekamo do kraja sledece godine kada bi trebao da bude raspisan tender za treceg operatera fiksne telefonije pa cemo videti kako ce se stvari razvijati.
Kako treci? Posta je, valjda, jedina... U svakom slucaju, mislim i da je to mlacenje prazne slame: da neko pored telekomove infrastrukture postavi svoju i tako mu parira, nema bas mnogo smisla (jedino mozda po selima, gde i dalje nema telefona :dzavo:). Pitanje koliko ce to da se isplati (mada, da sam neki igrac ja bih to radio iz inata)!
Kako treci? Posta je, valjda, jedina... U svakom slucaju, mislim i da je to mlacenje prazne slame: da neko pored telekomove infrastrukture postavi svoju i tako mu parira, nema bas mnogo smisla (jedino mozda po selima, gde i dalje nema telefona :dzavo:). Pitanje koliko ce to da se isplati (mada, da sam neki igrac ja bih to radio iz inata)!
Ne ide to tako. Kad se pojavi više operatera fiksne telefonije, sve prenosne veze i kanali se izdvajaju u posebno preduzeće i svi ih koriste (tj. plaćaju zakup). Telekomu ostaju samo centrale i interkonekcije, a bogme teško da će onda terati same korisnike da sredjuju kvarove u zgradi i stanu za koje "nisu nadležni".
Znaci, ako vise ne budem hteo da placam racune Telekomu, jednostavno ce me prebaciti na drugog operatera (nema cekanja, tipa "provera tehnickih mogucnosti" tj. postavljanja novih parica)? Drugim recima, parice od mog aparata do najblize centrale su javne, tj. svacije i nicije! Znao sam da mora biti neka caka... ;)
Naravno. Tako je maltene svuda u (razvijenom) svetu.
E sad, prelazni period može biti čupav. Recimo u Hrvatskoj, kao, dok se ne napravi javno preduzeće koje gazduje prenosnim vezama, time i dalje gazduje Telekom. I tako već bar dve godine. Dakle, nismo najgori, i kod drugih postoji de-facto monopol.
Ma mi smo cudo.Ja mislim da na svetu imamo jedini instituciju koja svom narodu ne zeli da napreduje.Pitao sam za novu centralu,ka' ce,oni jako precizno odgovaraju: po planu u martu 2008:boodala:
Ja sam malo pre bio do telekoma,i zamislite srecne vesti-ovih dana pocinju uvodjenje ADSL-a kod nas...:alealeee:
Samo se nadam da mi to nisu rekli,cisto onako da me oteraju sa saltera...
Bre prijavljen sam za ADSL jos od novembra,pa rekli do kraja februara sve gotovo,medjutim nista....
Nadam se da ce ipak ispuniti ovo obecanje da ce za par dana poceti za uvodjenjem ADSL-a kod nas.....
Meni uveli 3. februara :alealeee:
Marshall George
28.2.2007, 16:19
U ponedeljak je prvih 11 korisnika u SU dobilo ADSL priključak..Tako da je u Subotici počelo..Najavio je juče popodne i subotički radio i lokalna televizija..Jedva čekam :aplauz:
phoenix[illusion]
28.2.2007, 19:38
U ponedeljak je prvih 11 korisnika u SU dobilo ADSL priključak..Tako da je u Subotici počelo..Najavio je juče popodne i subotički radio i lokalna televizija..Jedva čekam :aplauz:
I ja jedva cekam, ne mogu da izdrzim, moj drug je danas dobio, kakav srecnik.
Ako dobijem sutra, pasce Guild Wars na ceo dan, jedva cekam da ga igram, a downloada ce biti neprestano
Kantakuzin
2.3.2007, 13:42
Mene vrlo zanima kako ce se Telekom snaci na ovom polju ali sudeci po krajnje monopolistickim namerama nije tesko predvideti neku blizu a pogotovo dalju buducnost koja nimalo nije svetla za manje ISPe. Ljudi koji su vec postali Telekomovi korisnici najbolje znaju sta dobijaju za onoliko novca koliko im uplacuju na tekuci racun. Inace smatram da jedna tako velika kompanija kakav je Telekom sigurno, i ne treba toliko marketinski da deluje kada je ADSL u pitanju jer je to ipak tehnologija koja je zastarela. Do konacnog razvoja wireless-a i kablovskog interneta mislim da ce najveci gubitnici ADSL borbe biti mali ISPi i naravno mi - tj. korisnici!
Sto mi? Meni sve lepo radi. To mi je jedino bitno. Ako Telekom zaguli, nacice se alternativa koja je povoljnija. Trenutno su neki drugi provajderi zagulili (mozda ne svojom krivicom) i Telekom je bolji. Ne znaci da ce uvek da bude tako...
Imam jedan problem sa Telekom ADSL. Uzeo sam 256/64 paket i sve radi osim sledećeg. U uTorrent brzina skidanja je do 2kb/s, a normalni download mi je između 20 i 30 kb/s. Ljudi ne znam šta da radim, pomozite mi!!!
Pogledaj rešenja u sličnim temama:
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=13414
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4512
Pogledaj rešenja u sličnim temama:
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=13414
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=4512
Hvala, ali ne pomaže
Marshall George
6.3.2007, 0:58
Lepo 'uhakuješ' modem,ako si dobio SmartAX MT882 firme Huawei modem evo ti rešenja:
A evo uputstvo kako da podesite ruter da bi dobili high id u eMule(i ostale stvari, npr da budete server za igricu itd, tj da je vas racunar vidljiv sa interneta):
-otici adresu na http://192.168.1.1 (to je adresa rutera Huawei MT882) , username i password je admin
-Basic->NAT , tu treba da je selektovano DMZ(demilitarized zone), idete na New i tu ukucate IP adresu vaseg racunara u mrezi (u slucaju ako ste povezani preko mrezne kartice, IP je 192.168.1.3), klik na Submit pa na Save all
-klik na Tools->Save & Reboot, i tu oznacite Reboot pa klik na Submit. Gotovo, ruter se restartuje.
Bilo bi pozeljno da imate instaliran neki softverski firewall jer vas u ovom slucaju vise ne stiti hardverski firewall rutera.''
Modem ima u sebi hardverski firewall koji sprečava nesmetani rad P2P mreža,kada ga ovako podesiš,sve ima da radi kako valja...Još ti je moj savet da samo skidaš sa P2P mreža šta hoćeš ali nemoj dozvoliti da drugi skidaju od tebe tzv. 'seed'-ovanje,jer ako to radiš bićeš otkriven 100%..Možeš koristiti Shareazu (bar meni je najbolja) ili bolje BitComet,on pruža zaštitu privatnosti,a evo opisa sa 'Mikro Pc World' DVD-a,na kom se dotični program i nalazi(ali u februarskom broju):
''Ovaj klijentski program za Bittorrent mreze poseduje izvanredan interfejs s kojim je pravo uzivanje raditi. Podrzava simultano preuzimanje onoliko datoteka koliko dopusta propusni opseg vase Internet veze kao i brz nastavak (pronalazenje) datoteka cije ste preuzimanje privremeno prekinuli. Omoguceno je caskanje s korisnicima na vezi, pa sa socijalne strane program moze pomoci da upoznate nove prijatelje. Pojedini Internet dobavljaci blokiraju pristup portovima za Bittorrent, BitComet ce tome doskociti tako sto nudi proizvoljan izbor komunikacionog kanala. Kako su datoteke na Bittorrent mrezi obicno enormnih velicina (na desetine GB), zgodna opcija je mogucnost pregledanja delova datoteka koji su vec preuzeti, narocito sto se pod razlicitim imenima cesto kriju iste datoteke. Program radi i sa novim DHT mrezama koje garantuju anonimnost (kod obicinih Bittorrent mreza moguce je utvrditi identittet korisnika). "Pakovanje" datoteka koje u fragmentima stizu sa raznih strana sveta do sada je za programe ove vrste bio problem, dolazilo je do velike fragmentacije. BitComet nema takav problem zahvaljujuci inteligentnom kesiranju. Da ne bi bilo nesporazuma s citaocima kojima pojedini programi za spijunski softver kao sto je Spybot javljaju da BitComet sadrzi maliciozan program "Comet Cursor", BitComet garantovano nije opasan. (U nekim slucajevima Zone Alarm serije 5 onemogucuje rad BitCometa, kako resiti ovaj problem mozete procitati na lokaciji http://www.bitcomet.com). Za razliku Azureusa, jednog od najboljih konkurentskih programa koji nazalost jos nema ono sto je programima ove vrste neophodno, BitComet po zavrsetku preuzimanja moze da ugasi racunar.''
:alealeee: :alealeee: :alealeee:
Radi
Hvala Marshall George
ADSL je dobra stvar i razmisljam da ga uzmem jer mi cale radi u Telekomu pa bi tako dobio 40% popust.ADSL kod nas jos uvek nije stigo i ne zna se kad ce:icon_evil
@Giga: a gde to "kod nas"? :D
BTW, ADSL je stigao u Kragujevac (zašto ovako kasno, iako je 4. najveći grad u Srbiji? Zato što je KG imao stare centrale...sve...sad su sve zamenili [skoro]), i planiram da ga uzmem...Kod verata doduše, a možda i kod telekoma. Pojma nemam. Imam dva fizički odvojena računara, na jednom imam SBB, a na ovom drugom dial-up - na njemu sad uvodim ADSL. Viš mi lak :D
Mali Veseljak
15.3.2007, 4:26
i meni rece drug malo pre kad sam mu se zalio na Neobee da predjem na Telekom..... kao adsl tek treba da krene, bice brz, dobar i slicno....
hoce li?
Ne znam... ja sam jedan od onih nesrecnika sa Novog Beograda, povezan na one kablove koje su ukrali pre nove godine, neki frikovi, da ih preprodaju na buvljaku. Elem, to nije pisalo u novima, ali nama telefon nije proradio sve do posle Srpske Nove.... svaki dan sam ih zvao ( sa mobilnog ), lepo se druzio sa onim finim tetama, i tako saznao da taj Telekom ima mozda TRI majstora koji kruze gradom i namestaju kablove, parice i slicno....
Kad sam prelazio sa SezamPro ADSL-a na Neobee...pre jedno godinu dana... to je opet bila jeziva procedura. Prvo je SezamPro morao da poshalje zahtev Telekomu da mi iskljuce link. To je trajalo nedelju dana. Zatim je Neobee slao zahtev da provere da li na mom fonu moze da se instalira adsl-a.... to je trajalo cetiri dana. Zatim je dodatni zahtev upucen telekomu da mi opet ukljuce link, sad kod Neobee-a.... trebalo im je dve nedelje! :eek:
Elem Zvao sam tad Telekom.... fina neka teta sa sela na telefonu.... u pozadini treshti narodno poselo, "Ide Mile Lajkovackom Prugom" i taj repertoar... nije joj bash najjasnije sta je to ADSL.... a takodje u Telekomu tada nije postojala nikakva sluzba za ADSL... niti je postojao neki telefon na koji bi mogla da me prebaci.... "znas, mi imamo jednu ekipu koja TO namesta, ali oni su sad na terenu, i ja ne znam nista"....
I tako sam ja cekao skoro mesec dana, da prodje ta procedura... ta papirologija sa zahtevima....
sto to nije moglo jednostavnije: dodje majstor i istog dana iskljuci link za Sezam, i ukljuci za Neobee?
Ne znam....
To je telekom....
:eek:
polarnimeda
15.3.2007, 4:48
Pitao sam telekom, koji mi je jos prosle godine obecao uvodjenje ADSLa do kraja februara (znate koji je sad datum)- kada ce to? reko, da predjem na drugo resenje- verovatno bi to privatnik za nedelju dana resio.... Kakogod- evo odgovora:
Поштовани,
провером података за телефонски прикључак 011/XX XX XX утврдили смо да је Ваш захтев за ADSL услугу у поступку реализације, сходно чему Вас молимо за још мало стрпљења.
О времену реализације услуге обавестиће Вас надлежна Служба Телекома Србија ад позвањем на контакт телефон, или у писаној форми на адресу доставе рачуна за телекомуникационе услуге како бисте одласком у Кориснички сервис Телекома Србија ад потписали уговор и преузели модем.
Sta hoce da kazu? postupak realizacije moze da bude realizacija u pravom smislu, bukvalno za koji dan.... A to moze da im znaci i da evo, rade vec 3 meseca na realizaciji, i verovatno im nece trebati ni pola godine da zavrse.... WTF!?
Da li ovo ima veze sa time kada sam se prijavio, ili sa opstinom u kojoj zivim? Ako je ovo drugo- moja zgrada ima 3 ulaza i prekjuce su zvali jednog lika iz 1. ulaza (ja sam u 3.)... eh....
Mean_Machine
15.3.2007, 10:03
i tako saznao da taj Telekom ima mozda TRI majstora koji kruze gradom i namestaju kablove, parice i slicno....
sto to nije moglo jednostavnije: dodje majstor i istog dana iskljuci link za Sezam, i ukljuci za Neobee?
Ne znam....
To je telekom....
:eek:
Eh sto jednostavnije kada moze kompikovanije :)
A sto se tice terenaca Telekoma oni su ok likovi samo ih neverovatno malo.
sbb vs Telekom adsl?
kumovi su pre dva dana dobili opremu (modem i kablove) pa su mene, (kao nazovi nekog strucnjaka) pozvali da im to povezem, i pokrenem famozni telekom ADSL.
posle nekoliko sati mucenja to sam i uspeo.
Pitanje je:
na kraju instalacije drivera za ADSL konstatovao sam da je nemoguce da pokrenem ADSL dok u Device Manageru (pokusaj da u "Network Connections" iskljucim SBB, nije urodio plodom) SBB ne postavim na disble.
S' obzirom da je kumovima iz odredjenih razloga u ovom momentu jos potreban SBB pokusao sam da nadjem odgovor na ovo pitanje ali nisam uspeo.
zna li neko zbog cega dolazi do ovog konflikta (dali sam ja negde pogresio)
i kako mogu da im omogucim da bez zavrzlama u "Network Connections" aktiviraju SBB ili ADSL po potrebi?
mesto: sombor
pozdrav svim dobronamernim ljudima
Kad sam prelazio sa SezamPro ADSL-a na Neobee...pre jedno godinu dana... to je opet bila jeziva procedura. Prvo je SezamPro morao da poshalje zahtev Telekomu da mi iskljuce link. To je trajalo nedelju dana. Zatim je Neobee slao zahtev da provere da li na mom fonu moze da se instalira adsl-a.... to je trajalo cetiri dana. Zatim je dodatni zahtev upucen telekomu da mi opet ukljuce link, sad kod Neobee-a.... trebalo im je dve nedelje! :eek:
Elem Zvao sam tad Telekom.... fina neka teta sa sela na telefonu.... u pozadini treshti narodno poselo, "Ide Mile Lajkovackom Prugom" i taj repertoar... nije joj bash najjasnije sta je to ADSL.... a takodje u Telekomu tada nije postojala nikakva sluzba za ADSL... niti je postojao neki telefon na koji bi mogla da me prebaci.... "znas, mi imamo jednu ekipu koja TO namesta, ali oni su sad na terenu, i ja ne znam nista"....
I tako sam ja cekao skoro mesec dana, da prodje ta procedura... ta papirologija sa zahtevima....
Ne znam... To je telekom...
Je l' znaš kolika je tehnička procedura da se pređe s linka kod jednog na link kod drugog provajdera? Ni 5 minuta! Išteka se kabl iz jedne utičnice i prebaci u drugu i na terminalu se podese DHCP parametri tako da tvoj priključak dobija adresu iz opsega adresa novog provajdera. Nema nikakve potrebe da iko dolazi kod tebe kući.
Međutim, procedura prebacivanja podrazumeva i knjigovodstvene stvari tipa provera da li je prethodni provajder platio za prošli period, da li je novi provajer platio za prvi sledeći mesec i da li novi provajder uopšte ima ADSL vezu u toj centrali (to u tvom slučaju nije sporno, ali teoretski gledano treba i to da se proveri). Takođe i prenošenje zaduženja za tu ADSL vezu s jednog provajdera na drugog. Naravno da to u eri kompjutera ne bi smelo da traje toliko dugo, ali Telekomu efikasnost očigledno nije jača strana.
na kraju instalacije drivera za ADSL konstatovao sam da je nemoguce da pokrenem ADSL dok u Device Manageru (pokusaj da u "Network Connections" iskljucim SBB, nije urodio plodom) SBB ne postavim na disble.
S obzirom da je kumovima iz odredjenih razloga u ovom momentu jos potreban SBB...To što te muči je s jedne strane problem konflikta drajvera, ali može biti i problem samog Windowsa. Naime, i ADSL i kablvski Net predviđeni su za stalnu vezu. Windows interno, za usmeravanje TCP paketa (delića informacija koji se prenose prilikom veze sa Internetom) koristi takozvanu Default rutu, tj. paketi se podrazumevano usmeravaju putem jednog interfejsa, ADSL-a ili kabla. Ne mogu postojati, naravno, dve podrazumevane rute, a softver je, očigledno, napravljen tako da se veza ne može na lak način isključiti.
Konkretno, možeš probati da disejbluješ ADSL iz prozora Network Connections, pa da restartuješ računar i vidiš da li će tako možda da proradi. Ako koristiš USB priključak, možeš probati da isključiš modem iz USB-a i onda eventualno restartuješ račuinar.
Ako ni na koji od ova dva načina ne uspeš, onda je, nažalost, ADSL softver takav da ti ne ostavlja drugi izbor nego da ga privremeno isključiš iz Device Managera.
DukeofSerbia
21.3.2007, 20:31
Uslovi koji pišu u ugovoru sa Telekomom su blago rečeno skandalozni, a neke odredbe su... Bolje da ne kucam. :mad:
Uslovi koji pišu u ugovoru sa Telekomom su blago rečeno skandalozni, a neke odredbe su... Bolje da ne kucam. :mad:
Na primer?
Jim Bravura
21.3.2007, 23:17
Направио сам превид у прошлој поруци (избрисана). Искритиковао сам Телеком везано за плаћање претплатничког односа (укључује цену модема), а људи ни криви ни дужни :D
Наиме у Члану 6. став 1. пише да накнада износи 5000 динара, али одмах испод стоји да се због промотивне акције то неће наплатити :rolleyes: . Не знам што су онда уопште и помињали ту цифру (пријавио сам се иначе још у новембру).
Све у свему, као једина примедба остаје трајање уговора од минимум годину дана. Мада, ни то није страшно ако све буде радило како треба.
П.С. Иначе, за ових пар дана колико имам АДСЛ, све ради ко швајцарски сат и немам стварно никаквих примедби.
DukeofSerbia
22.3.2007, 12:50
Na primer?
Član 10.
Izvini na mojoj neukosti, ali nisam video taj ugovor pa ne znam šta piše u članu 10. Da li bi ti teško bilo da prekucaš?
Ja nisam sklopio ugovor s Telekomom nego sa jednim drugim provajderom, početkom oktobra prošle godine. Možda zbog toga još nemam ADSL...
DukeofSerbia
22.3.2007, 13:30
Član 10.
Telekom ima pravo, a Korisnik je obavezan da dozvoli, da Telekom u svakom trenutku i bez prethodne najave vrši provere primene Ugovora, kao što je provera ispravnosti korišćenja Usluge u tehničkom i eksploatacionom pogledu i u poglede namene. O izvršenoj proveri Telekom sačinjava odgovarajući zapisnik.
Znam da ces sad da se ljutis na mene ali to uopste nije tako strasno... To je i logicno obzirom na ostale clanove ugovora. Mislim pre svega na to da nije dozvoljeno skidati nelegalan sadrzaj (a to je opet u vezi sa zakonom o zastiti intelektualne svojine i ostalo....). A to garantuje da ce kada se desi da previse ljudi skida sve i svasta samo da slucajno modem ne radi u prazno (jer kad si platio oces da iskoristis 110% taj protok) telekom moci da te ljude sljepne preko face i ogranici im protok da bi i drugi koji na net idu radi surf-a i mail-a mogli da ponekad koriste net. U sustini svi smo verovatno nekada pustili da se skida neki film ili igra samo tek da nesto skida... posle to ionako se ili obrise ili nareze na neki disk koji se posle zaturi....
Trenutno izgleda da kapaciteti nisu preoptereceni pa nikome ne fali nista, ali ako se desi da dodje do preopterecenja, sebi su obezbedili legalan nacin da to rese bez da ulazu u svoju infrastrukturu...
Barem se meni tako cini...
E sad, ako se ovaj clan odnosi na to da oni mogu da ti udju u prostoriju gde drzis modem i da te tu nesto kontrolisu.... to je vec malo cudna stvar, ali opet ne verujem da ce oni to da rade iz obesti, nego samo ako ima realne sumnje da radis nesto "funky". Mada ne mogu ni da zamislim sta bi to moglo da bude...
Ali ugovor koji su oni napisali, naravno da sluzi da zastiti njih a ne tebe. To je svuda tako... Uvek ostaje da ako ti nesto nije prihvatljivo na to ne pristanes, pogotovu ako imas alternativu...
DukeofSerbia
22.3.2007, 19:24
E sad, ako se ovaj clan odnosi na to da oni mogu da ti udju u prostoriju gde drzis modem i da te tu nesto kontrolisu.... to je vec malo cudna stvar, ali opet ne verujem da ce oni to da rade iz obesti, nego samo ako ima realne sumnje da radis nesto "funky". Mada ne mogu ni da zamislim sta bi to moglo da bude...
Ali ugovor koji su oni napisali, naravno da sluzi da zastiti njih a ne tebe. To je svuda tako... Uvek ostaje da ako ti nesto nije prihvatljivo na to ne pristanes, pogotovu ako imas alternativu...
O podebljanom se i radi. Slučajno studiram ekonomiju, i znam solidno privredno pravo, a i razgovarao sam sa nekim pravnicima. Taj član je skandalozan. Mogu da ti kontrolišu modem, koji si ti kupio od njih (vidim da Sagem prodaju), i to da ti upadnu u prostorije bez najave i u svakom trenutku. Molim lepo, ali ni policija ne može da uđe i kontroliše bez naloga, koliko je meni poznato, sem u vanrednom stanju.
Šta su oni, Geštapo?
Ha, u pravu si :). Ja kao studiram pravni i koliko mi se cini to je ustavom zagarantovano pravo nepovredivosti stana (ako sam lupio, izvinjavam se mom profesoru Ratku na ovome).
Medjutim, ugovor je cudo. Kad potpises, mogu sve... ali ne mogu da ti udju u stan. S'tim sto ako ih ne pustis unutra oni to mogu da smatraju kao krsenje ugovornih obaveza i da traze raskid ugovora. To je otprilike to. Niko ne moze da ti udje u stan ako ga ne pustis unutra. Ni policija, bez odgovarajucih papira.
U pravu si, taj clan je smesan...
E sad, ovo za modem, u pitanju je kineski Huawei i nisi ga kupio vec dobio na koriscenje. Modem i sva ostala oprema su i dalje njihovo vlasnistvo. Nadam se da ce me neko ispraviti ako gresim...
Postoji jednostavna odbrana od Člana 10. Zove se doberman :)
Marshalle dal onaj upload u toku skidanja znaci da neko skida od tebe i mogu li da te navataju tako a cuo sam da postavljaju fake torrente tako da kad probas da ih skines oni ti uhvate ip adresu i onda si j*** jeza u ledja.:paranoia:
He, hajde da ne cekas Marsala: da, to znaci to (bar je kod mkrotorenta tako) i ne, ne mogu ti nista (jednostavno, reci nadleznima da je u pitanju maloletni brat ili da je komsija dosao da proveri mejl na Yahu-u. U svakom slucaju, reci da si taj dan bio na pecanju i da nemas blage veze ko se tu bavio mracnim radnjama zbog kojih se ide u sam pakao) mada sanse da ti dodju na vrata su ravne ostatku Tejlorove f-je u Peanovom obliku (znaci, toliko male da ne mogu da se izracunaju) da malo karikiram :kreza:
Srecom, ja ne zivim u Beogradu a likovi koji rade u telekomu kod mene me svi znaju i nema teorije da im padne napamet da me nesto kontrolisu. Znaju da bi im poodkidao glave za tako nesto, pa me ne diraju :D
He, hajde da ne cekas Marsala: da, to znaci to (bar je kod mkrotorenta tako) i ne, ne mogu ti nista (jednostavno, reci nadleznima da je u pitanju maloletni brat ili da je komsija dosao da proveri mejl na Yahu-u. U svakom slucaju, reci da si taj dan bio na pecanju i da nemas blage veze ko se tu bavio mracnim radnjama zbog kojih se ide u sam pakao) mada sanse da ti dodju na vrata su ravne ostatku Tejlorove f-je u Peanovom obliku (znaci, toliko male da ne mogu da se izracunaju) da malo karikiram :kreza:
Taj O(f(x)) možda i nije tako mali kako ljudi misle, ali pretpostavljam da bi to ipak bila skuplja dara nego mera za nadležne organe gonjenja.
Mada, obratite pažnju, osniva se posebno pravosudno odeljenje za moderne prekršaje (da se tako izrazim, više pročitajte u prvom tekstu Internet rubrike u aprilskom broju SK), pa taj ostatak u Peanovom obliku može lako da poraste... (gde se toga seti, slušao sam Matematiku 1 dobre stare 1982/3. godine ;))
DA li postoji mogucnost da nekako zavaras trag da nemogu da te upecaju i ako te upecaju kakve bi kazne bile novcane ili ono drugo:paranoia:.Citao sam u screenfun-u da su nekog upecali da skida film preko emule-a a onda ga je provajder(Telekom) upozorio i iskljucio ga , a ubrzo potom ga je kontaktirao okruzni tuzilac i pozvao na saslusanje tako da je bilans bio da nesme da napusta zemlju 3 meseca dok filmska kompanija ciji je film skidao ne odluci dal ce da pokrene internacionalnu tuzbu?:paranoia:
Predrag Stankovic
26.3.2007, 15:06
DA li postoji mogucnost da nekako zavaras trag da nemogu da te upecaju i ako te upecaju kakve bi kazne bile novcane ili ono o:paranoia:.Citao sam u screenfun-u da su nekog upecali da skida film preko emule-a a onda ga je provajder(Telekom) upozorio i iskljucio ga , a ubrzo potom ga je kontaktirao okruzni tuzilac i pozvao na saslusanje tako da je bilans bio da nesme da napusta zemlju 3 meseca dok filmska kompanija ciji je film skidao ne odluci dal ce da pokrene internacionalnu tuzbu?:paranoia:
Auuuuu:eek: , onda jedan lik kog poznajem bi trebao da dobije dozivotnu robiju:rofl: , on svakodnevno preko ADSL-a skida sve novije filmove, hahaha, pa nishta kad kupovacu mu cigare kad odem u posetu kod nega kad ga strpju iza brave, :rofl:
To je jos jedan dokaz da film iz definicije gubi status sedme umetnosti. To je postala masinerija za pravljenje para a tu nema mesta umetnosti!
@Voja: He he, istu smo matu slusali sa razmakom od bezmalo 20 godina. Bitan je profa! ;)
Dobri den dobri ljudi :)
Nisam nešto video Pančevce na ovom topiku pa reko da javim svim zainteresovanim stranama. ADSL je stigao.
Doduše, bilo ga je i ranije, po rečima nekih u telekom čak i od januara, ali prvo za izabrane (Immortals), pa je onda bilo malo za ISDN-ovce, pošto su im, jelte, stigli samo ti modem i onda u petak, dok sam mirno služio otadžbini u jednom od laguma pošte pančevo, malo slovo je namerno, prođe drhtaj kroz zidove, prašina se diže i bestelesni biti poleteše veselo ka svojim vlasnicima koji su more krvi proljili za taj prokleti ADSL.
Ustvari je jedan fini čikica sišao sa desetog sprata da pita jesu li već stigle one liht roze kesice jerbo bez toga ne mere kretati.
Pitam ja- šta će vam kese kada vam još ni modemi nisu stigli...
Čiča veli- jesu, juče...ček, ček...mlad, ne obrijan...šmrc...ima taj kompijuterski šmek...jesi li se ti momče prijavio možda za to čudo.
Rekoh- je
E pa dođi ti do mene pa da vidimo jesu li te priključili, odobrililililili ili šta već pa da vidimo...
Kad par, desetina, minuta kasnije, zvoni telefon u obližnjem ofisu, nisu ga našli od bureka, ne prvi put..drugi put jesu, imao je tu frekfencu zvuka koji prolazi kroz masno testo i sir, trebao sam znati.
Idi, kaže, odma, ko zna šta će biti u ponedeljak, koji modemi, ako i uopšte...
Odo ja.
Fini ljudi, vi ste taj i taj, ja sam taj i taj....jeo sam...neee...jeste moj je telefon, da ja sam taj i taj piše lepo tu i tu u osobnoj toj i toj.
E lepo, 001, evo.....čekaj...a je li imaš ti onu mrežnu karticu, imam - kažem posnosno, a izostavljam da čami u zadnjoj ladici čekajući bolje dane, de da je zbunjujem a upravo mi pruža uređaj...preterujem, fine tete, sve tri, i tehnički dovoljno potkovane da sve lepo objasne ako treba, obučavane su špijunskim centrima telekoma da sve pamte i potom reprodukuju...slušam slučaj do mene, pitaju za stanara.
Što sam htio reći ?
Ah da, ponosan sam vlasnik speedtouch 546(i) ADSL2+ Gateway-a
a thomson brand, kao puška...samo se speluje drugačije...
Podešavanje od deset minuta čim sam ušao u kuću i....šljaka kao leptir...
Do danas devet gigabajta, sve na ghost in the shell SAC, and damn proud of it...
Ugovor sam samo video, tražio sam i prvi deo da pročitam pošto mi nisu dali u startu, bilo je malo negodovanja kada sam hteo da ga ponesem, nema pečat, a nemaju ni oni, poslaće poštom, šta tačno nemam pojma, ali je lepo što nisam morao da parafiram prvi papir, taj deo na sudu pada u vodu uveravaju me moji pravnici, jedan apsolvent prve već tri godine a drugi je za pet dogurao do druge, odahnuo sam pravo da vam kažem, a još na drugom delu piše da me mogu sankcionisati ukoliko prekršim članove iz onog prvog...pukli su...ili...
Uostalom, tri hiljade priključaka, hiljadu je kako čujem već zauzeto, ne verujem im ništa ali informacija vredi.
Ko će goniti tri hiljade glasača u mestu gde to ipak predstavlja, recimo, brojno stanje članstva najveće partije...u izbornoj godini.
Mislim ja, verovatno grešim :D
Pozdrav
DukeofSerbia
5.4.2007, 20:55
Hrvatska
Hrvatski Telekom je prošle godine izabran za najgoru kompaniju u Hrvatskoj zbog načinu ophođenja prema korisnicima.
Cene ADSL-a kod njih:
1024 kbit/s download i 192 kbit/s upload - 79kn*
Svaki GB se plaća 20kn*.
Ista veza, ali flat: 199kn*
Instalacija 549kn*
Pa gde je još modem...
*pdv uračunat
Sve u svemu, lopovi kao i ovde (u razgovoru sa Hrvatima), ali uz dve ogromne razlike:
- Telekom Srbija je razvlačio opremanje centrala za ADSL i
- kod njih se za manji novac dobija ipak dosta brža veza - i nema ispod 1024 kb/s.:a_whistli
Ja se izvinjavam, ali zašto lopovi? 199 KN je približno oko 2000 dinara, što je u poređenju sa prosečnim platama u Hrvatskoj i brzinom veze izuzetno povoljno! :confused:
To što su izabrani za najgoru kompaniju u Hrvatskoj zbog načina ophođenja prema korisnicima je sasvim druga stvar...
aleksandar macedonian II
6.4.2007, 0:03
Pa ljudi taj Telekom je unazadio internet zajednicu bar za 2-3 godine.
kad su u Hrvatskoj uveli ADSL.....pa jos ti uvedu za 1 kunu pa 3 meseca zabadava koristenja pa ako je jos neki praznik dobijes i DVD player...
A nas Telekom nas dere kao ovce (mali provajderi mogu sad da stave kljuc u bravu) ,a onda ce za koju godinu da kupe i telekom u BiH ili mozda u Makedoniji ili Albaniji,a pre toga ce da nam provaljuju u stanove i da kontrolisu modem
to se zove Monopol u praksi :n-cc2:
Kaiser Soze
6.4.2007, 2:28
Samo da javim utiske iz Cacka. Tek instalirani ADSL modemi tj. konekcija lepo radi ( dok se ne popune kapaciteti za jedno 2~3 meseca ), ali ping je vec u startu 300+. Testirano na 2 mesta, razlicite centrale.
DukeofSerbia
6.4.2007, 12:06
Ja se izvinjavam, ali zašto lopovi? 199 KN je približno oko 2000 dinara, što je u poređenju sa prosečnim platama u Hrvatskoj i brzinom veze izuzetno povoljno! :confused:
To što su izabrani za najgoru kompaniju u Hrvatskoj zbog načina ophođenja prema korisnicima je sasvim druga stvar...
Ja sam razgovarao sa nekoliko Hrvata, i oni su nezadovoljni. Deutsche Telekom ne stoji dobro u Nemačkoj, ali zato u Hrvatskoj ima najveću stopu dobiti od svih država gde posluje u Evropi. Pošto ja razgovaram sa studentima, njima jeste skupo. O tome kako se zaposleni T-Coma ponašaju su mi oni potvrdili (inače je Udruga potrošača Hrvatske proglasila HT za kompaniju koja se najgore odnosi prema korisnicima svojih usluga, što sam naveo). A lopovi jesu (tako ih bar prijatelji Hrvati zovu), jer imaju veliku stopu dobiti (kao naš Telekom). Telekom Srbija je ponovo prošle godine imao rekordnu dobit, čak su i ispred NIS-a. Telekom Srbija adsl je čista pljačka ljudi željnih širokopojasnog interneta, ali pošto alternative skoro da i nema (sem sbb-a), po onoj srpskoj, ima se, može se.
Poređenja radi, brat u NC je na Spiritovoj mobilnoj i kablovskoj mreži. Kablovski internet plaća $49 mesečno. Download je 4 Mb/s, a upload „bednih“ (za njega) 384 kb/s, naravno, u pitanju je flet (da linija radi savršeno, to se podrazumeva). I dok on kuka za optičkom linijom (po okolnim državama već uvode, ali ne i u NC), ja se ovde premišljam između kabla i adsl-a (odoh na sbb najverovatnije, zbog skandaloznog ugovora koji nudi Telekom). Na Spiritovoj WCDMA mobilnoj mreži (2 Mb/s) „imam 500 minuta, dzabe minuti poslije 9 i vikendom, dzabe pricam sa korisnicima sprinta, dzabe internet, dzabe text messaging. za 29 dolara mjesecno sa porezom.“
I cekajte ljudi vi sve to ovo pricate kako ne valja telekom
Ajoj jadan ja vec sam se prijavio za telekomov adsl, sada kada stigne podela modema i potpisivanje ugovora ja sta da radim da ih ispalim...
Ali ljudi bolje je ista nego nista a i 70% vasih prica su nebuloze...
DukeofSerbia
6.4.2007, 13:24
Ali ljudi bolje je ista nego nista a i 70% vasih prica su nebuloze...
Prvo iznesi kontra-argumente, a ne kako su priče nebulozne. :dedica: Pročitaj šta piše u ugovoru sa Telekomom.
Moze da pise sta hoces, shvati da u nekim mestima Telekom je jedina normalna opcija. SBB u mom gradu moze da ne napise nista u ugovoru i to mi nista ne znaci kad recimo platim 512 po relativno visokoj ceni i onda mi dve od tri nedelje internet ne radi UOPSTE. Znaci navodno flat a cim ispucas preko 3-5 giga jednostavno nemas konekciju. Ovo pricam iz iskustva sta se desilo meni. Nekome mozda SBB radi dobro (to jest, ne mozda nego sigurno). Ali u mom gradu je bilo ovako. ADSL koji nam nudi telekom je prvo jeftiniji a drugo pouzdaniji. Cak i kad se desilo jednom da je nestao internet zbog kradje optickih kablova, sve je proradilo za nekoliko sati. Kod SBB sam zvao vise stotina puta i uvek su govorili kao "evo sace internet, samo sto nije, ekipa radi na tome". MESEC DANA rade na tome i ne naprave nista.... Znaci, to je razlog sto neko prelazi na Telekom a ne zbog lepseg ugovora ili neceg drugog. I cena, naravno. Jeftinije je.
E sad, sto za par meseci moze da se desi da Telekom pocne da nam zavrce nos i lupa zauske, to je vec druga stvar. Trenutno sve radi normalno i dobro...
Marshall George
6.4.2007, 16:50
Pošto sam pročitao da me neko pitao nešto evo da se i ja priključim..Dobio sam Sagem Fast 1201 ADSL ruter kod Telekoma sam,prva 3 meseca vam je 1400 dinara a kasnije svaka 3 jeftinije i da posle 12 meseci ruter je vaše valsništvo..Moja iskustva,uspeo sam da podesim da radi u Shareazi,pomoću Aresa sam poskidao par filmova i klipova ali uglavnom pornjavu i muziku,sa Sony Pictures,Warner Bros i sl. filmovima ne želim da se zezam,to svakako dobijaju u mom DVD klubu, te piraCke kopije..:D Mada neke dobre filmove kao npr. Departed,300,Letters from Iwo Jima, itd..verujte vredi pogledati u bioskopu!!!
Što se tiče onog lika za kojeg su mi pričali da je skidao ''Back to Future 2'' pa da ga je NeobeeNet uhvatio samo sam čuo priču,e sada da li je tačna to ne znam..Moj drugar koji je diplomirani informatičar i razume se veoma dobro u računare (zakleti Linuxaš,koristi Slackware par godina:D )kaže da je to malo nemoguće da te uhvate šta skidaš jer je između tvog kompa i njih tj. Telekoma tvoj modem/ruter a oni ne vide direktno šta je na tvom PC-ju,niti tačno šta skidaš..
Što se veze tiče mogla bi biti bolja ima neki put da se prekine veza pa se mora restartovati ruter tj. on/off dugme,ruter se ponekada 'zaglupi' ali kada radi radi kako treba..Download u Shareazi mi zna biti do 30KB/s uglavnom se kreće oko 20-25KB/s a to zavisi i od izvora s kog skidaš,da li ti on ograničava upload itd.,itd..
Kada skidam neki programčić,drajver,kodeke itd..u Operi mi pod 'Transfers ide konstantno oko 25-26KB/s,igram CoD2 na max. podešavanjima preko mađarskih servera(ne treba original:D ,to sam u nekoj temi čini mi se i spomenuo koji su to serveri,ako nekog zanima)i sasvim lepo ide na 256/64kbps paketu,istina ima neki put da je veliki ping da gubi vezu sa CoD serverima ali to je jako retko...
Uglavnom nakon dial-up veze ovo je raj..;)
Prvo iznesi kontra-argumente, a ne kako su priče nebulozne. :dedica: Pročitaj šta piše u ugovoru sa Telekomom.
Nisam jos potpisao ugovor, sta vise niko nije u mom gradu...:ciao:
Pošto sam pročitao da me neko pitao nešto evo da se i ja priključim..Dobio sam Sagem Fast 1201 ADSL ruter kod Telekoma sam,prva 3 meseca vam je 1400 dinara a kasnije svaka 3 jeftinije i da posle 12 meseci ruter je vaše valsništvo..Moja iskustva,uspeo sam da podesim da radi u Shareazi,pomoću Aresa sam poskidao par filmova i klipova ali uglavnom pornjavu i muziku,sa Sony Pictures,Warner Bros i sl. filmovima ne želim da se zezam,to svakako dobijaju u mom DVD klubu, te piraCke kopije..:D Mada neke dobre filmove kao npr. Departed,300,Letters from Iwo Jima, itd..verujte vredi pogledati u bioskopu!!!
Što se tiče onog lika za kojeg su mi pričali da je skidao ''Back to Future 2'' pa da ga je NeobeeNet uhvatio samo sam čuo priču,e sada da li je tačna to ne znam..Moj drugar koji je diplomirani informatičar i razume se veoma dobro u računare (zakleti Linuxaš,koristi Slackware par godina:D )kaže da je to malo nemoguće da te uhvate šta skidaš jer je između tvog kompa i njih tj. Telekoma tvoj modem/ruter a oni ne vide direktno šta je na tvom PC-ju,niti tačno šta skidaš..
Što se veze tiče mogla bi biti bolja ima neki put da se prekine veza pa se mora restartovati ruter tj. on/off dugme,ruter se ponekada 'zaglupi' ali kada radi radi kako treba..Download u Shareazi mi zna biti do 30KB/s uglavnom se kreće oko 20-25KB/s a to zavisi i od izvora s kog skidaš,da li ti on ograničava upload itd.,itd..
Kada skidam neki programčić,drajver,kodeke itd..u Operi mi pod 'Transfers ide konstantno oko 25-26KB/s,igram CoD2 na max. podešavanjima preko mađarskih servera(ne treba original:D ,to sam u nekoj temi čini mi se i spomenuo koji su to serveri,ako nekog zanima)i sasvim lepo ide na 256/64kbps paketu,istina ima neki put da je veliki ping da gubi vezu sa CoD serverima ali to je jako retko...
Uglavnom nakon dial-up veze ovo je raj..;)
Vala bas, ali ne znam kako ce biti u mom gradu ali verujem da ce biti slicno kao tebi...
Jer i ja sam trenutno na modemu... :mad:
Uzeo sam od skoro 256Kb/s i download mi nikad nije preko 26KB/s. Kako da proverim stvarnu brzinu i od cega to moze da zavisi, jer sam video da je kod druga (nije komsija) punih 30KB/s?
Da li kvalitet modema moze da utice (Sagem) i koji jos faktori mogu da uticu na vezu?
Može da utiče server sa kojeg skidaš fajlove, kvalitet veze, i zagušenost saobraćaja. Ja imam ADSL 384/64, i DL najbolje ide rano ujutro (oko 7 sati) a najslabije naveče.
Može da utiče server sa kojeg skidaš fajlove, kvalitet veze, i zagušenost saobraćaja. Ja imam ADSL 384/64, i DL najbolje ide rano ujutro (oko 7 sati) a najslabije naveče.
Nije to u pitanju. Skidam sa raznih servera, razno doba dana i noci, i plafon je 26KB/s. Nikad preko toga. A siguran sam i da nijedan drugi program "ne jede" vezu. Od cega moze sve da zavisi kvalitet veze?
Paaaa... Ti vjerovatno nemaš punih 256kbps:) . Ja na papiru imam 384kbps, ali realno je to oko 315kbps... Uostalom, budi zadovoljan time, makar ti je neograničen net, ja imam 1 GB dozvoljenog protoka!;)
Paaaa... Ti vjerovatno nemaš punih 256kbps:) . Ja na papiru imam 384kbps, ali realno je to oko 315kbps... Uostalom, budi zadovoljan time, makar ti je neograničen net, ja imam 1 GB dozvoljenog protoka!;)
Pretposatavio sam da nemem punih. Samo me zanima zasto :) Sta utice na to?
Ma, šta ja znam. Đubrad su to, zakinuli bi nam i zadnji kilobit da mogu :D
Blago vama kad raspravljate o takvim stvarima,a sta cu ja sa dial ap a imam modem koji je skuplji od bilo kojeg adsl-a.
Vjeruj mi, ni ograničen ADSL nije bolji. Čardaš ni na nebu ni na zemlji...:)
Neverovatno, obožavate da diskutujete o stvarima u koje se očigledno ne razumete... Da li se iko od vas setio da proveri šta brojka 256 označava i zašto je baš 26 KB/s maksimum. Hajde, čikam vas! :icon_stud
Pa 256kbps nije 256 KILOBAJTA u sekundi, već max. oko 30. A zašto ne dobijamo onoliko koliko bi trebalo, na šta "propada" brzina, ne bih znao reći:) .
BTW, ima i gorih primjera od nas :kreza:
Neverovatno, obožavate da diskutujete o stvarima u koje se očigledno ne razumete... Da li se iko od vas setio da proveri šta brojka 256 označava i zašto je baš 26 KB/s maksimum. Hajde, čikam vas! :icon_stud
256Kb/s = 32 KB/s. Samo se zapitah zasto nemam barem 30KB/s nego uvek bas 26?
Iris misli da smo mi loco :D
Pazi ovako, niko nema bas maksimum koji je samo teoretski moguc. Par drugara na primer ima 256 i World of Warcraft im radi odvratno lose dok neke druge stvari rade dobro. Nekome sve radi dobro. Nekome nista ne valja. Ali moze da bude i sitnica kao losa instalacija parice, neki problem kod tvoje centrale, daljina od centrale (kod svakog oblika modulacije/demodulacije podataka daljina predstavlja problemaciju), mali gremlini i svasta jos :) A takodje kazu da kod ADSL upload shtrpa od protok download-a. Jos nisam 100% siguran u to ali izgleda da je tako...
Evo da te utesim. Ja sam uzeo 768 i opet nemam maksimum uglavnom imam izmedju 670 i 720 a nikad nisam presao tu granicu.
Iris misli da smo mi loco :D
Pazi ovako, niko nema bas maksimum koji je samo teoretski moguc. Par drugara na primer ima 256 i World of Warcraft im radi odvratno lose dok neke druge stvari rade dobro. Nekome sve radi dobro. Nekome nista ne valja. Ali moze da bude i sitnica kao losa instalacija parice, neki problem kod tvoje centrale, daljina od centrale (kod svakog oblika modulacije/demodulacije podataka daljina predstavlja problemaciju), mali gremlini i svasta jos :) A takodje kazu da kod ADSL upload shtrpa od protok download-a. Jos nisam 100% siguran u to ali izgleda da je tako...
Evo da te utesim. Ja sam uzeo 768 i opet nemam maksimum uglavnom imam izmedju 670 i 720 a nikad nisam presao tu granicu.
Ok, hvala. Znaci nista pametno ne moze da se uradi...
Može. Kupi jači paket:dzavo:
256Kb/s = 32 KB/s. Samo se zapitah zasto nemam barem 30KB/s nego uvek bas 26?
Na tvoju žalost, ne prenose se samo oni podaci koji su tebi korisni nego i ceo niz kontrolnih podataka koji omogućavaju da se uopšte vrši prijem paketa informacija - kojekakvi ARP protokoli i slično. Zato je stvarni maksimalni protok uvek manji od teorijskog maksimuma računatog kao bitska brzina podeljena sa 8.
nesa24casa
11.4.2007, 18:41
Telekom uvodi ADSL u svako selo zato sto mu je namesteno
Black Arrow
12.4.2007, 18:13
Pre neki dan sam dobio ADSL,sve povezao i sve savrseno radi.U pitanju je Telekom paket od 256k.Download mi ide nekih 75 kB/s (sto je dosta dobro,svima ide 30 kB/s najvise),dok je protok takodje jako brz.
Jedini problem je sto mi torrenti ide jaaako slabo.Znaci,ne prelaze 10 kB/s,a nekad padnu i na 0.1 kB/s sto je zaista bedno.Inace,koristim uTorrent program.
Znaci,u cemu je problem i kako da povecam brzinu skidanja torrenta? Znam da postoje neke cake,trazio sam po forumu ali nisam naisao na neko konkretno resenje.
Hvala unapred!
bladerunner
12.4.2007, 19:50
Pre neki dan sam dobio ADSL,sve povezao i sve savrseno radi.U pitanju je Telekom paket od 256k.Download mi ide nekih 75 kB/s (sto je dosta dobro,svima ide 30 kB/s najvise),dok je protok takodje jako brz.
75 kB/s? Ajde, molim te, elaboriraj, saksije ti šarene s petunijama.
75 kB/s mi liči na 768 kb/s, a ne na 256 kb/s. Šta si skidao?
He, ja imam 768 i uglavnom skidam toliko, mada je cesto i preko toga ali to je definitivno brzina koja se dobija na 768 paketu. Koj provajder da predjemo i mi :kreza:
Inace, fora sa torrentima je koliko sam ja shvatio u trackerima. Znaci, ako ti skidas torrent koji ima samo jedan tracker to znaci da mozes da skidas samo od ljudi za koje on zna. E sad, cesto se desi da na jednom trackeru ima samo pet do deset seedera od kojih mozes da skidas a u isto vreme ima mnogo vise leechera koji em skidaju od njih pa ti je sporije i tebi da skidas, em jos skidaju od tebe pa ti trose upload.
Medjutim kada uneses (zavisno od programa koji koristis) u spisak trackera nekoliko adresa (znaci vise njih ako postoje) broj ljudi sa kojima mozes da delis fajlove se drasticno povecava i cesto samim tim i brzina skidanja jer ima vise ljudi od kojih mozes da skidas.
Iz tog razloga neki manje popularni fajlovi se mnogo brze skidaju od aktuelnih hitova na primer jer ima desetak ljudi koji seeduju iz entuzijazma a mozda ima pet ili sest njih koji to skidaju i onda ide fenomenalno brzo.
Primer: stari album Eyesburn-a se na istoj konekciji skida 30-40 Kb/s jer ima pet seedera i samo dva tri leachera (ukupno 10 ljudi) dok ultrapopularni CnC 3 Tiberium ima pet do deset seedera i cak 25.000 leechera (a fajl je veliki oko 7 Giga :) ) tako da se skida ne brze od 5 Kb/s. Naravno oba primeru su isto i primer nelegalne upotrebe interneta i takvu vrstu zloupotrebe treba izbeci po svaku cenu...
Black Arrow
12.4.2007, 22:46
75 kB/s? Ajde, molim te, elaboriraj, saksije ti šarene s petunijama.
75 kB/s mi liči na 768 kb/s, a ne na 256 kb/s. Šta si skidao?
Jao,pa sam moram sve isto da pricam kao na Benchu :D
Da,download mi ide 75 kB/s a torrenti idu bednom brzinom.U pitanju je sigurno Telekom ADSL paket od 256k,nema sanse da je neki drugi.Uostalom,dok sam podnosio zahtev,potpisivao i pricao o ADSL,u pitanju je bio iskljucivo 256k paket,jer mi vise ni ne treba od toga (a i ne mogu vise da platim).
LM,evo i screenshota,uhvacenog juce,jer me danas mrzi da ponovo hvatam jer je svakako ista brzina (mozda se malo popela do 81 kB/s).Da,juce sam skinuo 100 mb za 20 minuta,a kada se to sracuna,taman ispadne brzina koju sam naveo.Nije vazno sta skidam,uvek mi je takva brzina.
http://img57.imageshack.us/img57/7342/screenbw6.jpg (http://imageshack.us)
Takodje,nekoliko prijatelja poseduje isto takvu brzinu,kod njim je nesto slabije od 60-70 kB/s,a vidim da su ovde ljudi srecni kada im ide makar 30 kB/s...
Mr. Garrison
12.4.2007, 22:52
Jedini problem je sto mi torrenti ide jaaako slabo.Znaci,ne prelaze 10 kB/s,a nekad padnu i na 0.1 kB/s sto je zaista bedno.Inace,koristim uTorrent program.
Znaci,u cemu je problem i kako da povecam brzinu skidanja torrenta? Znam da postoje neke cake,trazio sam po forumu ali nisam naisao na neko konkretno resenje.
Hvala unapred!
moras da forvardujes portove za torent klijent koji koristis. pravac na www.portforward.com, nadji svoj ruter i izaberi klijent za koji hoces da forvardujes portove. kada to odradis, torenti ce ici normalnom brzinom...
U pitanju je sigurno Telekom ADSL paket od 256k
Pogledaj u ugovoru,piše tamo koji je paket...
trebalo da piše jedno od ova 3:
Adsl 1 je 256 Kbit/s
Adsl 2 je 512 Kbit/s
Adsl 3 je 768 Kbit/s
Ja imam 256Kbit/s i max brzina mi je 27KB/s
moras da forvardujes portove za torent klijent koji koristis. pravac na www.portforward.com, nadji svoj ruter i izaberi klijent za koji hoces da forvardujes portove. kada to odradis, torenti ce ici normalnom brzinom...
Ne vredi ili ne umem
Jim Bravura
13.4.2007, 2:22
@Black Arrow, провери још једном у Телекому који пакет су ти урачунали (грешком вероватно), јер нема теоретске шансе да са 256/64 остварујеш толики проток. Мислим, нешто ту не штима, џаба ти слике :) Уствари, најбоље се конектуј на IP адресу рутера и у горњем десном углу види колики је проток, да решимо више ту "мистерију" ;)
Mr. Garrison
13.4.2007, 4:08
Ne vredi ili ne umem
otkud si sada ti iskocio :eek:
znam da moze da bude zayebano, ali ima tamo uputstvo pa prati samo...ja sam se polomio dok sam sebi forvardovao portove...
i to sve samo zato sto su nam dali smrdljive rutere. da smo dobili modeme ne bismo morali nista da forvadujemo...:n-cc2:
@Black Arrow, провери још једном у Телекому који пакет су ти урачунали (грешком вероватно), јер нема теоретске шансе да са 256/64 остварујеш толики проток. Мислим, нешто ту не штима, џаба ти слике :) Уствари, најбоље се конектуј на IP адресу рутера и у горњем десном углу види колики је проток, да решимо више ту "мистерију" ;)
Pomislio sam da on sigurno računa protok u bitovima, umesto u bajtovima u sekundi. Međutim, čovek je lepo dao sliku DL prozora gde nema laži, nema prevare.
Dakle, mora biti da ga je provajder "častio". Pitanje samo šta će mu naplatiti ;)
A zar nije 70kbps malo premalo za ADSL?:)
znam da moze da bude zayebano, ali ima tamo uputstvo pa prati samo...ja sam se polomio dok sam sebi forvardovao portove...
i to sve samo zato sto su nam dali smrdljive rutere. da smo dobili modeme ne bismo morali nista da forvadujemo...:n-cc2:
Polomio si se više zato što ne postoji dobro uputstvo, a tehnička podrška takođe ne zna da ti pomogne ili "nema vremena".
Ruter ima nekih prednosti nad modemom, uglavnom to što si malo više zaštićen od raznih napada. Dok sam imao modem, Kerio mi je svaki čas javljao da taj i taj hoće da mi se nakači na port taj i taj, a to su većinom bili nevešti pokušaji "lova u mutnom" na osnovu poznatih Windowsovih rupa. Kod rutera toga po defaultu nema jer su "subnetovi" odvojeni, tj. tvoj računar ima adresu tvoje lokalne mreže a ruter ima spoljašnju adresu provajderove mreže.
Međutim, iako neki servisi rade i bez NAT-a i port forwardinga, doduše obično lošije ili sporije (NAT i port forwarding podrazumevaju pretvaranje lokalnih adresa i komunikacionih portova u spoljašnje adrese i portove), za većinu p2p programa moraju da se definišu ta pravila. To nije tako strašno teško kad se jednom uhvati sistem.
Kod mnogih rutera NAT i port forwarding objedinjeni su u jednu jedinu opciju u konfiguracionom meniju kojoa se zove Virtual Servers. Dakle, sa te i te adrese (ili sa svih adresa ili opsega adresa) spolja i tog i tog porta spolja paketi se prosleđuju "unutra" na tu i tu adresu (što se obično ostavlja praznim, dakle na sve adrese) i taj i taj port. Ista stvar podešava se i u obrnutom smeru.
Dakle, samo podešavanje nije problem, problem je znati koje portove i koje adrese treba upisati. To se jedino može naći na Internetu.
Međutim, PAŽNJA! Na ruterima najčešće postoje i Firewall opcije, tj. zabrane pojedinih konekcija u cilju zaštite. Na mom TP-Linku, recimo, fabrički su dozvoljene sve konekcije od računara ka spolja, ali su zabranjene sve konekcije od spolja ka unutra (sem onih koje je započeo moj računar, tj. odgovora na "pitanja" mog računara). Da bi p2p programi proradili, moraju se "propustiti" i konekcije od spolja sa određenih IP adresa i portova ili na određene portove. To se podešava prilično slično virtuelnim serverima - praktično treba otvoriti ono isto što je tamo definisano, mada je dobro i za to pogledati na Internetu.
Ja imam 256k i max brzina mi je 27kb/s
Nije, nego 27 KB/s (obrati pažnju na veliko B... a i na veliko K).
Tih 75 KB/s na 256 paketu mora da biti neka greška pri ADSL centrali, ništa drugo.
Zaključak: Grešku treba maksimalno eksploatisati, dok još postoji. :D
Goran_NISH
13.4.2007, 13:13
Moguce je da su mu greskom pustili paket 768 umesto 256.
Pitanje je da li će biti i greška kad mu stigne račun...
(... a i na veliko K).
75 KB/s
Kako veliko "k"? To je 10^3, "kilo" a oznaka mu je malo slovo "k" (1 kg, 1 km, 1kV ili 1kW)... Ili je to bilo po fizici iz mog vremena :rolleyes:
Može i KB i kB ili čak kbyte, nebitno. Sve su te skraćenice ispravne.
Naravno, u ovom slucaju se razumemo i nema mesta zabuni (sigurno niko nece pomisliti da je u pitanju temperatura protoka u sekundi), nego "K" je oznaka za kelvin i vec je zauzeta (a mislim da je fizika sve samo ne neodredjena).
Black Arrow
13.4.2007, 14:49
Kada sam se prijavljivao i potpisivao ugovor za Telekom ADSL u pitanju je iskljucivo bio 256k paket.Zato mi i u ugovoru u naslovu stoji ADSL paket 1,kao i u clanu 6 istog tog ugovora.Znaci,svuda se spominje ADSL paket 1 a to je 256k paket koji sam ja kupio.
Ne pada mi na pamet da zovem Telekom,iskoristicu ovo dok mogu,jer sam ja potpuno cist sto se tice ugovora koji sam potpisao sa Telekomom.Tamo sve lepo stoji kako i treba,a ako su se oni nesto zeznuli - to nije moj problem...
Pa,snasao sam se ja dosta,ali imam jedan veliki problem.Vec pri pocetku tog uputstva moram da se konektujem preko neke staticke IP adrese,kako bi mogao dalje da nastavim.Ali,ja sve uradim kako treba a kompjuter ne moze da ide na net.Posumnjao sam na DNS Servers,ali ne znam kako da te sve brojeve dobijem kako treba,tj. da mogu da povezem komp na net preko staticke IP adrese.
Jim Bravura
13.4.2007, 15:46
Pa,snasao sam se ja dosta,ali imam jedan veliki problem.Vec pri pocetku tog uputstva moram da se konektujem preko neke staticke IP adrese,kako bi mogao dalje da nastavim.Ali,ja sve uradim kako treba a kompjuter ne moze da ide na net.Posumnjao sam na DNS Servers,ali ne znam kako da te sve brojeve dobijem kako treba,tj. da mogu da povezem komp na net preko staticke IP adrese.Од тог њиховог упутства можеш само главобољу да добијеш. Не треба ти никаква статичка адреса, слободно стави на аутоматик подешавања. После тога самo провериш која ти је интерна IP адреса preko command prompt=>ipconfig/all
Након тога се конектујеш на IP адресу твог рутера, па кликнеш на portforwarding опцију, унесеш име програма коме желиш да доделиш порт (рецимо µТorrent), потребну LAN, tj. интерну адресу, затим одабереш порт по жељи (било који број у распону од рецимо 10000 - 65000) и ту вредност упишеш у сва четири поља, чекираш TCP/UDP протокол, Save/Apply и то је сва мудрост. Они су то упутство ненормално искомпликовали, а у суштини је просто, само треба ући у штос. Тај исти порт који си одабрао после само унесеш у µТоrrent. Ако при дну екрана имаш зелени кружић, значи да све ради како треба.
П.С. Овако се подешава Sagem F@st 1241, мада верујем да је све то слично и за остале моделе.
Black Arrow
13.4.2007, 16:55
Nemam pojma,ja nisam nasao na nikakav port forwarding opciju u konfiguraciji rutera.
Mislim,koliko sam ja shvatio: prvo treba da se konektujem sa statickom IP adresom i da mi net funkcionise kako treba kao i pre (to mi je najveci problem,jer mi nikad net ne radi iako sve podesim kako pise u uputstvu).Posle toga treba da podesim taj Virtual Server (gde opet imam problema kako da nadjem te sve brojeve koji su mi potrebni).
Pomoc,jer me ovo vec izludjuje...
25KB , 30KB 50KB......da je to fenomenalna brzina ja bih rekao pre nego sto sam bio na prezentaciji masinskog fakulteta u Kragujevcu kada sam saznao da oni imaju internet vezu sa protokom od 4Gb/s:eek:sto je 500MB u sekundi ****te covece sto bi to za torrente bilo dobro...
Naravno, u ovom slucaju se razumemo i nema mesta zabuni (sigurno niko nece pomisliti da je u pitanju temperatura protoka u sekundi), nego "K" je oznaka za kelvin i vec je zauzeta (a mislim da je fizika sve samo ne neodredjena).
Vidi, merna jedinica za kilobajt koristi onaj isti "kilo" termin (vrednost na kubni) koji si gore naveo, ali bez obzira na to, kod ove oznake sve više postoje trendovi da se ista ogradi od SI međunardno utvrđenih oznaka mernog sistema. Štaviše, postoje tendencije da se kilobajt upravo piše samo sa velikim "k", dakle kao KB, što uglavnom i jeste slučaj - danas se u velikoj meri nailazi upravo na oznaku KB, mnogo češće nego li na kB. A što se tiče zauzetog velikog K za temperaturu po kelvinu, to stoji, mada se KB i K teško mogu jedno s drugim zameniti.
Na kraju ostaje da je savršeno pravilno i jedno i drugo, i po pravopisnim i tehničko-mernim predispozicijama jedinica.
Jim Bravura
13.4.2007, 17:48
Nemam pojma,ja nisam nasao na nikakav port forwarding opciju u konfiguraciji rutera.
Mislim,koliko sam ja shvatio: prvo treba da se konektujem sa statickom IP adresom i da mi net funkcionise kako treba kao i pre (to mi je najveci problem,jer mi nikad net ne radi iako sve podesim kako pise u uputstvu).Posle toga treba da podesim taj Virtual Server (gde opet imam problema kako da nadjem te sve brojeve koji su mi potrebni).
Pomoc,jer me ovo vec izludjuje...Ако ти није проблем, окачи слику тог прозора (или више њих) са подешавањима да видимо о чему се ради и где је запело. Овако напамет је тешко било шта рећи, али сам сигуран да ти не треба статичка (мануелно одређена) ip adresa, немој губити време с тим. Код мене је подешено на аутоматик и ради све баш како треба.
Mr. Garrison
13.4.2007, 18:17
Polomio si se više zato što ne postoji dobro uputstvo, a tehnička podrška takođe ne zna da ti pomogne ili "nema vremena".
ne, ovaj put nije bio do toga problem. najveci problem mi je bio da pretvorim dinamicku u staticku IP adresu, pricao sam ti onomad, secas se? naime, cak i kada sam iscackao telekomove DNS-ove na ES forumu, i kada sam sve dobro odradio da pretvorim dinamicku u staticku IP adersu, nisam mogao da surfujem, bas kao i sada Black arrow. onda sam to pokusavao 10x i odjednom je proradilo, ni sam ne znam kako. kada se to odradi, onda se samo prati uputstvo do kraja i ostalo je lako...
bladerunner
13.4.2007, 18:23
Jao,pa sam moram sve isto da pricam kao na Benchu :D
Al' mi te žaooo...:a_bleh:
Da,download mi ide 75 kB/s a torrenti idu bednom brzinom.U pitanju je sigurno Telekom ADSL paket od 256k,nema sanse da je neki drugi.Uostalom,dok sam podnosio zahtev,potpisivao i pricao o ADSL,u pitanju je bio iskljucivo 256k paket,jer mi vise ni ne treba od toga (a i ne mogu vise da platim).
Tebi je neki smušeni telekomovac greškom uključio 768 kb/s umesto 256 kb/s... Verujem da ti je jako lepo, ali pazi, Telekom je jaaaako za*eban kada su takve stvari u pitanju...
Mr. Garrison
13.4.2007, 18:28
Pa,snasao sam se ja dosta,ali imam jedan veliki problem.Vec pri pocetku tog uputstva moram da se konektujem preko neke staticke IP adrese,kako bi mogao dalje da nastavim.Ali,ja sve uradim kako treba a kompjuter ne moze da ide na net.Posumnjao sam na DNS Servers,ali ne znam kako da te sve brojeve dobijem kako treba,tj. da mogu da povezem komp na net preko staticke IP adrese.
to je i meni bio ogroman problem. kada sam pravilno postavio staticku IP adresu net nije radilo. na portforward.com je pisalo da ako ne radi net da je to najverovatnije do losih IPS-ovih DNS-ova, ali kako sam citao da su drugi ljudi uspeli da forvarduju portove sa njima, znao sam da su DNS-ovi dobri. dakle, posto si siguran da si valjano postavio staticku IP, restartuj sporet, trebalo bi da prpradi...
siguran sam da ce gomili ljudi koristiti:
Telekom DNS:
195.178.32.2
212.200.13.13
@bladerunner: covek ima ugovor i mogu da mu .... :) njihova je greska, neka je isprave ako hoce, ako nece, ne moraju... samo da covek forvarduje portove vec jednom...
San mi je da skocim padobranom:boxing: Imam telekomov 512/128 i realan dow. je 50-55 a up. 10-20 i to kombinacija(istovremeno) p2p i klasicnog skidanja, sto kazuje da nije bas extra kako bi mozda trebalo:icon_scra. Kod torenta mi tri puta veci up. nego dow. sto mi ne smeta. I da pitam a da se ne:rofl: sta znaci Seeds a sta Leechers?
Kako veliko "k"? To je 10^3, "kilo" a oznaka mu je malo slovo "k" (1 kg, 1 km, 1kV ili 1kW)... Ili je to bilo po fizici iz mog vremena :rolleyes:
Razlikuj fizičke i informatičke jedinice. Za informatičke jedinice ne važe uobičajena pravila iz SI sistema, čak se može reći da jedinice i nisu tako čvrsto standardizovane.
Reći ću ti ono što je UOBIČAJENO i čega se držimo u "Svetu kompjutera".
B je oznaka za bajt (veliko slovo)
b ili bit je oznaka za bit. Preporučuje se pisati bit da se izbegne zabuna
K je uobičajeni prefiks koji označava umnožak 1024 (ili 2 na deseti stepen)
Prefiks malo k po SI standardu predstavlja umnožak hiljadu 1000. To jeste veoma blizu 1024, ali nije jednako, što obilato koriste proizvođači hard diskova da "ulepšavaju" kapacitet svojih čeda.
Zabunu pravi to što se i u informatici i u fizici prefiks čita "kilo". U svoje vreme vođene su velike debate kako da se to izbegne - predlagano je recimo da se u infmormatici prefiks ne čita "kilo" nego samo "K" (ka), ali to nikad nije usvojeno. Trenutno vlada mišljenje da se ti prefiksi ne mogu pomešati jer im je upotreba različita (sem namerno, u slučaju pomenutih nesavesnih proizvođača).
Protok je jedinica srodna brzini u mehanici ili proticaju fluida u mehanici fluida. Sve te veličine predstavljaju broj ili količinu ili zapreminu "nečega" koje protekne u jedinici vremena. Protok bitova ili bitska brzina je broj bita koji proteknu kroz neki priključak/interfejs, u jednom smeru, u sekundi. Protok bajtova predstavlja broj bajtova ZAJEDNO SA eventualnim frejming informacijama (u slučaju da te informacije produžuju informacionu "reč", o tome više reči kasnije) u sekundi.
Frejming
Kada se radi o protoku, mora se računati na još jednu stvar: na koji način se sinhronizuje povorka bitova (kako prijemni deo zna gde je početak a gde kraj bajta). Kod ADSL-a i kablovskog modema bitovi slede jedan za drugim i nema kontrolnih informacija na novou bitova (one se umeću prilikom kodiranja ili modulacije, što nas ne treba da zanima). Međutim, kod običnih dial-up modema kontrolne informacije se umeću u niz bitova (dodaje se jedan start bit na početku i jedan stop bit, ređe dva, na kraju) i tako praktično produžavaju svaki bajt za dva bita. Ovi bitovi ne prenose informacije (pri dekodovanju u prijemnom uređaju se gube), ali se i oni prenose uz informaciju i moraju se uračunati kad se računa protok u bajtovima. Sa stanovišta prenosnog kanala, kao da je bajt proširen na 10 bitova, pa se protok u bajtima u sekundi računa kada se protok u bitima u sekundi deli sa 10, umesto sa 8.
Imam telekomov 512/128 i realan dow. je 50-55 a up. 10-20 i to kombinacija(istovremeno) p2p i klasicnog skidanja, sto kazuje da nije bas extra kako bi mozda trebalo?
I ti mešaš stvari.
Imaš ADSL 512/128 BITA U SEKUNDI
Brzine koje si naveo su 55 i 20 BAJTA U SEKUNDI.
Računajući i kontrolne informacije, brzine koje postižeš odgovaraju onom što si platio.
Edit: Pardon, KILObita i KILObajta
Brzine koje si naveo su 55 i 20 BAJTA U SEKUNDI.
Zar nije kilobajta? ;)
Edit: Jeste --VojaM
Mr. Garrison
13.4.2007, 19:14
nas dragi Voja se malo zbunio :)
ne, ovaj put nije bio do toga problem. najveci problem mi je bio da pretvorim dinamicku u staticku IP adresu, pricao sam ti onomad, secas se? naime, cak i kada sam iscackao telekomove DNS-ove na ES forumu, i kada sam sve dobro odradio da pretvorim dinamicku u staticku IP adersu, nisam mogao da surfujem, bas kao i sada Black arrow. onda sam to pokusavao 10x i odjednom je proradilo, ni sam ne znam kako. kada se to odradi, onda se samo prati uputstvo do kraja i ostalo je lako...
Ti malko unosiš zabunu sa tim terminom "pretvoriti dinamičku adresu u statičku". To je i mene zbunilo. Onda sam pogledao opcije mog TP-Linka i video o čemu se radi, a i prisetio sam se kako tu stvar radi jedan moj kolega sa linux mašinom.
Ti, naravno, ne možeš sam sebi da dodeliš statičku adresu. Za tu egzibiciju koristi se jedan od servera koji vrše uslugu koja bi se mogla nazvati "Privremeni DNS upis". To radi na sledeći način: serveru proslediš tvoju trenutnu dinamičku adresu (server je "NoIP" ili "DynDNS" ili neki sličan), a on je odmah upiše u svoju tablicu adresa i dodeli joj ALIAS (Cannonical Name) tipa pera.dyndns.com ili šta već. Taj alias ti podmećeš kao svoju adresu u p2p programima. Pri upotrebi p2p programa informacije se prosleđuju na adresu pera... a u DNS tablici servera to će se proslediti na tvoju pravu adresu koja je u stvari dinamička.
Problem je u dve stvari:
1. Ažuriranje DNS tablice nije trenutno - može da potraje od nekoliko minuta do, recimo, pola sata
2. Provajder može da ti tokom rada promeni dinamičku adresu i onda sve ovo puj-pike ne važi, mora ponovo.
Što se tiče prvog problema, tu se naprosto mora sačekati. Verovatno ti zato sve u početku nije radilo, Mr. Garrisone - možda je trebalo samo da sačekaš.
Što se tiče drugog problema to se rešava ili posebnim programom koji se može skinuti sa sajta servera koji koristiš, ili posebnom opcijom na ruteru (recimo, moj TP-Link to ima). Aplikacija ili ruter detektuju promenu dinamičke adrese putem DHCP protokola i odmah signaliziraju serveru da promeni i upis u DNS tablicu. Nažalost, i tu se može pojaviti kašnjenje pa zbog toga i privremeni prekid komunikacije.
E sad, ja ne znam koji si ti metod koristio, baš me zanima da to napišeš.
Nije baš striktno u vezi s temom, ali mislim da će to mnoge zanimati.
nas dragi Voja se malo zbunio :)
Da, KILOBAJTA, pogrešio sam.
A takođe i KILOBITA.
Kucao sam ono dugačko objašnjenje pa sam se "prebacio".
polarnimeda
13.4.2007, 19:39
ljudi, dobio sam telekom adsl i sve sto sam uradio jeste- povezao kablove, ubacio disk i kliknuo na install... i sve radi.
sada me samo zanima (otvorio sam posebnu temu, ili bar pokusao, samo da bi mi neko sto pre odgovorio, a posle je brisite) ----- kako da se diskonektujeeem ----- ?! ne bih da non-stop budem na netu, vec samo kada mi sa njega nesto treba....
dakle kako da se brzo i jednostavno (dis)connect-ujem?
Imam ja u taskbaru ono safely remove hardware, ali mi deluje suvise sirovo...
nesonjacc
13.4.2007, 19:48
1-Iskljuci modem.:) - posto ti se po defaultu modem konektuje na net(a ne tvoj PC - Pc je USBom( u tvom slucaju) povezan sa modemom
Ili
2 - Idi na safely remove hardwer i izvuci USB kabl( a onda iskljuci modem da ne sedi dzaba upaljen) :)
Mada sobzirom na flatrate adsl neznam zasto bi bio offline. But iit is your call.
Ček' bre, zašto ne klikneš na ikonicu ili konekciju u systray-u i kažeš "disconnect"?? Pa se konektuj ponovo kad zaželiš...
Black Arrow
13.4.2007, 20:00
Evo,ja sam tu nesto ipak drndao,pogledam u uTorrent na taj znak u donjem delu programa i kliknem tamo da proverim da li je sve lepo uradjeno i dobijem sledece:
http://img69.imageshack.us/img69/1449/screentorrentpi4.jpg (http://imageshack.us)
Sada se brzina torrenta krece od 20kB/s do 60kB/s sto je puno bolje u odnosu na prosli put kada brzina nije prelazila 10kB/s.
Mislim da je problem resen :D
polarnimeda
13.4.2007, 20:09
1-Iskljuci modem.:) - posto ti se po defaultu modem konektuje na net(a ne tvoj PC - Pc je USBom( u tvom slucaju) povezan sa modemom
Ili
2 - Idi na safely remove hardwer i izvuci USB kabl( a onda iskljuci modem da ne sedi dzaba upaljen) :)
Mada sobzirom na flatrate adsl neznam zasto bi bio offline. But iit is your call.
znaci moram da fizicki iskljucujem modem svaki put kad mi net ne treba?
jel ne postoji neko softverski jednostavno resenje?
polarnimeda
13.4.2007, 20:13
Ček' bre, zašto ne klikneš na ikonicu ili konekciju u systray-u i kažeš "disconnect"?? Pa se konektuj ponovo kad zaželiš...
nema mi toga u sys trayu....
Jim Bravura
13.4.2007, 20:23
Evo,ja sam tu nesto ipak drndao,pogledam u uTorrent na taj znak u donjem delu programa i kliknem tamo da proverim da li je sve lepo uradjeno i dobijem sledece:
Sada se brzina torrenta krece od 20kB/s do 60kB/s sto je puno bolje u odnosu na prosli put kada brzina nije prelazila 10kB/s.
Mislim da je problem resen :DТо је то, само да знаш с твојом конекцијом могу торенти и преко 80 kB/s ако има довољно seedera.
П.С. Што се тиче portforwardinga, људе највише буни та статичка IP адреса која и прави проблеме. Значи, то треба игнорисати и лепо чекирати опцију "obtain an ip address automatically" и онда ће додела порта радити, проверено 100%.
Mora posle instalacije NEŠTO da se pojavi, ili na desktopu, ili u Startu ili u tray-u. Ja koristim Beotelov ADSL i imamo kontrolni panel koji između ostalog služi i za konekciju.
ljudi, dobio sam telekom adsl i sve sto sam uradio jeste- povezao kablove, ubacio disk i kliknuo na install... i sve radi.
sada me samo zanima (otvorio sam posebnu temu, ili bar pokusao, samo da bi mi neko sto pre odgovorio, a posle je brisite) ----- kako da se diskonektujeeem ----- ?! ne bih da non-stop budem na netu, vec samo kada mi sa njega nesto treba....
dakle kako da se brzo i jednostavno (dis)connect-ujem?
Imam ja u taskbaru ono safely remove hardware, ali mi deluje suvise sirovo...
Kad imaš ADSL modem (a ne ruter), Windows ga tretira kao i DialUp modem (bar je kod mene tako bilo). Dakle, imaš ikonicu za konekciju i pojavi ti se onaj "kompjuterčić" u SysTrayju. Da se diskonektuješ, prekini vezu kao što si to radio kod običnog modema: klikni dvaput na "kompjuterčić" i u prozoru koji će se otvoriti klikni na "Disconnect".
E sad... ako nemaš "kompjuterčić", onda idi u Start meni, pa Control Panel, pa Network Connections, možda ćeš tu naći ikonicu konekcije. Startuj je, pojaviće se onaj prozor o kome sam pričao, klikni na Disconnect. Ili klikni na nju desnim tasterom i izaberi iz menija Disconnect.
Ako uopšte nemaš ikonicu konekcije ni tamo, onda modem ima svoj sopstveni program za konektovanje koji ne koristi Windowsov DialUp sistem. U tom slučaju, ili ti se instalirao neki programčić kad si instalirao modem, ili ćeš morati da gasiš modem i slično.
Kad smo već kod toga, a zašto bi uopšte gasio modem? Za to više nema potrebe, nije ti to telefonska veza ;)
Alternativa tome je ono što su ti već predložili - da isključiš napajanje modema ili da uradiš "Safely remove hardver" - ali to je po meni previše nasilno, kao da pucaš na muvu iz topa ;)
polarnimeda
13.4.2007, 20:46
imam u systray-u samo safely remove hardware...
vec sam poveravao u network connections.... pojavio mi se local area connection 2... a modem je valjda mt882... anyway... kada kliknem na konekciju mogu da idem samo na disable (koje stoji tamo gde bi trebao biti disconnect)
a voleo bih da ga gasim najvise zato sto nemam obicaj da drzim antiviruse i ne bih voleo da mi uleti neki trojanac, a ja sam na netu iako tada npr. nisam ni na kompu
nesonjacc
13.4.2007, 20:58
nema mi toga u sys trayu....
Nema. Jer kao sto rekoh ne povezuje se tvoj PC na net vec modem.( automatski kad ga upalish - da bi se diskonektovao treba da ga ugasish)
A da bi ikonice za disconect bilo - potrebno je da napravish bridged konekciju. Tako da tvoj modem u tom slucaju funkiconishe kao protocni bojler. I lepo postedish tvoj modem stalnog pritiskanja power dugmeta.
A da bih ti rekao kako to da uradish , kazi prvo koj modem imash, Mozda HUAWEI MT882 ??
polarnimeda
13.4.2007, 21:19
Nema. Jer kao sto rekoh ne povezuje se tvoj PC na net vec modem.( automatski kad ga upalish - da bi se diskonektovao treba da ga ugasish)
A da bi ikonice za disconect bilo - potrebno je da napravish bridged konekciju. Tako da tvoj modem u tom slucaju funkiconishe kao protocni bojler. I lepo postedish tvoj modem stalnog pritiskanja power dugmeta.
A da bih ti rekao kako to da uradish , kazi prvo koj modem imash, Mozda HUAWEI MT882 ??
da! bas taj :D znaci moci ce da se napravi nesto.... jeeee.. ako uspemo- imas respect :D
Ispricaste se lepo a meni niko ne odgovori :confused:
da! bas taj :D znaci moci ce da se napravi nesto.... jeeee.. ako uspemo- imas respect :D
Disable i to je to
Ispricaste se lepo a meni niko ne odgovori :confused:
Niko ti ne odgovara zato što je tvoje pitanje :offtopic:
nesonjacc
13.4.2007, 21:46
hehe. Naravno
ovako
Pali internet explorer. U adress bar kucaj 192.168.1.1( da bi pristupio modem setovanjima)
Username i pass su po defaltu: admin i admin.
Zatim idesh na Basic. Pa - wan settings.
Kliknes na olovcicu( pored kante) - I pod mode sa PPOE prebacish na PURE BRIDGE.
Zatim klik na submit ,pa klik na save all( na dnu side menija)
I upravo si rekao modemu da se on ne konektuje na net.I diskonektovao se sa neta . Sad josh da kazesh PCju da treba da se konektuje.. A to radish tako sto idesh na.
Network connections -> create new connection -> connect to the internet -> set up my connection manualy -> connect using a broadband connection that requires a username and password -> Kao username i password kucas ono sto si dobio od telekoma uz ugovor( xxxxxxxxx@xdsl.isp.telekom.yu)
I onda lepo kliknes na connect. I voila. Kad ne budesh hteo da ides na net samo disconect( iz ikonice koju ces da imash u systray).
Pozz :D
polarnimeda
13.4.2007, 22:02
Disable i to je to
Eh, bilo bi lepo da to moze tako lako... Probao sam ja to odmah, i izbaci mi:
http://img235.imageshack.us/img235/5886/nemozenk5.jpg (http://imageshack.us)
Eh, bilo bi lepo da to moze tako lako... Probao sam ja to odmah, i izbaci mi:
http://img235.imageshack.us/img235/5886/nemozenk5.jpg (http://imageshack.us)
Iz najbolje namere sam odgovorio, misleci da moze. U pravu si a moj krs ostavljam samo eps-u da ga gasi:ciao:
Iz najbolje namere sam odgovorio, misleci da moze. U pravu si a moj krs ostavljam samo eps-u da ga gasi:ciao:
A ti onda cap telefonski kabl i diskonektovan si...
A ti onda cap telefonski kabl i diskonektovan si...
Ne ne, mislio sam da mora da radi disable kao na mreznoj(imam i wirel.) ili modemskoj klasicnoj conn. a bez da sam to probao posto mi ne pada na pamet da ikad ugasim:ciao:
Black Arrow
13.4.2007, 22:53
covek ima ugovor i mogu da mu .... :) njihova je greska, neka je isprave ako hoce, ako nece, ne moraju... samo da covek forvarduje portove vec jednom...
Naravno.Ako nesto budu lisra - ja im turnem ugovor i nema frke.Ja sam samo obicni,glupi korisnik koji ne zna razliku izmedju kb i kB :D Sta je to uopste ADSL? Jel se to maze na 'lebac? :D
Kao sto rekoh,forvardovao sam portove i sada sve savrseno radi...
Vezano za Telekom adsl: kako je bolje da se poveze usb-om ili u mreznu?
Na polju brzine je sasvim svejedno. A pazi ovo: ako se povezuješ preko Etherneta, ne moraš instalirati drajvere (a i radi na Linuxu ;)), a za USB moraš.
Na polju brzine je sasvim svejedno. A pazi ovo: ako se povezuješ preko Etherneta, ne moraš instalirati drajvere (a i radi na Linuxu ;)), a za USB moraš.
Znaci usb je tu kao alternativa za eventualno starije ploce koje nemaju mreznu ili pogresno pretpostavljam
Znaci usb je tu kao alternativa za eventualno starije ploce koje nemaju mreznu ili pogresno pretpostavljam
Ne, USB je tu zbog mogućnosti izbora, npr. ako ti je mrežna već zauzeta. Ja bih uvek pre koristio LAN priključak iz nekih razloga, ali to je već off topic.;)
Mr. Garrison
14.4.2007, 3:43
@Voja: pojma nemam koji je metod, ali znam da sam poludeo dok nisam forvardovao portove. ceo vikend sam ih forvardovao.
@polarnimeda: ni ja ne mogu da se diskonektujem :( ali postoji fora da se napravi konekcija kao i za dial up i da se konketujes/diskonektujes po potrebi, ali ja ne bih za sada nista prckao, ovo forvardovanje portova mi je uteralo strah u kosti.
Eh, bilo bi lepo da to moze tako lako... Probao sam ja to odmah, i izbaci mi...
Za tebe onda važi ono sa "bridged" modom što je nesonjacc napisao.
Ako baš imaš žarku želju.
Mada mislim da NEKI virus kiler nije loše imati. Ne moraš da budeš 5 sati na Netu da zaradiš virus ili trojanca. Meni se to desilo posle 10 sekundi, i to na dial-upu, dok još nisam pošteno ni probao vezu - uleteo spajver, zagušio mi vezu, kad nisam na vezi stalno je tražio da se konektuje... klasika.
Marshall George
14.4.2007, 16:19
@Voja: pojma nemam koji je metod, ali znam da sam poludeo dok nisam forvardovao portove. ceo vikend sam ih forvardovao.
@polarnimeda: ni ja ne mogu da se diskonektujem :( ali postoji fora da se napravi konekcija kao i za dial up i da se konketujes/diskonektujes po potrebi, ali ja ne bih za sada nista prckao, ovo forvardovanje portova mi je uteralo strah u kosti.
Druže moj evo 'tutorijal' za tebe i ostale koji imaju problema sa P2P programima poput e-Mule i Shareaze:
ako neko ima problema sa Sagem Fast 1201 ruterom od Telekoma sa Shareazom,evo rešenja...Otići na 192.168.1.1 pomoću Opere ili IE,to je adresa rutera i pod NAT opcijom u DMZ ukucati IP adresu računara koja je ako je povezan USB-om 192.168.1.2(Ethernetom 192.168.1.3) pa zatim 'save' pa 'reboot'...Ali to nije sve, još uvek kada se konektujete na servere u Shareazi imate LowID.Zato treba uraditi sledeće..pošto provajderi obično blokiraju portove,treba uraditi jedan mali trik ukucati broj porta i to između 10000-60000(odabrati bilo koju cifru u tom opsegu)jer provajderi ne diraju/blokiraju portove koji imaju velike cifre a i serveri Shareaze će vas uvek prepoznati po tom broju..U samom programu Shareaza (bilo koju verziju da koristite),odete na Tools>Shareaza settings>Internet>Connection i pod 'Inbound Address' 'Address' stavka treba da je 192.168.1.2,'speed' zavisi od paketa,'port' je bitan i TU UKUCATE 10000-60000 cifru i OBAVEZNO isključite opciju 'Random'(to automatski bira port,dakle mora biti isključeno)..'Outbound address' ostavite na 'Automatic' i to bi bilo to...I da,morate ubaciti da delite neku muziku,filmove,klipove itd..da biste zadržali i uvek imali HighID i isključite firewall(tipa ZoneAlarm..itd)...Uživajte:opanachke
Mr. Garrison
14.4.2007, 16:58
hvala ti za tutorijal, ali ja imam Havaji ruter, koristim mulu i vec sam forvardovao portove :) ali ne sumnjam da ce nekome ovo pomoci...
Druže moj evo 'tutorijal' za tebe i ostale koji imaju problema sa P2P programima poput e-Mule i Shareaze:
ako neko ima problema sa Sagem Fast 1201 ruterom od Telekoma sa Shareazom,evo rešenja...Otići na 192.168.1.1 pomoću Opere ili IE,to je adresa rutera i pod NAT opcijom u DMZ ukucati IP adresu računara koja je ako je povezan USB-om 192.168.1.2(Ethernetom 192.168.1.3) pa zatim 'save' pa 'reboot'...Ali to nije sve, još uvek kada se konektujete na servere u Shareazi imate LowID.Zato treba uraditi sledeće..pošto provajderi obično blokiraju portove,treba uraditi jedan mali trik ukucati broj porta i to između 10000-60000(odabrati bilo koju cifru u tom opsegu)jer provajderi ne diraju/blokiraju portove koji imaju velike cifre a i serveri Shareaze će vas uvek prepoznati po tom broju..U samom programu Shareaza (bilo koju verziju da koristite),odete na Tools>Shareaza settings>Internet>Connection i pod 'Inbound Address' 'Address' stavka treba da je 192.168.1.2,'speed' zavisi od paketa,'port' je bitan i TU UKUCATE 10000-60000 cifru i OBAVEZNO isključite opciju 'Random'(to automatski bira port,dakle mora biti isključeno)..'Outbound address' ostavite na 'Automatic' i to bi bilo to...I da,morate ubaciti da delite neku muziku,filmove,klipove itd..da biste zadržali i uvek imali HighID i isključite firewall(tipa ZoneAlarm..itd)...Uživajte:opanachke
Hoćeš da kažeš da isključi i hardverski i softverski firewall???
Zanimljivo...
Ej i ja imam Havajca ali ja sam mislio da je to obican ADSL modem. Jel to znaci on je i ruter ? To bi moglo da objasni sto mi radi u mrezi a recimo stari kablovski nije hteo :icon_scra
Nego, meni torrenti ponekad idu sasvim brzo. Recimo i po 40-50. A cesto idu i po 5-6. Dal da cackam portove i ima li to smisla posto kazem cesto mi torrenti rade brzo.... A p2p ne koristim...
Mr. Garrison
14.4.2007, 21:52
torenti su p2p.
Grrr, hoće li se ekipa držati teme ili da je zaključavam, a sve offtopičare osudim na masovno izdržavanje kazne?? :Freddy:
Jim Bravura
14.4.2007, 22:57
Nego, meni torrenti ponekad idu sasvim brzo. Recimo i po 40-50. A cesto idu i po 5-6. Dal da cackam portove i ima li to smisla posto kazem cesto mi torrenti rade brzo.... A p2p ne koristim...Према овоме што си рекао, мислим да ти дефинитивно треба једно "портфорвардовање". То је солидна брзина, али не за твоју конекцију :icon_stud Отприлике одговара 512/128 пакету, а ти имаш онај најбржи ако се не варам. Значи ако се потрудиш око доделе портова, може то 25-30 кB/s брже, што није мала ствар. Такође, не би смели да ти иду 5-6, поготово често, како сам кажеш. Осим, ако не торрентујеш у исто време на више рачунара.
П.С. Модератори, just relax, све је ово уско везано за тему ;)
Paaaa... odgovarajuća tema bila bi "Torrenti preko ADSL-a", ako baš hoćeš ;)
hvala ti za tutorijal, ali ja imam Havaji ruter, koristim mulu i vec sam forvardovao portove :) ali ne sumnjam da ce nekome ovo pomoci...
SmartAX MT882 ruter. Pomaze i to mnogo, na radost moju:qliranje:
U strahu od kazne reci cu sledece :)
Ide mi sporo torrent download ali to mi deluje i logicno u situaciji kada ima malo seedera. Obican download ide 70-80 a sa nekih servera ide cak i preko 100. Ali opet, po ovome ispada da su drugi osetili ubrzanje posle cele procedure pa cu da pokusam i ja. Nadam se da necu da zabrljam nesto strasno pa da ne mogu da ispravim.
Black Arrow
15.4.2007, 1:04
U strahu od kazne reci cu sledece :)
Ide mi sporo torrent download ali to mi deluje i logicno u situaciji kada ima malo seedera. Obican download ide 70-80 a sa nekih servera ide cak i preko 100. Ali opet, po ovome ispada da su drugi osetili ubrzanje posle cele procedure pa cu da pokusam i ja. Nadam se da necu da zabrljam nesto strasno pa da ne mogu da ispravim.
Restart dugme ti je o'ma tu sa zadnje strane rutera :D
He, he, u pravu si. Ali malo sam proucavao ovo i resio da ne cackam mecku. U sustini poenta je da meni p2p uopste i nije blokiran. To kada ide sporo je zbog losih trackera. Svima je tako u celom svetu, nema veze sa provajderom. Kada je odnos seedera i leechera los ne mozes da skidas brzo pa sta god da mu radis.
Grrr, hoće li se ekipa držati teme ili da je zaključavam, a sve offtopičare osudim na masovno izdržavanje kazne?? :Freddy:
With all due respect Iris, sa korisnim porukama, sasvim dobrom diskusijom poput ove, obavi se izdvajanje istih u novu temu, sa novim naslovom. ;)
Slažem se, i tako bi i bilo da priče o protoku torenta nije bilo već zilion puta sa sve uputstvima i rešenjima, ali pojedinci su previše lenji da pretraže...
Koliki bi trebalo da bude protok realan-teoretski za sva 3 telekom paketa
Pitaš tehničku podršku Telekoma! :dedica:
Pitaš tehničku podršku Telekoma! :dedica:
Lazu oni, a i kad ne lazu ne govore istinu, zato i pitam vas-objektivne:dedica:
Koliki bi trebalo da bude protok realan-teoretski za sva 3 telekom paketa
A kome sam ja onoliko pisao, računao, objašnjavao?
Paketi imaju kao ime jedan broj, recimo 256, i to predstavlja brzinu (protok) u kilobitima u sekundi.
Brzinu u kilobajtima u sekundi, što je nama merodavnije, jer nam te jedinice daju browseri i programi za DL, dobijaš kad ovu prethodnu podeliš sa osam. Ali to je ono što bi se u trgovini zvalo "bruto" brzina. Da bi sve moglo da radi, ne prenose se samo korisni podaci nego i neki kontrolni podaci (način na koji se promet podataka reguliše kontrolnim podacima naziva se protokol), a to nam realno smanjuje brzinu.
Da bi se dobio "neto" ili realan maksimalni protok, cifru koju smo prethodno dobili treba smanjiti za 10-15 odsto. Pa i taj realan maksimalni protok samo je maksimalan - važi u idealnim uslovima, kad ne postoje nikakva druga "otežanja".
Kad su p2p programi u pitanju, maksimalna brzina zavisi od još mnogo stvari koje nemaju veze sa tehničkim uslovima i zauzetošću linka. O tome je već mnogo puta pisano na forumu, potraži i pročitaj.
polarnimeda
16.4.2007, 17:34
jedno pitanje:
imam telekom adsl i trazio sam kada sam sklapao ugovor da mi daju modem koji cu moci da ukljucim na 2 kompa (bez umrezavanja). nisu mi ga dali- vec su rekli da moram sam da kupim switcher sa kojim cu ovo moci da izvedem.
jel neko zna da li je ovo stvarno moguce, koliko kosta i gde moze da se kupi switcher (i koji), i kako se povezuje i podesava?
pitanje sam stavio ovde zato sto imam telekom-ov adsl pa ako je neko vec probao, moze da mi da konkretniji odgovor.
Mislim da se to ne zove switcher nego switch a cesto ga zovu i hub. To je najlakse opisati kao prost razvodnik za mrezu. Znaci ukljucis lan kabl (UTP) u modem a drugi kraj u switch. Onda ukljucis koliko hoces racunara u switch po istom principu i onda svi oni imaju internet konekciju. Znaci treba ti switch sa najmanje 3 ulaza (a mislim da nema takav nego sa 4). Kod mene radi...
Za ovo ostalo konsultuj radnje u kojima obicno pazaris. Ne bi trebalo da je skupo (ne znam tacno). Samo nemoj da zaboravis da ti naprave i kablove (ili prodaju vec gotove).
Marshall George
17.4.2007, 10:09
jedno pitanje:
imam telekom adsl i trazio sam kada sam sklapao ugovor da mi daju modem koji cu moci da ukljucim na 2 kompa (bez umrezavanja). nisu mi ga dali- vec su rekli da moram sam da kupim switcher sa kojim cu ovo moci da izvedem.
jel neko zna da li je ovo stvarno moguce, koliko kosta i gde moze da se kupi switcher (i koji), i kako se povezuje i podesava?
pitanje sam stavio ovde zato sto imam telekom-ov adsl pa ako je neko vec probao, moze da mi da konkretniji odgovor.
Vidi ovako,ja imam kao što sam u nekom postu gore napisao Sagem Fast 1201 ADSL ruter koji ima USB 2.0 i Ethernet priključke..Na mom PC-ju je priključen preko USB kabla,a ujakov Dell laptop smo priključili kablom RJ-45 od 15m direktno sa ruterom(znači jedan kraj kabla u LAN/Ethernet slot na ruteru a drugi kraj u LAN/Ethernet slot na ujakovom laptop-u) i radi bez 'switcha',ne treba 'crossover' uraditi...:)
Jim Bravura
17.4.2007, 11:41
jedno pitanje:
pitanje sam stavio ovde zato sto imam telekom-ov adsl pa ako je neko vec probao, moze da mi da konkretniji odgovor.Како је могуће да ниси добио рутер, макар са по једним USB и Ethernet прикључком? У Сомбору су делили управо такве. Мислим да си дебело оштећен, а откуд такви двоструки аршини, не бих знао.
polarnimeda
17.4.2007, 15:36
Како је могуће да ниси добио рутер, макар са по једним USB и Ethernet прикључком? У Сомбору су делили управо такве. Мислим да си дебело оштећен, а откуд такви двоструки аршини, не бих знао.
ma imam ja ruter... u njega jedan kabl ide iz zida, drugi iz modema, treci iz telefona. modem je normalno ukljucen u struju i usb-om u komp. to je to sto imam... i ne znam sta mi treba da bih adsl sproveo i do kompa u drugoj sobi...
To zvuči kao onaj najobičniji, sivi, razdelnik i modem koji se kači na USB...
Ja sam dobio ruter, znači od razdelnika u njega, veću tamnoplavu kutiju a iz nje ide na četiri četr'espetice...
Istina je da je Telekom rešio da svima naplati isto, i tako lepo promotivno otpiše dug, za različite uređaje... Kako je ko ubo.... Ti bi mogao sa svog kompa na drugi da vučeš mrežni, ako imaš mrežnu na oba tj. i bridžuješ konekciju..... zar ne ??
polarnimeda
17.4.2007, 19:52
vidite- ja se slabo razumem jer nikada (do pre neki dan) nisam imao adsl, pa nikada nisam ni to povezivanje radio. sve so ima veze sa povezivanjem dva kompa umrezavanjem, pa cak i multiplayer igrama- meni je skroz strano...
pretpostavljam da imam:
1) varijantu da direktno sa ovog modema ili rutera (nisam siguran) povezem jos jedan komp i tako bukvalno delim konekciju (sto bih vise voleo)
2) varijantu da umrezim kompove i podesim da se drugi komp kaci preko mog koji ce se ponasati kao server i morati da bude ukljucen kada god drugi zeli net. (sto radije ne bih)
kako da izvedem prvu ili drugu varijantu- ni softverski ni hardverski- NEMAM POJMA! ako neko ima zivaca- moze ukratko i najjednostavnije da mi objasni, kako bih kasnije razumeo, za mene jos uvek, detalje o kojima pricate...
A koliko su ti udaljeni racunari jedan od drugog i koliko od samog modema?
polarnimeda
17.4.2007, 23:16
racunari nisu udaljeni ni 5 metara! mozda 4m! a modem stoji odmah do mog racunara...
uvek mogu da uzmem duze kablove ako treba...
evanghelion
18.4.2007, 2:17
Ja ne mogu da forwardujem portove nikako.:boodala: Ako moze mala pomoc. Probao sam sve zivo i nikako. Verovatno negde gresim ali ne znam gde. Evo pogledajte.:n-cc2: :n-cc2:
Da li tvoj ruter ima i neku vrstu zaštite? Security ili Firewall u podešavanjima?
Moguće je da su ti svi ulazni portovi zatvoreni, pa i oni "visoki" (brojevi veći od 1024). Probaj da nađeš gde se podešava Firewall i tamo otvoriš taj port koji ti program traži.
Isto važi i za Windowsov ili neki drugi Firewall program, ako ih koristiš.
ma imam ja ruter... u njega jedan kabl ide iz zida, drugi iz modema, treci iz telefona. modem je normalno ukljucen u struju i usb-om u komp. to je to sto imam... i ne znam sta mi treba da bih adsl sproveo i do kompa u drugoj sobi...
Hajde da ne licitiramo. Koja je oznaka sprave koju si dobio (proizvođač, marka)?
Piše li na kutiji "router" ili "modem"?
Šta ima od priključaka? Da li ima samo telefonski ulaz i USB izlaz ili ima i jedan mrežni izlaz (sličan telefonskom, samo veći i sa osam kontakata)?
polarnimeda
18.4.2007, 12:18
Hajde da ne licitiramo. Koja je oznaka sprave koju si dobio (proizvođač, marka)?
Piše li na kutiji "router" ili "modem"?
Šta ima od priključaka? Da li ima samo telefonski ulaz i USB izlaz ili ima i jedan mrežni izlaz (sličan telefonskom, samo veći i sa osam kontakata)?
Evo ovako...
Modem je- huawei smartAX mt882.
Modem je ukljucen u struju (naravno), povezan sa kompom preko usb-a, tel. kablom i povezan sa modemskim spliterom! imam i jedan slobodan ulaz (ethernet) koji je malo siri od telefonskog i slican njemu.
Dakle osim modema imam i modemski spliter (tako ga zovu u uputstvu) sa 3 ulaza: phone, modem i line (sva 3 logicno popunjena).
+ Dobio sam u paketu i ethernet kabl (a to je koliko razumem mrezni) koji nisam upotrebljavao (a ne znam ni tacno kako bih, tj. sta bih sa njim posto ga ukljucim u pomenuti prazni modemski ulaz).
To ti je router/modem uredjaj. Na taj mrezni prikljucak mozes da prikacis drugi komp mreznim kablom i da oba kompa istovremeno imaju net. Naravno, racunari ti nece biti umrezeni medjusobno, samo ce imati pristup netu.
Spliter moras da imas da bi ti tel.linija u kombinaciji sa adsl-om funkcionisala normalno.
evanghelion
18.4.2007, 14:59
Da li tvoj ruter ima i neku vrstu zaštite? Security ili Firewall u podešavanjima?
Moguće je da su ti svi ulazni portovi zatvoreni, pa i oni "visoki" (brojevi veći od 1024). Probaj da nađeš gde se podešava Firewall i tamo otvoriš taj port koji ti program traži.
Isto važi i za Windowsov ili neki drugi Firewall program, ako ih koristiš.
U pitanju je huawei smartAX mt882v2. Ima firewall i ove opcije su ukljucene:
Blacklist Status Enable
Blacklist Period(min) 10
Attack Protection Enable
DOS Protection Enable
Max Half open TCP Conn. 25
Max ICMP Conn. 25
Max Single Host Conn. 70
Ima i ip filter
Security Level - high
Public Default Action - accept
Private Default Action - accept
Windows firewall sam iskljucio.
polarnimeda
18.4.2007, 21:36
To ti je router/modem uredjaj. Na taj mrezni prikljucak mozes da prikacis drugi komp mreznim kablom i da oba kompa istovremeno imaju net. Naravno, racunari ti nece biti umrezeni medjusobno, samo ce imati pristup netu.
Spliter moras da imas da bi ti tel.linija u kombinaciji sa adsl-om funkcionisala normalno.
taj mrezni kabl ima isti izlaz sa obe strane- tako da jedan mogu da ukljucim u modem, ali ovaj drugi ne mogu u drugi komp... pretpostavljam da mi treba mrezna kartica?
znaci, ako sam razumeo- treba mi samo dovoljno dug mrezni kabl koji cu da ukljucim u drugi komp, i mrezna kartica za njega? to mi nekako deluje suvise prosto.... zasto su mi onda pominjali switcher.... ?
inace odgovara meni savrseno i da ne budu umrezeni kompovi, vec samo da dele konekciju!
Sve si shvatio odlicno. Switch su ti spominjali jer se nisu setili da ces na jednoj masini da koristis konekciju preko USB-a. Switch je kvalitetnije resenje ali mozda ti nece trebati.... obzirom da ti nije bitno da budu umrezeni....
evanghelion
19.4.2007, 4:34
Ok sredjeno. Hvala u svakom slucaju.
hehe. Naravno
ovako
Pali internet explorer. U adress bar kucaj 192.168.1.1( da bi pristupio modem setovanjima)...
Ja sam morao da kucam 192.168.1.2 (sve ostalo stoji).
nesonjacc
20.4.2007, 13:28
Ja sam morao da kucam 192.168.1.2 (sve ostalo stoji).
Pa da
192.168.1.1 -Ako je povezan preko Lan-a
192.168.1.2 - za USB
A ja licno preporucujem da ga vezujete preko Lan(a).:D
Pozz svima! I ja imam telekom adsl i radi odlicno! Nego imam pitanje u vezi huba. Zanima me zasto preko vecine hubova nece da search-uje, a namesteno je sve kako treba?! Firewall na passive ali opet nece. Samo srbija hub radi kako treba ali ostali ne! Hvala u svakom slucaju! poz
DC++ koristim, sorry sto nisam naveo u prosloj poruci! poz
E sad pitanje, ako uzmem ADSL 256kb/s kod kog se provajdera najvishe isplati? Eunet, Sezampro, ili telekom. Svima su priblizne cene ali nisam siguran ko vishe obara vezu?
I da li sezampro uvece obara protok. I shta kod euneta znaci agregacija 1:30
E sad pitanje, ako uzmem ADSL 256kb/s kod kog se provajdera najvishe isplati? Eunet, Sezampro, ili telekom. Svima su priblizne cene ali nisam siguran ko vishe obara vezu?
Jedno ti je sigurno - Kod kog god da si ADSL provajdera u nas -- Ti si kod Telekoma. Tako da je u sushtini pitanje da li hoces direktno kod telekoma ili preko posrednika( drudi provajderi) -Opcija 2 je po meni besmislena.
Inache sa telekomom(direktno) imam samo pozitivno iskustvo za sada.( 256 paket ima konstatan download rate od 27-29 KB/s - i tako vec 3 meseca.)
Nikakva usporenja ili slicno... Bar kod mene.
Pozz
Sd D1ablo
26.4.2007, 13:44
to je sve fino i lepo ali cuo sam da se kod telekoma mora dati 5000 za prikljucivanje ili shta vec treba, dok je kod drugih besplatno. Da li je to istina?
AUSTRALIJA
26.4.2007, 14:08
Ko je izdao zahtev za ADSL prikljucak pre Nove Godine,kao ja,taj je dobio modem,spliter i ostalo za dzabe:),a sve posle N.G. je 5000!Ali nemas problema oko protoka i ne boli te glava da li ce imati interneta!
nesonjacc
26.4.2007, 14:13
Ne ako si se prijavio u toku promotivnog perioda( ne znam da li josh uvek traje.)
To ce oni znati da ti kazhu. Ali dakle usporenja i nekakvih obaranja veze nema ...
Promotivni period kod Telekoma je istekao 1. aprila.
I da li sezampro uvece obara protok. I shta kod euneta znaci agregacija 1:30
Sezampro prati saobracaj (i ako im se ne svidja gde sve surfujes i sta sve skidas, oni te obaveste) a agregacija znaci da sa jednog cvora, vezu ima 30 prikljucaka (sto je ova brojka veca, vece su i sanse da ne dobijes onaj protok koji si platio, pogotovo ako svih 29 ljudi u isto vreme skidaju velike kolicine podataka). Bitno je da znas koliki protok deli tih 30 ljudi da bi ti ovaj podatak postao informacija ;)
Pojam agregacije nije striktno vezan za krajnjeg korisnika nekog ADSL provajdera, vec za link koji provajder dobija od Telekoma. I nije neka egzaktna nauka vec vise procena samog provajdera. Recimo da provajder ima 100Mbps link, a pruza uslugu DL linka od 1Mbps onda ispada da ne bi mogao da prikljuci vise od 100 korisnika na pomenuti link. Agregacija je pretpostavka da nikad nece biti vise od (recimo) 20 korisnika istovremeno koji ce koristiti pun kapacitet link pa se na njega moze prikljuciti 2.000 korisnika, a da njihov link bude priblizno 1Mbps. Naravno, u slucaju da se provajder prevari u proceni ili u pikovima saobracaja, ova vrednost moze drasticno da opadne.
Kada je Telekom u pitanju, jel zna neko nesto oko ADSL 2? Da li ce biti u skorije vreme, koji paketi trebali da budu, cena,...?
Naravno, u slucaju da se provajder prevari u proceni ili u pikovima saobracaja, ova vrednost moze drasticno da opadne.
Mislis da je u pitanju pogresna procena sto kod nekih ljudi protok jedva dostize Dial-Up? Pa i da jeste, treba li korisnik da ispasta (koji redovno placa svoje dazbine)?
Nikad to nije pogresna procena vec gramzivost pojedinih provajdera i nizanje ogromnog broja korisnika na postojeci 2Mb-ni link (mislim da je kod Telekoma link od 2Mb).
Sad ce da ispadne kako branim provajadere , ali mi to stvarno nije bila namera. Naravno da provajder mora da isporuci korisniku kvalitet koji je ugovorom naznacen. Namena mog posta je cisto da se definisu pojedini pojmovi. :dedica:
polarnimeda
27.4.2007, 14:45
ljudi, jel normalno da adsl nekada "prsne"... desava mi se vec 2. put da nisam mogao nikako da se nakacim na net (nekih 1h)?
Pa sad,zavisi kod kog si provajdera...
Kod nekih je to "normalno" :mad:
Sad ce da ispadne kako branim provajadere , ali mi to stvarno nije bila namera. Naravno da provajder mora da isporuci korisniku kvalitet koji je ugovorom naznacen. Namena mog posta je cisto da se definisu pojedini pojmovi. :dedica:
Jedino sto mogu da ti garantuju je maksimalan protok koji si zakupio. Ako imas srece, on ce biti maksimalan...
Evo citata iz jednog od ugovora (a vecina provajdera koristi ovu ili slicne klauzule):
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) je asimetricna digitalna pretplatnicka linija i ova usluga je bazirana na stalnom i brzom pristupu Internetu po vec postojecoj telefonskoj liniji (parici), a bez njenog zauzeca, a bez garancije protoka.
ljudi, jel normalno da adsl nekada "prsne"... desava mi se vec 2. put da nisam mogao nikako da se nakacim na net (nekih 1h)?
i meni se vec drugi dan desava ista stvar...
juce je bio prekid oko sat vremena a danas se jos vise oduzilo....
a ja za to vreme proveravao sve kablove po kuci i resetovao modem vise puta
pobegnes od lopova SBB a dodjes kod drugih TELEKOM
inace sam iz Kragujevca i imam adsl 512....
polarnimeda
27.4.2007, 16:48
i meni se vec drugi dan desava ista stvar...
juce je bio prekid oko sat vremena a danas se jos vise oduzilo....
a ja za to vreme proveravao sve kablove po kuci i resetovao modem vise puta
pobegnes od lopova SBB a dodjes kod drugih TELEKOM
inace sam iz Kragujevca i imam adsl 512....
bar sada znamo da se desava i da samo treba da budemo jako strpljivi ovih godinu dana na koliko smo potpisali ugovor. :kreza:
Ma nije to toliko strasno. Taman malo odmoris oci od WoW-a :)
Ovde je to bar sat vremena i posle radi normalno. Meni je na SBB-u cesto bilo po sat vremena ali konekcije, a ostalih 23 sati dnevno sam ludeo jer od pola godine koliko sam bio kod njih, dve trecine vremena nisam imao nikakvu konekciju.
Idite deco vi svi na ADSL, mi na wirelessu cemo tek onda da uzivamo.:D:)
Ja na wifi imam obezbedjen protok 95% vremena, ukoliko se omane ne placam taj mesec. Za evo tri meseca nisam imao signal jednoga dana samo na 4 sata, nesto su namestali.
btw Mene su zvali iz kancelarije jednog provajdera, povodom moje prijave stare nekoliko meseci (sada vec vise od pola godine), nisu mi nista odgovarali, i onda posle 3-4 meseca mi rekose odjednom da je sve postavljeno, moj broj rezervisan, instalirana oprema bas na moj broj i tako slicne nebuloze, kao da je sve spremno i da ce biti gotovo za nedelju dana, da im se samo javim. E to je bilo negde u februaru ako se ne varam, i tako posle par mailova oni mene juce na mob zovnu, i kazu: dodjite da platite zakup i da potpisete ugovor, broj je od danas spreman, kao da sam im korisnik vec godinama, ludilo, a ja samo trazio proveru mogucnosti, e samo zamisljam kakva bih **anja sve doziveo da sam se odlucio za ADSL, znaci dva i po meseca su zakasnili sa obecanjem, pa mislim se u sebi, ako je tako u startu kako ce biti kasnije.
Trebalo bi da adsl-u nema premca ali jos nije tako.
I meni se desavalo da nece da radi vise puta ali samo kad ukljucim komp a posle njega modem onda neko vreme nece da radi pa posle proradi i super radi(da nije do modema) sa mojih 256k uvek je 27-29kB nikad manje super brzina rekoh ja dok ne odoh na promociju masinskog faksa u kragujevcu kad saznadoh da oni imaju net sa protokom od 4Gb/s pa to je je**te 500MB/s. Nego imam i drugi problem nemogu da saljem mail zadnjih dana kada u thunderbirdu saljem on mi trazi sifru a kad je unesem nece da je prihvati pa sam zbog toga bio na sajtu telekoma i otuda probao da posaljem ali nece ni da mi otvori opciju za novu poruku .Probao sam iz skole da sa mog naloga posaljem mail i ono radi .Jel zna neko u cemu je problem?:paranoia:
polarnimeda
28.4.2007, 0:12
Idite deco vi svi na ADSL, mi na wirelessu cemo tek onda da uzivamo.:D:)
Ja na wifi imam obezbedjen protok 95% vremena, ukoliko se omane ne placam taj mesec. Za evo tri meseca nisam imao signal jednoga dana samo na 4 sata, nesto su namestali.
btw Mene su zvali iz kancelarije jednog provajdera, povodom moje prijave stare nekoliko meseci (sada vec vise od pola godine), nisu mi nista odgovarali, i onda posle 3-4 meseca mi rekose odjednom da je sve postavljeno, moj broj rezervisan, instalirana oprema bas na moj broj i tako slicne nebuloze, kao da je sve spremno i da ce biti gotovo za nedelju dana, da im se samo javim. E to je bilo negde u februaru ako se ne varam, i tako posle par mailova oni mene juce na mob zovnu, i kazu: dodjite da platite zakup i da potpisete ugovor, broj je od danas spreman, kao da sam im korisnik vec godinama, ludilo, a ja samo trazio proveru mogucnosti, e samo zamisljam kakva bih **anja sve doziveo da sam se odlucio za ADSL, znaci dva i po meseca su zakasnili sa obecanjem, pa mislim se u sebi, ako je tako u startu kako ce biti kasnije.
Trebalo bi da adsl-u nema premca ali jos nije tako.
ja sam hteo na wireless, ali se bojim de je to u mom slucaju tehnicki neizvodljivo... nema kuda signal da se progura.
inace sam od novembra cekao ADSL! obecali su da ga do kraja februara 10000% uvode... a dobio sam ga pre nekih nedelju-dve dana! malo mi je falilo da promenim provajdera, ali sam onda skontao da bih tada cekao jos pola godine, jer su SVI provajderi obavezni da prvo teleekomu proslede obavezu da provere tehnicke mogucnosti. Ne bi bilo bitno ni da su vec bile proverene i dokazano povoljne (procedura)!
Inace imam 3 telefona u stanu i od njih, jedan susti malo (moj), jedan maaalo vise, a treci susti do neupotrebljivosti!
Zbog ADSL-a šušti?
Onda nisi dobro povezao onaj spliter što si ga dobio uz modem... ili ga nisi uopšte povezao ;)
Spliter mora da ti bude pre svih telefona u stanu.
Da, to je pisalo u SK-u cini mi se, sada vec davno, ona "kutija" ide pre svega.
polarnimeda
28.4.2007, 0:55
Nisam znao :boodala: Probacu sutra pa cu javiti sta je bilo :D
Mada vec mogu da pretpostavljam da ce sve biti u redu!
Ovaj forum je BLAGO! :D
Zbog ADSL-a šušti?
Onda nisi dobro povezao onaj spliter što si ga dobio uz modem... ili ga nisi uopšte povezao ;)
Spliter mora da ti bude pre svih telefona u stanu.
Ma možda je i filter neki šnj! I meni malo zuji tel. kad sam online a siguran sam da sam ga dobro povezao. Drugi tel koji nije priključen preko filtera šušti mnogo više kad je ADSL link uspostavljen.
polarnimeda
28.4.2007, 1:24
ali meni u svakom slucaju nije povezan direktno na liniju, vec iz druge ruke... linija ide u jedan telefon, pa iz tog telefona linija se deli na drugi i treci telefon. A sada je spliter nakacen samo na 2 fon. vredi pokusati. i da samo malo manje susti bicu zadovoljan. sad bih to obavio, nego da ne budim narod :D
malo mi je falilo da promenim provajdera, ali sam onda skontao da bih tada cekao jos pola godine, jer su SVI provajderi obavezni da prvo teleekomu proslede obavezu da provere tehnicke mogucnosti.
Evo prilike da se jos ponesto razjasni. Firma "Telekom ADSL" igra pomalo prljavu igru sa korisnicima i drugim provajderima. Koristeci svoje vrlo poznato ime pokusava da ubedi korisnike da je jedino ona u mogucnosti da pruzi uslugu ADSL-a, sto je notorna neistina. Da li ce na nekoj centrali biti postavljeni ADSL portovi zavisi jedino i samo od "tate" Telekoma. "Telekom ADSL", kao i svi ostali provajderi, u direkciji za medjunarodni saobracaj Telekoma zakupljuje odredjeni broj portova za svoje korisnike. Pri tome ima iste uslove i obaveze kao i ostali provajderi.
Sta je poenta? Dobro se raspitajte koji vam provajder najvise odgovara po cenama i uslugama pre nego potpisete ugovor. NISTE u obavezi da potpisete ugovor sa prvim provajderom koji vam se javi ili kod koga ste proveravali tehnicke mogucnosti (na kraju krajeva svi provajderi te zahteve prosledjuju "tati"), kao ni sa onim koji kaze da je jedini koji moze da pruzi uslugu.
nesonjacc
28.4.2007, 10:21
:rofl: . Koja je to firma Telekom ADSL??
Koliko ja znam provider ADSLa i( kao i fiksne telefonije) jeste firma Telekom Srbija -preduzece za telekomunikacije A.D
Pogledajte vash telefonski racun. Adsl se vodi kao usluga.( a placa se u objedinjenom rachunu sa ostvarenim telefonskim saobracajem) - Dakle jedna firma - odnosno TATA telekom himself.
Tvrdnja da svi provajderi imaju iste uslove je smesna....Narocito kad sam od sebe zakupljujesh portove...
+ Nisam nigde cuo da je ikakva firma rekla da je jedini provider.
Hm -this looks like a conspiracy theory :) Sledece sto cemo cuti jeste da su za sve krive strane sluzbe a?
Teoretski imamo mnogo provajdera ADSL-a, međutim u praksi imamo samo jednog. Ako sav saobraćaj in i out ide preko Telekoma, onda to ne može biti više provajdera. Isti taj Telekom može određenom provajderu da uspori vezu, da blokira određeni saobraćaj, pa čak i da je s vremena na vreme isključi... neću da ulazim u to da li to zaista rade (ne bi smeli po zakonu)... ali poenta je da može. Samim tim kad nešto nije u redu kod vašeg provajdera, ne mora da znači da je do njih, a i oni vrlo često umeju da kažu "Nije do nas nego do Telekoma", tako da praktično imamo jednog provajdera i to je to. Kada neki provajder bude imao svoj nezavisan link ka svetu, i bude u potpunosti na njemu kako će taj link da se koristi, onda možemo da pričamo o postojanju više provajdera. Sadašnji provajderi su najobičniji preprodavci usluge.
:rofl: . Koja je to firma Telekom ADSL??
Koliko ja znam provider ADSLa i( kao i fiksne telefonije) jeste firma Telekom Srbija -preduzece za telekomunikacije A.D
Pogledajte vash telefonski racun. Adsl se vodi kao usluga.( a placa se u objedinjenom rachunu sa ostvarenim telefonskim saobracajem) - Dakle jedna firma - odnosno TATA telekom himself.
Tvrdnja da svi provajderi imaju iste uslove je smesna....Narocito kad sam od sebe zakupljujesh portove...
+ Nisam nigde cuo da je ikakva firma rekla da je jedini provider.
Hm -this looks like a conspiracy theory :) Sledece sto cemo cuti jeste da su za sve krive strane sluzbe a?
Pa i kompjutere kupljene od nekih nasih firmi mozes da platis preko telefonskog racuna pa one nisu ista firma. Mozda je izraz firma malo nesrecno izabran...
Nego, Telekom je morao da odvoji deo firme koja se bavi internetom od glavnog dela kompanije. Tako da imas ogranke telekoma za mobilnu telefoniju i internet usluge. http://www.apr.sr.gov.yu/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Branches.aspx?BusinessEntityId=1033960&RegistryCode=17162543&rnd=1496095057
Procedura koju "Telekom ADSL" (primetices da je naziv stavljen pod navodnike kako bi se istaklo da je u pitanju proizvoljan termin) obavlja za ADSL ista je kao i za sve provajdere. Tu informaciju (u koju ni sam nisam mogao da verujem) dobio sam od direktora jednog ISP-a sa kojim imam zadovoljstvo da saradjujem. Naravno, imena necu navoditi, a ukoliko te interesuje slobodno me kontaktiraj na PP.
I na kraju, zaista mi nije namera da branim Telekom koji de facto jeste monopolista i cije mi se poslovanje i poslovna politika nimalo ne svidja, niti to ima veze sa stranim sluzbama :a_bleh: , ali smatram da treba obuhvatiti sve informacije i cinjenice da bi se dobila sto realnija slika tematike.
ali meni u svakom slucaju nije povezan direktno na liniju, vec iz druge ruke... linija ide u jedan telefon, pa iz tog telefona linija se deli na drugi i treci telefon. A sada je spliter nakacen samo na 2 fon. vredi pokusati. i da samo malo manje susti bicu zadovoljan. sad bih to obavio, nego da ne budim narod :D
U slučaju da je nezgodno da se stavi spliter kako treba, postoje i posebni filteri koji se stave ispred onih telefona koji nisu iza splitera iz bilo kog razloga. Spliter se i sastoji od razdelnika i filtera.
E sad, gde to ima da se kupi, ne znam. Možda u Netiksu i/ili većim prodavnicama kao što je, recimo, Desk. Naravno, pričam o Beogradu.
@Rocker
Meni ne šušti nijedan telefon sa spliterom. Dok još nisam bio razveo instalaciju, namestio sam spliter samo na krajnji telefon od četiri i čak sam povezao samo Line i Phone kontakte, dakle, spojio sam ga kao filter. Taj četvrti telefon se čuo kako treba, a svi ostali su šuštali i krčali, neki više, neki manje. Kada sam razvukao još jedan kabl ka mojoj sobi i povezao spliter ispred svih telefonskih aparata, više ništa ne krči ni na jednom aparatu.
Dakle, probaj da zameniš taj spliter.
polarnimeda
28.4.2007, 15:49
U slučaju da je nezgodno da se stavi spliter kako treba, postoje i posebni filteri koji se stave ispred onih telefona koji nisu iza splitera iz bilo kog razloga. Spliter se i sastoji od razdelnika i filtera.
E sad, gde to ima da se kupi, ne znam. Možda u Netiksu i/ili većim prodavnicama kao što je, recimo, Desk. Naravno, pričam o Beogradu.
@Rocker
Meni ne šušti nijedan telefon sa spliterom. Dok još nisam bio razveo instalaciju, namestio sam spliter samo na krajnji telefon od četiri i čak sam povezao samo Line i Phone kontakte, dakle, spojio sam ga kao filter. Taj četvrti telefon se čuo kako treba, a svi ostali su šuštali i krčali, neki više, neki manje. Kada sam razvukao još jedan kabl ka mojoj sobi i povezao spliter ispred svih telefonskih aparata, više ništa ne krči ni na jednom aparatu.
da, da. dobro sam razumeo- bas to sam i hteo da uradim. ako mislim da ukljucim spliter pre svih tlefona, moracu bar jos jedan duzi kabl da razvucem od prvog telefona (tj. splitera) do svoje sobe tj. modema... Nekih 3-4 m kabla ce mi trebati.. Tako da cu mozda vec danas da probam, samo ako nabavim kabl (ovo mi je ipak prakticnije resenje od kupovine filtera, jer ce kabl ipak ici kroz zid i nece nista smetati) :D
e ljudi kako najlakse da promenim paket?
Jim Bravura
29.4.2007, 17:11
e ljudi kako najlakse da promenim paket?Како мислиш најлакше? :opanachke Само назовеш Телеком кориснички сервис (или одеш лично) и затражиш промену брзине. Мени је нови пакет пуштен у року од пар сати, што ме изненадило јер су рекли ће бити тек кроз два дана.
polarnimeda
29.4.2007, 21:18
ljudi... sa telekomovim adsl-om 256/64 ne mogu da otvorim neke stranice kompletno. npr kockice koje predstavljaju reputaciju, ili ono polje na kojem pise "odgovori" (jednostavno se ne pojavljuje, pa idem na "citiraj" kada upisujem novu poruku i onda brisem citat)...
Ovaj (i ni jedan drugi) problem nisam imao kada sam u opcijama za modem stavljao pure bridge opciju i pravio posebnu konekciju za kacenje. Ona je radila odlicno, ali samo do danas. Sada sa njom rade samo p2p programi...
A sa ovom drugom osim navedenog problema i p2p radi lose! HEEELP!?
Bilo je više puta priče o tome.
Neki firewall/security je u pitanju, ili na ruteru ili u Windowsu.
polarnimeda
29.4.2007, 22:21
ako neko zna resenje... neka kaze :( bas sam se smorio! zato sto mi je 10 dana SVE radilo super kada sam u wan settings birao pure bridge. sada sa tim podesavanjem radi p2p, a kada vratim sve na default, radi samo klsicno surfovanje, ali kao obogaljeno (ne otvara sve sadrzaje svih strana). znaci i kada bih svaki cas ulazio u opcije i menjao ih- ne bih imao kompletan net.
edit:
pomagajte... cak mi se desava da kada mi je popunjen protok od 25 kB/s, ne mogu NICEMU na netu da pristupim... ono looking up (for server) koje se pojavljuje na dnu browsera traje samo 1 sec. i ako za taj 1 sec browser ne pristupi serveru, sve pada u vodu. onda radim refresh po 20 puta dok se ne desi da u toj bednoj sekundi uhvatim server (sajt kome zelim da pristupim) i onda dalje nema problema! WTF?!
ovo je pomalo off topic ali prouzrokovano telekom adsl-om: jel mogu nekako da sacuvam progres do kog je stigao utorrent, pa da ga nastavim posle formatiranja HDD-a (imam naravno i D: particiju)... i kako je to onda moguce? koje fajlove odakle da cuvam, ako to moze tek tako?
@Rocker
Kada sam razvukao još jedan kabl ka mojoj sobi i povezao spliter ispred svih telefonskih aparata, više ništa ne krči ni na jednom aparatu.
Ma ko da se mlati sad sa tim. Nije to neko preterano šuštanje, ali se ipak primeti razlika kad je aktivan ADSL link i kad nije.
Mr. Garrison
1.5.2007, 13:42
ili kupi one filercice u Netiksu na Crvenom krstu. jedan kosta 232din, ja sam kupio jedan jer me je mrzelo da premestam telefon i da ga zabadam u drugi izlaz splitera.
i ja imam problem sa otvaranjem stranica do kraja. jel' zna neko kako ovo moze da se resi, jer stvrasno nervira...
ajde Vojo, pomozi svom omiljenom clanu, tj. meni :to_care:
polarnimeda
1.5.2007, 20:28
ili kupi one filercice u Netiksu na Crvenom krstu. jedan kosta 232din, ja sam kupio jedan jer me je mrzelo da premestam telefon i da ga zabadam u drugi izlaz splitera.
i ja imam problem sa otvaranjem stranica do kraja. jel' zna neko kako ovo moze da se resi, jer stvrasno nervira...
ajde Vojo, pomozi svom omiljenom clanu, tj. meni :to_care:
znam ja! :D
Umesto preko usb-a, modem povezi sa kompom preko mreznog kabla! instalacija je prosta da ne moze biti prostija :D i sve radi provereno ;)
Mr. Garrison
1.5.2007, 20:50
ok, probacu za jedno 15 dana kada popunim sve rupe u svojoj kolekciji raznoraznih budalastina...
ok, probacu za jedno 15 dana kada popunim sve rupe u svojoj kolekciji raznoraznih budalastina...
Za početak, ako imaš gde u setovanjima da uneseš adrese DNS servera tvog provajdera, umesto da ih ruter provaljuje automatski, uradi to. Ponekad mnogo pomaže. Zatim, pogledaj da li je uključen neki firewall ili nešto tipa security ili slično. Ako su tu postavke mnogo restriktivne, može da se desi da neće da se učitavaju delovi javascript koda, AJAX koda (ono što omogućava forumima da otvaraju razne džidža-bidže bez osvežavanja stranice, recimo kod nas ono za reputaciju ili brzi odgovor).
Mr. Garrison
3.5.2007, 1:00
Za početak, ako imaš gde u setovanjima da uneseš adrese DNS servera tvog provajdera, umesto da ih ruter provaljuje automatski, uradi to. Ponekad mnogo pomaže. Zatim, pogledaj da li je uključen neki firewall ili nešto tipa security ili slično. Ako su tu postavke mnogo restriktivne, može da se desi da neće da se učitavaju delovi javascript koda, AJAX koda (ono što omogućava forumima da otvaraju razne džidža-bidže bez osvežavanja stranice, recimo kod nas ono za reputaciju ili brzi odgovor).
uneo sam DNS telekoma u polja gde se konfigurise TPC/IP kada sam forvardovao portove. sto se tice firewall-a, windows-ov sam iskljucio jer koristim KIS6, koji ima implementiran firewall. ali i kada iskljucim KIS6, opet imam problema sa otvaranjem stranica...nisam pametan sta da radim...probacu da stavim ruter u pure bridge mod, ali tek kada zavrsim sa DL-om kojecega...
polarnimeda
3.5.2007, 1:07
uneo sam DNS telekoma u polja gde se konfigurise TPC/IP kada sam forvardovao portove. sto se tice firewall-a, windows-ov sam iskljucio jer koristim KIS6, koji ima implementiran firewall. ali i kada iskljucim KIS6, opet imam problema sa otvaranjem stranica...nisam pametan sta da radim...probacu da stavim ruter u pure bridge mod, ali tek kada zavrsim sa DL-om kojecega...
meni je prebacivanje na pure bridge radilo FENOMENALNO nekih 10-ak dana, ali od pre 2 dana vise UOPSTE na taj nacin ne mogu da se konektujem na net...
Probacu opet, anyway. A povezivanje mreznim kablom svakako resava prob, ako slucajno softverski ne uspes.
Mr. Garrison
3.5.2007, 1:28
javicu sta sam uradio, ali tek kasnije...
pozdrav
Na brzinu sam procitao komentare i cini mi se da niko nije pomenuo da korisnici modem dobijaju u vlasnistvo samim potpisivanjem ugovora.Tako da,vec pomenuta,klauzula u ugovoru - 1 god. koriscenja ili placanje 5000 din. ako se ranije raskine ugovor- nije sasvim besmislena.
Dobio sam ADSL pre 25 dana, sve radi fantasticno (za to vreme bio je jedan prekid od 4 sata, ali tada nije radio ni telefon...) - doduse u mom mestu je idealna kombinacija: nova centrala + potpuno obnovljena mreza (svuda novi kablovi).
nesa24casa
7.5.2007, 14:37
Telekom uvodi ADSL u svako selo zato sto mu je namesteno
ako je ADSl Analogno Digitalna Sezampro Linija zasto je uvodi Telekom
ako je ADSl Analogno Digitalna Sezampro Linija zasto je uvodi Telekom
Zato sto si u zabludi. ADSL znaci Asymmetric Digital Subscriber Line....
...a to sto ti mislis da jeste je Sezamova reklama koja je losa fora. :boodala:
Black Arrow
8.5.2007, 16:50
Evo,danas sam bas proverio na konfiguraciji mog modema i Telekom mi je ipak vratio brzinu od 256k,kao sto i stoji u ugovoru.Download se sada krece brzinom od nekih 27 kB/s,sto meni opet nije toliko lose.
Ja sam opet zadovoljan,bilo je lepo dok je trajalo (naskidao sam se kao manijak) tako da ne zalim previse :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.