TEST DRIVE<>
112017<><>

NZXT Kraken X62

Za smirivanje zveri

Zatvorena vodena hlađenja već su dovoljno dugo na tržištu da predstavljaju legitimnu alternativu, a u mnogim slučajevima čak i praktičnije rešenje od monolitnih tower hladnjaka. NZXT je jedan od većih igrača na tržištu računarskih kućišta i dodatne opreme, a izuzetno su aktivni i sa hlađenjem, i to upravo zatvorenim vodenim hlađenjem koje se najlakše uklapa sa ostatkom njihovih proizvoda. Na testu se našla perjanica njihove ponude, Kraken X62.

U pitanju je sistem sa radijatorom od 280 milimetara, dva ventilatora prečnika 140 milimetara, Asetek pumpom i lajt-šou efektima koje svaki moderan entuzijasta „mora da ima” u kućištu. Poveća kutija u bojama kompanije (ljubičasta i bela) sigurno smešta sve potrebne delove za montažu na skoro sve popularne platforme. Skoro sve, jer, iako je ovaj Kraken zvanično podržao AMD, morali smo da iskoristimo adapter namenjen vodenom hlađenju sa standardnom Asetek kombinacijom pumpe i bloka, koji je došao uz Threadripper. Za sada i za AM4 mora da se naruči dodatni adapter koji će korisnik dobiti besplatno (plus transportni i uvozni troškovi) kada pruži dokaze kupovine Kraken hladnjaka i AM4 matične ploče.

Montaža je relativno jednostavna, a uputstvo jasno, pa jedan čovek može sam da ugradi ovaj hladnjak, mada preporučujemo pomoć prijatelja. Iako je sama montaža jednostavna, tokom sastavljanja AMD Ryzen Threadripper konfiguracije morali smo da se bavimo gimnastikom i premeštanjem modula iz najbližih slotova sa obe strane velikog soketa, zbog creva i konektora za napajanje pumpe i „rasvete”, što je nešto sa čim se suočava svaki kupac zatvorenog vodenog hlađenja.

Radijator je aluminijumski, debljine 30 milimetara, sa relativno gustim rasporedom pera. Ventilatori, koje potpisuje NZXT, podešeni su za statički pritisak, dakle za upotrebu sa radijatorom. Brzina okretanja varira između 500 obrtaja čiste tišine i 1800, pri čemu se Aeri P140 i te kako čuju, ali ne „tandrču”. Kvalitet izrade i završne obrade je na visokom nivou. Creva su široka (što nema nikakve veze sa protokom ili performansama, već deluje robusnije), savitljiva i obložena tkaninom, što nam se dopada, ali nam se ne dopadaju plastični „fitinzi” koji, iako sasvim solidni, ne ulivaju poverenje da mogu da izdrže previše „akanja”. Doduše, ovakav hladnjak bi trebalo da bude postavljen jednom i da ostane na mestu nekoliko godina. Cevi su nešto duže, pa, ako planirate da radijator postavite na gornju stranicu i ako je ona veoma blizu procesorskom podnožju, treba pažljivo proveriti odgovarajući prostor.

Pumpa sa blokom se nalazi u okruglom kućištu (NZXT modifikovani Asetek) koje je oplemenjeno providnim gornjim delom sa prstenom i logotipom proizvođača sa RGB osvetljenjem. CAM softver omogućava kontrolu osvetljenja i brzine pumpe i ventilatora, u zavisnosti od potrebe i okruženja.

NZXT Kraken postiže sasvim dobre, ali ne spektakularne rezultate. Test je delio sa mnogojezgarnim čudima čije opise možete da pročitate na početku ove rubrike. U nekim momentima pojedinačna temperatura jezgra AMD Ryzen Threadrippera prelazila je 72 stepena celzijusa, što, iako ne deluje zabrinjavajuće, prelazi maksimalnu radnu temperaturu ovih procesora od 68 stepeni. Sa Intel Core i7-8700K situacija je slična, ali temperatura tokom testa nije prelazila 78 stepeni, što takođe nije malo, mada „prolazi”.

Nije Kraken „kriv”, već su nove generacije procesora već nategnute gotovo do maksimuma performansi i dozvoljavaju naizgled skroman overklok koji će ovaj hladnjak izdržati. Ozbiljnije podizanje frekvencije zahteva i ozbiljnije podizanje napona, a samim tim i ozbiljnije hlađenje od onog koje pruža ovaj model. Tu dolazimo do onoga za šta NZXT jeste kriv, a to je cena. Kraken X62 predstavlja vrh njihove ponude, izgleda sjajno i dolazi sa dva kvalitetna ventilatora, ali košta oko 150 evra, a na našem „veselom” tržištu cena dostiže 170-190 evra. Za taj novac može i treba da se razmišlja o pravom vodenom hlađenju, koje će možda da košta nešto više, ali ostavlja mogućnost proširenja i prilagođavanja potrebama i izbora komponenata.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Šta mislite o ovom tekstu?
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Dimenzije radijatora:
315 × 143 × 30 mm
Ventilator:
2 × Aer P140, 140 × 140 × 26 mm, 500-1800 obr/min PWM
Podražana procesorska podnožja:
Intel LGA 2066, 2011, 2011-3 1366, 1155, 1156, 1151, 1150, 775, AMD Socket TR4, AM4, FM2, FM1, AM3, AM3+, AM2+, AM2
Ostalo:
napajanje pumpe putem SATA konektora, RGB osvetljenje
Proizvođač:
NZXT
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera