TEST DRIVE<>
112017<><>

Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB

Evro po gigabajtu

Trenutna cena običnih flešića od, na primer, osam ili šesnaest gigabajta, „izađe” oko pola evra za gigabajt, a ova „flešina” je dvostruko skuplja po gigabajtu, a kapacitet joj je čak dva terabajta! Dakle, ovo čudo (u Srbiji) košta dve hiljade evra! Da podsetimo, dva terabajta je 256 puta veći kapacitet od prosečnog flešića od osam gigabajta. Pre čitave tri godine predstavili smo HyperX Predator, manje-više identičan uređaj od jednog terabajta, a DataTraveler Ultimate GT je sada dostupan i u dvostruko većem kapacitetu, prilično je brži, ali promenile su se neke druge stvari na tržištu...

Malo li je dva terabajta? Ali malo li je i dve ’iljade evra? Uz to, ovo i nije baš tako mala sprava. Veličina bi mogla da se uporedi sa vertikalno prepolovljenom paklicom cigareta, a utisak minijaturnosti najviše kvari bucmastost, odnosno debljina od 21 milimetra.

Nešto luksuznije pakovanje, kako i dolikuje za te pare, ima oblik metalne kutije u kojoj se nalazi i platnena vrećica za nošenje, kao i kratki USB kabl. Kabl će biti potreban u svim situacijama kada ovaj bucmasti uređaj ne može da se „ubode” u USB port, a kod korišćenja sa iole savremenijim laptopom, debljina ovog fleša će odići računar i fizički opteretiti USB priključak u njemu, te je mnogo pametnije koristiti ga sa kablom. Kada nije uboden u USB port, dve polovine ovog uređaja mogu da se klizno razmaknu 12 milimetara, čime se „ušuškava” štrčeći USB konektor.

DT Ultimate GT ima deklarisanu brzinu čitanja i pisanja podataka od 300 i 200 megabajta u sekundi, a test-programima, kao i ručnim kopiranjem fajlova, potvrdili smo ove navode proizvođača.

Teško nam je da zamislimo kome treba fleš ovolikog kapaciteta, sa ovolikom cenom. Ostaje samo pretpostavka da je u pitanju, možda, statusni simbol za one koji zaista ne žale novca. U svakom slučaju, za više nego dvostruko manje novca možete da uzmete običan SSD od dva terabajta i stavite ga u eksternu 2,5-inčnu fioku, i to sve neće biti mnogo gabaritnije od ovog uređaja. A biće brže. Malo skuplje od toga, ali još konkurentnije po dimenzijama, jeste rešenje sa M.2 SSD-om i odgovarajućom fiokom za M.2 SSD-ove.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Osnovno:
USB 3.1 Gen 1 veza, kapacitet 1 ili 2 TB
Ostalo:
dimenzije 75,2 × 27 × 21 mm, torbica, limena kutija, kabl 16 cm
Proizvođač:
Kingston
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera