TEST DRIVE<>
082017<><>

Tenda F3

Za pomoć stisni F3

U moru rutera koji su prošli kroz našu redakciju, ponekad se nađe i neki bele boje. Ovaj Tendin ruter sa oznakom F3 je već neko vreme prisutan na tržištu, ali kod nas je došao tek sada. F3 je po single band standardu IEEE 802.11n i u frekventnom opsegu 2,4 gigaherca, podatke prenosi brzinama do 300 Mbit/s.

Ruter je relativno malih dimenzija i tanak. S gornje strane je sjajna površina na kojoj se, za razliku od slične crne varijante, neće toliko primećivati prašina. Ispod Tendinog logoa su poređane LED i to: sistemska, Wi-Fi, tri za LAN, WAN, T (Transmit) i WPS. Svi otvori za ventilaciju su ispod i sa strana. Ispod su i mesta predviđena za postavljanje na neku vertikalnu površinu. Zadnja strana govori sve o ruteru. Tu su tri omnidirekcione antene od po 5 dBi. Antene se mogu uvijati i obarati, ali ne i skinuti i eventualno zameniti jačim. Sa zadnje strane se našlo mesta za WAN i tri LAN porta, a do njih su priključak za napajanje i ’WPS/Reset’ dugme.

Tenda je na ovom ruteru napravila osetne rezove koji u suštini ne degradiraju uređaj previše, ali je na taj način postignuta niža cena. Svi portovi su 100-megabitni, pritom su prisutna samo tri LAN porta, što definitivno nismo skoro videli na nekom ruteru. Zbog malih dimenzija samog rutera, portovi su se savršeno uklopili između dve antene, ali tako da kablovi ipak ne smetaju antenama prilikom njihovog okretanja. LAN kabl koji se dobija u kutiji ima dve parice (četiri žice), što je u neku ruku kršenje LAN specifikacija, ali dve parice su sasvim dovoljne za ethernet protok za koji je F3 sposoban.

Podešavanjima rutera pristupamo preko GUI starije verzije, za koji smo mislili da ga je Tenda „precrtala”, ali koji je sasvim dovoljan za F3. U okviru njega su standardna podešavanja koje stvarno nema smisla ponovo opisivati. Možemo samo navesti mogućnost da se F3 preko Universal Repeater sekcije, postavi kao repeater (range extender) ukoliko se ukaže potreba da se sa njim poveća domet postojećeg rutera. Očekivano, Tendina aplikacija za mobilne uređaje ovde nije podržana (za sada radi samo sa AC6, AC9, AC15 i AC18).

U radu se F3 pokazao dosta dobro, što je očekivano s obzirom na mogućnosti. Pokrivenost je pristojna i sasvim je dovoljan za porodičnu kuću ili stan. Uvideli smo da se sasvim dobro snalazi u nekih stotinak kvadrata, iako proizvođač navodi da pokrivnost ide i do dvesta. Takođe, Ethernet protok i broj portova će u principu zadovoljiti kućne potrebe. Za stabilan rad u okviru svojih mogućnosti, i u ovom slučaju je zadužen Broadcomov procesor. Ruter je veoma ekonomičan i troši 1,9 vati pri smanjenom protoku, a najviše 3,3 vata pod opterećenjem.

Kao što možete i sami da zaključite, F3 nije nikakav brzinski šampion, nema gigabitne portove, nema nikakve posebne mogućnosti. Beamforming i MU-MIMO su rezervisani za modele iz par klasa iznad. F3 je zato šampion u „bang for the buck” klasi, i pri tom dovoljno uprošćen da se prosečan korisnik lako snađe u njemu. Za nešto malo više od 2000 dinara dobijate rešenje koje će zadovoljiti osnovne potrebe kućne bežične mreže. A šarma mu definitivno ne manjka.

Dejan PETROVIĆ

 
DJI Mavic Pro + Goggles
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Antec A40 Pro i C40
MS Industrial Black Widow
Tenda F3
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda A9
Silicon Power Stream S06
Asus VivoBook Pro 15 (N580)
Wacom Intuos Draw i Intuos Comic
Epson EB-1795F
Vampire 500/600 i HC508 Amiga akceleratori
LG 49UJ670V
Sony Bravia A1 4K OLED HDR TV (KD-65A1)

Osnovno:

IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Spoljašnost:
1 × 10/100Mbps WAN port, 3 × 10/100Mbps LAN ports, 1 × WPS/Reset button, eksterne antene 3 × 5 dBi
Funkcije:
Network Time, Sys Upgrade, Backup/Restore, Factory Default, Login Password, Sys Logs, Restart, WPA Algorithm: AES, TKIP, TKIP&AES , Wireless Access Control: MAC Address Filtering
Dimenzije:
226 × 179,5 × 76,6 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera