TEST DRIVE<>
052016<><>

Memteq DZ09

Kompanjon telefona

U poslednje vreme nas kineski proizvođači bombarduju pametnim uređajima. Uglavnom su to relativno jeftini proizvodi, sumnjivog kvaliteta, bez podataka o proizvođaču, bez adekvatne podrške u vidu nadogradnje softvera ili eventualnom servisu. Do nas je došao smart watch manje poznate kineske firme Memteq koji je nešto bolji „slučaj”. U prodajnom pakovanju su, pored sata, mikro USB kabl i osnovno uputstvo.

DZ09 ne izgleda loše. Prednji deo sata je od mat nerđajućeg čelika dok je ostatak od plastike. Kaiš je veoma savitljiv i prijatan na dodir. Minus dajemo činjenici da se kaiš ne može menjati bez rasklapanja sata. A i u tom slučaju kaiš mora biti baš za ovaj sat. Sa lica dominira staklo ekrana koje je veće od samog ekrana, tj. crne ivice ispod stakla su 3-4 milimetara. Staklo nema nikakvu zaštitu. Ekran ispod je IPS LCD dijagonale 1,56 inča (3,96 centimetara) i rezolucije 240 x 240 piksela, što znači da je gustina tačaka oko 218 tpi, što je sasvim pristojno za ovako mali ekran. Prikaz na ekranu je zaista dobar. Ugao vidljivosti je dosta veliki, dok pri direktnim sunčevim svetlom nije baš idealno.

Ispod ekrana je hardversko dugme, dok su iznad kamera rezolucije 0,3 megapiksela i mikrofon. Slike su izuzetno loše sa puno šuma, a maksimalna rezolucija je 640 x 480 piksela. Sa leve strane je mikro USB ulaz koji ima svoj mali poklopac i otvori za zvučnik. Možda deluje da je zvučnik na ovaj način malo prigušen eventualnim rukavom, ali nije, zvuk se odlično čuje.

Ispod poklopca je Li-Ion baterija od 380 mAh koja „izgura” 4-5 dana ako se povremeno koristi, a kada se sat koristi povezan na telefon, potraje dan-dva. Ispod baterije su mesta za mikro SD i mikro SIM kartice. Slot za SD karticu je pomalo nepristupačan i ko ima malo deblje prste imaće problema da ubaci karticu bez pomoći nekog pribora. Slot mikro SIM kartice ima klasična vratanca. Sat može da radi i bez SIM kartice, i bez uparivanja sa telefonom, ali onda su mu mogućnosti smanjene.

Malo duži pritisak na dugme i sat se uključuje. Dočekaće vas jednostavna melodija koja nas je podsetila na mehaničke muzičke kutije iz pretprošlog veka. Vreme butovanja je par sekundi i sat je spreman.

Prvo što se pojavljuje je... sat. Tapkanjem po satu se bira jedan od tri vizuelne teme sata. Povlačenjem u neku stranu sat se sklanja i dolazimo do početnog ekrana. U suštini, početni ekran podseća na početne ekrane mobilnih telefona. U gornjem delu je status bar sa informacijama o jačini zvučnika, da li je upaljen Bluetooth, status baterije... Na sredini su dve ikonice, za telefoniranje i imenik, a ispod su menu i tools. Status bar povlačimo na dole (kao kod pametnog telefona) i tu dobijamo par opcija, da isključimo ili uključimo zvuk, Bluetooth, režim leta i osvetljenje ekrana.

Idemo na Menu i dolazimo do nekoliko ekrana sa po četiri ikonice. Ekrani se smenjuju povlačenjem prsta levo-desno, a način smenjivanja se može podesiti u podešavanjima. Tu dobijamo pristup porukama, obaveštenjima, podešavanjima, aplikacijama, kameri i slično.

Sat se sa telefonom uparuje preko BT Notification aplikacije koju preuzimamo preko QR koda na samom satu. Uparivanje je proteklo glatko i sat je bez problema počeo da prima poruke, obaveštenja i pozive. Isto tako i da šalje.

U sat je ugrađen MTK6260A procesor na 533 megaherca sa 64 megabajta RAM i 128 megabajta za podatke koji se preko pomenute kartice mogu proširiti do 32 gigabajta. S obzirom na takav hardver, sat radi lepo, tečno i nemamo nikakvih zamerki. U stanju je da pusti MP3, AAC, AMR i MIDI audio formate, kao i MP4, 3GP i AVI video formate nižih rezolucija.

U nekoj realnoj upotrebi sat najviše daje kada je uparen sa telefonom, kao svojevrstan bekap. Dobro dođe prilikom vožnje kao zamena za Bluetooth slušalice, a neke ozbiljnije slušalice su i skuplje od ovog sata. Zgodan je da se baci pogled na poruku koja je upravo stigla, a da pri tom ne „bodemo oči” društvu vršljajući po telefonu. Kao zaseban uređaj za neku ozbiljniju upotrebu bez SIM kartice ne znači ništa drugo sem klasičnog sata. Za upotrebu sa SIM karticom neophodna je i olovka, zato što su polja za unos izuzetno mala.

Dejan PETROVIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Memteq DZ09
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson L805
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Sony HDR-AS50

Osnovno:
pametni sat, Android OS
Ostalo:
IPS LCD 240 x 240 px touch, MTK6260A na 533 MHz, 64 MB RAM, 128 MB flash, micro SD, mikro SIM, mikro USB, VGA kamera, mikrofon, Bluetooth, baterija 380 mAh
Proizvođač:
Memteq
Kontakt:
AliExpress
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera