TEST RUN<>
052016<><>

Corel CorelDRAW X8

Nedostatak noviteta

U istoriji dugoj skoro 30 godina, kanadska kompanija Corel uspela je da se, pre svega, nametne brojnim dizajnerima kvalitetnim proizvodom. Neko od korisnika ima DRAW od prve verzije, ali je, realno, potpuno upotrebljiva alatka postao već u ranijim verzijama (3, 4, 5...). Redovno izbacujući „novo, prošireno i dopunjeno izdanje”, Corel je prilagođavao CorelDRAW tehničkim okolnostima, novim tehnologijama i platformama. Neke verzije su, na primer, napisane potpuno ispočetka da bi radile brže i da bi radile na boljoj platformi (64-bitna verzija softvera, na primer). I, naravno, svaka nova verzija donosila je nove mogućnosti za brže i jednostavnije kreiranje oblika i objekata u programu i baratanje tim objektima na bilo koji način. Nove alatke i opcije, novi filteri za uvoženja i izvoženje grafičkih fajlova drugih formata, nove vrsta fontova i manipulacija sa njima, i tako dalje – sve su to opcije koje su redovno stizale u nove verzije DRAW-a. CorelDRAW X8 je poslednja u nizu inkarnacija ovog programa koja, kao i nekoliko prethodnih verzija, donosi premalo noviteta. Toliko malo, da bi trebalo da se zove X7.2 (17.2).

CorelDRAW Graphics Suite, pored DRAW-a, sadrži i programe Photo-Paint, Font Manager, PowerTrace, Connect, Capture i Website Creator, a mi ćemo, kao i prošli put, ignorisati sve sem DRAW-a. Tokom instalacije na sistem se dodaje i .NET Framework 4.6 i Visual Basic for Applications 7.1.

Po startovanju programa, sada možete da napravite kolornu izmenu interfejsa. Ponuđene su teme Light, Medium, Dark i Black koji sve elemente interfejsa postavljaju u od belog do crnog, sa nijansama sive. Tako prozor CorelDRAW-a može da izgleda kao u Photoshopu ili Bridgeu, a možete da ostavite i stari beli izgled. Pored toga, možete da promenite boju radne površine (oko „papira” na kojem radite), a i boju okvira prozora (da bi bilo upadljivije gde su, naročito kada imate više prozora i monitora).

Upravo sa tim u vezi, u Corelu ističu podršku za rad sa velikim rezolucijama (4K i slično) i dobar rad sa više monitora, bez obzira kojih su oni rezolucija i gustina tačaka. Upravo zbog ekstremno visokih rezolucija, svi elementi interfejsa (meniji, tulbarovi, ikonice, palete boja, statusne linije, pomoćni prozori) mogu de se umanje ili uvećaju (od 50 do 250 odsto, sa korakom od 25).

Novitet u radu sa vektorskim objektima jeste mogućnost istovremenog selektovanja uzastopnih nodova krive tako što se selektuje početni nod, a zatim držanjem ’Shifta’ krajnji nod, i biće označeni i svi nodovi između. Time selektujemo nodove koji definišu deo krive nekog objekata, što smo do sada radili malo komplikovanije, a sada sa običnim Copy+Paste taj deo krive može da se duplira i odvoji i koristi za dalje umnožavanje nekih linijskih motiva.

Poboljšana je alatka Knife (nož) za presecanje vektorskih objekata, teksta i bitmap slika. Linija rezanja može biti prava, iscrtana slobodnom rukom (mišem ili grafičkom tablom), ili Bezijerova linija. Ne samo što možete bilo koji oblik da rasečete na dva, na tačno željenom mestu, već postoji opcija da se objekti seku sa određenom vrednošću širine reza levo i desno od povučenog reza alatkom Knife, čime se dobija međuprostor tačno određene širine između dva isečena dela, a kada se uvede negativna vrednost onda objektima ostaje preklop, svakome po polovina širine definisane širine reza. Balon na našoj slici je tako isečen. Može biti korisno.

Ako ste pokušavali da prelive (fountain fill) postavljate unutar objekta pod tačno određenim uglom prelivanja, sa transparencijom na jednoj ili obe strane preliva, onda znate kako je to mukotrpno, a sada alatkom Interactive Fill sve to možete da radite na samom objektu i da vidite kako izgleda dok menjate parametre.

Kod korišćenja Drop Shadow alatke za interaktivno postavljanje senki, sada je napokon moguće izabrati Gaussian Blur, što daje mnogo prirodnije i mekše senka ispod objekata.

Još jedna korisna opcija je Hide Object. Ona „sakriva” selektovani objekat, a dostupna je iz Object menija, kontekstualnog menija (desni klik miša) ili iz prozorčića Object Manager. U nekom komplikovanom dizajnu korisno je isključiti prikaz nekog objekta sa kojim trenutno ne radimo i koji nam samo smeta. Do sada smo to postizali isključivanjem prikaza čitavog sloja (Layer), pa smo objekte koje želimo da sklonimo prebacivali na taj sloj. Naravno, pošto objekat napravimo da je trenutno nevidljiv, nemoguće ga je povratiti desnim klikom, ali ga je moguće pojedinačno vratiti iz Object Managera, ili iz Object menija upotrebiti komandu Hide -> Show All Objects.

Sledeći novitet je poboljšana opcija Straighten Image koja može da popravi fotografije objekata (uglavnom zgrada) po pitanju iskrivljenosti nastale zbog neravnog položaja aparata i upotrebljenog sočiva, kao i loše horizontalne i vertikalne perspektive zbog pozicije fotografa.

Verovali ili ne, ovih nekoliko stvari su jedine novine koje donosi novi CorelDRAW. Doduše, program radi stabilno i očekivano brzo, pa se čini da Kanađani, sem dodavanja ovih par sitnica, nisu radili ništa „ispod haube”. Ne vidimo razlog za prelazak na novu verziju, sem ako vam je stvarno toliki problem da kada dobijete fajl rađen u novijem Corelu zatražite od pošiljaoca da vam fajl pošalje ponovo u verziji programa koju vi imate.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Corel CorelDRAW X8
Šta mislite o ovom tekstu?
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
grafički program
Potrebno:
Windows, 2 GB RAM
Veličina:
517,8 MB (trial), 1 GB na HD-u
Cena:
700 evra, proba 15 dana
Adresa:
www .corel .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera