TEST RUN<>
072015<><>

Srpski za 5 1.0.6.1

Predikat, objekat, apozicija...

Pišemo o aplikaciji domaćeg autora Nikole Bulja, čije ime vam je verovatno poznato, budući da se pojavljivao kao autor tekstova u našem časopisu. Nikola je profesor srpske književnosti i jezika, i radi kao nastavnik u osnovnoj školi „Avram Mrazović” u Somboru. Između ostalog, slobodno vreme je iskoristio za pravljenje programa kojim se obnavlja i utvrđuje gradivo srpskog jezika.

Program je vrlo jednostavan za korišćenje – bira se gradivo za razred osnovne škole, a zatim se, kao u nekom kvizu, bira jedan od ponuđenih odgovora na postavljeno pitanje. Tačno izabran odgovor donosi bod i bodovi se akumuliraju tokom partija. Ukoliko pogrešite tri puta, poeni se resetuju na nulu. Pitanja pokrivaju oblasti od deklinacije preko glagolskih oblika i službe reči u rečenici, nepoznatih reči, pojmova iz književnosti (stih, strofa, stilske figure, vrste rime, čak i autore), jezičke kulture i pravopisa. U okviru programa, postoji mali podsetnik važnih stvari vezanih za gramatiku našeg jezika.

Za sada je jedino skup pitanja za peti razred osnovne škole kompletan, mada je omogućen izbor i gradiva za šesti razred (ili kombinovano). U opcijama programa možete proveriti da li se program može osvežiti novom verzijom koja će dopuniti bazu sa pitanjima i eventualno na drugi način poboljšati program. Zadaci za šesti razred očekuju se uskoro, a nakon toga i oni za sedmi i osmi.

Nevezano za aplikaciju, Nikola je napravio nekoliko video-klipova koje možete naći na YouTubeu, kojima se možda na zanimljiviji način obnavlja gradivo iz nekoliko oblasti srpskog jezika. Autor je i đacima dozvolio da prave prezentacije uz pomoć odgovarajućeg softvera, što im, kao kad rade referat ili crtaju na hameru tabelu zamenica, može doneti neki plus u dnevniku. Kako veći broj đaka danas ima mobilni telefon nego kućni računar, Nikola razmišlja o Android verziji aplikacije, ali su finansije za legalan softver, kao i obično, jedna od prepreka.

Vreme će pokazati vrednost primene programa. Za sada se koristi u još dve škole, a lako ga je prilagoditi bilo kom drugom predmetu. U svakom slučaju, posle toliko promena pravila srpskog jezika, koje pamti i autor teksta, svaka literatura (pa i digitalna) je dobrodošla. Ono što je nekad bilo nepravilno, sada je dozvoljeno. Na televiziji velikom broju stanica titlove prave amateri, a veliki broj raznoraznih akcenata je sve prisutniji u Srbiji. Ne kažemo da je neispravno govoriti akcentom ili varijacijom jezika iz mesta iz kog potičete, ali je u određenim prilikama poželjno govoriti standardizovanim književnim govorom.

Ognjen POPOVIĆ

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
17,9 MB, 23,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
nb264 .itch .io /srpski -za -5
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera