TEST RUN<>
072015<><>

ffDiaporama 2.1

Majstor slideshow prezentacija

Postoji veoma dobar razlog zbog čega programi za izradu slideshow prezentacija liče kao jaje jajetu. Jednostavno, posao za koji su namenjeni ne zahteva puno manevarskog prostora i uobičajeno je da se projekat sastoji od unapred definisanih elemenata. Stvari moraju da budu i dovoljno jednostavne, jer se ovakvi video-klipovi uglavnom izrađuju „na brzaka” i nisu namenjeni za prikazivanje na filmskim festivalima. Tutnete sličice, odaberete pozadinsku numeru i na konju ste. Ipak, uvek ima onih korisnika kojima se ovakav pristup ne dopada i oni su u večnoj potrazi za ostvarenjem koje će imati ekvivalent Svetog Grala...

ffDiaporama nalazi se na suprotnoj strani spektra kada je klasa slideshow kreatora u pitanju. Osim što koristi unikatan pristup pri izradi materijala, program dolazi i sa bogatom bazom propratnog sadržaja (teksture i clipartovi), tako da nakon instalacije zauzima na hard-disku gotovo pola gigabajta.

Proces izrade kreće ozbiljno, odabirom jednog od ponuđenih šablona koji će vizuelno obojiti prezentaciju. Pored toga, korisnik treba da odabere format slike, tačnije da li je prezentacija namenjena za puštanje na 4:3 ili 16:9 televizorima/monitorima ili filmskom platnu. U ovom koraku potrebno je obaviti i kreiranje naslovne stranice projekta koja je vezana za odabrani šablon, ali može da se menja. Na raspolaganju je rad sa tekstom, pozicioniranje, rotiranje i izobličavanje grafičkih blokova, zumiranje, postavljanje transparencije prikaza, pa čak i određivanje šablona (čitaj: brzine) po kojima će se obaviti prikazivanje slika (i ne samo njih, već i drugih gradivnih, grafičkih elemenata).

Sledi ubacivanje slika, proces koji ume i te kako da potraje, pogotovo ako odaberete gabaritniji direktorijum. Nakon što se završi procesiranje, pred korisnikom se pojavljuje famozna vremenska linija po kojoj je poređan materijal – kao da se radi o nekakvom programu za montažu video-sadržaja. Inače, ffDiaporama koristi komandne kartice umesto menija za smeštanje opcija, a odmah ispod njih parkirana je pomenuta vremenska linija. Dve trećine preostalog prostora koristi se za preview prikaz gde se sve načinjene izmene odmah mogu sagledati. Drag&drop metodom slike mogu da se premeštaju, a ako malo bolje pogledate videćete da se svaki slajd sastoji iz tri osnovna elementa. Pored thumbnaila slike, tu je i kućica koja reprezentuje upotrebljeni tranzicioni efekat, dok se iznad nalazi polje preko kojeg definišete izgled pozadine. One mogu biti unikatne za svaku sliku ponaosob, a mogu da važe i za svojeručno definisan niz slajdova. Kao pozadina može da se odabere boja, prelaz između dve ili tri odabrane boje, odnosno bilo koja slika sa hard-diska ili tekstura iz interne baze programa. Dvoklikom na slajd poziva se segment programa koji služi za fino štelovanje prikaza. Odavde može da se odredi koliko će se svaka slika držati na ekranu, obezbeđeno je ubacivanje (animiranog) teksta, postavljanje okvira, „bacanje” senki i tako dalje. Sve načinjene izmene mogu da se snime kao šablon i kasnije koriste po potrebi. I promena tranzicionih efekata obavlja se na sličan način – dvoklikom na pomenutu kućicu namenjenu za njihov preview prikaz. Podeljeni su u čak 11 oblasti i na raspolaganju je zaista velik broj efekata kojima možete odrediti dužinu trajanja u koracima sve do 10 sekundi, što je maksimum.

Kada je sve upucano i uklopljeno kako valja, vreme je da se klikne na komandnu karticu Render Video. Ona predstavlja poslednju instancu i uobličavanje materijala u njegov finalni oblik. Kreacija može da se snimi u obliku pogodnom za reprodukciju sa mobilnih uređaja, multimedijalnih sistema, direktno puštanje sa web stranica, pa čak i u naročitom lossless formatu kod kojeg ne postoji kompromis između veličine na izlazu i kvaliteta. Odabirom bilo koje od ponuđenih opcija otvara se more dodatnih mogućnosti pa se tako, recimo, iz sekcije za mobilne uređaje može birati vrsta mobilnog telefona, odnosno da li je možda sve namenjeno reprodukciji sa tableta, neke prenosne konzole, portabilnog plejera... Odabirom sekcije Advanced dobija se mogućnost svojeručnog definisanja radnih parametara od radne rezolucije, frameratea/bitratea, pa sve do podešavanja video-standarda, tipa nosećeg fajla i kodeka kojim će se obaviti „pakovanje”. Moramo posebno da podvučemo to da je proces „renderovanja” prilično spor i da kolekciju od 500 slika pripremljenu za reprodukciju sa Android uređaja i ekrana Full HD rezolucije (na mašinama srednje snage – procesor sa dva jezgra, 4 GB memorije...) priprema preko dva sata i pri tome u priličnoj meri onemogućava obavljanje drugih poslova na računaru.

ffDiaporama je program velikih mogućnosti koji daleko prevazilazi osnovnu namenu. Uz njegovu pomoć, korisnik drži pod kontrolom bukvalno svaki segment kreiranja slideshow prezentacija, pa čak dobija slobodu kakva se ne viđa u nekim programima daleko ozbiljnije namene. To je u isto vreme i plus i minus, jer će odbiti one koji do rezultata žele da stignu brzo i bezbolno, što ovde često nije slučaj. Postoji još jedna stvar vredna pomena. Autori nisu uradili mnogo toga da program učine intuitivnim i lakim za učenje. Ako imate iskustva sa alatkama za video-montažu neće vam trebati puno vremena da „pohvatate konce”, ali ako to nije slučaj, možete da se nađete u nebranom grožđu. Propustiti ffDiaporamu, ipak, bila bi zaista velika šteta s obzirom na to da je reč o jednom od najboljih (ako ne i najboljem) ostvarenja u klasi.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
41,8 MB, 409,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
ffdiaporama .tuxfamily .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera