TEST RUN<>
052015<><>

Tablacus Explorer 15.4.12

I posle Windows Explorera, Windows Explorer

Jedna stvar nam nikako nije jasna – dokle Microsoft planira da forsira Windows Explorer kao podrazumevani fajl-menadžer? Ova koncepcija sa nama je, praktično, već dvadesetak godina i na samom početku bila je manjkava i za većinu naprednih korisnika ograničavajuća. Jedna Amiga imala je čuveni Directory Opus, a stariji čitaoci sigurno se sećaju DOS legendi kao što su Norton Commander, DOS Navigator i sličnih. Međutim, sve su to third party rešenja, koja su pravili ljudi koji nemaju veze sa kompanijom iz Redmonda.

Nažalost, Windows Explorer se toliko duboko uvukao u Windows da ćemo ga se teže rešiti nego Internet Explorera. Početnici i manje iskusni korisnici su jednostavno navikli da je on tu i ni ne pomišljaju da instaliraju neku od postojećih alternativa. Da stvar bude još gora, za mnoge korisnike Windows Explorer je sasvim dovoljan kada je obavljanje bazičnih radnji sa fajlovima u pitanju. Njima dvoglavi fajl-menadžeri, poput Total Commadera, zapravo prave pometnju i remete rutinu. Upravo njima namenjen je Tablacus Explorer.

U pitanju je portabilan alat koji funkcioniše pod svim verzijama Windowsa (počevši od XP-a), postoji u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, a u odredišnom direktorijumu zauzima manje od 1 MB slobodnog prostora. Kada ga prvi put pokrenete, imaćete utisak da ste u jednoj od verzija Microsoftovog fajl-menadžera, pošto su organizacija ekrana i raspored itema gotovo identični. Ipak, razlike postoje, a najznačajnije je to što Tablacus Explorer donosi podršku za rad sa tabovima. U praksi niste ograničeni na broj novootvorenih tabova, a treba istaći da je program prilično blagonaklon kada je potrošnja memorije u pitanju. Tako je u default varijanti trošio svega 27,4 KB slobodne memorije, dok je pet otvorenih tabova „pojeo” još dodatnih 6,1 KB. Podatak više nego afirmativno govori o optimizaciji programa. Tabovi se otvaraju na podrazumevan način, kao u bilo kom modernom internet pregledaču, ali je zanimljiv način na koji ih možete zatvarati. U večna lovišta mogu se poslati svi tabovi sem aktivnog, kompletan red sa leve ili desne strane, odnosno onaj tab koji ručno odaberete.

Tablacus Explorer donosi potpuno podesiv upravljački interfejs koji između ostalog ima i podršku za mouse gestures. Zanimljivo je da je na meniju i podrška za naročite dodatke (Add-Ons), putem kojih se izgled i funkcionisanje programa dodatno može prilagoditi naročitim potrebama. Ova proširenja preuzimaju se sa oficijelnog sajta i ima ih više nego dovoljno, iako iza cele ideje ne stoji komuna kao u slučaju, na primer, Total Commandera. Tablacus Explorer je tačno ono što treba ljudima koji su navikli na Windows Explorer, a spremni su na minimalan eksperiment. Program ih ostavlja u sigurnoj zoni, ali i nudi korisne stvari kao što je rad sa tabovima, mouse gestures i add-onove. Za one koji vole rad u „dvoglavom” (nalik na Total Commander), pa čak i „četvoroglavom” okruženju, postoji i takva mogućnost, kao i brojne varijante na osnovnu temu. Probajte!

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Photo Date Stamper
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Tablacus Explorer 15.4.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
461 KB, 1,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /6ZiKCz
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera