TEST RUN<>
052015<><>

Disk Drill

Povraćaj izgubljenih podataka sa ukusom Jabuke

Program Disk Drill služi za slučajno obrisanih datoteka vraćanje u život. Simple as that! Mnogi od vas će ovog trenutka pomisliti da nam nije potreban još jedan alat u klasi, ali sačekajte malo. Iako je u pitanju praktično prva verzija programa, njegov razvoj traje još od 2010. godine. „Caka” je u tome što je ovo inicijalna iteracija Disk Drilla za Windows, pošto je u pitanju zapravo nativna aplikacija za Mac OS X – i to prilično popularna. Autori su odlučili da je učine dostupnom i za Microsoftovu platformu, na iznenađenje svih – potpuno besplatno.

Šta Bušilica za Disk može da ponudi korisnicima? Pre svega, izuzetno simpatično upravljačko okruženje koje će beneficije korišćenja obezbediti kako početnicima, tako i onima sa nešto više iskustva. Na raspolaganju su dve verzije skeniranja – Quick i Deep, a pretraživati se može sadržaj kompletnih diskova, pojedinačnih particija, odnosno memorijskih kartica i USB stikova. Program radi sa (ex)FAT i NTFS fajl-sistemima, podatke može da „izvlači” i sa Linux komplemenata – EXT2/3/4, a postojanje podrške za Appleov HFS+ fajl-sistem je čist bonus.

Program dozvoljava korisniku aktivnost čak i za vreme skeniranja. Detektovani fajlovi mogu se listati, pokrenuti postupak može da se pauzira, a napredak snimi kako bi se skeniranje kasnije nastavilo. Pronađene datoteke automatski mogu da se sortiraju po tipu – slike, muzika, dokumenti, arhive, video-klipovi, odnosno po veličini i datumu kreiranja. Slike je moguće pogledati iz ugrađenog viewera, a jedina stvar koja ovde nedostaje je procena programa o dostupnosti pojedinačnih datoteka koje želite da vratite iz mrtvih. Ova opcija je veoma korisna jer nedvosmisleno daje do znanja da li je konkretan fajl moguće povratiti (u fullu ili delimično) ili je proces zaludan.

Disk Drill podržava povraćaj kompletnih particija, pa čak i snimanje takvog sadržaja u obliku DMG „slika”. Nakon toga, ove datoteke moguće je mountovati iz samog programa, a pored pomenutog podržani su i formati DD, IMG, RAW i ISO. Još jedna od lepih mogućnosti programa je ugrađeni sistem za zaštitu podataka. Naime, Disk Drill može da „nadgleda” naročite direktorijume na disku (po defaultu su to Users i Documents and Settings) i sve eventualno obrisane datoteke iz njih smešta u naročiti trezor (Vault). Ukoliko je došlo do slučajnog brisanja podataka, vraćanje se praktično obavlja momentalno, bez potrebe za skeniranjem. Korisnik ima kontrolu nad tipom datoteka koje će biti obuhvaćene zaštitom, a može i da odredi da li se „nadgledanje” odnosi samo na glavni direktorijum ili i na podfoldere.

Sve u svemu, nije loše za prvo, besplatno izdanje. Kao jednostavan undelete program, Disk Drill i te kako može da prođe. Za njegovo korišćenje ne treba diploma ETF-a, a ima i nekoliko funkcija koje ga izdvajaju iz čopora. Možda baš one prevagnu u donošenju odluke pri izboru programa iz klase.

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Šta mislite o ovom tekstu?
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Photo Date Stamper
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Tablacus Explorer 15.4.12
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
15,6 MB, 9,6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .cleverfiles .com /disk -drill -windows .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera