INTERNET<>
042015<><>

Unapređen WhatsApp

Dostupan i na računarima, rade i pozivi!

Veb-klijent omogućava korišćenje WhatsApp-a iz skoro svih pregledača

Prvo tromesečje 2015. godine donelo je dugo očekivana unapređenja najpopularnijem IM na svetu, funkcije u kojima je počeo da zaostaje za svojim rivalima: mogućnost pristupa sa računara i govorne pozive kroz aplikaciju. Pristup s računara omogućen je iz pregledača, dok su pozivi HD VoIP, kakve nude Skype i Viber.

Ako ste već kraj računara, a volite da koristite WhatsApp, za nekoliko sekundi isti čet sa telefona može da bude otvoren u veb pregledaču i nastavljen korišćenjem tastature, na računaru. Veb-klijent je zapravo „nastavak” telefona na kojem je WhatsApp: on kopira razgovore i poruke sa telefona, što znači da se podaci i dalje primarno nalaze na telefonu. Drugim rečima, svaka promena najpre se registruje na telefonu, a veb-klijent je onda prikazuje (mirroring). Ovo radi veoma dobro, bez ikakvih „trzavica”.

Veb-klijent nema baš sve funkcije kao WhatsApp na telefonu; ne može da selektuje i prosleđuje poruke i slike ili da ih briše (nema select, forward, delete), ne može da pošalje lokaciju... No sve ostalo, najbitnije, radi savršeno: slanje poruka, emotikona, dodavanje slika ili galerija slika, notifikacija na desktop klijentu.

Do trenutka pisanja teksta podržane platforme su Android, BlackBerry, Windows Phone i Symbian, kao i praktično svi pregledači sem SafarijaChrome, Opera i Firefox. WhatsApp navodi da zbog ograničenja koje ima iOS ova mogućnost još uvek nije dostupna iPhone/Mac korisnicima, ali da će biti omogućena.

Povezivanje i raskidanje

Povezivanje se vrši odlaskom na veb-stranicu web.whatsapp.com, prinošenjem telefona ekranu i skeniranjem prikazanog QR koda (koji se neprekidno menja). Na telefonu treba otvoriti WhatsApp, izabrati Menu i opciju WhatsApp Web kojom se aktivira kamera. Ovako se ostvaruje povezivanje bez korisničkog imena i lozinke (koji u WhatsApp sistemu i ne postoje), povezivanje koje je brzo i jednostavno. Da bi veb-klijent radio, telefon mora sve vreme da bude online; čim telefon izgubi internet konekciju, veb-klijent privremeno prestaje sa radom. Korisnici nisu navikli na ovakav pristup, no on je neophodan jer je veb-klijent kopija sadržaja koji je na telefonu; ako telefon nije online, onda ni veb-klijent ne može da prikaže sadržaj.

Korisnik može da se izloguje iz veb-klijent sesije na računaru; za ponovnu prijavu na istom računaru potrebno je ponovno logovanje skenirajući QR kod. Ukoliko se ne izloguje već samo zatvori karticu u pregledaču, ponovnim odlaskom na adresu veb-klijenta učitaće se stranica samo ako je telefon online.

Konačno, moguće je i na samom telefonu diskonektovati računar(e), kroz listu uparenih računara.

Iako je WhatsApp u vlasništvu Facebooka, cenimo da je dobro što nisu realizovali logovanje kroz Facebook nalog. Konačno, korišćenje QR koda čini se kao veoma brzo, praktično i sigurno rešenje, bolje nego slanje SMS poruke za verifikaciju veb sesije, kao što to čine rivalski Telegram ili Viber za svoju verziju veb-klijenta.

Privatnost

Veb-klijent prikazane podatke ne čuva na računaru sa kojeg je otvoren (ne pravi poseban folder). Slike prikazane u veb-klijentu ne mogu se (direktno i očigledno) pronaći na hard-disku. Dodatna sigurnost ostvaruje se kroz sam pristup kopiranja sadržaja sa telefona (mirroring): ako telefon nije kraj korisnika i nije online, veb-klijent ne može da se koristi. Kako nema klasičnog logovanja korisničkim imenom i lozinkom, ovaj nivo privatnosti je izuzetno dobar.

Poređenje

Ovde bi moglo da se napravi direktno poređenje sa Viberom, najpopularnijim IM u Srbiji, koji se dosta potrudio oko podrške za računare, kroz samostalne Viber aplikacije za Windows, Mac i Linux.

Za korisnika, to na prvom mestu znači da bi trebalo da instalira Viber na sve računare koje koristi. Opcija deljenja računara (naloga) je komplikovana i poništava privatnost. Svi podaci čuvaju se na hard-disku, i sve slike i klipovi lako su dostupni (koliko je inače dostupan pristup hard-disku). Viber nema „centralni uređaj” (kao mobilni telefon kod WhatsAppa), već su svi uređaji na kojima je Viber nalog istog korisnika jednaki: mobilni telefoni, tableti, desktop i laptop računari. To može biti dobro koliko i loše: sigurnost pristupa Viber aplikaciji na PC računaru zavisi od eventualne korisničke šifre za pristup celom sistemu; ko ima pristup računaru imaće pristup i Viber aplikaciji sa svim porukama i slikama, odakle može da šalje nove ili briše postojeće. Svi Viber nalozi se sinhronizuju, poruka obrisana na jednom mestu briše se svuda.

Zatim, ažuriranje samostalne aplikacije mora se uraditi ručno. Kod veb-klijenta uvek će se učitati najnovija verzija, o čemu korisnik ne mora da razmišlja. Za sam razvojni tim je jednostavnije kada održava i unapređuje sistem na manjem broju platformi – nove opcije će se brže pojaviti i biće manje grešaka a više testiranja.

Čini nam se da je pristup koji promoviše WhatsApp jednostavniji i sigurniji, posebno za korisnika koji koristi više računara. Sve što mu treba je pregledač, što već ima, logovanje traje dve sekunde, sesija se ne čuva, lična prepiska zasigurno ostaje lična.

Govorni pozivi

Konačno su uvedeni i govorni pozivi kroz WhatsApp, opcija na koju se dugo čekalo! I dalje je u beta fazi i nije raspoloživa svim korisnicima, već se uvodi kroz „pozivnice”, slično kako je Google uvodio Gmail pre petnaest godina ili Google Inbox ove godine. S jedne strane dobar „gerila marketing”, svako želi poziv jer nije dostupno svima, s druge strane omogućava postepeno opterećenje resursa novom uslugom i bolje testiranje od strane razvojnog tima.

U trenutku pisanja teksta, da bi se dobila opcija pozivanja potrebno je biti Android ili BlackBerry korisnik (iOS i Windows Phone još uvek nisu podržani) i biti na poslednjoj verziji aplikacije. Sada je potrebno da vas pozove neko ko ima opciju pozivanja i ostvari vezu makar na jedan sekund i vaš WhatsApp dobiće opciju VoIP pozivanja i nešto drugačiji prikaz (tri tab-a: Calls, Chats i Contacts). Tada i vi možete da „širite dalje” opciju i omogućite pozive onima koje ćete pozivati.

Nova verzija koja podržava govorne pozive je fluidna kao prethodne, brza i nema nikakvog bloata. Neizbežno je poređenje sa Viberom, koji je sve veći za mobilne uređaje i koji sem kupovine popularnih (ali i omraženih) stikera, sada nudi i Viber Games, online igranje igara, te za mnoge postaje sve veći bloat.

Dok ovo pišemo opcija poziva je u test fazi nepunih 48 sati, te o kvalitetu ne može ozbiljno da se sudi, ni da se poredi sa iskusnim takmacima poput Skypea, suverenog VoIP vladara preko deset godina, ili, takođe veoma popularnog, Vibera.

Govorni pozivi ne utiču na cenu usluge, koja je još uvek potpuno besplatna i bez ikakvih reklama ili reklamnih ponuda. Cena korišćenja WhatsAppa je inače jedan dolar godišnje, ali se postojećim korisnicima usluga produžavana iz godine u godinu bez naplate.

Ivan OBROVAČKI

 
4G LTE mobilna mreža od maja u Srbiji
.rs
Unapređen WhatsApp
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič

WhatsApp lična karta
WhatsApp je prva IM mobilna aplikacija, koja se pojavila 2009. godine, za iPhone. Danas pokriva sve poznate platforme, ima najveći broj korisnika (preko 750 miliona aktivnih na mesečnom nivou) i najveći trend rasta novih korisnika, kao i najveći broj korisnika koji aplikaciju koriste barem jednom nedeljno. Predmet je najskupljeg preuzimanja u istoriji, za 19 milijardi dolara od strane Facebooka. Jedan od retkih IM koji pruža end-to-end enkripciju.
U Srbiji, Viber je najpopularniji IM, dok se Skype i WhatsApp bore oko naredne pozicije (Viber ima oko tri puta više korisnika od WhatsAppa u Srbiji).
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera