INTERNET<>
022013<><>

Bitpay

Ubica PayPala?

Iako je veći deo tehnološke i finansijske zajednice, usled ozbiljnih sigrnosnih propusta, otpisao bitcoine, virtuelna valuta vraća se na velika vrata

Bitcoin, virtuelni underground novac, počinje da se javlja „na površini”, ulazeći u mainstream, i to nakon anđeoske investicije od 510.000 dolara u BitPay, servis koji se nada da će postati ekvivalent PayPalu za bitcoine.

Tako se već otpisana virtuelna valuta vraća iz mrtvih i dobija drugu šansu zahvaljujući potencijalu BitPaya, koji su investitori prepoznali. Ako sve prođe kako treba, na početne probleme vezane za sigurnost korisnika, koji su umalo sahranili bitcoine, gledaće se kao na porođajne muke mlade virtuelne valute, čiji je cilj da pruži anonimnost i izbaci državu i posrednike iz platne formule. To se sigurno neće dopasti vladama, političarima, bankama i svim drugim elementima današnjeg finansijskog sistema. Da podsetimo, bitcoin je virtuelna valuta koja se generiše tako što lični računari korisnika rešavaju složen matematički problem, koji vremenom postaje sve teži kako bi se osiguralo da ne bude previše bitcoina na tržištu. Kako ne postoji centralna institucija, nadzor se vriši anonimno, tako što se snimaju sve transakcije ne bi li se zaštitilo od toga da neko ne potroši dva puta isti novac. Deluje komplikovano? Detaljnije objašnjenje potražite u SK 7/2011.

U svakom slučaju, bitcoini, koji su postali simbol za netokrate i aktiviste širom sveta, izgubili su vrednost posle hakerskih napada i krađa. Delovalo je da će se ta priča neslavno završiti, kao i drugi pokušaji da se napravi decentralizovana valuta, ali se onda desilo nešto neočivano – sve više biznisa počelo je da prihvata bitcoine.

Naime, menjačnice i servisi kao što su WalletBit, Paysius i AcceptBit počeli su naporno i polako da vraćaju poverenje korisnika, a u gikovsko-aktivističkoj zajednici ostala je želja da bitcoini prorade.

S druge strane, biznisi su počeli da uočavaju prednosti valute i načina plaćanja koji im otvara tržišta za države gde PayPal nije dostupan. Tako je najpre WordPress.com počeo da prihavata bitcoine. Novi način plaćanja učinio je da transakcije na WP-u budu dostupne iz država gde to ranije nije bilo moguće.

Tako se stvorila potreba za pouzdanim servisom za plaćanje, pa se BitPay, može se reći, našao u pravo vreme na pravom (virtuelnom) mestu.

BitPay se specijalizovao za eCommerce, B2B i enterprise rešenje za virtuelne valute, ulivajući poverenje svojim visokim stepenom sigurnosti WP-u i drugim biznisima.

Potez WordPressa da usvoji bitcoine kao način plaćanja bio je signal drugima. Tako se broj online trgovaca koji koriste BitPay rapidno povećao za skoro 50 odsto. Servis sada ima više od 2000 klijenata, a ukupna vrednost transakcija 2012. godine prevazilazi tri miliona dolara, uz zabaleženi rast od oko 50 odsto za svaki kvartal prethodne godine. Ovakva transakcija je nešto što niko nije očekivao, ali domino efekat koji je stvorio WordPress najodgovorniji je za drugu šansu koju su bitcoini dobili.

Međutim, zašto se sve više biznisa pionirski i vizionarski okreće novoj „kriptovaluti”? Razloga za to je nekoliko. BitPay eliminiše mogućnost prevare jer se ne koriste kreditne kartice, koje od starta i nisu bile namenjene korišćenju preko interneta, već se „improvizovalo”.

U tom smislu, PayPal je, pre nego servis, zapravo jedan veliki sistem sigurnosti za korisnike, način da se spreči prevara. Uprkos tome, u SAD-u je prevara sa kreditnim karticama toliko da ukradeni novac predstavlja čak 1 odsto bruto nacionalnog dohotka. Oni koji najviše pate upravo su prodavci koji nude svoje proizvode i usluge online. Sa BitPayem o tome ne moraju da brinu.

Dodatna pogodnost je činjenica da se sa BitPayom mogu primati uplate iz skoro svih zemalja sveta, uključujući tu i one gde ne postoji PayPal. Dalje, u prilog BitPayu ide i činjenica da ako koriste ovaj servis, trgovci štede mnogo novca jer nema provizije.

Kada je sigurnost u pitanju, bitcoin je veoma interesantan jer naglavačke okreće sisteme za plaćanje na koje smo navikli. Ovaj potpuno novi koncept ima push karakter umesto pull. Naime, kada kupujete nešto koristeći karticu, vi dajete svoje podatke, a kompanija skida novac s vašeg računa. Bitcoini rade drugačije – vi šaljete (push) novac trgovcu i ne unosite lične informacije. Tako se eleminiše mogućnost prevare, bar kada su u pitanju metode kojima se služe kradljivci novca sa platnih kratica.

BitPay je, s druge strane, veoma siguran. Servis pruža back-end procesiranje plaćanja, kao i mogućnost embedovanja dugmeta ’Kupi’, kako bi vlasnici sajtova mogli da integrišu servis bez problema. Tu je i podrška za mobilne uređaje – za plaćanje u pokretu.

Sigurnost dolazi sa činjenicom da BitPay prima bitcoine, a isplaćuje „pravi” novac na račune svojih klijenata. Zato oni ne moraju da brinu jer dobijaju novac, tj. zarađuju na način na koji su već navikli.

Inače, osnivači BitPaya su pre dobijanja investicije uložili svojih 100.000 dolara kako bi dokazali koncept, pa su tek onda uspeli da pridobiju poverenje investitora.

Kao još jedan ključni argument BitPlay izdvaja činjenicu da Visa troši milijardu dolara na prevenciju prevara. Bitcoin nema potrebe za nečim takvim.

Bitcoini tako postaju novi hot topic za startape, pravo iz undergorunda. Jedan od njih je i Coinbase, koji se inkubira u YCombinatoru, najjačem američkom startap akceleratoru. Ideja koja stoji iza Coinbasea je da bitcoine približi običnom korisniku.

Do pre samo nekoliko godina ovakva decentralizovana valuta, koja stavlja anonimnost u prvi plan, bila je nezamisliva. Posle početnog neuspeha, sada izgleda da se temelji finansijskog sistema tresu, doduše jedva primetno. Hoće li doći do zemljotresa, zavisiće od krupnih igrača i njihove želje da prihvate bitcoine.

Ivan VESIĆ

 
Facebook Graph Search
Bitpay
Šta mislite o ovom tekstu?
Edukacija online
Džastinov MySpace
Muzika u oblaku u Srbiji
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera