TEST DRIVE<>
122012<><>

D-Link DIR-505

Produženje dometa

Ovog puta iz D-Linka stiže jedan uređaj koji se ne sreće često na našem tržištu, barem ne kao zaseban uređaj. Naime, radi se o uređaju koji služi za produženje dometa već postojeće WiFi mreže, tj. takozvanom Wireless Range Extenderu ili, kako se češće naziva, Wireless Repeateru. Uređaj je izrađen po standardu 802.11n i radi na brzinama do 150 Mbit/s.

U pakovanju stižu još samo štampana dokumentacija i CD sa dokumentacijom u elektronskom obliku. Kućište uređaja izrađeno je od bele mat plastike odličnog kvaliteta. Sa prednje strane nalaze se signalne LED i ventilacioni otvori, sa leve WPS dugme i hlađenje, sa desne samo ventilacija, sa gornje preklopnik režima rada uređaja, sa donje LAN port brzine 100 Mbit/s, reset dugme i USB port, a sa zadnje naponski šuko (100 do 140 V, 50 do 60 Hz, 0,3 A) i nalepnica na kojoj se nalazi naziv predefinisanog SSID i predefinisanih parametara za prijavu.

Iako je predefinisan za korišćenje u režimu rada Wireless Range Extender, pomoću ugrađenog preklopnika može se prebaciti u jedan od druga dva ponuđena režima rada, i to: Router/AP ili WiFi Hotspot. Opcije u web grafičkom korisničkom interfejsu podeljene su na sekcije glavni meni, podešavanja, napredno, održavanje i status. U odeljku Setup nalazi se čarobnjak za osnovna podešavanja, te opcije za WiFi Hotspot, WLAN, LAN, Media Server, Storage i Internet. Sekcija Advanced krije malo naprednije opcije poput MAC Adress filtera, podešavanja za Virtual Server, pravila za aplikacije, Website filter, podešavanja za Firewall, WPS, UPnP, Guest Zone, DMZ i napredna podešavanja za Wireless. Odeljak Maintenance sadrži administrativne opcije, podešavanja za vreme, bekap i zamenu firmvera, DDNS, proveru sistema i zakazivanje, dok je statusna sekcija opremljena informacijama o uređaju, log fajlovima, statistikom, internet sesijama i wirelessu. Pored web interfejsa, podešavanja se mogu vršiti i preko Android ili iOS aplikacije za mobilne telefone i tablične računare.

Od testova za ovaj uređaj uradili smo standardni set – test dometa i test protoka. Na testu dometa uređaj se pokazao dobro. Pokrio je jedan stan bez mrtvih tačaka. Na testu protoka informacija nije se baš proslavio. Pri slanju informacija postizane su brzine oko 865 KB/s, a pri preuzimanju oko 615 KB/s.

S obzirom na niske brzine prenosa informacija pri preuzimanju i slanju, ovaj uređaj možemo preporučiti samo ljudima koji planiraju da ga koriste u ripiter režimu rada ili za surf. Takođe, može biti koristan za ljude koji često putuju radi pojačanja signala hotelskog bežičnog interneta, gde su punjenje mobilnih uređaja preko ugrađenog USB porta i omogućavanje pristupa sadržaju eksternog hard diska ili flešića bežično sa bilo kog uređaja samo bonus opcije.

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD FX-8350
Asus Sabertooth 990FX R2.0
MSI GeForce GTX 650 Ti Power Edition, VisionTek Radeon HD 7750 i 7770
Amazon Kindle Paperwhite
MSI GeForce GTX 650 Power Edition 1 GB (N650 PE 1GD5/OC)
Canon Pixma MG5450 i Epson Expression Premium XP-700
Dell S2340L i UltraSharp U2713HM
Samsung Series 5 (NP530U4C-A02RS)
Asus VivoBook S200
Vivanco Aircoustic X-treme Buds
Sony Vaio S15 (SVS1512S1ES)
Nikon Coolpix S800c
Lenovo IdeaCentre A720
D-Link DIR-505
Šta mislite o ovom tekstu?
Wacom Bamboo Pen & Touch Manga
Blueberry NetCat M-11 TVCat
Seagate GoFlex Slim Performance Drive 500 GB

Standard:
802.11n, 150 Mbit/s
Ostalo:
2,4 GHz, Wi-Fi hotspot, router/AP, repeater, USB sharing, interna antena, WPA/WPA2, WPS (PBC/PIN), aplikacija za Android i iOS, VPN pass through, Guest Zone, UPnP, Web File Access, WMM QoS, Firewall, NAT, SPI, MAC Filtering, DMZ, dimenzije 68 x 42 x 51 mm, masa 104 g
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera