TEST PLAY<>
122012<><>

Call of Duty: Black Ops II

Iako se radi o n-tom CoD naslovu u poslednjih 10 godina, Call of Duty: Black Ops II je sveža igra prepuna dobrih ideja. Svaka od tri celine od kojih se sastoji masterpis visokobudžetnog je dizajna, o čijem kvalitetu konkurencija može samo da sanja. Tačno je da za svaku pucačinu u novijoj istoriji kažemo: „Oh, pa to je kao CoD!”, ali nijedan CoD klon još nije uspeo da outCoDuje CoD, što je tema o kojoj se može intenzivno raspravljati i razmišljati uz CoDktanje jezikom.

Sveža igra prepuna dobrih ideja.

Single player kampanja, to poslovično linearno iskustvo, u BlOpsu 2 pretrpela je najkrupniju izmenu od kada su Adam i Eva izbačeni iz Raja. Zaplet je sada nelinearan, uz pet mogućih krajeva igre koji zavise od odluka koje ste napravili tokom kampanje! Smisleno račvanje samo je početak hvale koju zaslužuje single player, jer čak i za sumanute CoD standarde, priča Black Opsa II zaslužuje medalju za lol i zomg efekte kojih je prepuna. Osim Raula Menendeza, nikaragvanskog narko-bosa / globalnog teroriste, koji igra ulogu najuverljivijeg negativca u novijoj istoriji pucačkih igara (i predstavlja nekog sa kim se možete lako empatisati), u igri ćete upadati u situacije čijih se interpretacija još niko nije setio i sretati likove kojih se sa setom sećate iz mladosti. Borba rame uz rame sa avganistanskim mudžahedinima dok zaustavljate sovjetske tenkove jašući na konjima? Desant na Panamu, otmica Manuela Norijege i podmetanje onih čuvenih crvenih gaća zarad njegove diskreditacije u očima sledbenika (stariji čitaoci, fanovi međunarodne politike 80-ih godina prošlog veka, znaće o čemu se radi). U igri, u ulozi US državnog sekretara statira čak i Dejvid Petreus, ex-general i ex-direktor CIA, koji je onomad zglajznuo zbog seks-skandala.

Možda ne bi bilo zgoreg pomenuti to da igra konstatno skakuće između prošlosti i budućnosti. Covert akcije u kojima ćete po Angolama, Avganistatima i Nikaragvama voditi Mejsona i Vudsa i graditi temelj Menendezovog animoziteta prema Americi i kapitalizmu dele single player prostor sa avanturama Mejsonovog sina Dejvida, mornaričke foke, kome je zapalo da se konačno izbori sa superteroristom. Hajde da ovde stanemo i uz drugarsko rukovanje preporučimo vam da kampanju iskustite sami – čak i ako niste šuterski fan, sigurno volite komediju mešanu sa mnogo tragedije, iznenađenja i eksplozija od kojih bi i Majkl Bej dobio epilepsiju.

Pet mogućih krajeva igre zavise od odluka koje ste napravili tokom kampanje.

Druga velika celina igre, zombiji, sada je oformljena kao online co-op pseudokampanja, koja u izvesnoj meri podseća na nastavke Left 4 Deada. Ovaj segment igre nije nam preterano „legao”, ali to nikako ne znači da je loš, naprotiv. Možda vam se neće svideti to što je kraj svake zombi akcije smrt i što se sve nekako svodi samo na bitku za finalni skor...

Multiplayer će, prirodno, biti osnovni razlog za nabavku igre i njeno ceđenje u sledećih 12 meseci do pojave četvrtih nastavaka Modern Warfarea i Battlefielda. Pored klasičnih modova iz prethodnih nastavaka (Capture the Flag, Team Deathmatch, Confirmed Kill...), sada postoje i dva nova: Hardpoint je twist na temu King of the Hilla sa ciljem čija se lokacija menja, a Multi-Team liči na sličan mod Battlefielda 3 (koji je u igru uveden sa Back to Karkand map-packom, ako nas sećanje ne vara). Dalje izmene i dopune na polju multiplayera tiču se drastično redizajniranog sistema za levelovanje lika i selekciju perkova, kao i uvođenje sistema „Pointstreak” umesto „Killstreak” u svim mečevima. To znači da ispaljivanje „streak” rewarda više ne zavisi samo od ubistava, već od globalne efikasnosti jednog igrača (na primer, onog koji nosi zastavu u CTF-u i omogućava timu da pobedi). Vrlo lepo i vrlo korisno... Neiskusni igrači će pozdraviti i mogućnost igranja sa botovima, uz mogućnost skupljanja XP-a i levelovanja na taj način.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Call of Duty: Black Ops II
Šta mislite o ovom tekstu?
King’s Bounty: Warriors of the North
Sine Mora
Lucius
Medal of Honor: Warfighter
Worms Revolution
Hell Yeah!: Wrath of the Dead Rabbit
Assassin’s Creed III
A Game of Dwarves
Need for Speed: Most Wanted
Doom 3: BFG Edition
Hotline Miami
007 Legends
Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1: The Hangman
Deadlight
Chaos on Deponia
Castle Crashers
Of Orcs and Men
Football Manager 2013
Viking: Battle for Asgard

...još jedno mišljenje
Nakon detaljnog gustiranja nove Call of Duty igre, koja ove godine sleduje smeni iz Treyarcha, na pamet nam iz nekog razloga pada Šekspirov komad „Mnogo buke ni oko čega”... Black Ops 2 pruža taman dovoljno novih i blago prekrojenih stvari da bi se prepoznao kao nova igra, ali u principu i dalje ide utabanom stazom poznatom još od prvog Modern Warfarea. Atraktivno napucavanje po maštovito osmišljenim nivoima, fluidan gameplay, korišćenje haj-tek naoružanja budućnosti, kao i insistiranje na raznovrsnosti sadržaja i neizvesnosti, čime će vas igra počastiti vać iza prvog ćoška, idu ruku pod ruku sa nasleđenim problemima iz prethodne igre. To se pre svega odnosi na prekratke nivoe koji ne drže pažnju, prošarane in-game sekvencama i međusobno povezane neuhvatljivom pričom, koja stvara dodatnu konfuziju zbog rasutosti na vremenske periode koje pokriva.
Neki od novoubačenih fičersa su dobrodošli (mogućnost kastomizacije naoružanja pre misija i bolje osmišljeno profilisanje u multiplayeru), osvežavajući (u vidu grananja priče i višestrukih izbora) ili zanimljivi, ali u principu problematično odrađeni (Strike Force misije u pauzama single player kampanje sa strateško/akciono-taktičkim momentom, od kojeg ćete čupati kosu zbog beznadežno konfuznog AI-ja saboraca).
Aleksandar DINIĆ

...još jedno mišljenje
Call of Duty je, čini se, konačno došao do stadijuma kada ne samo da je besmislen šuter, već je i naslov kojem se vrlo lako može nalepiti epitet „grozno”. Aerodrom iz MW2 je malo dete u poređenju sa scenama iz BlOps2 – ekstremni prizori mučenja, spaljivanja i još koječega prevršuju svaku meru i čini se da su autori hteli da naprave poligon na kojem će sadisti iživljavati fantazije, a ne nešto što bi se nazvalo igrom. Sve to vas očekuje praktično od početka igre, pored dobro poznatog instant gubljenja misije ili ubistva od strane naprasno superpreciznih terorista ukoliko samo mrdnete van zadate putanje.
Pored petočasovnog Rambo-festa, tu je i identičan multiplayer iz prethodne četiri igre, kao i co-op mod sa zombijima koji koliko-toliko podiže prosek. Na kraju se postavlja pitanje – zašto trošiti novac na Black Ops 2? Ukoliko ne spadate u igrače koji igraju isključivo Call of Duty, bolju zabavu ćete naći među brojnim jeftinijim ili čak besplatnim pucačinama koje su se pojavile ove godine.
Bojan JOVANOVIĆ

Platforma:
PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U
Potrebno:
Intel Core2Duo E6600 ili ekvivalent, 2 GB RAM-a, nVidia GeForce 8600 GT ili ATI Radeon X1950Pro
Poželjno:
Intel Core i5 ili ekvivalent, 4 GB RAM-a, nVidia GeForce GTX 650
Veličina:
16 GB download
Cena:
6999 dinara
Adresa:
www .callofduty .com /blackops2
Kontakt:
ComputerLand

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera