Mmmm, picaaaa... Da nije pitanja kako bi plaćao obavezne troškove režije i tekućih računa, autor ovih redova bez problema bi pristao na to da honorar prima u picama. Đavolja, Četiri godišnja doba, Kapričoza, Domaća... Ma, uopšte nije bitno, važno je da se sir topi u ustima, a da testo pečeno „na drva” krcka k’o da mu je poslednje.
Pizza Collection je mala enciklopedija pica koja donosi pregršt zanimljivih informacija potkrepljenih tekstom i slikama. Prvo što ćete naučiti je način na koji se pravilno pravi testo i videti kako treba da izgleda kada propisno naraste. Proces je detaljno opisan i propraćen ispisanom dozom sastojaka. Sledeće na šta možete da se „bacite” jeste proučavanje kako se prave određeni „modeli” pica. Na spisku se nalazi čak 20 različitih varijanti poznatog italijanskog jela, među kojima su i Romana, Parma, Vegetarijana, Četiri sira, Margerita... Primenjen je sličan princip – tu je slika pice, zatim slede sastojci u pravilnim količinama, a potom i opširan tekst o tome kako se do neke đakonije dolazi. Pizza Collection je nemerljivo vredan program za sve ljubitelje pice. Malo više za one koji vole da zasuču rukave i zabrašnave sto nego za ljubitelje picerija i restorana. Da je autor procesu izrade pridružio odgovarajuće video snimke, ovo bi zaista bilo vrhunsko rešenje. Ipak, tako nešto bilo je previše očekivati od običnog džepnog izdanja programa ove vrste, jer bi video materijali ipak zauzimali suviše prostora. Neka vam uteha bude kratak istorijat pravljenja pica. Vladimir PISODOROV | | |