PHONE ZONE<>
012011<><>

Microsoft Windows Phone 7

Novi početak?

Microsoft je sa platformom Windows Mobile veoma dugo spavao na lovorikama stare slave. Prvi operativni sistem namenjen za upotrebu na mobilnim uređajima kompanija iz Redmonda predstavila je u martu sada već davne 2000. godine pod imenom PocketPC 2000. „Džepni kompjuter” živeo je sve do 2005. godine, kada je tada aktuelni PocketPC 2003 Second Edition zamenjen sa Windows Mobileom 5. Za peticom, naravno, usledila je šestica, koja je više puta doživela apgrejd, ali novi operativni sistemi zasnivali su se na starom, uglavnom tekstualnom korisničkom interfejsu i izgledu koji je u stopu pratio Windows look sa stonih računara. Pojava iPhonea i Androida sigurno je Microsoft dovela do očaja, jer je američki gigant prilično izgubio od udela na tržištu. Postalo je jasno da je Microsoftu potreban restart i da se mora krenuti od nule. To se i desilo marta prošle godine, kada je predstavljena nova platforma, a puna verzija operativnog sistema Windows Phone 7 dospela je na telefone krajem oktobra. Šta je sve to MS osmislio i koji su aduti ovog giganta u borbi sa platformama kompanija Apple i Google?

Prva velika promena koju donosi WP7 jeste potpuno nov korisnički interfejs nazvan Metro UI, čiju smo osiromašenu verziju mogli da primetimo na multimedijalnim plejerima Zune. On odiše minimalizmom i jednostavnošću, što je osveženje u moru mobilnih platformi sa gomilom widgeta, radnih ekrana i šarenih ikonica. Početni ekran organizovan je u vidu pločica (eng. tiles), koje su zapravo prečice do najčešće korišćenih programa (SMS i email klijenti, telefoniranje, kalendar, browser, multimedijalni plejer itd.). Njih, naravno, možete organizovati po želji, a naš utisak da uz malo truda možete prilagoditi početni ekran svojim potrebama, tako da vam ulazak u glavni meni neće ni biti potreban.

Sa novim korisničkim interfejsom stiže i nov način kretanja kroz aplikacije, jer se navigacija u njima odvija udesno. Firma iz Redmonda ovakve programe naziva Hubs, jer se oni razlikuju od klasičnih aplikacija gde se skroluje nadole. Na primer, prvi ekran People haba prikazaće sve kontakte (sa SIM kartice, Gmaila, Facebooka ili Exchange servera). Skrolovanjem udesno dobićete listu ljudi koje ste poslednje kontaktirali telefonom, SMS-om ili Facebook porukom, a još jedno pomeranje udesno prikazaće poslednje aktivnosti vaših prijatelja na popularnim društvenim mrežama.

Pohvaljujemo email klijent, koji je takođe urađen u hub maniru i zahvaljujući novom sistemu navigacije veoma je pregledan i lak za korišćenje. Za čistu desetku su i programi iz paketa Office i sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ni Android ni iOS ne barataju dokumentima bolje. Doduše, imajući u vidu to da je Office MS-ovo čedo, to i moglo očekivati. Web browser ne zaostaje za konkurencijom po brzini, ali ostaje misterija zašto Microsoft nije implementirao podršku za svoju tehnologiju Silverlight, koja se u nekoliko navrata na Webu pokazala kao bolje rešenje od Adobeovog Flasha. Aplikacija Bing Maps, iako nema detaljnu mapu Srbije, po brzini učitavanja mapa i zumiranju mnogo je brža od Googleovog pandana i predstavlja prijatno osveženje. Uz operativni sistem ne dolazi fajl menadžer, mada ga nije ni imao Android u prvim verzijama.

Marketplace sa kog se vrši preuzimanje programa trenutno broji oko 3000 aplikacija, što je odlično za start novog operativnog sistema, ali ćete najveći broj aplikacija morati da platite, a cene variraju od jednog do desetak evra.

 
Windows Phone 7 je odlično optimizovan – animacije i prelazi između ekrana gotovo su trenutni, i predstavlja jedan od najfluidnijih operativnih mobilnih sistema. Ipak, brzina i odziv platforme plaćeni su visokim hardverskim zahtevima. Windows Phone 7 neće funkcionisati na uređajima koji nemaju procesor na 1 GHz i 512 MB radne memorije, a uz to je i obavezna rezolucija 800 x 480 piksela. U praksi to znači da telefoni neće biti jeftini i da neće biti dostupni širokim narodnim masama. S druge strane, Android radi kako na skupim telefonima od nekoliko stotina evra tako i na onima koje možete dobiti bukvalno besplatno od mobilnog operatera uz veoma malu mesečnu naknadu.

Windows Phone 7 karakteriše i odlična preglednost i lakoća korišćenja, pa će se i totalni početnici u svetu pametnih telefona snalaziti u Windows Phone 7 okruženju već nakon desetak minuta. Polje na kome WP7 mnogo zaostaje za konkurencijom jeste multitasking. Apple je duže vreme odbijao da u svoj iOS uvrsti ovaj feature, ali je ipak poklekao u četvrtoj verziji. Android od starta može da barata sa više aplikacija, pa je nejasno zašto je MS izostavio ovu mogućnost. Prema najavama sa Interneta, u prvoj polovini 2011. godine očekuje nas veliki apdejt koji će doneti i multitasking, ali dotad ćemo verovatno videti i Android 3.0, a moguće i petu generaciju iPhone uređaja sa novim operativnim sistemom, te je pitanje koliko će tada WP7 biti konkurentan.

Funkcija Copy and paste takođe je zaboravljena, mada će vam operativni sistem sam ponuditi da delove teksta iz poruka ili dokumenata ponekad duplirate i iskoristite još jednom. Kako nema ni mass storage moda, instalacija softvera Zunea je neophodna, što ne predstavlja najsrećnije rešenje i slobodno možemo reći da je u pitanju klon tromog iTunesa.

Sedmica je bila prilično srećan broj za Microsoft prilikom predstavljanja operativnog sistema Windows 7 prošle godine. Da li će tako biti i kada je reč o mobilnim uređajima, ne usuđujemo se da prognoziramo. Windows Phone 7 ima svojih dobrih strana kao što su novi UI, jednostavnost i lakoća korišćenja, kao i brzina i fludnost operativnog sistema. Ipak, trenutni nedostaci ipak ga stavljaju na mesto iza iOS-a i Androida. Prvi utisci jesu pozitivni, ali na Microsoftu ostaje da sledećim apgrejdom sistem učini još boljim i približi ga konkurenciji.

Petar MARINKOVIĆ

 
Samsung Galaxy Tab
HTC HD7
Microsoft Windows Phone 7
Šta mislite o ovom tekstu?
EStrongs File Explorer
Pizza Collection
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera