PD KUTAK<>
062010<><>

Scribus 1.3.6

DTP za „dž”

Za razliku od Photoshopa ili CorelDrawa, koji su takođe specijalizovani programi, ali je priroda posla koji obavljaju takva da ih skoro svaki korisnik ima instalirane na svojim računarima (bez zalaženja u škakljive vode vezane za originalnost pomenutih programa), alati za pripremu za štampu nisu toliko popularni ni rasprostranjeni. Visoka cena koja po pravilu prati ove alate samo je jedan od faktora koji utiču na to. Čini nam se da je posao koji obavljaju daleko važniji uzrok slabog interesovanja. Uostalom, zapitajte se koliko ste puta imali potrebe da obradite neku fotografiju, a koliko puta da nešto pripremite za profesionalnu štampu...

Saznanje da postoji open source program za prelom teksta bilo je prilično iznenađenje za nas. Međutim, kada smo malo zagrebali po istorijatu Scribusa, shvatili smo da je iznenađenje samo odraz naše neupućenosti u celu problematiku. Scribus je svoj život započeo 2001. godine kao DTP aplikacija za Linux(olike) operativne sisteme, sa tendencijom proširenja na Mac OS X, OS/2 i (prilično nezapaženo) na Windows platformu. I dok je pod Windowsom u to vreme još vladala borba za prevlast između Adobe InDesigna i Quark Expressa, Scribus je svoj životni put fokusirao na ostale pomenute OS-ove. Zahvaljujući nesebičnim „donacijama kôda” od strane velikog broja programera, vremenom je izrastao u jedan on najkompleksnijih open soruce projekata uopšte.

Kao i svaki DTP program, Scribus nudi gotovo sve što je potrebno za prelom dokumenta. Pored osnovnih stvari kao što su upotreba master stranica, podrška za CMYK boje ili mogućnost preciznog tipografskog kontrolisanja dokumenata i finog podešavanja fotografija, unutar ovog programa kriju se i neke stvari koje se ne očekuju od programa za prelom teksta. Tu su, recimo, mogućnost obrade fotografija (samo ukoliko je na računaru instaliran i Gimp), mogućnost vektorskog crtanja unutar dokumenta itd. Osnovni format zapisa dokumenta bazira se na XML-u i potpuno je otvoren. To teoretski znači da se dokumenti koji su oštećeni mogu čak i ručno „popraviti” u bilo kom tekstualnom editoru. Ipak, moramo da naglasimo to da je tekuća verzija programa raskrstila sa starim formatom iz prethodnih verzija Scribusa i da dokumenti koji su snimljeni u njemu nisu unazad kompatibilni. U stvari, čini nam se da je podrška za različite ulazne formate najslabija tačka u ovom programu. Jeste da postoji veliki broj različitih formata koji mogu da se učitaju u program, ali među njima nema najvažnijeg – formata iz Adobe InDesigna (INDD), koji je de facto standard kada se radi o programima za prelom dokumenata. Ipak, u trenutku pisanja ovog teksta na sajtu projekta stoji da se trenutno radi na plug-inu koji će omogućiti importovanje InDesign Exchange fajlova (INX) koji su prvenstveno dizajnirani za razmenu podataka između različitih verzija InDesigna. A pošto je to u osnovi XML format, teoretski ne bi trebalo da postoji problem u razmeni i sa drugim aplikacijama, u ovom slučaju sa Scribusom.

S izlazne strane situacija je ipak nešto bolja. PDF je danas praktično jedini format koji se prosleđuje štamparijama, a Scribus podržava PDF specifikacije 1.3, 1.4 i 1.5 (odgovaraju Adobe Acrobat verzijama 4, 5 i 6). Jeste da su u pitanju nešto starije PDF specifikacije, ali mislimo da se to neće osetiti u realnom radu. Pored toga, moramo da pomenemo i to da je Scribus bio prvi DTP program sa direktnom podrškom za PDF/X-3 format, koji predstavlja veoma rigorozan ISO standard za pre-press dokumente. Pošto je PDF svestran format fajlova, veoma je lako podesiti pogrešna setovanja sa kojima PDF fajl postaje beskoristan prilikom pokušaja profesionalne štampe. Rešenje je nađeno u definisanju grupe ograničavajućih pravila koja će zabraniti određene PDF funkcije nebitne za proces štampanja. Skup tih pravila nazvan je PDF/X i predstavlja podskup PDF pravila koji obezbeđuje kozinstentnost i pravilan prikaz PDF dokumenata u okruženju profesionalne štampe. PDF/X-3 je treća inkarnacija ovih pravila.

Kome je ovaj program namenjen? Ako izuzmemo druge operativne sisteme, na Windowsu on cilja na korisnike koji imaju potrebu da naprave dokumente manjeg obima (nekoliko stranica), ali sa preciznom kontrolom svih elemenata od kojih se dokument sastoji. To mogu da budu posteri, uputstva, tehnička dokumentacija, vizitke ili bilo koji drugi dokumenti koji zahtevaju fleksibilnost u dizajniranju. Kontrola programa u priličnoj meri je intuitivna, ali samo ako ste već imali iskustva sa InDesginom. Tada vam neće biti potrebno mnogo vremena da se prešaltujete na Scribus, jer su neke od češće korišćenih opcija identične ili vrlo slične. Ako ste početnik u radu sa ovim tipom programa, sama filozofija DTP-a može da predstavlja veću prepreku od upoznavanja sa mogućnostima Scribusa.

Branislav BUBANJA

 
JLC’s Internet TV 1.1.0, Online TV Player 4.0, AnyTV Pro 4.47, ChrisTV Online! Premium 4.60, My Internet TV 7.1, Easy TV Radio 4.3, RevoluTV 2.5, world TV and Radio Tuner 7.02
Blender 2.5 Alpha 2
Scribus 1.3.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Photo Vacuum Packer 2010.2
BleachBit 0.7.4
ZeuApp 1.5
SpaceSniffer 1.1.2.0
Flood 1.40
Cooliris 1.12
Machine Wash Deluxe
WordPress.com Stats 1.6.3

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X, OS/2
Veličina:
32,77 MB, 106,98 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .scribus .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera