TEST RUN<>
022010<><>

Eltima Flash Optimizer 2.1

Kompresija flash animacija

Vreme krize uslovilo je da se razmišlja i o potpuno neformalnim načinima uštede. Direktna ušteda ogleda se u tome da jedna određena akcija rezultuje nekom opipljivom uštedom (recimo, potpuno je jasno da gašenje sijalice kada niste u sobi znači i smanjenje računa za struju). Međutim, ušteda može da bude i indirektna, odnosno mnogo apstraktnija i na prvi pogled nevidljiva za onoga ko je ostvaruje. Uzmimo za primer video sadržaj. Veliki procenat streaming video fajlova na Internetu nalazi se u flash formatu, a isto tako, ukupan protok koji na Internetu prave video zapisi meri se desetinama procenata. U tom svetlu, svaka optimizacija video fajlova omogućava smanjenje protoka i brže preuzimanje ovih fajlova kako u „kućnoj” varijanti tako i na globalnom nivou.

Za kompresiju DVD i Blu-ray filmova pobrinuli su se DivX i MKV, a kod streaming sadržaja situacija je ipak malo drugačija, prvenstveno zbog toga što postojeći format ne sme da se menja. Kako je kod flash fajlova SWF format najčešći, autori programa Flash Optimizer pobrinuli su se da obezbede kompresiju upravo njega. SWF je dominantan format za prikaz animirane vektorske grafike na Webu, a pošto je vektorska grafika već sama po sebi kompresovana, postavlja se pitanje koliko takvi fajlovi mogu još da se „skupe”. Postoje tvrdnje da stepen smanjenja fajla uz pomoć ovog programa dostiže čak 80 odsto. Možda je to moguće ostvariti u nekim specifičnim slučajevima, ali smo mi tokom testiranja postigli prosečan rezultat oko 30 odsto pri najvećem stepenu kompresije. Jeste daleko manje od navoda autora, ali je i dalje veoma dobar rezultat. Kompresija se postiže zahvaljujući odličnom algoritmu koji prvo razdvaja elemente od kojih se sastoji SWF fajl (vektori, geometrijski objekti, fontovi, slike, ugrađeni video, zvuk itd.), a onda se nad svakim od tih elemenata vrši optimalna vrsta kompresije. Zahvaljujući tako definisanoj kompresiji, na raspolaganju nam je nekoliko desetina opcija sa kojima možemo da izvršimo fino podešavanje.

Proces optimizacije vektorskih elemenata zasniva se na njihovom uprošćavanju. Ukoliko je neka kriva definisana sa, recimo, pet tačaka, Flash Optimizer će, na primer, izbaciti dve najmanje važne tačke, čime će se dobiti približna zakrivljenost kao u originalu, ali uz 40 odsto manje podataka. Kod zvuka može da se smanji bitrate, da se iz stereo signala prebaci u mono, tokom konverzije se uklanjaju flash filteri, kompresuju se fotografije...

Da bi se postigli najbolji rezultati potrebno je malo „igranja” sa parametrima. Pri tome treba obratiti pažnju i na kvalitet izlaznog fajla, jer prevelika kompresija nekih elemenata može da dovede do gubitka bitnih detalja u izlaznom fajlu. Tu u pomoć priskače funkcija preview, koja će vam pomoći da pogledate kako će izlazni fajl da izgleda, ali i da prikaže stepen kompresije svake grupe elemenata. A pošto je proces kompresovanja veoma brz i ovako kompresovani fajlovi se ne snimaju na disk, metod probe pomoću opcije preview predstavlja najbolji način za utvrđivanje optimalnog seta parametara za finalnu kompresiju.

Osim kompresije pojedinačnih fajlova, Flash Optimizer nudi i mogućnost batch optimizacije većeg broja flash animacija odjednom, kao i kompresiju zadavanjem parametara iz komandne linije. Ograničenje u neregistrovanoj verziji jeste to što se kompresovani fajl pretvara u monohromatski, što bar u nekim slučajevima neće imati veliku važnost. Ovo za sobom povlači i činjenicu da kompresovani fajlovi napravljeni u demo i registrovanoj verziji sa identičnim setovanjima neće biti iste dužine, iz prostog razloga što se u registrovanoj verziji moraju negde sačuvati i kolorne informacije. Ipak, najveći problem za šire prihvatanje ovog programa biće svakako relativno visoka cena. Smatramo da mnogi autori flash fajlova neće biti spremni na to da izdvoje toliko novca za nešto što će drugima uštedeti nekoliko sekundi prilikom učitavanja web stranice na kojoj postoji flash sadržaj.

Branislav BUBANJA

 
Diskeeper 2010 14.0.900.0
ThunderSoft AlbumMe 2.2.0
PhotoInstrument 2.9
Eltima Flash Optimizer 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
TeamViewer 5
Photon FX Software Easy Website Pro 4.1.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
18,5 MB (demo), 24,9 MB na HD
Cena:
76 evra
Adresa:
www .swf -kit .com /optimizeflash .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera