TEST RUN<>
022010<><>

TeamViewer 5

„Dobar dan, tehnička podrška, izvolite..”

Činjenica da se „razumete” u kompjutere može često da vas dovede u komične ali i frustrirajuće situacije. Koliko ljudi toliko problema sa kompjuterima, a njihovo rešavanje nekako uvek padne na vaša leđa. Da biste bili u mogućnosti da nekome pomognete, najpre morate da utvrdite u čemu je problem, a kada to podrazumeva „podršku na daljinu”, eto sjajne prilike za migrenu. Neke od problema možete da naslutite, neke da intuitivno pogodite, ali nedostatak tehničkog znanja sagovornika i nepoznavanje terminologije dovodi do situacija u kojima je neophodna pomoć sudskog tumača.

Ako ste se prepoznali u prethodnim redovima i patite od čestih glavobolja, probajte TeamViewer dva do tri puta na dan i zaboravite na analgetike.

TeamViewer je proizvod istoimene nemačke kompanije osnovane 2005. godine. Proteklog decembra doživeo je svoju petu inkarnaciju. Iako nema mnogo godina iza sebe, cifre koje govore u prilog TeamViewera više su nego impresivne: više od šezdeset miliona instalacija, koristi se u više od pedeset zemalja, dostupan je na četrnaest jezika. Među partnerima kompanije mogu da se nađu imena kao što su Siemens, Shell, DHL, Harley-Davidson, Citroen i drugi.

Hemijski sastav..

 
TeamViewer je jednostavan i praktičan, a istovremeno izuzetno moćan program za kontrolu računara na daljinu. Iako je prvenstveno namenjen za poslovnu primenu, dostupan je i kao besplatna verzija za privatne korisnike, naravno uz izvesna ograničenja. Glavna odlika Teamviewera, podrška na daljinu, tokom godina se nije menjala, a svaka nova verzija donosila je nešto novo, kao i unapređenje već postojećih mogućnosti. Od novih funkcija možemo da izdvojimo VoIP (Voice over Internet Protokol) i novi protokol prenosa podataka sa unapređenim keširanjem i metodama kompresije, što čini TeamViewer znatno bržim u odnosu na prethodne verzije.

Glavne odlike TeamViewera i dalje su podrška na daljinu (Remote support), prezentacija (Presentation), prenos podataka (File transfer) i VPN (Virtual Private Network). Njegova prava snaga krije se u činjenici da za uspostavljanje konekcije nije potrebno vršiti podešavanja na samom ruteru, otvarati portove ili podešavati firewall.

Sama konekcija uspostavlja se putem TCP ili UDP protokola, preko glavnih TeamViewer servera, a ostatak konekcije odvija se putem redundantne mreže, preko TCP ili HTTP tunela.

Nakon pokretanja instalacionog paketa, dobićete mogućnost da instalirate TeamViewer na hard disk ili da ga pokrenete kao prenosnu verziju. Ukoliko izaberete klasičnu instalaciju, dobijate mogućnost za izbor tipa licence, opciju za startovanje TeamViewera uz Windows, kao i postavljanje glavne šifre. Programu je moguće pristupiti iz sistemskog treja, a po želji se može integrisati u Windows programe.

Glavni prozor podeljen je na dva dela. S leve strane nalaze se informacije vezane za lokalni računar, ID- identifikacioni kôd i šifra lokalnog računara. Desna strana rezervisana je za ID i šifru udaljenog računara kao i jednu od četiri moguće vrste konekcije. Nakon registracije na sajtu TeamViewera, možete da koristite listu partnera koja vam omogućava jednostavno konektovanje na udaljene računare i, naravno, pristup ukoliko posedujete šifru.

Važno je napomenuti to da je ideja koja stoji iza TeamViewera jednostavnost rukovanja, što je od velikog značaja za one koji se slabije snalaze sa kompjuterima. To ne znači da TeamViewer ne poseduje više od onoga što je dostupno pogledu. Naprotiv, od opcija koje nisu prikazane u glavnom prozoru možemo da izdvojimo slanje TeamViewer pozivnice prijatelju (ako je definisan mail klijent) i, mnogo važnije, detaljna podešavanja programa kao što su proxy, prihvatanje LAN konekcija, obavezna dužina šifre, kao i spisak identifikacionih kodova koji mogu da pristupe vašem računaru (tzv. „whitelist”). Tu su i podešavanja za kontrolu na daljinu, podešavanje prezentacija i VPN-a.

ID 12345, Password 7168

Kako je kontrola na daljinu glavna odlika TeamViewera, zaslužuje da joj posvetimo malo više pažnje. Ukoliko je TeamViewer instaliran, glavni server dodeljuje ID koji je trajno vezan za vaš računar. U zavisnosti od podrazumevane kompleksnosti šifre, ona može da sadrži standardna četiri, bezbednih šest ili vrlo bezbednih deset karaktera. Naravno, moguće je i manuelno postavljanje šifre i u tom slučaju možete u svakom trenutku pristupiti vašem kompjuteru sa bilo koje lokacije. Kvalitet veze ograničen je prvenstveno samim kvalitetom internet konekcije između dva računara, ali i sa niskim uploadom rezultati su impresivni. Definisani profili dozvoljavaju vam da podesite nivo detalja prikaza za podršku na daljinu, koja ne zahteva visoke detalje ili prezentacije, gde je kvalitet slike poželjan. Nakon uspostavljanja konekcije, u prozoru se pojavljuje desktop udaljenog računara, a moguće je izabrati i prikaz preko celog ekrana.

TeamViewer podržava mogućnost definisanja nivoa kontrole – od samo vizuelnog prikaza do potpunog upravljanja računarom, uključujući tu i restart i gašenje. Pošto se TeamViewer pokreće kao servis, lako je ponovo uspostaviti konekciju. Povezivanje na udaljeni računar moguće je i preko internet pretraživača, odnosno WEB konektora. Potrebno je samo da se registrujete na sajtu TeamViewera i svi udaljeni računari su vam lako dostupni, bilo preko razmene podataka bilo preko liste partnera. U program je ugrađena čet opcija koja olakšava komunikaciju, a u svakom trenutku moguće je zameniti pravac sesije, gde druga strana može da preuzme kontrolu nad vašim računarom.

 
Na širi spisak mogućnosti možemo da dodamo i konferencijski poziv i snimanje aktivne sesije, a glas preko internet protokola jeste opcija koja se prvi put pojavljuje u verziji pet. Kamera i mikrofon automatski se aktiviraju, tako da su i ovde zadržani jednostavnost i praktičnost.

Iako samo ime govori dosta, mogućnosti koje nudi sistem prezentacije su brojne. Možete da organizujete poslovne sastanke, prezentacije, kao i treninge. U zavisnosti od tipa licence, prezentaciju može da posmatra samo određeni broj korisnika. Nakon uspostavljanja konekcije, možete izabrati korisnike koji će imati pristup prezentaciji i detaljno podesiti koje akcije mogu da posmatraju, bilo da je to samo pozadina vašeg kompjutera ili svaki pokret miša. Tu su i podešavanja za pravljenje video snimka i VoIPa, a tokom cele prezentacije moguće je hvatati beleške koje možete naknadno podeliti sa partnerima.

Prenos podataka je još jedna od sjajnih funkcija TeamViewera koju možete pokrenuti samostalno ili uporedo sa podrškom na daljinu. Uspostavljanjem konekcije pokreće se prozor koji podseća na prozor Total Commandera. Od prisutnih opcija tu su adresa, odnosno lokacija datoteka, dugme za osvežavanje konekcije, brisanje i pravljenje datoteka i opcije za slanje i primanje fajlova. S leve strane nalaze se lokalni fajlovi, a desno su podaci sa udaljenog računara. Ceo proces prati se u log prozoru koji se automatski pokreće. Na taj način moguće je pratiti ceo postupak transfera, koji može u svakom trenutku biti prekinut ukoliko se za tim ukaže potreba.

TeamViewer podržava pravljenje VPN konekcije između dva kompjutera, a da bi to bilo moguće, neophodno je na njih instalirati VPN adapter. To se može uraditi prilikom instalacije programa, ali i naknadno iz naprednih podešavanja. Na taj način postigli smo to da se oni „vide” kao da su u lokalnoj mreži, što nam otvara brojne mogućnosti. Moguće je postaviti deljene foldere, deliti štampače i skenere, koristiti neku aplikaciju lokalno dok se baza nalazi na udaljenom računaru.

Kontraindikacije..

Činjenica da TeamViewer prolazi kroz NAT ili firewall može da izazove sumnju i, razumljivo, da dovede do postavljanja pitanja o bezbednosti. Da bismo došli do odgovora na ovo pitanje, najpre moramo da pogledamo kako funkcioniše sistem uspostavljanja konekcije. TeamViewer koristi enkripciju zasnovanu na razmeni RSA javnih/privatnih ključeva i AES (256 bita) kodirane konekcije. Kako privatni ključ nikada ne napušta lokalni računar, eliminiše se mogućnost da neko treći, pa čak i TeamViewer serveri, dešifruje podatke. Svaki klijent ima ugrađen javni ključ glavnog servera i na taj način u mogućnosti je da protumači njegove poruke i proveri njihovu ispravnost. PKI (Public Key Infrastructure) sprečava tzv. napade iz sredine, a čak i pored enkripcije, razmena šifre obavlja se putem sistema izazov/odgovor i uvek ostaje na lokalnom računaru. Identifikacioni kodovi formiraju se od strane TeamViewera i zasnovani su na karakteristikama računara. Glavni server proverava verodostojnost svakog ID-a pre uspostavljanja konekcije, tako da nije moguće generisati lažni ID.

Kao odbranu od brute force napada koristi se sistem odloženog prijavljivanja, tako da se nakon svakog pogrešnog pokušaja vreme za sledeće prijavljivanje produžava. Na taj način za svaka 24 pogrešna pokušaja potrebno je 17 sati. Kao dodatnu meru zaštite TeamViewer koristi i digitalne sertifikate koji garantuju validnost programa.

Dodatne mere bezbednosti obezbeđuju pravljenje belih i crnih lista ID kodova koji mogu da pristupe kompjuteru, uvek vidljiv podatak da je konekcija uspostavljena u statusnom meniju i resetovanje lokalne šifre nakon svakog gašenja TeamViewera, uz mogućnost postavljanja lične šifre.

Na kraju ostaju još dva pitanja – bezbednost TeamViewer servera i bezbednost vašeg računara. TeamViewer je firma koja je za kratko vreme uspela da ostvari veliki uspeh na polju pružanja internet podrške, a sertifikat ISO 9001, koji se izdaje na godišnjem nivou, pečat kvaliteta sa pet zvezdica izdat od strane Nemačkog udruženja FAIER (Federal Association of IT Experts and Reviewers), i potvrda od FIDUCIA (operater centara za informacionu obradu 800 nemačkih banaka) za upotrebu na bankarskim radnim stanicama predstavljaju solidnu garanciju bezbednosti.

Nema sumnje da je TeamViewer sjajan program koji zaslužuje sve pohvale. Dostupan je za Windows i Mac korisnike i predstavlja odlično sredstvo za podršku na daljinu. Bez obzira na to da li ćete ga koristiti povremeno ili ćete mu ukazati malo više poverenja i povezati udaljene lokacije – nećete biti razočarani.

Marko TODOROVIĆ

 
Diskeeper 2010 14.0.900.0
ThunderSoft AlbumMe 2.2.0
PhotoInstrument 2.9
Eltima Flash Optimizer 2.1
TeamViewer 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Photon FX Software Easy Website Pro 4.1.0

Potrebno:
Windows XP/Vista/7/2003/2008 / Mac OS X
Veličina:
2,6 MB, 17 MB na HD-u
Cena:
Besplatan za ličnu upotrebu, od 479 do 1890 evra
Adresa:
www .teamviewer .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera