TEST RUN<>
012010<><>

CorelDRAW X5 beta

Promene ispod haube i dodatne pogodnosti za Web

Poslednjih nekoliko verzija najpopularnijeg Corelovog programa uredno izlaze početkom svake parne godine, pa je tako bilo i ovog puta. Međutim, CorelDRAW je ionako već glomazan i moćan program prepun opcija, pa ni ovog puta nismo očekivali velike i značajne promene, a verujemo i da je teško smisliti nešto potpuno novo i revolucionarno.

Najznačajnije promene su ispod haube: Windows 7 kompatibilnost i podrška za višejezgarne procesore. Ono što je neophodno i očekivano za svaku novu verziju jesu poboljšani import/eksport filteri, pa tako DRAW, pored ostalog, prepoznaje formate programa iz Adobeovog paketa CS4 (i Acrobata 9), a poboljšani su eksport filteri za EPS, kao i za većinu formata vezanih za Web.

Od vidljivih promena u samom programu izdvajamo dva nova pomoćna panela (dockers) Object Coordinates i Join Curves, a novost je i Document Palette gde se smeštaju (automatski čim nešto obojite ili ručno, prevlačenjem obojenog objekta u paletu) samo one boje koje su korišćene ili koje nameravate da koristite u datom dokumentu. Paleta se snima zajedno sa dokumentom i omogućava da zaista samo željeni skup boja koristite i u kasnijem radu sa tim dokumentom.

U meniju View nalazi se nova opcija Pixels. Sa naglaskom na web grafiku, CorelDRAW sada u realnom vremenu renderuje bitmap prikaz dokumenta upravo onako kako će izgledati u web browseru. Za potrebe ove opcije, otvaranjem novog dokumenta bira se i rezolucija renderinga (72, 96, 100... ili proizvoljno) kako bi Pixels prikaz bio zaista 1:1 u odnosu na finalni rezultat.

Kada smo već kod otvaranja novog dokumenta, napokon je omogućeno to da za svaki započeti projekat izaberete radni model boja – RGB ili CMYK i odgovarajuće kolorne profile. Uopšte, kalibracija bija je u X5 dodatno poboljšana.

 
Verovali ili ne, novost ove verzije jeste da zaobljeni pravougaonici mogu da zadrže isti prečnik krivine na uglovima i nakon deformacije, tj. kada ih povećate/smanjite. To je jedna od onih jednostavnih opcija za koju prosto nije jasno zašto ne postoji od samog početka.

Od važnih novina izdvojili bismo i crtanje alatkom B-Spline (kriva linija je matematički definisana na osnovu izlomljene linije), što je opcija kojom će biti zadovoljni oni koji su na taj način kreirali objekte u nekim drugim programima. Među alatkama poboljšanja su dobili i Mesh Fill, Artistic Media, Eyedropper i druge. Dodatno je poboljšano i vektorizovanje bitmap slika (Trace).

Kod pripreme dokumenta opcijom Export for Web (ili izvoza u pojedinačne formate GIF, JPEG i PNG) sada napokon možete detaljno da kontrolišete i poredite izlazne rezultate sa različitim formatima i parametrima, što je takođe opcija koja je važna onima koji rade materijal za Web.

Spisak onoga što će doneti novi CorelDRAW ovde se ne završava. Izdvojili smo ono što se nama učinilo značajnim ili barem zanimljivim. Biće interesantno videti i koje novine donosi ostatak paketa Graphics Suite, ali o tome u nekom od sledećih brojeva, i to samo ako procenimo da imamo šta da vam prenesemo. Corel se, naime, poslednjih godina okreće nekim drugim segmentima softverskog tržišta, jer je odavno jasno to da sve teže parira Illustratoru, dok je s CorelPAINT-om bitku protiv Photoshopa odavno izgubio.

Tihomir STANČEVIĆ

 
CorelDRAW X5 beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Aimersoft DVD Studio Pack 2.3.0.1
AKVIS Software LightShop 2.5
SoftMaker Office 2010 beta (rev. 566)
VextraSoft Vextractor 4.61

Potrebno:
Windows XP/Vista/7, procesor na 800 MHz, 512 MB RAM-a
Veličina:
700 MB (beta), 1,2 GB na HD-u
Cena:
nepoznata
Adresa:
www .corel .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera