TEST OF TIME<>
122008<><>

Serijal Thunder Force

Čini se da danas na tržištu nema mesta za avionske pucačine. Da li zbog inferiornosti programera ili zbog toga što današnja omladina želi da se bori protiv vanzemaljaca samo u first person ostvarenjima, ko će znati? Nama, okorelim igračima, preostaje da zaslepljeni nostalgijom otrčimo do tavana po staru konzolu (ili do obližnjeg sajta, ako konzola nije pristupačna) i odemo u pohod protiv zle vanzemaljske armije #924.

Serijal koji se poprilično istakao u ovom žanru je legendarni Thunder Force, koji je počeo davne 1983. godine. U pitanju je igra koja je bila dostupna samo u Japanu za platformu Sharp X1. S obzirom na nepristupačnost ove igre, pregled serijala počećemo od njenog nastavka.

Thunder Force II (www.romnation.net/srv/roms/52759, 355 KB) izdat je 1989. godine za Sega Mega Drive. Gameplay se sastoji iz dva dela: upravljanje letelicom iz ptičje perspektive (top view nivoi), gde vam je zadatak da uništite sve neprijateljske baze, i upravljanje letelicom uz pogled „sa strane” (side view nivoi), gde je vaš zadatak da stignete do kraja nivoa i pobedite bossa. Letelica je opremljena sa dva oružja, twin shot i back shot, čije se funkcije mogu zaključiti iz imena. Pored ova dva oružja (figuriše mogućnost njihovog unapređenja), postoji još nekoliko dodatnih, koje možete nabaviti u toku igre, od kojih je svako izbalansirano i korisno na svoj način (kao na primer Hunter, koji prati protivnike, ali pravi malo štete). Neka oružja se pojavljuju u zavisnosti od toga da li ste u top view ili side view nivou, dok druga imaju drugačiji efekat, zavisno od nivoa. Oružje je moguće menjati po sopstvenom nahođenju u svakom trenutku, ali u slučaju da letelica bude uništena, gubite svo naoružanje. Još jedan dodatak su tzv. CLAWs, male rotirajuće naprave koje vas štite od slabijih projektila i ispaljuju sopstvene projektile. Nivoi su dovoljno raznovrsni da vam održe pažnju, iako su pojedini top view nivoi brutalno teški.

 
Sledeće godine izlazi Thunder Force III (www.romnation.net/srv/roms/52766, 316 KB), koji odbacuje top view nivoe i koncentriše se samo na side view. Arsenal je malo modifikovan, gubite samo trenutno oružje ako poginete, i postoji mogućnost promene brzine letelice, što znatno pomaže u skučenim nivoima.

Međutim, vrhuncem serijala slobodno se može proglasiti Thunder Force IV (www.romnation.net/srv/roms/52775, 652 KB). Pored znatno unapređene grafike, muzika je zaista neverovatna za mogućnosti Mega Drive konzole – može se čuti kako ambijentalna tako i hard rok muzika (posebno se ističe prilikom borbi sa bossovima). Nivoi su takođe doživeli znatno unapređenje, kako u izvedbi tako i po izgledu, i svaki je jedinstven (na primer, u jednom izbegavate vanzemaljske brodove prilikom njihove invazije na ljudski grad, dok u svemirskom nivou imate vatrenu podršku drugih letelica). Na kraju svakog nivoa je borba sa bossom, koja se uvek slaže sa tematikom nivoa i u koju je potrebno uložiti mnogo truda da biste bili uspešni.

Miodrag KOVAČEVIĆ

 
Serijal Hunchback
Head-On Soccer
Continental Circus
Theme Park
Combat School
Serijal Thunder Force
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
Sega Mega Drive
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera