PD KUTAK<>
122006<><>

Strong VMenu 1.05

Vertikalni meni „za poneti”

Svaki iole ozbiljan sajt ima jedinstveni meni sa linkovima na početnu stranu, pretragu, galerije ili slične, karakteristične prečice. Tehnike kojima meniji mogu biti kreirani variraju od proste liste HREF tagova, preko padajućih, do mapiranih sekvenci grafičkog fajla (tipa area shape). Nezavisno od načina izrade, najčešće su pozicionirani vertikalno, u levom delu ekrana, ili vodoravno, direktno ispod logoa/slike na vrhu strane.

VMenu je besplatna aplikacija koja vreme potrebno za izradu skupa linkova prvog tipa može drastično umanjiti. Po rečima ljudi iz Stronga, kompanije orijentisane ka Internetu, ostvarena je vrhunska kompatibilnost sa svim aktuelnim Web browserima. Pomenuti su Firefox, Opera, Netscape, višefunkcionalni Konqueror i IE.

VMenu u komunikaciji sa korisnicima koristi jednu formu sa više tabova. Prvi nosi naziv Items i zadužen je za organizovanje linkova putem izbora njihovih imena, opisa (u vidu tooltip teksta) i adresa na koje ukazuju. Moguće je odrediti da li će novi sadržaj biti otvoren u tekućem ili u zasebnom prozoru (blagodeti target=”_blank”), a samo strukturiranje se može obaviti u tri nivoa.

Drugi tab je vezan za fino podešavanje celokupnog menija. Tu je određivanje njegove širine, podrazumevanog fonta i stila, pa i temeljno „štimovanje” okvira.

Sledeći nastupa ekran Item Style, mesto na kojem se dizajniraju linkovi u normalnom izdanju, u trenutku kada se prelazi mišem preko njih, ali i za kategorijske (naslovne) elemente. Za svaki od pomenutih je moguće odrediti zasebna podešavanja: razmaka slova, boje, veličine, poravnanja, stila i porodice fontova, udaljenost okvirnih ivica i grafički stil okvira svakog pojedinačno, a tu je i mogućnost postavljanja pozadinske slike. Ovde se naravno može iskoristiti proizvoljna fotografija, ali češće korišćena solucija jeste kreiranje šablona koji se ponavlja. Jednostavan primer može biti blagi vertikalni gradijent iz tamnoplave u nešto svetliju nijansu, širine tek jedan piksel, sa ciljem stvaranja 3D efekta. U tom slučaju potrebno je izabrati Repeat X ili višestruko ponavljanje po horizontalnoj osi duž celog elementa menija. Fajl koji se koristi kao pozadina mora biti u GIF, PNG ili JPG formatu, a ukoliko koristite opciju Repeat, veličina je sasvim zanemarljiva.

Poslednji korak u procesu izrade vertikalnog menija jeste prosto kopiranje XML i CSS koda u odgovarajuće fajlove. Prethodno je potrebno imenovati CSS fajl i odrediti njegovu lokaciju, kao i folder u kojem su smeštene slike (ako su) korišćene u izradi. Logično, u linkovanju grafičkih elemenata i CSS fajla sa matičnom stranicom koristi se relativni način povezivanja lokacija u zavisnosti od udaljenosti od samog fajla Web strane koja ih koristi.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Internet Explorer 7
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
TED Notepad 5.0.1
Strong VMenu 1.05
Šta mislite o ovom tekstu?
FontExplorerL.M. 4.8.0
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows
Veličina:
405 KB, 446 KB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .stronghtml .com /tools /vmenu /index .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera