PD KUTAK<>
122006<><>

Windows Live Messenger 8

Novo ruho poznatog instant mesindžera

Još od NT verzije „prozora” Windows Messenger je sastavni deo svakog operativnog sistema kompanije iz Redmonda. Po izlasku operativnog sistema Windows XP, ovaj program je počeo da se probija u svetu instant mesindžera i za kratko vreme je prestigao dosta „iskusnije kolege” kao što su ICQ, AOL, Yahoo Messenger... Njegova najveća prednost jeste to što je sastavni deo operativnog sistema, jednostavan je za korišćenje, a ujedno i funkcionalan.

Za razliku od ICQ-a, Windows Messenger ima „privatniji” pristup korisnicima. Neko može da vam pošalje poruku samo ako vas ima na listi, a da bi vas imao na listi, mora da ima vašu e-mail adresu (koju ste koristili za otvaranje MSN naloga), ali i vaše odobrenje za dodavanje na listu.

Ono što je u velikoj meri privuklo korisnike da se odluče baš za Windows Messenger jeste to što je dizajn izvanredno urađen i što korisniku daje mogućnost da ga menja po potrebi. Pod tim se podrazumeva izmena slike ili boje pozadine u prozoru za kucanje poruke, dodavanje proizvoljnih emocija (smajlija), pa čak i crtanje poruke. Naime, ako korisnik odabere opciju Write and send messages in your handwriting, dobija se potpuna sloboda crtanja mišem proizvoljnih linija po prozoru za unos teksta. Od ostalih zanimacija izdvojićemo mogućnost snimanja kratkih audio-zapisa (ukoliko korisnik ima mikrofon) i njihovo slanje, zatim slanje Flash animacija, kao i „gurkanje” (Nudge) koje korisniku s druge strane protrese prozor za čet uz prepoznatljiv zvuk kako bi mu se skrenula pažnja.

 
Svi korisnici koji su trenutno povezani na ovu mrežu mogu postaviti proizvoljnu poruku koja će se ostalima prikazati ispod njihovog imena. Takođe, korisnik može uključiti da se umesto te poruke prikazuje pesma koja se trenutno pušta na računaru. Za ovo je neophodno pustiti pesmu u Windows Media Playeru, a za prikazivanje puštenih pesama u Winampu potreban je naročit plug-in (Toaster). Pored ove mogućnosti, korisnici mogu pored svog imena stavljati i određenu sličicu.

Zarad zabave tu je i mogućnost igranja online igara sa nekim od prijatelja na listi (na meniju je veliki broj poznatih igara: iks-oks, šah, bilijar...). Naravno, ukoliko oba korisnika imaju Web kameru, postoji mogućnost video-konferencije, a ukoliko je tu i mikrofon, možete očekivati kompletnu audio-video konferenciju. Po želji korisnika, u konverzaciju je moguće ubaciti i neke druge kontakte sa liste tako da se razgovor može voditi između nekoliko ljudi istovremeno. Konverzacija sa svim korisnicima se, ukoliko to nije isključeno u opcijama, snima u XML fajlove koje je kasnije moguće otvoriti i po potrebi pretražiti u potrazi za željenim informacijama.

Nažalost, neizbežno je da se na velikoj listi korisnika nađu dva kontakta sa istim imenom. Tada korisnici znaju da se zbune jer samo po nadimku ne mogu da razlikuju kontakte. Srećom, sada je moguće proizvoljno podesiti svaki kontakt, to jest odrediti mu proizvoljni nadimak. Još jedna olakšica je mogućnost sortiranja liste u grupe tako da se svi korisnici na listi mogu grupisati po prethodno kreiranim grupama (na primer: porodica, posao, fakultet...).

Jedna od najbitnijih novina jeste mogućnost ostavljanja poruka korisnicima koji nisu online (stvar koju legendarni ICQ ima godinama unazad, prim. ur.). U prethodnim verzijama ukoliko korisnik napusti MSN, bilo je moguće samo poslati e-mail. Sada se poslate poruke drže na specijalizovanim serverima, sve dok se korisnik kome je poruka namenjena ne poveže na MSN, kada mu se poruka automatski šalje bez obzira na to da li je pošiljalac koji je ostavio poruku online ili ne. Ukoliko je potrebno, moguće je korisniku sa kojim se vodi konverzacija poslati fajl ili jednostavno otvoriti svoj Shared direktorijum odakle će ostali korisnici moći da preuzimaju fajlove.

Kako bi se član MSN-a bolje predstavio ljudima, Microsoft je omogućio postavljanje proizvoljne i besplatne prezentacije svim korisnicima programa. U okviru prezentacije korisnik može da postavi svoje slike, osnovne informacije, da uključi blog i napravi listu omiljenih kontakata, to jest prijatelja. Nažalost, uznemiravanje od strane drugih korisnika nikad nije isključeno kao mogućnost. Baš za te potrebe program ima mogućnost blokiranja određenih kontakata, što će u potpunosti onemogućiti blokiranog korisnika da vidi kada ste online i da vam šalje poruke. Kako bi se kontaktima ukazalo trenutno stanje, može se odabrati nekoliko online statusa koji će biti prikazani pored imena korisnika, a to su Online (dostupan), Busy (zauzet), Be Right Back (vraćam se odmah), Away (odsutan), In a Call (na telefonu), Out To Lunch (na ručku) i Appear Offline (korisnici ne vide da ste online).

Na kraju, moramo da zaključimo da je Microsoft izdao lepšu i funkcionalniju verziju svog popularnog mesindžera koja sa sobom nosi samo poboljšanja. Upravo zbog toga sledi savet da staru verziju što pre zamenite novom.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Internet Explorer 7
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
Šta mislite o ovom tekstu?
TED Notepad 5.0.1
Strong VMenu 1.05
FontExplorerL.M. 4.8.0
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows, Pentium/233 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
15,6 MB, 25 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
get .live .com /messenger /overview
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera