PD KUTAK<>
122006<><>

FontExplorerL.M. 4.8.0

Domaći font menadžer – drugo poluvreme

Program FontExplorerL.M., Milana Lukića iz Zrenjanina, već smo opisivali u našem listu (vidi prikaz u SK 8/2005). U međuvremenu program je doživeo ne mali broj prepravki i značajno napredovao sa stanovišta funkcionalnosti. Moramo istaći da već na prvi pogled nova verzija odiše profesionalnijim izgledom i dizajnom, većina opcija je nadograđena, a one koje možda nisu bile najprimerenije krajnjoj nameni su izbačene.

Da se ukratko podsetimo, program omogućava pregled fontova na računaru, bilo da su „parkirani” u sistemskom folderu ili na nekoj drugoj lokaciji. Rezultati su predstavljeni na više nego pregledan način, a on je dodatno poboljšan u novoj verziji. FontExplorerL.M. podržava sve vrste fontova: TrueType, OpenType, PostScript Type 1, Raster, Vector i TrueType Collection. Pregled fontova je mogućan u više kolona, omogućeno je kreiranje baze fontova pomoću Database Wizarda, a tu su i opcije za organizovanje fontova u kolekcije (sa mogućnošću dodavanja komentara za svaki font iz kolekcije ili za samu kolekciju) i napredne opcije za brzo i efikasno pretraživanje ili filtriranje fontova po više kriterijuma (sa hard diska, CD-a ili iz baze).

Prisutna je i čitava svita opcija koje služe za manipulaciju fontovima: Install, Uninstall, Copy, Move, Load, Unload, Keybard layout (raspored karaktera na tastaturi), Zoom (simultani prikaz fonta u više veličina)... Nadalje, moguće je „pozvati” mapu karaktera (Character Map), zatražiti dodatne informacije o izabranom fontu, označene fontove kompresovati (u pitanju je ZIP metoda) i poslati na e-mail. Kao bonus, tu je i veoma brzo učitavanje fontova tako da i više hiljada fontova u direktorijumu ne predstavlja problem. Odabrani fontovi se mogu eksportovati i prikazati kao Web stranica preko HTML Font Export Wizarda. Kreirana stranica se, takođe, može kompresovati (opet, ZIP metodom) i poslati kao e-mail attachment. Unapređena je i opcija Print Preview.

Sistemski fontovi kao što su Marlett, MS Sans Serif, System, MS Serif i Terminal zaštićeni su od slučajnog brisanja (deinstalacije) da ne bi poremetili rad operativnog sistema. Windows bi svakako upotrebio neki drugi font, ali bi to moglo izgledati vrlo ružno i preplašiti neiskusnijeg korisnika. Isto pravilo važi i za često korišćene fontove kao sto su Arial, Times New Roman, Tahoma, Wingdings, Symbol, Roman, Modern, Courier New i Script. Ukoliko ipak želite da ih uklonite, to se može uraditi iz direktorijuma Fonts.

Iz onoga što smo videli testirajući aktuelnu verziju, možemo zaključiti da se radi o izuzetno skladno zaokruženoj celini. Treba još istaći unikatnu osobinu programa da sve fontove složi u bazu podataka radi lakšeg pretraživanja. Ukoliko sa fontovima radite iz ovog programa, svako dodavanje ili brisanje fonta se automatski registruje u bazi. S druge strane, ako vam ne odgovara njegova cena, na autorovom sajtu postoji i besplatna varijanta programa koja služi za brz pregled fontova. Naravno, ona je „operisana” od većine ovde pomenutih opcija. Bilo kako bilo, svako ko poseduje i „vrti” veći broj fontova na sistemu, trebalo bi ozbiljno da razmisli o nabavci ovog programa.

Ognjen POPOVIĆ

 
Internet Explorer 7
WinZip 11 Beta
JukeItUp 1.61
Windows Live Mail Desktop Beta
Light Artist 1.3
1 Click PC Fix 2006 3.2
Windows Live Messenger 8
TED Notepad 5.0.1
Strong VMenu 1.05
FontExplorerL.M. 4.8.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Process Explorer 10.2
Cleanse Uninstaller 1.8
TileMage Image Splitter

Potrebno:
Windows 2000/XP/2003
Veličina:
2,1 MB (trial), 5,92 MB na HD
Cena:
25 dolara, proba 30 dana.
Adresa:
www .lanmisoft .com /FontExplorer .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera