NET PLAY<>
122006<><>

Uspon DotA moda

Šta će biti sledeća velika stvar u multiplejeru? MMORPG ili će primat zauzeti neka igra kao što je Kaunter? Kako iskoristiti armiju igrača koji se igraju preko Neta i kako im najbolje prići? Dok velike kompanije lupaju glavu nad ovim pitanjima i troše milione dolara na analize tržišta, entuzijasti modifikuju svoje omiljene igre i distribuiraju ih preko Interneta. Milioni modova nestanu pre nego što ih iko zapazi, ali deo ovih modifikacija uspe da zaživi i obično stekne vernu bazu sledbenika. Tek delić uspe da se probije i postane mejnstrim. Ono što je CS napravio od Half-Lifea sada se dešava Warcraftu III sa modifikacijom DotA.

DotA ili Defence of the Ancients jeste mod za Warcraft III koji je stekao ogromnu popularnost u svetu. Začet kao jedan od EON klonova, uskoro se izdvojio velikim izborom heroja i balansom koji do tada nije postojao. Rast popularnosti ovog moda je takav da je CPL organizovao ligu koja je uspela da preživi dve sezone. DotA timovi su počeli da dobijaju sponzorstva, a neki od velikih multiplayer klanova osnovali su svoje DotA timove. Vrhunac je DotA turnir koji će se održati na CPL-u ove godine, nažalost ne u takmičarskom delu, već u BYOC odeljku. Nagrade su minorne u odnosu na glavno takmičenje (1. mesto 1000 dolara i robne nagrade), ali spekuliše se da je ovo probni balon i priprema za pravo takmičenje sledeće godine. Ako ovo povežete sa činjenicom da je Icefroog na plati kod Blizzarda, vidimo da se dešava sličan scenario kao sa Counter-Strikeom. Sada sve ostaje na velikim takmičenjima kao što su WCG, CPL i ESWC. Ako oni procene da će DotA medijski biti atraktivna i uvrste je u svoj program, imaćemo još jednu multiplayer histeriju kao što je bila ona koja se desila sa CS-om. S obzirom na to da je DotA nov mod, za sada je sve moguće. Nove strategije se izmišljaju svaki dan, a sigurni favoriti ne postoje. To daje dodatnu draž svakom takmičenju.

Ako želite da probate DotA, najbolje je da pogledate zvanični sajt (www.dota-allstars.com) gde možete videti kratke informacije o svim herojima (ima ih preko 60) i predmetima koje možete kupiti ili sklopiti u igri. Takođe, bilo bi zgodno da posetite forum na kojem dosta igrača ostavlja svoje strategije. Na taj način nećete ući u partije totalno nepripremljeni i moći ćete da budete od koristi svom timu. Ako želite da vežbate protiv računara, skinite modifikovanu mapu na kojoj AI upravlja protivničkim herojima (http://forums.dota-allstars.com/index.php?showtopic=96341).

Tako ćete shvatiti balans igre, način igranja, koje predmete treba kupovati itd.

Nakon solo igranja spremni ste za BattleNet i širok izbor kretena, leavera, nubova i flejmera. Treba početi sa takozvanim Public partijama. Odmah se spremite na to da većina ljudi koja igra te partije ne zna da igra ili izlaze čim ih ubiju. Kada se tu prekalite, red je da napravite korak napred – u DotA ligi.

DotA liga (www.dota-league.com) jeste nezavisan matchmaking sistem realizovan kroz Web interfejs. Postoje dva odeljka, jedan je DotA liga gde se timovi takmiče u klasičnom ligaškom takmičenju. Drugi je Single Instant Game. SIG je ono što je vama potrebno. Kada se registrujete, počinjete sa 1000 poena. Svaka partija se boduje: pobeda vam dodaje 5, dok vam poraz oduzima 5 poena sa stanja. Sistem se trudi da timovi budu ravnopravni. Oba tima imaju isti prosek bodova tako da su pomešani jaki i slabi igrači. Web interfejs je veoma intuitivan i bez problema se savlađuje. DotA liga sama kreira igre, u proseku svakih pet minuta, a ponekad i češće. SIG je odličan način da naučite da igrate DotA dobro, pogotovo ako budete slušali igrače koji imaju preko 1200 bodova jer su to iskusni vuci koji za sobom imaju dosta odigranih partija.

Drugi put može biti kanal Allstars na BattleNetu. Na ovom kanalu se uglavnom okupljaju malo bolji igrači. Nažalost i ovde ćete biti svedoci izlazaka iz partija ili lošeg ponašanja. Problem sa Allstarsom jesu neujednačene ekipe. Obično se nekoliko drugara smesti u jednu ekipu i timskom igrom urniše protivnički tim. U DotA nije bitno koliko je jedan heroj jak, već je važno da svi igraju timski i podržavaju svoje saigrače. Upravo na tom polju pada dosta igrača koji igraju za svoj groš i ne obraćaju pažnju na trenutno stanje u igri. Pored ovih kanala postoji još nekoliko koji su posvećeni DotA, ali potrebno je imati dozvolu (biti safelistovan) da biste mogli da uđete.

DotA je stekla planetarnu popularnost i sada je samo jedan korak deli od ustanovljavanja u multplejer miljeu. Podrška Blizzarda i veliki broj igrača su neophodni uslovi. Velika multiplejer takmičenja će u stvari odlučiti o daljoj sudbini ovog moda. Ako budete vežbali, možda ćete baš zahvaljujući modu DotA otići na neko veliko takmičenje.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Uspon DotA moda
Šta mislite o ovom tekstu?
Ragnarok
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera