AKTUELNOSTI<>
122006<><>

Igre na srpskom

Još jedno prevazilaženje jezičke barijere...

Beogradska kompanija Compdesk za predstojeću prazničnu sezonu pripremila je nekoliko novih šerver igara prevedenih na srpski jezik. Poput igara koje smo predstavili u septembarskom broju (Osveta besnog pileta i Morski vukovi: Lov na blago), nova izdanja namenjena su mlađim igračima, imaju automatizovanu instalacionu proceduru i jednostavan korisnički interfejs.

 
Tenkići (Tank-o-Box, Exclusive Games) predstavlja mešavinu Micro Machinesa i Tanksa, 3D izometrijsku lavirintsku pucačinu koja se odvija u kutiji s igračkama. Igrač upravlja lakim tenkićem i ima zadatak da uništi neprijateljska oklopna vozila koja nadiru sa svih strana. Protivnici su u početku malobrojni, slabo naoružani i predvidivi, ali ubrzo postaju nezgodni. Sakupljanjem dodataka tenk se snabdeva jačin naoružanjem i motorom koji omogućuje brže kretanje, što je u ograničenom prostoru ključna prednost. Kada igra postane isuviše teška, u akciju možete uključiti prijatelja (kooperativni režim). Za veštije igrače predviđen je Extra mod koji se sastoji od serije misija rastuće težine – cilj je dogurati što dalje, sa 99 života koji se tope brže od sladoleda na julsom suncu. Grafika je raznovrsna (raznolika okruženja, vremenske prilike, dopadljivi 3D efekti), a postoji i podrška za force feedback kontrolere.

Majušna ekipa (Tiny Worlds, Ladia Group) jednostavno je koncipirana, ali prijemčiva mozgalica u kojoj igrač ima ulogu pastira koji treba da sprovede bespomoćne životinje (ovčice, piliće, štence, ribice...) do skrovišta. Teren koji životinje treba da savladaju obiluje preprekama i gladnim predatorima koji vrebaju svaki pogrešan korak. Usmeravanje životinja vrši se pomoću strelica koje se postavljaju na polja kojima se one kreću (pogled na teren je iz ptičje perspektive). Broj strelica na svakom nivou je ograničen, tako da treba dobro razmisliti gde ih i u kom trenutku treba postaviti. Igra se sastoji od 250 nivoa raspoređenih u pet „kampanja”, vreme za rešavanje nije ograničeno, a simpatična grafika i zvučni efekti stvaraju pogodnu atmosferu za višesatno preznojavanje sivih ćelija.

 
Hyperspace Invader (URSE Games) jeste, kao što mu ime kaže, derivat pucačkog klasika s početka evolucije elektronske zabave. Premisa igre je ista kao u originalnim Invadersima, s tim što je izvođenje u 3D izometrijskoj perspektivi koja je negde između klasičnog 2D skrolujućeg i FPS prikaza. Igra se sastoji od šest epizoda sa po pet misija intenzivnog napucavanja s osvajačima iz svemira koji prete da zbrišu ljudsku rasu s galaktičkih mapa. Grafika je solidna – u svemiru nema mnogo objekata, ali prazninu popunjavaju izvanredni efekti, živahni protivnici i debris koji ostaje iza uništenih brodova. Animacija je brza i precizna, zvučni efekti su bledunjavi, a gameplay u celini sasvim zadovoljavajuć. Naročito je prijatan kontrast između jednostavnih pucačkih deonica koje se svode na neprekidnu paljbu i izbegavanje projektila i boss partija koje zahtevaju taktičko razmišljanje.

Knjiga senki: Izgubljene strane (Shadows Book: The Lost Pages, Anvil Entertainment) jeste „diablolika” arkada u kojoj igrač traga za izgubljenim stranicama magične knjige kako bi uništio armiju karakondžula koje u ime gospodara Zla napadaju ljude širom sveta. Tri glavna junaka, petnaestak čudovišta i ko zna koliko ljudskih protivnika stvaraju plodno tle za dobru akciju. Glavno oružje u borbi protiv zlih sila jesu motka za blisku borbu i vradžbine za borbu sa distance. Postoji više kombinacija magija i taktika za svaku vrstu protivnika, kao i mogućnost nadogradnje borbene sposobnosti likova, što igri daje malo FRP arome. Grafika je jednostavna, većim delom igre mračna i bez upečatljivih detalja, ali odlična zvučna podloga i dinamično izvođenje znatno popravljaju utisak.

 
AirStrike II: Gulf Thunder (DivoGames) jeste nastavak Airstrikea II, jedne od najuzbudljivijih skrolujućih pucačina koje se distribuiraju putem Interneta. Usamljeni ratnik u helikopteru koji je naoružan kao pola američke vojske probija se kroz gusto zbijene redove terorista koji su opremljeni najsavremenijim avionima, helikopterima, oklopnim vozilima, jedinicama protivvazdušne odbrane i drugim sredstvima za uništavanje usamljenih ratnika-heroja. Klasičan overhead shooter u 3D izometrijskoj perspektivi odlikuje se prelepom grafikom, glatkom animacijom i uverljivim zvučnim efektima. Konstantni napadi sa zemlje i iz vazduha, kiša projektila sa svih strana i raznovrsni pejzaži stimulišu čula i angažuju reflekse do krajnjih granica. Srećom, nivoi su podeljeni na relativno kratke deonice tako da predah stiže baš kad treba. Za ljubitelje klasičnih pucačina, Gulf Thunder je must have.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Tenkići, Majušna ekipa, Knjiga senki: Izgubljene strane, AirStrike II: Gulf Thunder
Šta mislite o ovom tekstu?
Magic: The Gathering

 DOMAĆA SCENA
Ultra Tubes

 TEST JOY
Trust Predator GM-3500R
Ideazon Merc ZXP1000

 STARO ZA NOVO
GTA Srbija

 JA, IGRAČ
Sinhronizacija Slavko Tatić
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera