PD KUTAK<>
082005<><>

IE na više (besplatnih) načina

Popularni Web čitači zasnovani na Internet Exploreru

Uprkos sigurnosnim propustima i sve jačoj konkurenciji koja svoju popularnost temelji na dodatnim mogućnostima i bezbednijem okruženju, Internet Explorer još uvek drži najveći deo tržišta Web čitača, uglavnom zato što se isporučuje uz svaku Windows instalaciju. Sva je prilika da će tako ostati i u budućnosti, naročito ako sedma revizija Microsoftovog browsera ispuni očekivanja. Brzina, jednostavnost korišćenja i apsolutna kompatibilnost nesporne su prednosti IE okruženja, na čijem engineu je zasnovan čitav niz kvalitetnih čitača (više o drugim programima i njihovim funkcijama možete pročitati u članku o Web čitačima iz prošlog broja).

 
Najpopularniji IE derivat je Avant Browser, program atraktivnog korisničkog okruženja, koji zauzima malo prostora na disku (2,9 MB), ali nešto više sistemskih resursa od Internet Explorera (19,7 spram 16,1 MB u radnoj memoriji). Uprkos brojnim menijima i znatno bogatijem grafičkom interfejsu, Avant je brz koliko i IE, ima efikasne funkcije za blokiranje pop-up prozora i podržava skinove i komande koje se zadaju pomoću miša (Mouse Gestures). Internet stranice otvaraju se u zasebnim jezičcima (tabovi) koji su izlistani u dnu ekrana, a u program su integrisani još i Yahoo! i Google pretraživači. Zaštita privatnosti korisnika je vrlo dobra (postoji opcija za automatsko brisanje posećenih adresa, šifara, kolačića i privremenih datoteka), dok je „spoljna” sigurnost na nivou IE (standardne opcije za blokiranje sličica, Java apleta, ActiveX komandi, skriptova i drugo).

Naročito interesantan dodatak je Flash Animation Filter, funkcija koja isključuje animirane Flash reklame i tako ubrzava učitavanje stranica (na dial-up konekcijama dobitak u brzini je i te kako uočljiv). Kada se ne koristi, Avant se može minimizovati u system tray, a ukoliko se nehotice isključi ili krahira, pri ponovnom pokretanju otvoriće sve stranice koje je „držao” u trenutku gašenja. U nedostatke, pored poprilično natrpanih menija koji će lako zbuniti i iskusnije korisnike, svrstavamo i neracionalno trošenje radne memorije – s desetak otvorenih stranica program može da „naraste” i do 60 MB, pa korisnici s ograničenim RAM-om o ovome treba da vode računa.

 
Deepnet Explorer je nešto glomazniji (12,5 MB na disku) i zahtevniji program (koristi oko 27 MB RAM-a) koji se proslavio kao prvi Internet browser s integrisanim Peer2Peer klijentom (zasnovanim na Gnutella servisu) i RSS čitačem (popularni servis za distribuciju vesti koji postaje integralni deo savremenih browsera). Pored ove dve interesantne opcije, Deepnet omogućuje otvaranje stranica u tabovima i automatsko pokretanje nekoliko odabranih stranica, ima funkciju za gašenje reklama (pop-up i „lebdećih” prozora) i filtriranje nepoželjnih adresa i kolačića. Tu su još i Form Filler, online funkcija za automatsko popunjavanje Internet formulara ličnim i drugim podacima, drag&drop manipulacija linkovima i Mouse Gestures komande. Novina u verziji 1.5 je Phishing Alarm, funkcija koja u realnom vremenu otkriva i sprečava potencijalne upade hakera koji lako zaobilaze uobičajene „crne liste” (to se postiže stalnom analizom „ponašanja” Web sajta ili programa, na osnovu koje se procenjuju „namere” i stepen ugroženosti). Zahvaljujući dobrim bezbednosnim sistemima i bogatoj dokumentaciji, Deepnet Explorer je jedan od najpouzdanijih IE klonova i vrlo dobar izbor za početnike.

Maxthon Browser (4,2 MB na disku, 22,5 MB u radnoj memoriji) jeste prilično moćan Internet čitač s prilagodljivim interfejsom, tabovima, Mouse Gestures i drag&drop komandama, zanimljivim „lovcem” na reklame, odličnim RSS čitačem i podrškom za skinove. Maxthon (ranije poznat pod imenom MyIE2) u radu je nešto brži od Internet Explorera i ima tonu opcija za podešavanje brojnih sitnica, koje lako mogu da zbune neiskusne korisnike. Ipak, ovaj program je odličan izbor za sve korisnike koji ne mogu da se odvoje od Internet Explorera, ali osećaju potrebu za naprednim funkcijama koje nude Opera, Firefox i Netscape. Podrška za otvaranje stranica u tabovima je bolja u odnosu na većinu drugih čitača budući da postoje opcije za grupisanje jezičaka (ubrzava otvaranje sajtova koji se redovno posećuju), postavljanje tabova u vrhu ili dnu strane, dodeljivanje prečica za brzo otvaranje i drugo. Maxthon ima i bogatu bazu priključnih programa koji proširuju funkcionalnost osnovnog paketa (preuzimaju se s adrese maxthon.tarapages.com), a korisniku omogućuje i da definiše sopstvene komande (ikonice) putem kojih će otvarati programe koje često koristi. Kada se pravilno konfiguriše, Maxthon može da bude veoma dobar i pouzdan čitač čiji je jedini veći nedostatak glad za sistemskim resursima.

 
SlimBrowser neodoljivo podseća na Maxthon, što je svakako za pohvalu, ali u odnosu na njega ima dosta skromnije memorijske zahteve (3,94 MB na disku, 19 MB u memoriji), ali i nešto manje naprednih mogućnosti. Ipak, i ovaj čitač se odlikuje preglednim interfejsom koji je zasnovan na tabovima i skinovima, uz integrisan pop-up killer, funkciju za automatsko popunjavanje formulara i logovanje, brojne opcije za direktno prevođenje označenog teksta, filtere za neželjene lokacije itd. Korisničko okruženje je pomalo „natrpano” jer postoji niz ikonica koje treba ukloniti kako bi se proširio radni prostor. SlimBrowser se može pohvaliti i dobrom organizacijom baze posećenih lokacija (history), a kao naročitu prednost treba istaći višejezičnu podršku: kompletan interfejs programa preveden je na više od četrdeset svetskih jezika, uključujući i srpski. Ponudu zaokružuje solidan RSS čitač, koji nismo očekivali u ovako kompaktnom browseru.

NetCaptor je prava „guja” među Internet čitačima, kompaktan program (870 KB) s nešto većim memorijskim zahtevima (31 MB u radnoj memoriji). Prvo izdanje pojavilo se još krajem prošle decenije, a danas ovaj program slovi za jedan od najboljih „malih” čitača, čiji su glavni aduti lakoća korišćenja i velika brzina. I ovaj program nudi standardnu mogućnost prelistavanja sajtova u tabovima koji se mogu postaviti u vrhu ili dnu stranice ili proširiti na više redova. U odnosu na Internet Explorer, na čiji se engine oslanja, NetCaptor ima naprednije opcije za kontrolu potencijalno „opasnog” sadržaja (Javascript, ActiveX, kolačići) i podešavanje regionalnih sigurnosnih parametara. Postoji mogućnost grupisanja sajtova i korišćenja Mouse Gestures komandi (osnovne komande za prelistavanje stranica, koje iz nekog razloga nisu dokumentovane), a na spisku alata nalazi se gotovo sve što je potrebno za udobno, brzo i bezbedno krstarenje Mrežom (uključujući i ikone za brzo pokretanje najkorišćenijih Web aplikacija – IM programa, RSS čitača i drugih). Organizacija korisničkog okruženja je bolja nego u drugim IE pandanima tako da je više prostora ostavljeno za iscrtavanje Web stranica. Po ceni od 30 dolara može da se kupi komercijalna verzija programa koja ima još i funkciju za blokiranje reklama, bolju podršku za rad u mreži i doživotnu korisničku podršku s besplatnim apdejtima.

Sve u svemu, svaki od pomenutih programa ima svoje prednosti i mane, pa nije moguće dati definitivan sud u korist nijednog od njih. Treba se odlučiti za čitač koji nudi najoptimalniju kombinaciju funkcija koje vi koristite tokom boravka na Mreži, u skladu s hardverskim resursima računara.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
IE na više (besplatnih) načina
Šta mislite o ovom tekstu?
Autodesk Gmax 1.2
Cheatbook Database 2005
ZipGenius 6.0.2.1030 Standard Edition
FontExplorerL.M. 3.0
Picaboo
XMPlay 3.2
Top Video Joiner
Ultra RM Converter 1.7.6
Video Pilot 1.20
XAMPP Control 1.4.13
Hamachi 0.9.9.8
jGoodies jDiskReport 1.2.2
Krusader 1.60.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera