PD KUTAK<>
072005<><>

7000 Years Calendar 1.4.2

Kalendar za sva vremena

Kao što je poznato, kalendar predstavlja osnovno sredstvo za merenje i praćenje vremena (u dužim intervalima). Tokom istorije kalendari su se menjali, ali gotovo nikad nisu bili standardizovani. Tako i danas postoji nekoliko kalendara koji su u upotrebi. Program pod nazivom 7000 Years Calendar (koji imenom asocira na vreme nastanka prvih kalendara) sadrži čak dvanaest različitih kalendara. Pored julijanskog i gregorijanskog (koji su nam najpoznatiji), u programu su implementirani i vizantijski, staroegipatski, indijski, koptski, etiopski, hebrejski, islamski, persijski i još nekoliko drugih manje poznatih kalendara.

Za detalje i tačnost izračunavanja kalendara autori su konsultovali mnoge stručne knjige, pa čak i podatke koje je objavljivala NASA. Osim toga, izvršene su i neke ekstrapolacije, to jest proširivanje pojedinih kalendara kako bi bilo omogućeno upoređivanje. Na primer, nije korišćen islamski mesečev kalendar, već tabularni i šematski kalendar koji su muslimanski astronomi razvili u osmom veku. Jedino čemu ovaj kalendar danas služi jeste da se, ukoliko ne postoje nikakve druge informacije, izvrši konverzija islamskih datuma u julijanske. I nacionalni indijski kalendar predstavlja neku vrstu kombinacije različitih starih indijskih kalendara, a neke specifičnosti pojedinih kalendara su ovde izbegnute kako se stvari ne bi previše zakomplikovale. Takav slučaj je sa tradicionalnim jevrejskim kalendarom čija metoda podele časa nije uzeta u obzir.

S ovim kalendarom možete videti datum i lokalno vreme na bilo kom mestu na Zemlji. Takođe, za veliki broj država dati su nacionalni i verski praznici. Kada se pogleda glavni ekran programa, može da se vidi spisak odabranih gradova, lokalnih vremena, vremenske zone, koji je dan u pitanju, datum po (lokalnom) kalendaru i, naravno, koji je kalendar iskorišćen za prikaz. Uzimane su u obzir i promene u računanju letnjeg i zimskog vremena. Međutim, pošto su ove promene vremena prihvatane u različito vreme u različitim državama (a neke ih još uvek nisu prihvatile), autori su se odlučili za jedno kompromisno rešenje. Za početak računanja letnjeg i zimskog vremena uzeli su 1901. godinu, pa sva računanja koja se odnose na kasnije datume uzimaju i to u obzir. Time se direktno uticalo na moguće netačnosti prilikom računanja, ali, ako se uzme u obzir da su i u nekim drugim situacijama iskorišćene prosečne (ili čak i proizvoljne) vrednosti, jasno je da se ovaj kalendar ne može iskoristiti u naučne svrhe. Ipak, za zabavnu primenu, 7000 Years Calendar je više nego dovoljno informativan.

Posebno su interesantne neke istorijske činjenice o kalendarima koje su upisane u okviru Help sekcije. Tako možemo videti kako se u svim pomenutim kalendarima nazivaju dani i meseci, a saznaćete i, na primer, da su neki kalendari imali devet dana u nedelji i da se godina sastojala od devet meseci... Iako program nije preterano upotrebljiv, obilje informacija koje donosi može da bude interesantno štivo velikom broju korisnika računara.

Branislav BUBANJA

 
7000 Years Calendar 1.4.2
Šta mislite o ovom tekstu?
SunGlance
All My Fonts Professional 2.0.1
DLL Show 2000 5.5
CDBurnerXP Pro 3.0.116, Burn4Free CD & DVD 1.1.4.0, burnatonce 0.99.5, SilentNight Micro CD Burner 2004
Web browseri
Slackware 10.1
X-Chat 2.4.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,26 MB (trial), 4,05 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 21 dan.
Adresa:
www .junecalends .com /7000 .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera