CeDeTEKA<>
012002<><>

BITEF

Beogradski internacionalni teatarski festival, skraćeno BITEF, kulturna je manifestacija glavnog grada koja uživa veliku popularnost i dugu tradiciju. Od osnivanja, daleke 1967. godine, festival kamernog teatra postao je na neki način simbol kulturnog života Beograda i Srbije, jedna retka prilika u kojoj oči čitavog umetničkog sveta uprte na naše prostore. Inicijativom mlade ekipe umetnika i programera, stvorena je jedinstvena kolekcija od tri multimedijalna kompakt diska na kojima je urezano 35 godina BITEF-ove uzbudljive prošlosti.

Multimedijalna monografija BITEF donosi iscrpnu bazu o svim festivalima, održanim tokom poslednjih 35 godina. Svaki od njih predstavljen je u okviru posebnog poglavlja koje se sastoji iz reprodukcija promotivnog materijala, postera i slogana i četiri poglavlja. U uvodnom razmatranju izneta su zapažanja Mire Trailović i Jovana Ćirilova u vezi sa svakim festivalom i taj uvod pruža sažet uvid u globalnu situaciju kamernog teatra tog vremena, s osvrtom na mesto i razvoj Bitefa. Pod generalijama su navedene adrese i telefoni organizatora, kao i imena članova saveta, žirija, voditelja i drugih zapaženih ličnosti i organizacija.

U najobimnijoj sekciji, posvećenoj predstavama, iznete su generalije svih predstava sa festivala koje obuhvataju kako glumce i režisere, tako i tehničko osoblje. Osim podele, date su informacije o samoj predstavi (uvodni tekstovi, kritike i slično), kao i odgovarajući multimedijalni materijal u vidu fotografija i video zapisa sa pozornice. Broj slika i video zapisa varira od predstave do predstave i uglavnom se radi o sličicama male ili srednje veličine.

Monografija o Bitefu, ovakva kakva je, zaslužuje pažnju svakoga ko sebe smatra poštovaocem pozorišne umetnosti. To je jedinstvena prilika da na jednom mestu sažmete kompletnu istoriju jednog tako značajnog događanja kao što je BITEF i može da posluži za primer kako treba negovati kulturne vrednosti naše zemlje.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Terra Recognita
Stari vek
BITEF
Šta mislite o ovom tekstu?
Disney Trivia Challenge

Softver ustupio „CD klub Error”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera