Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.3.2014, 13:39   #1
makiem
Starosedelac

Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 365 puta na 267 poruka
Određen forumom Zamena hard diska u prastarom laptopu

Neki HP laptop, omnibook xe2 mislim da je oznaka, i mislim da mu je otisao hard disk (kada sam ga probao poslednji put pre dve godine, radio je ok i onda je zablokirao, a pri pokusaju startovanja je izbacivao da mu fali neki fajl, a pri reinstalaciji windowsa /98,ME/ izbacivao je BSOD). Hard disk u njemu je Hitachi dk239a-48 od 4.7 gb, ali je problem sto ja pojma nemam koji je ovo prikljucak pa da potrazim na netu, nesto koliko sam nasao ata-4, nema ni odvojen prikljucak za napajanje. Mogu li se ovakvi hard diskovi uopste naci kod nas (polovni naravno, novi ne verujem da ima )
Inace razlog zbog koga bih vratio ovaj laptop u f-ju je taj sto mi treba floppy da prebacujem ritmove u klavijaturu a ne mogu da stavim floppy na ove nove maticne ploce.
makiem je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2014, 14:06   #2
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
Određen forumom Re: Zamena hard diska u prastarom laptopu

Možda bolje probaj da nađeš eksterni flopi... mada ima i starih desktopa budzašto
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2014, 14:25   #3
makiem
Starosedelac

Pokusavam i to, nasao na jednom mestu nove eksterne flopije, pa cekam odgovor da li imaju na stanju. A videh da postoje i neki floppy emulatori koji se mogu ugraditi umesto drajva u klavijaturu i onda se koristi usb umesto floppyja, sto mi se cini kao najbolja solucija. Samo sto ovi emulatori dok stignu kod nas kostaju oko 70 eur, a na amazonu su oko 35 eur.
A znaci za ovaj laptop mrka kapa, a?
Stara 12.3.2014, 15:05   #4
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Deluje kao običan 2.5" IDE hard disk, ne bi trebalo da bude problem da se i to nađe preko oglasa, ali verovatno neće biti u mnogo boljem stanju nego taj što već imaš, uglavnom šta pre nađeš u oglasima
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Bryan Fury na korisnoj poruci:
barajevatz (12.3.2014), makiem (12.3.2014)
Stara 12.3.2014, 23:30   #5
darko31
Starosedelac

Član od: 27.11.2012.
Zahvalnice: 134
Zahvaljeno 406 puta na 371 poruka

Da li bi mogao da pokreneš neki Live linux distro sa CD-a, pa da prebaciš podatke sa flopija na fleš ili nešto?
darko31 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2014, 23:38   #6
barajevatz
Član

Član od: 23.1.2014.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 26 puta na 26 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku barajevatz Slanje poruke preko Yahooa korisniku barajevatz Slanje poruke preko Skypea korisniku barajevatz

ide obican ide disk,imam adapter koji cita podatke sa starog diska,inace ne verujem da je disk crkao,takav disk inace kosta 300din,mani se flopija nikom nije dobro doneo
barajevatz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2014, 23:41   #7
barajevatz
Član

Slanje poruke preko MSN-a korisniku barajevatz Slanje poruke preko Yahooa korisniku barajevatz Slanje poruke preko Skypea korisniku barajevatz

Citat:
Bryan Fury kaže: Pregled poruke
Deluje kao običan 2.5" IDE hard disk, ne bi trebalo da bude problem da se i to nađe preko oglasa, ali verovatno neće biti u mnogo boljem stanju nego taj što već imaš, uglavnom šta pre nađeš u oglasima
postovani,hdd-u tih godina nista ne fali jer retko koji da sam video crknut,jedino rade na 5200 retko na 5400 obrtaja,moze da nadje solidno ocuvan hdd od 40gb
Stara 13.3.2014, 0:43   #8
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Citat:
barajevatz kaže: Pregled poruke
postovani,hdd-u tih godina nista ne fali jer retko koji da sam video crknut,jedino rade na 5200 retko na 5400 obrtaja,moze da nadje solidno ocuvan hdd od 40gb
Misliš 4200? Ne znam, hdd od ~10 godina koji je radio xyz sati je mačka u džaku, ali ovde baš i nema nekog izbora
Stara 13.3.2014, 7:07   #9
barajevatz
Član

jeste 4200 ali se promasi dugme lako,verovali ili ne,komsija i ja koristimo jedan hdd od 4gb sa instaliranim win 98 samo da proverimo ispravnost takvih cudesa iz praistorije
Stara 13.3.2014, 8:20   #10
makiem
Starosedelac

Hm, nisam siguran, u ovaj hdd ne mogu da ukljucim ata kabl koji koristim na drugom kompu, a takodje nema poseban kabl za napajanje, samo taj nalik na obican ata konektor, samo je manji. Ne znam, nikad nisam radio sa tim starim laptopovima, tako da nikad nisam video ovakav hard disk (naravno, koristio sam standardne 3.5 incne ata diskove na desktopovima, jos uvek koristim par komada, ali kao sto rekoh na ovom od laptopa je drugaciji konektor).
Inace, ne znam da l ste me razumeli, ne treba meni da sacuvam podatke sa hard diska, niti sa flopija, nego da mogu stvari sa kompa da snimam na flopi i onda ubacim u klavijaturu, jedini je nacin da ubacujem nove boje, ritmove i sl. Izgleda ipak da cu najverovatnije da nabavim neki eksterni usb, posto ih ima kod nas, zavrsice posao valjda..
Stara 13.3.2014, 9:38   #11
Bryan Fury
Deo inventara foruma

To ti je ovo, malo drugačije izgleda nego hard diskovi za desktop:

Ali naravno jednostavnije mnogo ako možeš da nađeš usb flopi i onda sve radiš sa jednog kompjutera
Stara 13.3.2014, 11:29   #12
darko31
Starosedelac

Citat:
makiem kaže: Pregled poruke
Hm, nisam siguran, u ovaj hdd ne mogu da ukljucim ata kabl koji koristim na drugom kompu, a takodje nema poseban kabl za napajanje, samo taj nalik na obican ata konektor, samo je manji. Ne znam, nikad nisam radio sa tim starim laptopovima, tako da nikad nisam video ovakav hard disk (naravno, koristio sam standardne 3.5 incne ata diskove na desktopovima, jos uvek koristim par komada, ali kao sto rekoh na ovom od laptopa je drugaciji konektor).
Inace, ne znam da l ste me razumeli, ne treba meni da sacuvam podatke sa hard diska, niti sa flopija, nego da mogu stvari sa kompa da snimam na flopi i onda ubacim u klavijaturu, jedini je nacin da ubacujem nove boje, ritmove i sl. Izgleda ipak da cu najverovatnije da nabavim neki eksterni usb, posto ih ima kod nas, zavrsice posao valjda..
Aha, sad sam skontao. Onda je USB floppy najelegantnije rešenje. Jesi li zvao ove prodavnice da vidiš da li imaju na stanju?

http://www.itsvet.com/proizvod/gembi..._floppy/339/12

EDIT: Eno piše na usponu u komentarima da imaju. Možda si ti to baš pitao.
Stara 17.3.2014, 23:17   #13
makiem
Starosedelac

Jesam, ja sam pitao . Nego sad se javio jedan novi problem. Ima li kod nas da se kupe flopy diskete uopste, kad sam poslednji put kupovao pre par godina, imalo je u svakoj knjizari, sad ne mogu nigde u mom gradu da nadjem. Da li se uopste proizvode vise i da li se mogu naci kod nas?
Sutra cu pogledati i da li ih ima u ovim online prodavnicama, ali sam se prilicno iznenadio da ih je tako tesko naci, obzirom da se jos dosta koriste za stare racunare (dobro ne bas dosta, ali svakako imaju svoju primenu) da ne pominjem klavijature i druge starije uredjaje koji su i dalje akturelni a koriste samo flopi diskete.
Stara 19.3.2014, 23:50   #14
darko31
Starosedelac

Ja sam od novijih generacija pa nisam nikad koristio diskete, a bogami se ni ne sećam da se ih negde video da ih prodaju. Probaj po servisima potražiti ako imaju viška ili pogledaj na oglasima.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa čitanjem hard diska u NTFS formatu POMOĆ! epicentar Video/TV softver 4 21.1.2012 21:53
"Krčanje" iz hard diska DobroslaV Kvarovi 4 7.10.2011 13:05
Merenje brzine rotacije hard diska?! Eddy Nosači podataka 12 3.10.2011 19:23
Prebacivanje podataka sa starog Hard diska NemanjaS Nosači podataka 3 2.7.2011 18:15
Zamena hard diska na dvd recorder-u Guru Svami Foto i audio/video 0 15.1.2011 13:01

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:03.