![]() |
![]() |
|
Opšta kultura Knjige, školovanje, muzika, film, TV... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
Član od: 22.10.2007.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 425 puta na 351 poruka
|
![]()
Kakva je funkcija Attorney General u zapadnim pravosudnim sistemima, ima li ekvivalent toga kod nas, i kao se to prevodi kod nas?
Mislim, izguglao sam da on raspoređuje advokate na slučajeve,nešto poput ministra pravde, šta li. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
To je ono što je kod nas Javno pravobranilaštvo. Ako nisi pravnik, a pretpostavljam da nisi čim pitaš najlakše je objasniti - i kod nas i u common law sistemima služi da država štiti svoju imovinu. Kao neki advokat državne imovine ili tako nešto =)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Austrija, Nemačka, Francuska, Engleska, da ne nabrajam više, svi ga imaju, jako je bitna funkcija u društvu, kako ga prevesti?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex Parrot
|
![]()
Mislim da bi pandan kod nas bio Javni tužilac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ovo je jače od javnog tužioca, mislim da on i njih određuje. A javni tužioc ne raspoređuje advokate na slučajeve, nisam pravnik, ali koliko znam to mu nije u opisu poslova. Generalni, Glavni... šta? Mislim da se i ne može dobro prevesti. Prevodim jedan engleski film, pa sam zapeo kod ovog. No nisam ja prvi otkrio toplu vodu, javlja se to u mnogo filmova, pa me zanima kako su se ljudi snašli.
Poslednja ispravka: Suad Novic (22.12.2013 u 9:52) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ex Parrot
|
![]()
Jedna je funkcija Javnog tužioca (neka me NjegovaWisost ispravi pošto je pravnik, ako grešim), a sve ostale niže funkcije imaju zvanje zamenika (ili pomoćnika) Javnog tužioca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Uzgred, kako je ispravno: tužioc ili tužilac? Neko mi reče da ovo prvo ne ide.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex Parrot
|
![]()
Ispravno je tužilac, u množini tužioci. Prelazak L u O.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.400
Zahvaljeno 1.946 puta na 1.424 poruka
|
![]() Citat:
![]() Uzgred: Citat:
Možda ti taj sajt bude od koristi ![]() |
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZoNi na korisnoj poruci: | ||
Suad Novic (24.12.2013) |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Daleko sam ti ja moj ZoNi od dobrog prevodioca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.201 puta na 7.163 poruka
|
![]()
Attorney General bi kod nas bio ekvivalent ministru pravde. Npr. Surgeon General je ministar zdravstva.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
Pazi, ne možeš prevesti stvari koje kod nas ne postoje...
Kod nas imaš javnog tužioca - koji štiti "javni interes". Npr, neko upuca nekog na ulici, neće ubicu goniti oštećeni (porodica) već država, dakle javni tužilac. Javni tužilac tuži osumnjičenog koga brani advokat pred nezavisnim sudom... Javni pravobranilac - štiti materijalnu imovinu države na sličan način. Ministar pravde i ministarstvo - u suštini vodi politiku ali i upravlja zatvorima, vrši međunarodnu pravnu pomoć i sl. Mislim da je general attorney institucija slična našem pravobranilaštvu kao što sam i rekao, a javni tužilac je više public prosecutor, mada se zemlje mnogo razlikuju jedne od druge i u common law sistemu. Pa čak i unutar države nije svugjde isto (Luizijana, kao eks francuska kolonija je zadržala kontinentalno pravni sistem...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 719
Zahvaljeno 1.278 puta na 980 poruka
|
![]()
Attorney general je uglavnom u svim zemljama ono sto je kod nas javni pravobranilac. Kod nas postoje republicki i savezni javni pravobranioci (u vreme Jugoslavije) a mislim da postoje i opstinski tj na nivou grada. Javno pravobranilastvo je bas to sto NjegovaVisost kaze: advokat (pravni zastupnik) drzave u privrednim (imovinskim) sporovima tj svuda tamo gde treba zastiti pravo drzave u tom smislu. Drzava bi svakako mogla da ovlasti i neku privatnu advokatsku kancelariju da se bavi tim poslom ali su cesto sporovi ogromne materijalne vrednosti a neretko su predmeti sporova i drzavna tajna pa je jasno zasto drzavi treba jedna ovakva ustanova. Ima je bukvalno svaka zemlja - samo se imena razlikuju.
Porediti javnog pravobranioca i javnog tuzioca nije bas na mestu - javni tuzilac samo tuzi a javni pravobranilac moze da podnese tuzbu ako su imovinska prava drzave povredjena ali i brani drzavu u svakom takvom sporu. Poslednja ispravka: Laskaris (28.12.2013 u 14:28) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Panzer Corps | DeCoy | Strateške igre | 60 | 27.4.2017 9:05 |
Smešni, interesantni tekstovi o raznim geek temama | NjegovaWisost | Cvet kompjutera | 286 | 20.2.2010 13:18 |
Adventures Beyond Known Wasteland! (OOC) | Ilmarinen | Brbljaonica | 116 | 14.7.2009 2:35 |
Adventures Beyond Known Wasteland! (pravila igre) | Ilmarinen | Brbljaonica | 13 | 4.4.2009 1:22 |
KVIZ (IRC game that tests your general knowledge) | oluja | Zanimljive Web lokacije | 6 | 9.5.2006 22:29 |