![]() |
![]() |
|
Overklok Kako overklokovati osnovne komponente i ubrzati sistem |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 10.2.2013.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Pozdrav, vec sam pisao u ovom topic-u vezano da li da idem na overclock ili nadogradnju http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=89357 .E sada posto sam poceo od nedavno da klokujem, zanima me posto imam MOBO asus m2n68-am se 2, athlon x2 215 2.7 GHz i mogu da ga klokujem na max 2.9 GHz, imam napajanje ms industrial 400w i 2gb memorije, grafika radeon hd 4350.
Zanima me da mi kazete od cega zavisi limit overklokovanja (u ovom slucaju 2.9 GHz) i da li je problem do ove ploce, ili do napajanja, ili memorije ili cega vec.Planiram da ubacim NVIDIA gts 450 i dodam jos 2gb ram memorije, i stavim napajanje LC power 600w, hocu ili onda moci vise da klokujem? Konkretno mene zanima od cega (osim hladjenja naravno) zavisi limit do kog mogu da overklokujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 16.11.2008.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 301 puta na 247 poruka
|
![]()
Klokovanje zavisi od vise faktora.
1. Maticna ploca - da bi se klokovalo neophodno je da maticna ploca ima dobar oc potencijal. U prevodu bitna je naponska jedinica na maticnoj ploci. Ploce sa 8+2 naponskom fazom su ploce koje obezbedjuju iskoriscavanje potpunog oc potencijala procesora. Dakle bez maticne ploce sa 8+2 naponskom neces ostvariti maksimalno moguce oc rezultate za neki procesor. Ploce sa 4+1/2 naponskom jedinicom koje imaju hladnjak na sebi omogucavaju najcesce nekih 60-70 posto oc potencijala procesora. Dok ploce koje nemaju hladnjak na naponskoj jedinici 4+1 ili 3+1 faze nemaju gotovo nikakav oc potencijal !!! Takodje i od opcija u biosu maticne ploce, da li je ploca namenjena za oc ili nije. 2. Zavisi od samog procesora. - Koliko ce cpu da se klokuje zavisi od serije do serije procesora. Recimo, Athlon 5000+ je imao max oc za procesor 3.2 ghz. Preko toga niko nije mogao dobiti stabilan procesor jer jednostavno taj tip procesora je fabricki dobio oc marginu na 3.2 ghz. OC procesora zavisi i od samog primerka procesora. Npr. bilo je slucajeva da cpu koji se iance dobro klokuje kod nekoga ne moze da postigne uobicajne vrednosti za oc koji su vecina vlasnika doticnog cpu ostvarila. 3. Hladnjenje 4. Napajanje - mora se imati dovoljno snazno napajanje da izdrzi skok potrosnje koju izaziva oc U tvom slucaju mozes gotovo da zaboravis na klokovanje jer ploca nije oc nastrojena ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
Član od: 4.5.2014.
Zahvalnice: 0
|
![]()
Evo da malo zazivi tema
![]() Imam isti procesor i maticnu foxconn m61pmv, ram je 4 gb, mada to nije toliko bitno, zanima me da li je ova moja ploca kako je VITKO malopre rekao sposobna ili namenjena za overclocking i ako jeste otprilike koliko bih moga da izvucem? Sto se tice napajanja, koliko se secam da je na kutiji od kompjutera pisalo 500W ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 30.6.2012.
Zahvalnice: 327
Zahvaljeno 199 puta na 158 poruka
|
![]()
Jednom recju nema tu ni 0,5% od OC-a, losa je to ploca za OC. Ja sam sa Asus M2N68AM-Plus terao svog AMD Athlona 5000+ na 2,93GHz i vise nije mogo ali je bio nestabilan u radu i morao sam da ga vratim na 2,85GHz..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Novi član
Član od: 4.5.2014.
Zahvalnice: 0
|
![]()
Hvala ti
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku potic na korisnoj poruci: | ||
Johnny-24 (17.5.2014) |
![]() |
#6 |
Starosedelac
|
![]()
Xexex i ja isto ali sta ces...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
Član od: 18.7.2012.
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
|
![]()
Inace, kod napajanja, nije samo deklarisana snaga u pitanju, mora da bude sposobno da isporuci dovoljnu amperazu na odredjenim granama, a da pritom napon bude stabilan pri vecem opterecenju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Ja imam neko kinesko Frontier 450W i gura konfu iz profila bez problema, mada je vec poceo da se cuje ventilator kao da mu je propalo leziste, nzm sta mi je ciniti dal da kupim novo napaanje ili samo zamenim vent..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
Član od: 15.9.2012.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 53 puta na 52 poruka
|
![]()
Bolje da kupis novo... Da ne rizikujes bez veze. Zavisi koliko je staro, ako je 3+ godina, novo obavezno. I naravno ako imas para za novo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Core 2 OC | Dusan_BG | Overklok | 3329 | 24.10.2017 11:44 |
Zanimljiv test 131 procesora, od Pentiuma D i A64 do i7 i PII | veseliburek | Vesti | 5 | 22.11.2009 22:40 |
32nm Clarkdale brži od Core 2 procesora | Dusan Despotovic | Vesti | 9 | 29.4.2009 20:41 |
Treba mi pomoć oko overklokovanja procesora i grafičke karte | darkom | Overklok | 42 | 29.7.2008 21:12 |
koji od ova dva procesora da uzmem? | System87 | ŠDK - Osnovne komponente | 7 | 13.10.2007 17:43 |