![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 16.1.2011.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Skoro sam citao da neki likovi nisu iskljucili komp par godina i da je bolje da bude stalno ukljucen. Jel istina da komp duze traje ako se ne iskljucuje cesto? Ja ga iskljucim na 3-4 dana jednom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 22.6.2011.
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 166 puta na 110 poruka
|
![]()
To nema veze s mozgom. Zanima me kako izgleda ta analiza i na osnovu cega se doslo do takvog zakljucka.
Na primer, ako zamislimo neku bajnu konfiguraciju racunara(recimo nesto najbolje sto moze da se kupi trenutno), opet nece raditi dugovecno, ako napon nije stabilan(losija mreza...). Odnosno, ni najbolje napajanje nece dugo raditi u tom slucaju. Ako uzmemo da je stabilnost napona takodje bajna kao i sam racunar, cak ni onda ja ne vidim zasto bi u tom slucaju racunar radio duze, nego kad bi se gasio povremeno. Jednostavno skracujes zivotni vek komponenti. Mislim da bi prvo ventilatori brze riknuli. Drugo hardver je sledeci na listi koji ne bi izdrzao. Trece, mislim da proizvodjaci stavljaju za hard diskove, dvd rezace na primer: MTBF125000 power on hours, duty cycle 10%. A ima i ona strana medalje koja se odnosi na racun za struju, koliko god to nekom delovalo beznacajno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
|
![]()
Pod uslovom da su sve komponente ispravne, kvalitetne, da se ne pregrevaju, i da je napajanje strujom stabilno komp moze da stoji upaljen koliko god hoces. Misilm naravno na kraju ce eventualno crci, kada neki deo popusti, ali to moze i da se desi i ako ga palis samo po sat vremena dnevno. Negde sam daaavno procitao da komponente pri svakom paljenju racunara izlazes mini strujnom soku zbog paljenja pa je bolje da ga stalno drzis upaljenog ali cisto sumnjam da ce ovo znacajno uticati na ispravnost racunara. Ako si jos uvek u nedoumici pazi ovo, racunar za video nadzor u mojoj zgradi radi vec dve godine bez prekida u kucici za liftove u uzasnim uslovima, puno, prasine, nestabilni naponi zbog motora liftova koji su jako blizu, ali zato ima ups sa peglanjem napona, i tek danas ce mi ga doneti na mini sredjivanje ali i to samo zato sto se taj prostor kreci inace ko zna koliko bi radio jos bez odmora.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Deo inventara foruma
Član od: 27.3.2011.
Zahvalnice: 760
Zahvaljeno 658 puta na 461 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Meni godinu ipo dana vec radi komp bez prestanka, u tih godinu ipo dana bio je iskljucen najvise 2 dana sve ukupno, kad nestane struje il kad nesto menjam u njemu. Za sad radi kao zmaj, mada je zasluzio jedan reinstal windowsa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 16.1.2011.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Zanimljivo.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
LJudi dal ste svesni kolko kompjuter vuče struje sada?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
K'o tri-četiri sijalice od 100w, ako ima 80% sertifikovano napajanje?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Rokni jedan fan osmicu da ti to hladi i miran si, ili ako nije pasivno hladjena graga ocisti kuler.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
V.I.P. Test Drive
|
![]()
Sad to htedoh da kažem, retko kad je komp pod 100% opterećenja, a i sami mi skoro nikad ne ubacujemo komponente da nam napajanja budu opterećena do 100%.
Ja sam baš gledao pre par meseci, nisam imao net mesec dana, i komp je radio u proseku 2h dnevno. Kad imam net, komp radi 22-23h dnevno, tj da neko visi na njemu, tih ostalih sat je u leru. Račun za struju nije nešto mnogo veći, nekih 600 dinara nego letos (grejalice ne koristim još u kući). A inače, komp gasim kad nestane struje i/ili menjam nešto u njemu, tako radi već skoro 5 godina i nikada nikakvih problema nisam imao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 729
Zahvaljeno 4.354 puta na 3.595 poruka
|
![]()
2 SirDuck:
Kako svejedno? Misliš da ćeš imati veću potrošnju ako umesto tvog napajanja koje sada imaš ubaciš neko od 1200W? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Starosedelac
|
![]()
Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji ostave komp ukljucen a pritom isti ne koriste.
![]() Sto onda i sporet ne ostave ukljucen kada ga ne koriste? ![]() Kada mi god komp ne treba lepo ga ugasim pa ga upalim opet kada mi zatreba. Bio to i vremenski razmak od 20 min. Bez gasenja najduze mi je komp radio nekih 5 dana i to sad na letnjem raspustu. Nakupilo se nekih igara pa se igralo po ceo dan. ![]() Za download koristim Pentium I koji sam odkupio od kevine firme za 20 jura. Ali ni on nije radio kada nije bilo potrebe. Posto se isti nalazi u potkrovlju download sam pratio preko µTorrent Remote android apliakcije i kada bi isti bio zavrsen otisao bih sa eksternim HDD i prebacio download-ovani materijal. ![]() Ne vidim zasto bi radio sve vreme ako se ne koristi. Isto tako nikada nisam imao potrebu za Sleep ili Hibernate modom na desktop masini dok to cesto radim na laptopu kada ga nosim iz jedne prostorije u drugu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.380
Zahvaljeno 3.325 puta na 2.299 poruka
|
![]()
Je l' neko ovde čuo za hibernate/sleep?
![]() Meni je komp kada ga ne koristim "na duže staze" u hibernaciji, a ako planiram da se vratim tastaturi i mišu u skorije vreme ide u standby... Samo podesite da vam Power na tastaturi radi kao Hibernate a Sleep kao Sleep... ![]() Za one koji ne znaju - kada je računar u hibernaciji ne troši struju a vraća se u stanje u kom je bio za 10-ak sekundi, dok se kada "spava" vraća za 3-4 sekunde, troši skroz malo struje, s tim što ste nagrabusili ako nestane struja jer se kod sleep-a sadržaj RAM-a ne upisuje na HDD kao kod hibernate-a ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka
|
![]()
dok ne crkne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Za koliko mogu da prodam sledeci komp | Djole 10 | Šta da kupim? | 1 | 27.8.2011 19:40 |
Koliko ovaj komp košta u Srbiji? | vlajo | ŠDK - Osnovne komponente | 4 | 16.1.2009 23:08 |
CPU uvek previše zauzet, startup nenormalno dugo traje... secka mi komp uvek | ribica-d-mikac | Kvarovi | 23 | 10.1.2009 16:48 |
Komp sporije ulazi u win kada imam ukljucen gamepad/stampac u usb portu!!? | polarnimeda | Operativni sistemi | 3 | 3.10.2007 14:25 |
Za koliko mogu da uvaljam komp | MiroslavNW | Šta da kupim? | 4 | 4.6.2006 19:18 |