Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.8.2010, 23:48   #1
LoneWolf
Deo inventara foruma

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 1.612
Zahvaljeno 2.006 puta na 1.418 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku LoneWolf
Određen forumom KAKO instalirati XP na netbook?

Pozdrav ljudi, svečano vas obavještavam da sam naizad po**zdio pokušavajući da instaliram Windows XP SP3 na netbook Acer Aspire sa 11.6 ekranom (ako je kome bitno, ima i card reader i webcam, mislim da je d250 u pitanju, ne piše nigdje naziv modela osim Acer Aspire One).

Na svom netbooku imam instaliran Ubuntu kojeg neću mijenjati ni za živu glavu a problem je što je ovaj netbook na koji trebam instalirati XP SP3 tuđi.

Netbook ima 1 gb rama i 160 gb disk,a od guglanja sam probao sljedeće : ovo, ovo, ovo, ovo i masu drugih linkova ALI :

- svi ti alati naprave butabilan fleš i poslije text based instalacije dobijem error : neki-file-is-missing pa onda neki drugi fajl mu nedostaje na drugom kopiranju, pa treći na trećem i tako u nedogled

- probao sam sa ide na usb kablom i nije mi uspjelo (stavim netbook na punjač jer sam čuo da samostalno nema dovoljno struje da izgura cd uređaj) i NEĆE da pokrene j**eni CD ROM iako ga uredno prepozna u biosu kao USB CD DRIVE

- ne pitajte me da nagovaram vlasnika netbooka da promjeni mišljenje i stavi linux jer pokušao sam vjerujte mi

- mijenjao sam 2-3 sticka da isključim mogućnost njihovog kvara i slično a ni sa jednim nisam našao rješenje

- CD je originalan a imam i "narodnu" verziju pa sam probao obe i ništa...

Šta da radim?
LoneWolf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2010, 8:59   #2
DAKINS
Starosedelac

Član od: 19.7.2009.
Zahvalnice: 274
Zahvaljeno 368 puta na 310 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DAKINS
Određen forumom Re: KAKO instalirati XP na netbook?

Mozda da probas win 7 ako vlasnik hoce .
Neku nizu varijantu starter ili basic
DAKINS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2010, 9:54   #3
Basa Mrkalj
V.I.P. Zaštita

Član od: 18.5.2008.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 425 puta na 385 poruka

Najverovatnije te zezaju sata drajveri, jesi probao sa integracijom istih u instalacioni CD ili stik.
Basa Mrkalj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Basa Mrkalj na korisnoj poruci:
LoneWolf (20.8.2010)
Stara 20.8.2010, 10:17   #4
LoneWolf
Deo inventara foruma

Citat:
Basa Mrkalj kaže: Pregled poruke
Najverovatnije te zezaju sata drajveri, jesi probao sa integracijom istih u instalacioni CD ili stik.
Zeza me jedna i/ili više error-poruka, zavisi kako kad.
Nekad je "missing hal.dll" a nekad neka druga komponenta.
Zaboravih da sam stikovima ograničen na 2.8 GB maksimalno pošto mi je onaj famozni kineski stick od navodnih 128gb sa ebaya ispustio dušu.

Postoji li neka procedura za koju ne znam a koja olakšava proces prebacivanja i butanje preko usba?

Do sada sam formatirao u FAT32, da li je možda trebalo u NTFS da formatiram i sam usb?

Šta da mu napravim sto mu gromova, nisam pošteno ni spavao koliko me ovo nervira...
Stara 20.8.2010, 12:03   #5
Basa Mrkalj
V.I.P. Zaštita

Član od: 18.5.2008.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 425 puta na 385 poruka

http://www.speedyshare.com/files/238...New_folder.zip

Postavio sam ti ovde dva tutoriala sa slikama, nadam se da ce ti pomoci.
Basa Mrkalj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Basa Mrkalj na korisnoj poruci:
LoneWolf (20.8.2010)
Stara 20.8.2010, 12:15   #6
LoneWolf
Deo inventara foruma

Hvala na trudu ali ni ovo mi nažalost ne pomaže.
Čak i da osakatim instalaciju SP3 dobiću ISO fajl kao finalni rezultat a pošto nemam ni virtuelnog ni usb cd drajva na netbooku s tim mogu "da se slikam".
Probao sam win to flash, probao ultra iso, probao ovaj USB Multiboot 10 - i ništa neće.

Fali mi hal.dll i kad odem u repair konzolu tamo kucam expand U:\i386\hal.dl_ c:\windows\system32 i izađe mi error poruka Windows cannot find the file specified.

Pod komandom LIST su C: particija,D: particija i U: disk(usb drajv) tako da nemam pojma šta dalje da radim, zvao sam sve koje znam i niko nema usb cd uređaj a probao sam i sa klasičnim cd romom i ide-to-usb kablom i ništa.

Šta više da mu radim, nemam pojma
Stara 20.8.2010, 14:04   #7
Spawn BG
V.I.P.

Član od: 26.12.2005.
Zahvalnice: 409
Zahvaljeno 344 puta na 280 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Spawn BG

Moj predlog: Pokušaj sa alatkom sa četvrtog linka koji si postavio u prvom postu (WinSetupFromUSB), ali... iskoristi je samo da napraviš bootabilni fleš, a onda samo iskopiraj fajlove sa bootabilnog CD-a (sve fajlove, i386 folder...), pa pokušaj...
Spawn BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Spawn BG na korisnoj poruci:
LoneWolf (20.8.2010)
Stara 20.8.2010, 14:13   #8
LoneWolf
Deo inventara foruma

Crk'o sam pokušavajući i došao do zaključka da je najbolje bataliti ovakav vid instalacije i iskoristiti usb cd drive za ovaj posao.
Ipak, ja sam odradio "instalaciju" na sljedeći način : instalirao usb multiboot 10 i sa njim formatirao usb, nakon čega sam probao tekstualnu instalaciju.
Tekstualna instalacija je dovršila svoje, uz prvi restart.
Nakon prvog restarta trebalo je upasti na 2. installation via gui on hdd ali OPET mi je dao error missing hal.dll pa sam išao na treću stavku :

3. boot win/linux/boot pe/addons (zavisno od verzije windowsa drukčiji je tekst)

i na toj trećoj stavki je uspio da se pokrene Acer backup wizard koji je izvršio rollback na staru licenciranu instalaciju originalnog windowsa xp sp3.

Nije mi trebao ni serijski broj ni ništa nego se sve završilo automatski a i serijski broj (licenca) je napisana ispod netbooka.

Evo ga radi i sve je OK, upravo teče instalacija autodetektovanog hardvera, kamere, čipseta i ostalih stvarčica.

Hvala svima koji su se potrudili da pomognu i ipak po mom mišljenju još nisam riješio ovaj problem i nadam se da postoji neka alternativa ovome svemu.

Ako se pojavi neko sa kvalitetnim, pouzdanim i "error free" uputstvom molio bih da ga podijeli i s nama.

Hvala još jednom i pozdrav svima
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Instalacija Retail Snow Leoparda na Asus P5Q-E i slične ploče Mickie Operativni sistemi 60 12.8.2010 10:15
Podizanje nivoa usluga u PC servisu, kako i na koji nacin? as110022 Brbljaonica 81 13.3.2010 17:30
Kako instalirati igre na samsung Djordje Turjacanin Igre za mobilne telefone 3 11.11.2009 14:54
Kako se određuje cena reklame na sajtu? rebelmouse Web razvoj 1 17.1.2009 14:37
Pitanje: Kako ugraditi instalaciju 6 CD-a na 1 DVD i odatle instalirati? RocK-KeR Aplikativni softver 3 16.1.2008 20:33

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:07.