![]() |
![]() |
|
ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 21.8.2007.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
|
![]()
Kupio bih nov komp, neka kucna varijanta (net, filmovi i tako to, nista profi) do 30ak hiljada manje-vise, a nesto sam sebi uvrteo u glavu da probam sa Apple-ovim OS-om . Znam neke osnovne zahteve, da bude Intel, nVidia i GigaByte, ali mi treba savet, da bih dobio ono sto zelim za min para
Elem, od ploca je u ponudi GA-G31/41M, ove su jako povoljne imaju i integrisanu grafiku (al sta ce mi to ), dalje imaju samo 2 slota za memoriju (opet dal' ce mi ikad- u nekoj doglednoj buducnosti i trebati vise od 4 giga), dok ne znam sta full ATX modeli ( poput GA-EP45-DS3L ili GA-EP45-UD3P, nude vise za toliko koliko vise kostaju-duplo/ troduplo , fireware i ostale fancy stvarcice mi nisu neophodne) Procesor bi bio neki E5200/5300/5400 ili E6300, a zasto ne i Cel3200/3300 ako ispunjava zahteve( o ovome cemo malo kasnije) Graficka bi bila neka najosnovnija nV9400/9500 pozeljno silent ( ili mozda neka polovnjaca kao 9600GT, ako se isplati, opet kasnije vise o tome) Dakle memorija 2x2giga ( 800 ili 1066Mhz, mislim da ovi G31/41 modeli idu samo do 800Mhz, ali mozda je to samo oficijelno, mozda moze nesto da se ubudzi, ako skidamo djuntu) Hard i optika neka klasika, naravno Sata, za pocetak 1HDD , a kasnije jos. Kuciste bih uzeo neko novo ili polovno tako do 50€, a napajanje sam mislio ovo corsair od 400W. Na kraju sve bi ovo islo na neki bestbuy TV fullHD od 32" (kasnije dok ne prikupim kintu, za pocetak Crt 17ica). Dakle od onih zahteva odozgo (CPU/GPU) dal mogu da pustaju bez problema 1080P rezoluciju ( naravno MKV, ne original blue ray pa da grafa dolazi do izrazaja) ili koji bi bio min zahtev, takodje mozda bih probao malo GTA4 (mada za igrice nemam afiniteta a ni vremena), da li bi imalo svrhe uopste pokusavati s ovim jeftinim grafama na 32". Naravno neki umereni OC se podrazumeva (za Intel) , tako oko 3ghz zavisno od procesora. Ah da, dal bi mi u nekoj prodavnici sklopili komp, ako im se pojavim sa polovnim kucistem i grafickom, ili bih u tom slucaju morao sam da sklapam ( valjda i nije toliko komplikovano pored silnih tutorijala na youtube-u) i dal mi se tako vise isplati s obzirom na garanciju i da mogu da biram najpovoljnije ponude. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2006.
Zahvalnice: 579
Zahvaljeno 1.747 puta na 1.039 poruka
|
![]()
Ne mora da bude ni Intel ni nVidia mada je na njih lakse instalirati OSX nego na AMD i Ati, a narocito ne mora da bude Gigabyte vec moze da bude bilo koji proizvodjac MB. Ono sto je bitno jeste da ispunjava uslov da podrzava SSE3 set instrukcija sto mislim da nece biti problema da se ispuni sta god da kupis.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 21.8.2007.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
|
![]()
Evo nesto otprilike
Kod:
Intel Dual Core E6300, 2.8GHz, Box Kolicina: 1 kom. Cena: 5.740 din. Matične ploče GigaByte GA-EP31-DS3L Kolicina: 1 kom. Cena: 4.970 din. Memorije 2 x 2GB DDR2 Kingston HyperX, PC800 Kolicina: 1 kom. Cena: 7.620 din. Grafičke kartice Gainward 9500GT, 512MB DDR2, TV, DVI Kolicina: 1 kom. Cena: 4.420 din. DVD+-RW Samsung SH-S223C SATA Kolicina: 1 kom. Cena: 2.100 din. Kućista LC Power ATX Midi Tower, 914B, 550W 12cm fan Kolicina: 1 kom. Cena: 5.300 din. Hard diskovi 500GB WD AAKS, SATA2, 7200rpm, 16MB Kolicina: 1 kom. Cena: 4.080 din. Ukupna cena: 34.670 din. Dal je ovo mnogo para za ovakvu konfiguraciju? I jos 1 pitanje, negde sam pokupio da nije lose da grafa ima HDMI, a kako cu koristiti LCD TV, mislim da bi to bilo dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Ja ti, nažalost, ne mogu mnogo pomoći, ali ću probati da ti dam poneku smernicu.
Prvo, ako ćeš gledati HD filmove na TVu, svakako gledaj da uzmeš neku grafu sa HDMI izlazom, ili sa DVI-HDMI adapterom (pretpostavljam da ovo ima i da se kupi posebno). Kao što reče Marti, lakše je instalirati na Intel i nVidia-u. Međutim, Za ATI grafičku ti treba možda 2 koraka više, ništa strašno. Matična ploča, s druge strane, može da pravi probleme. Mene je southbridge na mojoj pošteno namučio pri instalaciji Snow Leoparda. Ja ti predlažem da pročešljaš InfiniteMac i InsanelyMac i da pogledaš na čemu su ljudi instalirali 10.6.2 (koji chipset, southbridge i zvučni kontroler,eventualno i ethernet kontroler). Upravo ove stavke prave najviše problema (barem je takvo moje iskustvo), stoga na njih obrati posebnu pažnju. Ovo sve, naravno, ako hoćeš da instaliraš Snow Leopard (a nema razloga da ne probaš). Ako hoćeš da instaliraš neki hackinstosh distro 10.5.x (iPC, iAtkos i slični), onda ne bi trebalo da imaš većih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
'Ajmo, menadžeri! | huligan | Upravljačke simulacije | 1131 | 10.3.2010 23:17 |
Budget konfa, specificnih potreba | JohnnyBravos | ŠDK - Osnovne komponente | 7 | 12.9.2009 12:01 |
Novi Low budget Athloni | Predrag Stankovic | Vesti | 4 | 26.9.2007 12:38 |
Gaming for low budget:) - maticna, proc, RAM, graficka | njikolaj | Šta da kupim? | 21 | 17.9.2007 10:59 |
Low budget... | next | ŠDK - Grafika | 18 | 4.8.2007 15:58 |