![]() |
![]() |
|
Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 18.11.2008.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 10 puta na 10 poruka
|
![]()
Moze li neko da mi da objasnjenje cemu sluzi cipset,kakva je njegova uloga u radu racunara?
Kakva je razlika ploce cija je magistrala 800,1000MHz i ploce koja ima magistralu 1600MHz,(sem toga sto ova druga ima vecu frkfenciju)i zbog cega je to bitno? unapred zahvalan |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 790
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka
|
![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Chipset
A razlika izmedju FSB-a 800 i fsb-a 1600 u praksi je max 5%. Nije to toliko bitno na defaultu, veci fsb uz veci mnozilac procesora se koristi kod overkloka pri jurenju visih taktova od fabrickih... Uprostio sam koliko sam mogao...Jedini procesor koji ima FSB 1600 kosta preko 1300e Q9770 i nesto kasniji i jos skuplji Q9775 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Drmač kaveza
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 67 puta na 40 poruka
|
![]()
Pa ako bi se procesor nazvao mozgom računara, matična ploča, odnosno čipset na kojem je zasnovana bi definitivno bila kombinacija malog mozga i kičmene moždine. Mada se mnogi (uključujući i mene) ne slažu sa tako pojednostavljenom predstavom.
Čipset u sebi sadrži kontrolere koji omogućavaju i regulišu komunikaciju svih računarskih komponenti. U čipsetu se nalaze kontroleri koji omogućavaju rad sa RAM-om, i raznim vrstama magistrala (PCI, PCI-e, AGP, FSB...) kao i za rad sa različitim interfejsima koji se na tim magistralama nalaze (ATA, SATA i sl). Takođe, bitni delovi čipseta su interapt kontroler koji učestvuje u koordinaciji rada komponenti računara, kao i DMA kontroleri koji umesto procesora obavljaju prenos podataka između RAMa (operativne memorije) i drugih uređaja. Primera radi, kada pokrećeš neku igru, svi njeni podaci se prvo učitavaju u RAM, da bi se potom odgovarajući delovi prosleđivali procesoru, grafičkoj i zvučnoj kartici prema potrebi, ove poslove obavlja čipset pod nadzorom programa koji izvršava procesor. Čipset je obično podeljen na bar dva čipa (odatle mu i ime, chip set - skup čipova) poznatija kao northbridge (koji upravlja magistralama i kontrolerima koji komuniciraju sa procesorom, RAMom i grafičkom karticom, tj. bržim magistralama) i southbridge (upravlja radom sporijih magistrala i propadajućim kontrolerima koji uglavnom rade sa perifernim uređajima i karticama), mada je ova podela prilično školska. Funkcije čipseta mogu (pojedinačno, ili u celosti) biti smeštene u procesor i to se radi kod pojedinih arhitektura, pogotovo kod mikrokontrolera. Kod PC računara čipset je najčešće potpuno odvojen od procesora radi modularnosti, tako da kada kupuješ, npr. brži procesor, ne moraš da platiš i ponovnu izradu svih kontrolera, pošto se oni nalaze u čipsetu. Takođe, ako već imaš bad ass mothafucka procesor, možeš samo da zameniš ploču i da uživaš u novim mogućnostima koje ti ploča daje. Takt na kom magistrala radi predstavlja maksimalnu brzinu kojom se podaci mogu transportovati tom magistralom. Rad računara se odvija u ciklusima, u svakom ciklusu se preko magistrale može preneti određena količina podataka (definisana širinom magistrale, primera radi 64 bita). Ako magistrala može da radi na većem taktu (frekvenciji), ciklusi se brže ponavljaju i brzina prenosa podataka je veća. Imaj u vidu da se u prosečnom računaru koristi nekoliko vrsta magistrala i da svaka ima svoj takt. Najbitnija magistrala je ona kojom se obavlja komunikacija na relaciji: CPU-Čipset-RAM i njena maksimalna frekvencija se obično navodi u opisu ploče. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@ bladerunner
Svaka cast na pisanju tako detaljnog objasnjenja i vremenu utrosenom za to... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Znaci,frkfencija date ploce zavisi od CPU-a i RAM-a.Najbolje iskoriscenje maticne je kada FSB CPU-a pokrije frkfenciju maticne?da li je tako?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Drmač kaveza
|
![]()
@gisadrag
Paaa... Takt ploče pre svega zavisi od mogućnosti ploče, ako ploča ne može da istera više od 800 MHz, procesor će morati da radi sa FSB-om na 800 MHz (kao i RAM). Ako možeš da podešavaš množilac takta, možeš da uglaviš procesor na otprilike maksimalni takt, ali magistrala ti postaje usko grlo celog sistema koje ti može, ali i ne mora smetati u zavisnosti od toga šta radiš. Takt (iliti clock) generiše posebna komponenta matične ploče. Parametre rada te komponente menjaš u BIOSu. CPU i RAM rade na taktovima koje im zadaje ploča, ako mogu. Ako ne mogu, ili se isključe, ili se zaglupe, ili se "izvrnu na leđa i crknu", ploče ovo obično detektuju i resetuju parametre takta na fail-safe vrednosti nakon reseta. Ali da, kada kupuješ računar poželjno je da ploča može da istera procesor na nominalnom taktu, inače dolaziš u situaciju da si džabe dao pare za procesor čije mogućnosti nisi u stanju da iskoristiš. Generalno, uvek je bolje uzeti jaču ploču i slabiji procesor (ako već moraš da štediš na taj način), pošto je nadogradnja procesora trivijalna i svodi se na zamenu istog. Stavljanje jače ploče često zahteva reinstaliranje Windowsa. Isto važi i za RAM, mada je njegova cena niska tako da izbor sporijih modula često ne predstavlja značajnu uštedu... @ukimafija Mislim da je utrošeno vreme ispod 15 minuta, pisao sam napamet. Takođe, razlika između FSB 800 i FSB 1600, pod uslovom da imaš ostale komponente koje mogu da je prate, će se najviše primetiti u poslovima koji su zasnovani na korišćenju procesora i rama i koji ne zavise od mogućnosti ostatka računara koji je generalno mnogo sporiji (PCI, PCI-e, dakle hard diskovi i optika, kartice uključujući i grafičku, USB i slično), a njihov broj je izuzetno mali. U svakodnevnim poslovima na prosečnom kućnom računaru, razlika često nije vredna uloženih para... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
Hvala ti najlepse!car si
Ako mozes da mi kazes tvoje misljenje a vidim da je strucno: Imam AMD 6400+ x2-magistrale 1000MHz i plocu ASUS M2N SLI(nForce560)-magistrala 800,1000MHz, i 4x1Gb PQI 800MHz ta kombinacija radi solidno ali sta ti mislis,da li da menjam plocu(zasto)i koju mi predlazes? unapred zahvalan |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
![]()
He he, implementacija cipseta mu je vec slaba tacka, kladim se da ga Ukimafija tu sije.
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku glitch na korisnoj poruci: | ||
ukimafija (19.11.2008) |
![]() |
#9 |
Drmač kaveza
|
![]()
Ne bavim se benchom matičnih ploča, procesora i grafičkih, niti pratim tu scenu, tako da ti ne mogu dati neki konkretan savet. Ali mogu da te pitam da li taj računar ne može da radi stvari koje ti trebaju i koje su to stvari?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
Igram igrice najvise!Pa solidan je,planiram da kupim neku graficku,pa kad bar uzimam nesto da uzmem kako lici.Pa zbog toga i pitam ovo za magistralu,jer bi ukonponovao konfiguraciju da me sluzi narednih 2-3 godine.Zato bi promenio maticnu.Ovako mi komp radi ok,ali kada uzmem noviju grafu,maticna bi bila slabija strana?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Drmač kaveza
|
![]()
Teško da će gejmerski komp da ti služi 2-3 godine ako želiš da budeš aktuelan... Što se saveta za kupovinu tiče, potraži malo po forumu, siguran sam da gejmeri imaju dobre preporuke iz prve ruke...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ako koliko sam skontao vec posedujes doticnu plocu i procesor, nema razloga da je menjas za sad. Ona ga potpuno iskoriscava. Dobio bi mozda max 1% razlike sa novijom plocom na defaultu.
Skupljaj pare polako pa investiraj u nesto sto ce ti doneti stvarne boljitke u igranju, u martu izlaze nove graficke karte u 40nm procesu dosta mocnije i spremne za dx11 iz amd tabora, a i nvidia ce izaci sa svojim modelima... Ili ako ti treba procesorske snge skupljaj za novu plocu sa am2+ cipsetom ili kasnije am3 spremne za 45nm Deneb procesore, za sad je to neka 790GX ploca sa SB750...A bice i am3 modela posle... Poslednja ispravka: ukimafija (19.11.2008 u 12:56) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
Hvala uki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Čipset P55 | Dusan Despotovic | Vesti | 2 | 19.10.2008 13:48 |
Čipset za Compaq model 07e8h | amerinho | Osnovne komponente | 5 | 8.10.2008 18:12 |
Intel X58 biće prvi desktop čipset za Nehalem | Dusan Despotovic | Vesti | 1 | 13.5.2008 15:33 |
Čipset nVidia ili ? | enki | ŠDK - Osnovne komponente | 13 | 27.12.2007 20:25 |
magistrala | PCmaster | Nosači podataka | 2 | 24.10.2007 19:28 |