![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 14.1.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Gde mogu da pronadjem na netu tutorial za Microsoft Visual Studio 6.0 na srpskom?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Nigde.
Koji te jezik iz tog paketa tačno interesuje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
aka Shon3i
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 191 puta na 129 poruka
|
![]()
Posto su u njemu sadrznai VisualBasic,C++,FoxPro i ostali trebalo bi da se opredelis od ovih. Posto je FoxPro mrtav njega zaobidji. Moj savet ti je VB ali nebi bilo lose da radis c++
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Budeš li želeo da se obezbediš na određeno vreme po pitanju programskih jezika i uopšte da budeš sada aktuelan preporučujem ti da umesto 6-ce pređeš na Visual .NET 2005 Studio. U njemu možeš da biraš programski jezik koji te interesuje ali vodi računa da C ovde ne postoji. Moja preporuka bi ti bila da pređeš na C++ a ako ti se to čini teškim slobodno možeš da pređeš na Visual Basic varijantu u kojoj možeš da nparviš kompletan program uz pomoć čarobnjaka. Toliko od programiranja.
S druge strane ukoliko si zainteresovan možeš da spoznaš pravu snagu .NET tehnologije i to na konkretnom primeru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Novi član
Član od: 14.1.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
aka Shon3i
|
![]()
Pa na srpskom najbolje da uzmes bibliju VB koju imas da kupis svuda. Nisam siguran ali mislim da na netu ne postoji ni jedno objasnjenje na srpskom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
aka Shon3i
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@NenadN
Pa ne bih baš rekao da si u pravu. U Visual Studio 2005 mogućnost da se program napravi maltene bez ikakve pomoći programiranja je doveden do ivice idiotizma. Znači klikneš ovde, on te pita šta ćeš dalja i imaš gotovu aplikaciju. Iako ovo postoji i u 6-ici ne radi baš tako besprekorno. Daleko od toga da hoću da kažem da su čarobnjaci važni za programiranje. Samo prava vežba pravog programiranja od čoveka može da napravi programera. Al' sam filozofski skrojio ovu poslednju rečenicu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
aka Shon3i
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Pazi, VB6 stvara jako lošu programersku praksu. Sad će verovatno da se javi Marko_L i da kaže kako to nije tačno i kako on piše velike i kompleksne programe u VB-u, ali to je zato što je dobar programer i što bi mogao da ih napiše u bilo kom jeziku, a VB koristi verovatno zato što navikao. Sa druge strane, učenje programiranja u VB-u i ostajanje samo na njemu nije dobro, jer taj jezik (bar u verziji 6) niti ima konzistentnu sintaksu, niti je potpuno objektno-orjentisan, i za nekog ko ne poznaje iole "naprednije" metode programiranja (pokazivači, oop & stuff) može da posluži samo sa sklepavanje nekih sitnijih programa i eventualno SQL aplikacija. Zato je bolje ići na VB.NET, jes da ga nisam koristio ali čujem da je jezik preporođen u odnosu na šesticu, a i na .NET konceptu je između ostalih radio i otac Delphija, što je dovoljna preporuka...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Mythbuster
|
![]()
Prvo odgovor na originalno pitanje, nemoj da tražiš ništa na srpskom. Ako želiš ozbiljno da se baviš programiranjem, onda ćeš svakako morati da naučiš engleski. Literatura na srpskom će ti zbog terminologije najverovatnije samo odmoći. Naime, opšte je poznato da naš IT rečnik nije dovoljno standardizovan, tako da ćeš u literaturi verovatno nailaziti na različite prevode za jednu istu stvar, koji opet neće imati veze sa terminom u izvornom obliku. Dakle, prvo engleski, pa onda programiranje, a literature, tutorijala, objašnjenja, primera...na engleskom po netu ima koliko hoćeš.
Dalje... @Voodoo_NBGD Zavisi, i jedno i drugo ima svoje mane i prednosti. Recimo aplikacija pisana u VB6 će raditi na dosta slabijim konfiguracijama, nego one u VB.NET-u koje naprosto žderu resurse. Znam da nekome ko ima pentiumčinu 4 sa 1GB RAM-a to nije mnogo bitno, ali verovao ti ili ne, još uvek postoje firme, pa i pojedinci koji teraju mnogo, mnogo slabije mašine. Recimo kod mene od nekih 150 mašina koje su u upotrebi ima "aždaja", ali ima i računara sa procesorima na 233-566Mhz sa 64 ili 128 MB RAM-a. Aplikacije pisane u VB6 na njima rade super, a one u VB.NET-u grcaju i štucaju. Druga stvar, ako radiš neki manji programčić za distribuciju preko neta, bez obzira da li je taj programčić 30KB ili 10MB, ti uz njega moraš da distribuiraš i NET.Framework koji je oko 20MB (za VB.NET 2005 ti treba noviji NET.Framework verzije 2.0 koji je nešto veći, a i manje ljudi ga ima instaliranog). Dosta ljudi to nema instalirano, i šta ćeš ti da kažeš izvolte skinuti moj program od 20KB, ali da bi radio znate morate skinuti i framework koji je 20MB (što jako fino ide dajalapom ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@Marko_L
NET Framework danas možeš da nađeš gde hoćeš što će reći ne moraš da ga skidaš sa neta. A i na neki način skoro pa je postao pa obaveza kao Service Pack jer ga dosta programa zahtevaju: Ati Control Centar, Sony Vegas i još gomila softvera. S druge strane mana NET-a da je malo zahtevniji stoji i tu si sasvim u pravu. Ali ako pogledaš malo u budućnost NET tehnologiji je osiguran razvoj. Ne bi me apsolutno čudilo ni da postane sastavni deo novog operativnog sistema ili da dođe u obliku Service Pack-a. Zato sa te strane gledano (i uzevši u obzir da Predrag sigurno neće baš u skorije vreme praviti ozbiljniji programe, jer tek počinje sa učenjem ![]() A da,... Samo sam hteo još da dodam da je Marko_L apsolutno u pravu po pitanju engleskog jezika. Bilo kakvo učenje iz domaće literature je kontraproduktivno. On je već sve objasnio. Ja bih dodao samo da je sva najkvalitetnija literatura data na engleskom i nemačkom jeziku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
aka Shon3i
|
![]() Citat:
@Malko_L svaka cast na objasnjenju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Microsoft Visual C++ Runtime Library? | Henry Townsend | Programiranje | 3 | 8.5.2009 16:57 |
Service Pack 2 nedođija! | holodoc | Operativni sistemi | 50 | 19.11.2006 17:14 |
Obaveštenje za Visual C#! | hacker_aca | Programiranje | 0 | 6.1.2006 2:08 |