![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 8.7.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
|
![]()
Najzad sam pronasao hardverski modem,ustvari tri komada !!! Prvi sam odradio u W$,radi bez drajvera.Modem je Usb Smart (Smart link) usb 56 voice modem,znaci bocnuo sam ga u usb i on radi otprilike isto (performanse) kao i svaki Soft-modem.Moje pitanje glasi kako da se konektujem u Ubuntu na net ??? Modem se ne detektuje u Ubuntu bar ja nisam mogao da nadjem da ga je detektovao !!! Imam instaliran Kppp i podesavao sam ga ali nista.Ajde ako neko hoce da pomogne ???Drugi modem je "Lucent Venus modem pnp" hardver id Serenum,njega nisam osposobio u W$,led diode kao malo svetlucase i nesto nisam uspeo da se konektujem (ima one 7 led diode i izgledom podseca na Adsl modem,velicina)Treci modem je kao cigla i njega nisam prikljucivao !!!Pozdrav !!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 13 puta na 5 poruka
|
![]()
Ja imam eth adsl modem i u Ubuntuu ga podesavam preko pppoeconf-a
Odes u konzolu i kucas sudo pppoeconf i sledis uputstva,nije tesko. Za obican modem nisam siguran (cenim da ces se malo pomuciti oko usb modem,i ja sam imao usb adsl modem pa nisam znao kako da ga nateram da radi pod linuxom).Cini mi se da je za obican net konzola->pppconf ili pppconfig ili tako nekako.... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku BoPe na korisnoj poruci: | ||
acinic (20.8.2007) |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
E ja sam slab sa hardverom,ajde objasni sta ti je to serijski prikljucak ???Ova dva druga modema (ne usb) imaju neke prikljucke, ja znam sta je kabl od telefona ali za ovo ostalo nisam siguran kako se povezuje !!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku paterfamilias na korisnoj poruci: | ||
acinic (21.8.2007) |
![]() |
#6 |
Ex Parrot
|
![]()
Ovo je serijski port
http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_port Nego mi sad pade na pamet... Stariji serijski modemi idu samo do 33.6 kbps, sta tacno pise na tim modemima? |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
acinic (21.8.2007) |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
Ako ovaj Smart USB modem nije hardverski modem kako onda radi na W$ bez drajvera ??? Znaci drajvere nisam instalirao !!! Lucent ima ovaj serijski port (njega mogu da povezem) a ima jos jedan prikljucak koji je veci i ima vise ulaza za iglice (njega nisam povezao zato sto ne vidim da moze da se negde poveze,neznam ni kakvu svrhu on ima,mislim na ovaj veci prikljucak)Na Lucentovom modemu pise 56k Fax modem !!!Odozgo ima neka dva ulaza (ako su to ulazi) koja su zatvorena nekim cepovima i pise SPK i MIC.Ovaj treci modem (cigla) ima 8.led dioda, prekidac Voice/Data i pise na njemu Data System faxmodem 1414xa,takodje ima ovaj prikljucak kao Lucent sa puno rupica za kontakte a pozadi pise rs-232c made in Taiwan.Seriski port nema !!!Pozdrav !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 8.5.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Ti konentori sa puno pinova su verovatno db-25 (25-pinski rs-232).
http://en.wikipedia.org/wiki/RS-232 |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku niceness na korisnoj poruci: | ||
acinic (21.8.2007) |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Oni valjda nisu bitni (konektori sa puno pinova) za dialup konektovanje ???Ja idem na net preko Bitsyu,e sad dali ima veze koji je provajder u pitanju ???Sta treba da ukucam u Kppp,stavka "dial prefix" (to mi nije jasno)Pozdrav !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ex Parrot
|
![]()
Covece kako si konfuzan...
![]() Ovako. Eksterni modem povezujes na komp preko serijskog (iliti RS-232) porta. Na tom eksternom modemu moras da imas konektor za telefonsku liniju (oznaka RJ-11). Ako je modem hardverski i povezuje se preko serijskog porta onda je dovoljno da u KPPP-u podesis /dev/ttSy0, uneses podatke za konekciju i trebalo bi da radi. Taj Lucent modem, jel pise negde neka druga oznaka uredjaja pored 56k Fax modem? Moramo da utvrdimo tacno sa cime raspolazes da bi mogli da ti pomognemo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Naravno da sam konfuzan kada sam pocetnik u svetu Gnu linux-a i kada nisam nikada imao dodira sa necim slicnim !!!Povezao sam serijski port od "Lucenta Venusa " on ga ima,serijski port.Konektor za t.liniju ima, povezao .Instalirao sam Gnome -ppp podesavao ga. Jos uvek niko nije napisao sta da kucam u Dial prefix, dali je ta stavka bitna ???Ostalo sam popunio podacima,podesio sam /dev/ttSy0.Ustvari ima novih momenata !!!"Lucent Venus" modem je Ubuntu prepoznao i automatski je stavio /dev/ttSy0,medjutim nisam se konektovao,nece.Pozove broj i tu je kraj ista stvar se desava u W$ potpuno !!!Modem je "Lucent Venus " ne pise na njemu ali tako se pokazalo u Device Menageru na W$ !!!Nisam stigo da potrazim podatke na netu.Evo postavljam Connection Log,mozda pomogne !!!Pozdrav !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Ex Parrot
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Citat:
![]() Ko je rekao Covenant??? ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
acinic (22.8.2007) |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Prvo sebe tj usera treba da dodas u grupe dialout i dip
To ces uraditi tako sto ces kao root otvoriti /etc/group u nekom text editoru i dodati sebe u sledece grupe Kod:
dialout:x:20:ime usera dip:x:30:ime usera Onda treba da za /etc/ppp/pap-secretes i /etc/ppp/chap-secrets stavis pripadaju grupi dip(desni klik na doticne,pa nadji stavku permisions i takodje treba da grupi omogucis i read&write) Sve ovo isto kao root I trebalo bi da radi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
|
![]()
Nađi u kppp gde se odštriklira "wait dial tone" ili tako nešto .Ne sećam se najbolje.
Mada mislim da ti modem ipak nije hardverski čim ide na usb.Ja sam koristio sweex koji ide na serijski port i radio je bez ikakvih podešavanja Ah,da googlaj malo pa vidi da ipak možda nema neki drajver za njega .Može ti pomoći ako znaš koji je čip unutra.. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dare023 na korisnoj poruci: | ||
acinic (27.8.2007) |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
Ma nije to,za toliko znam !!! Ma usb je ispao iz price,izgleda da je soft . Fokusirao sam se na ovaj Lucent Venus,on se detektuje na Ubuntu 7.04 i poziva broj i tu je kraj !!!Uradio sam ovo sto mi je savetovao Covenant ali opet nece (ako sam dobro uradio) Ja sam nasao prvu stavku u etc/gnome-system tools/users/profiles i tu sam dodao sebe kao sto je Covenant napisao .To sam uradio preko Sudo nautilus-a pa gedit ,konzolu maksimalno izbegavam,meni ne ide !!! Evo saljem sliku !!!Pozdrav !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Veteran
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
|
![]()
Možda nije S0 nego S1 , zatim proveri da li si uradio sve što Covenant kaže,a čini mi se da nisi ...
Još nešto, na http://www.linmodems.org/ imaš otprilike sve što ti treba . Počni sa scanModem tool da vidiš šta stvarno imaš , a zatim imaš drajvere na sajtu. Ako i dalje neće probaj da kontaktiraš www.linmodems.org javiće ti se neko sigurno!!! |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dare023 na korisnoj poruci: | ||
acinic (30.8.2007) |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
Mrzi me da ponovo kucam ali evo linka gde je nastavak price http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=2379
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
|
![]()
Danas sam se uspesno konektovao preko hardverskog modema "Lucent Venus" na Ubuntu 7.10 RC
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Starosedelac
Član od: 6.9.2007.
Zahvalnice: 284
Zahvaljeno 155 puta na 120 poruka
|
![]()
oživljavam temu staru 2 mjeseca. nabavio ja nešto, piše u.s.robotics 56k fax modem, nema druge oznake. al' nabavio sam ga bez adaptera za struju. jel' može običan adapter (univerzalni) ili ide neki poseban za to? On nema serijski port rs-232, nego ima paralelni valjda, onaj malo duži.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Trebalo bi da radi bez ikakvih problema-nisam siguran kako se parallel port obelezava u linux-u-mislim da je /dev/ttyACMx gde je x broj porta
![]() Razlog za brigu imas ako je u pitanju USB modem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Modemske greške (error kodovi) | Kaiser Soze | Kvarovi | 27 | 16.10.2009 3:49 |
Ozbiljno: Audigy, modem, latency - mozda...? | mr.marvin | Kvarovi | 3 | 11.7.2007 14:10 |
Kablovski modem problem | Mean_Machine | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 14 | 5.3.2007 23:20 |
hardverski modem? | Milovac Nebojsa | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 3 | 14.5.2006 20:01 |
zasto mandrake 10.1 ne prepoznaje motorolin modem? | kenta | Slobodni softver | 3 | 26.1.2006 17:11 |