![]() |
![]() |
|
ŠDK - Grafika Saveti u vezi sa kupovinom video karti i monitora |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 28.7.2010.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
3060ti je brza graficka, bez sumnje. Taj Galax je kineski brend, sa kojim nemam iskustva. I pitanje je da li je to ex rudarska ili ne. Sa svim polovnjacima je najbolje da licno probas, ako mozes, pre odluke o kupovini polovnjaka.
3060 ima jedinu prednost sto ima 4GB video RAM-a vise, sto moze biti prednost u zavisnosti od toga kakve igre igras i na kojim podesavanjima. Posto je nova, garancija je definitivno ogromna prednost. Ja bi kada su takve cene isao na novu 3060. Polovnu 3060ti jedino ako znas coveka, pa imas poverenja, ili ako mozes da probas licno graficku, ili ako ima jos vazece garancije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
Član od: 15.9.2008.
Zahvalnice: 260
Zahvaljeno 87 puta na 85 poruka
|
![]()
Iskoristio bih temu da pitam u vezi INNO3D kartica.
Kakav je kvalitet? Sada su kod mene u ponudi Inno3D GeForce RTX 4060 Twin X2 za 320 evra i Inno3D GeForce RTX 4060 Twin X2 OC za 328 evra, pa me malo kopka da zamenim moju 2060. Unapred hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Inno3D kao brend je u fazonu ok je, ali ima i bolje. Ne znam odakle si, ali mozda mozes da nadjes nesto sto je bolji izbor. Imas razne rx7600 ili 6600xt ispod 250e, a brze su kao RTX 4060 ili rx6600 za manje od 200e, a kartica nije previse sporija. Cak bi ti pre proporucio RTX 3060. Ima ih za oko 270e, a nisu nimalo sporije, a pri tom imaju 12GB video RAM-a, sto moze da dobro dodje. Naravno sve ovo ako se ne gadis kartica iz crvenog tabora i imas dostupnost gde zivis.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vlad Cepesh na korisnoj poruci: | ||
Dzajo5 (17.11.2023) |
![]() |
#5 |
Veteran
Član od: 1.9.2019.
Zahvalnice: 612
Zahvaljeno 207 puta na 143 poruka
|
![]()
DLSS zaista pravi razliku cak i DLSS 3 u odnosu na DLSS 2 a moguc je samo na 4000 seriji. Jeste podmuklo on Nvidije ali nisu dzabe imali mogucnost za takav trik .
AMD nazalost jos ne moze da napravi dobaru RT kartu ili FSR koji je dobar kao DLSS. Novi enzdeni za igre koriste te tehnike koje se baziraju na RT pa ce biti sve manje opciono ali mislim da za naredne 2,3 godine neka "60-ica" iz AMD ili Nvidia poslednje dve serije bice sasvim OK za solidan gejming . Mislim da sve sto RTX 3060TI 8GB tera raddice fino i RTX 3060 12GB . To sto je TI model bolji za RT gubi sa 4GB memorije manje . Garancija i 3 godine sigurnosti vredi po meni vise nego koji frejm vise. Na kraju karticu sa garancijom kojoj je ostalo ( iz iskustva kazem) makar jos godinu dana garancije mozes prodati za 2/3 cene lako dok kartice koje nemaju garanciju ni racun gube mnogo na vrednosti preko oglasa . |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Koreli A. na korisnoj poruci: | ||
killer92 (17.11.2023) |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 714
Zahvaljeno 1.273 puta na 977 poruka
|
![]()
Inno3D pravi dobre kartice i vise je nego OK. Ima li ih po oglasima pokvarenih ili samo ventilatora za njih? Nema, zato sto rade dok svakakvog smeca iz donjeg doma ponude MSI, Gigabyte, Asus-a itekako ima. XFX da ne pominjemo, te kartice se kvare nenormalno.
Imam tri Inno3D (nVidia) kartice, dve su mi u kompjuterima i koriste se svakodnevno. Rade godinama kao sat. Ipak, treba proveriti sta kazu korisnici o konkretnom modelu pre nego sto se pazari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.877
Zahvaljeno 998 puta na 619 poruka
|
![]()
prednost 3060 Ti u snazi nije zanemarljiva. u scenariju gde joj je 8 gb premalo, tu 3060 (non ti) ionako ne izvlaci 60fps.
teksture i rezolucija se jos i smanje, al kad zafali snage, tu mnogo pomoci nema. uporedni testove sve govore. i u vram najzahtevnijim naslovima do sada, 3060 ti je bolja opcija. ali garancija je garancija i isao bih ipak na nju. jos "galax"... nikad cuo, verovatno s razlogom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
|
![]()
DLSS je kao tehnologija sa ogranicavajucim primenama, da budemo realni.
- Za ljude koji imaju 4K monitor, a ne mogu da izvuku performanse sa odredjenom grafickom karticom. - Za ljude koji imaju 60+ FPS-a, a imaju high refresh rate monitor, DLSS 3 je tu dobra stvar. Raytracing zavisi od igre do igra, i zavisi od implementacije u igrama. Da li koriste ray acceleration, raytracing, pat tracing, da li ga koriste za svetla i senke i/ili za refleksije i tako dalje. U nekim cenovnim rangovima AMD je bolja opcija od Nvidie, po tom pitanju. U nacelu, Nvidia DLSS i RT podrska je bolja od AMD FSR alternative. Narocito ako pricamo u frame generation podrsci. FSR ima prednost sto radi na svim iole modernijim grafickama i open source je, dok je DLSS zatvoren eko sistem. Na kraju se sve svodi od licnih preferencija i nacina na koji igramo igre. Za nekog lika koji samo hoce da igra igru, i kome je 1080p, medium raster grafika dovoljna, bilo koja graficka tipa RTX 3060, 4060, RX 6600, 6700 i slicnih snaga bice i vise no dovoljna da uziva u modernim igrama. "Cast" za par neoptimizovanih djubreta. Za ostale ko kako voli, sta preferira i koliko ima para. |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Vlad Cepesh na korisnoj poruci: | ||
killer92 (17.11.2023), polarnimeda (17.11.2023) |
![]() |
#9 |
Veteran
Član od: 1.9.2019.
Zahvalnice: 612
Zahvaljeno 207 puta na 143 poruka
|
![]()
Na 24'' 1080p koristio sam DLSS u gomii igara. Cesto je bolje sa DLSS-om nego bez . Mislio sam da nesto umisljam a vidim posle da to dosta ljudi izjavljuje.
. Eveo kod Robocop-a nema nikakave razlike. Nema sanse da se primeti . U CB2077 isto . Potpuno kao nativan a na "balance" kad se stavi i dalje pa sigurno 90% kvaliteta zadrzava . Sad u Like a Dragon Gaiden isto ne mogu da vidim razliku. Alan Wake 2 mi je mucio 2060 i igra je radila lose u nativnoj nema sanse da se igra dok je DLSS na balans zadrzao fini kvalitet slike ali vec igriva igra i ako je dalje bilo problema sto nije do snage karte. Kad sam stqavio 4070 zadrzao sam DLSS na kvalitet kod AW2 , jednostavno jer zato da ne . Razlike se trebaju traziti lupom. Nazalost igre vec i u 1080p racunaju na 'upscale' unapred kao zvanicna zahtevnost cak i za minimum . Uopste nije uska primena bas naprotiv vec se veliki broj igraca oslanja na DLSS i vec je veliki plus za igru ako ga ima ali minus ako je moranje kad ne bi trebalo tj losa optimizacija. Ono jest kako je veca rezolucija navodno ima vise podataka za rad pa je i rezultat bolji ali za 1080p sasvim upotrebljiv pogotovo DLSS3 . A za starije igre na 1080p monitorima jako je dobro resenje DLDSR kao obrnut proces. I bas je na 1080p mislim i najupotrebljiviji DLDSR. |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Koreli A. na korisnoj poruci: | ||
Lex987 (18.11.2023), polarnimeda (18.11.2023) |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
iako je uzasno sto se oslanjaju na njega, DLSS po meni vredi svake pare.
DLSS performance je verovatno negde na nivou FSR quality, ili ako formulisemo to jos bolje - za isti kvalitet slike sa upscalingom donosi znatno vise frejmova od FSR-a. umnogome, bar meni, nadoknadjuje razliku u ceni koja je na strani AMD-a. mada, kako nvidia skrtari sa vramom, videcemo za sledecu kupovinu. ako ne racunamo nakaradnu rtx 4060 ti od 16GB, najjeftinija nova nvidia kartica sa preko 12GB VRAM-a je nesto tipa 1.200 evra, eeeej! ako nista, zbog toga smatram da nema razloga za brigu da ce 12, 10, pa i 8GB VRAM-a biti premalo jos neko solidno vreme. mislim da preko 80% gejmera trenutno ima kartice sa 8 ili manje VRAM-a, a dobar deo u ovih ostalih 20% imaju 10 i 12 i to uglavnom ne na jacim kartama. cene su dosta usporile napredak igara, kao i ovaj RT, koji jos uvek nije vredan resursa koje trosi. iako imam nvidia karticu, RT me nije zanimao kao (jos jedan) buying point. mada ajde, simpaticno je bilo videti ga na delu u nekoliko igara. da se proba malo. a u novijim ubija i 4090, tako da sve i da hocu..... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci: | ||
Koreli A. (18.11.2023) |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ono sto mene nervira kod nvidia kartica jeste skrtost...Daju ti odlican gpu,ali ga osakate sa vramom,daju ti adaptivnu sinhronizaciju,ali ti ne dozvoljavaju da istu koristis na monitorima koji koriste hdmi port...Jedan od dva razloga zasto sam digao sidro i presao opet sa nvidia kartice na amd,nije toliko snaga iste,nego ta dva faktora..Puno se prica o DLSS i vramu,a jednu od kljucnih prednosti amd niko i ne spominje...To je dostupnost freesync na 99% prosecnih monitora....Ja sam jedan od korisnika koji je prilicno zadovoljan svojim monitorom i hdmi uslogom na njemu,ali sa nvidia karticnom g-sync tehnologija mi nije bila dostupna.Po meni mozda cak i bitnija stvar od velike kolicine vrama....Ja sam zbog nje morao da obaram detalje da bih mogao da zadrzim zakucanih 75fps jer u momentu kad na sekundu padne fps ispod frekvencie osvezavanja mog monitora,oseti se trzaj....Veoma neugodan osecaj kada znas da razlika izmedju 75fps i tipa 65 i nije nesto vidna,a ti osetis trzaj...Onda si primoran da obaras detalje dok ne budes 100% siguran da do tako necega nece doci...Sad samo da me neko jos ubedi da to nije bitan faktor i da to nije skrtarenje od strane nvidia kartica i da svoju adaptivnu sinhronizaciju cuvaju na bezobrazan nacin,samo za kupce koji su spremni da osetno vise novca iskesiraju za monitor.Ja imam prosecan ips monitor od 75hz i apsolutno sam zadovoljan onim sto pruza....Naravno uz freesync .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
i meni je jedno vreme malo falilo da predjem na amd zbog freesync-a, ali su u medjuvremenu izbaceni update-i koji su omogucili da i g-sync radi na freesync TV-u koji koristim kao monitor.
nije mala stvar imati VRR. bez njega mi je jedino resenje bilo zakljucavanje FPS na 60 i koriscenje vsync-a, sto onda doda i malo input laga, problem ako nekad padne i na 59 FPS, sto je steta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 11.6.2007.
Zahvalnice: 76
Zahvaljeno 142 puta na 129 poruka
|
![]()
Ja vec mesecima ne igram igre tako da ne znam koje video igre mogu da popune 16gb vrama.Vidim da su Nvidia grafike od 16gb vram preskupe za ono sto nude,a dati vise od 1000e za 4070ti je suludo.Nvidia je poslednjih godina uspesno manipulisala masama preko njihovih RTX efekata to se zapravo neprimecuje ako se usresredis na gemplej.Misljenja sam da su ljudi odavno prestali da uzivaju u video igrama vec se samo obraca paznja na grafiku.Koliko je samo bilo rasprave o RTX efektima,to je da te glava zaboli,
nesto slicno kao kad citam preporuke ljudi po raznim audio forumima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Poslednja ispravka: SAJEVAC (20.11.2023 u 19:11) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Cene grafičkih kartica | ogisha | Grafika | 1675 | 28.2.2024 3:09 |
Konfa za uparivanje sa RTX 3060 | Vladica19 | ŠDK - Konfiguracije | 14 | 13.10.2023 15:25 |
Nova konfa bazirana oko RTX 3060 / RTX 3060 Ti | polarnimeda | ŠDK - Konfiguracije | 129 | 30.1.2023 21:54 |
PlayStation 3 | voodoo_ | Konzole | 3584 | 20.1.2022 18:02 |
Ukupna RAM memorija 12gb ali je iskoriscenost 4 gb | Neta00 | Kvarovi | 4 | 5.4.2019 22:42 |