Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Kvarovi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima
i nestabilnostima sistema

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 17.12.2006, 22:23   #1
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
Određen forumom Grafička i još po nešto.....

Evo, čak i hakeri imaju probleme. Naime, imam 3 problema.

Problem 1:

Do sada sam imao nVidia GeForce 4 MX grafičku. Ona, naravno, ne podržava Pixel Shader pa reših da kupim novu. I prošetam ja malo po prodavnica i nađem ATI Radeon 9550 GeCube. 256 MB RAM-a, 8X, 128 bita itd. Dođem kući srećan, izbrišem nVidiine drajvere, izvadim staru grafičku, ubacim novu, instaliram ATI Catalyst sa diska koji je došao uz grafičku. Sledeće paljenje je sporije i treba da sačekam da se upali Control Centre u system tray da bi mogao fino da radim sa kompom. Igre su fino radile ali rad u Windowsu nikakav. I šta ću, ja formatiram disk i na sveži Windows instaliram ATI-jeve drajvere. I onda isti problem. Probam sa reinstalacijom drajvera pa instalacija drajvera sa diskova od časopisa ali problem isti. Npr. kad igram FlatOut posle nekog vremena igra zablokira i prikaže mi prozor sa VPU Recover i kaže da se grafička resetovala jer je prestala da prati uputstva drajvera. Tu još par reinstalacija drajvera ali bezuspešno. Inače, druge igre su dobro radile iako su ponekad imale ispade. Nađem ja na forumu nešto informacija za Omega drajvere. Skinem ja njih kad ono još gore! Evo sada imam njih instalirane (3.8.291) i ne mogu ni da skrolujem stranu na forumu kako treba. Da li da vraćam grafičku u prodavnicu i tražim novu ili ima neko rešenje?

Fast Writing je isključen u BIOS-u. I ima još jedan detalj, ne znam da li će koristiti ali ajde. Kad sam uzimao grafičku bio sam ubeđen da mi je na matičnoj AGP slot 8X a ono je 4X i sad imam grafičku od 8X pa ne znam da li to predstavlja problem. Kad u BIOS-u stavim da radi na 4X onda C&C Generals neće da se upali, izbacuje poruku da proverim min. req. i DirectX a imam najnoviju verziju. A kad mi je postavljeno na Automatic onda može da radi. Da nije problem što mi je slot 4X a grafička 8X?

Komp sam skenirao sa NOD32 i Ad-Aware (updejtovani) i nisu ništa našli.

Ove druge probleme, nešto sitnije, ću posle da napišem. Sad ću da vidim da se još bakćem sa ovom grafičkom pa da probam nekako da rešim. Ako imate kakve predloge, pišite. Hvala.
hacker_aca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.12.2006, 23:06   #2
nikola87
Deo inventara foruma

Član od: 12.11.2006.
Zahvalnice: 1.090
Zahvaljeno 2.020 puta na 1.629 poruka
Određen forumom Re: Grafička i još po nešto.....

Nije sigurno problem sto ti je ploca 4x a graficka 8x.
nikola87 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.12.2006, 23:14   #3
Jim Bravura
Banned

Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka

Citat:
hacker_aca kaže:
Fast Writing je isključen u BIOS-u. I ima još jedan detalj, ne znam da li će koristiti ali ajde. Kad sam uzimao grafičku bio sam ubeđen da mi je na matičnoj AGP slot 8X a ono je 4X i sad imam grafičku od 8X pa ne znam da li to predstavlja problem. Kad u BIOS-u stavim da radi na 4X onda C&C Generals neće da se upali, izbacuje poruku da proverim min. req. i DirectX a imam najnoviju verziju. A kad mi je postavljeno na Automatic onda može da radi. Da nije problem što mi je slot 4X a grafička 8X?

Komp sam skenirao sa NOD32 i Ad-Aware (updejtovani) i nisu ništa našli.

Ove druge probleme, nešto sitnije, ću posle da napišem. Sad ću da vidim da se još bakćem sa ovom grafičkom pa da probam nekako da rešim. Ako imate kakve predloge, pišite. Hvala.
Stvarno gadan problem. Driveri sigurno nisu u pitanju. Da li ti je i stara GF 4 MX bila AGP8x ? Tu postoji uslov da i naponi moraju da se poklapaju (slot vs graficka), pa je ako ti je slot npr. predvidjen za 0.8v a graficka trazi 1.5v, onda defitivno imas problem. Po meni, ovo moze resiti samo nova maticna ploca ili ako ih uspes izmoliti da ti vrate pare (u sta sumnjam).
Jim Bravura je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 1:35   #4
Loodi
Veteran

Član od: 22.4.2006.
Zahvalnice: 51
Zahvaljeno 111 puta na 103 poruka

Probaj da prvo zamenis graficku u prodavnici za drugi primerak istog modela (nikad se ne zna) pa ako je sve isto i posle toga onda definitivno imas problem sa kojim ce ti najverovatnije pomoci samo kupovina novije ploce sa 8x AGP-om itd. Inace ne znam da li ste vi imali takvog iskustva ali sto se mene tice, ja nikad ne bih ubadao 8x AGP graficku na 4x AGP plocu....nije radilo i kad je to jedan moj drugar to probao (imao je slicne simptome) u vise slucajeva. Probaj i u podesavanjima graficke da nadjes podesavanja brzine koju ce da ima AGP znam da sam to negde video, pa podesi na 4x. Ne znam sta drugo da ti kazem.
Loodi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 3:41   #5
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
Jim Bravura kaže:
Da li ti je i stara GF 4 MX bila AGP8x ?
Sad sam pogledao. Stara je bila 4x.

U Catalyst Center i BIOS-u sam stavio da ide na 4X. Malo sam čačkao Everest i izbacivalo mi je poruku da je AGP aperture size nešto tipa prevelik nego što treba. Izgleda je bio problem zbog toga što sam stavio da grafička radi na 256 MB RAM-a. Kad sam ga stavio na 64 poruka se sklonila.

Otišao sam na ATI-jev sajt i preuzeo Catalyst 6.12. Kad sam ga instalirao fino je radilo. Malo sam isprobao FlatOut i dobro je išlo. ALI! Tek u 3-4 vožnji je u sred trke kao zablokiralo par sekundi i onda kao da se monitor isključio. Čekao sam i posle pola minuta-minut monitor se "upalio" (lampica je za to vreme svickala na monitoru). Proveravao sam da nije kontakt sa kablom i grafičkom ali nije. Onda se stanje se vratilo. Sistem radi sporije nego što bi trebalo itd. Probao sam C&C Generals i on je radio nešto sporije nego što bi trebalo.

@Loodi

Šta ću, kad sam išao da kupujem grafičku mislio sam da mi je ploča 8x tako da nisam proveravao a mogao bih se zakleti da mi je kad sam davno gledao pisalo 8x..... Jbg.

Nego, ima nešto što me zbunjuje:

Na kutiji od grafičke piše ATI Radeon 9550 GeCube. Na knjižici za uputstva za instalaciju piše Radeon 9550 series a kad uđem u display properties onda piše 9600 series. Zar nije ova moja iz serije 9550 a ne iz 9600? Inače, evo kako izgleda grafička.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	DSC01625.JPG
Viđeno:	182 puta
Veličina:	78,3 KB
ID:	4935  
Stara 18.12.2006, 4:03   #6
AstraLogos
Deo inventara foruma

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 1.431
Zahvaljeno 2.450 puta na 1.153 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku AstraLogos

Meni ovaj opis rada graficke lici pre da je neispravan GPU ili memorija na grafickoj kartici. Reklamiraj ti to i nemoj se zamarati.
Inace ATI 9550 jeste iz serije 9600 samo sto je noviji model i sa fabricki manjim klokovima. Nesto slicno kao ATI 9200 i 9250.
AstraLogos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 4:22   #7
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Grafička i još po nešto.....

Ja sam na jednom računaru imao slican problem sa grafičkom (Catalyst Drajveri su javljali baš to "VPU Recovery" )....pomogao je Update BIOS-a na maticnoj ploči....Ploča je bila Shuttle AK32A a graficka ATI Radeon 9200SE....
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 17:26   #8
EDI the Little
Član

Član od: 21.9.2006.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci

Pozdrav,

Problem sa VPU recovery sa javlja u 90% slucajeva pri overklokovanju.
Dolaci do greske koju je napravio GPU ili memorija. Trebao bi da instaliras Ati Tool i pustis ga da radi nekoliko sati da bi video da li dolazi do pojave greske pri rendovanju.
Takodje se javlja ako se GPU previse greje. Iz nekog razloga kartice koje su napravljene kao 8X AGP se nesto vise greju kada rade u modu 4X, sto zavisi od graficke do graficke. Ali rade bez problema.

Takodje podesavanje u Biosu u vezi AGP-a (npr. fast write i ostale) mogu da naprave takve probleme odnosno moras naci pravu vrednost ukljucenih i iskljcenih vrednosti. Imam dve atijeve kartice 9500pro i 9600XT i nisu jednako podesene u BIOSU. Ima jos jedna opcija u BIOS za KT400 ploce (nemogu sad da se setim) koju treba da se ukljuci/iskljuci da bi komp radio bez problema.
Vredmost za AGP aparature size bi trebao da bude 128MB.

Zna da pravi problem sam control centar jer koristi net 2 tehnologiju tako da vecina ljudi zajedno sa mnom ga ne koristi vec instalira same drajvere i potom stari kontrol panel.

Da li radi Kuler?
Kolika ti je temperatura u kucistu?
EDI the Little je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 17:59   #9
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
EDI the Little kaže:
Da li radi Kuler?
Kolika ti je temperatura u kucistu?
Kuler radi bez ikakvih problema.
Ne bih znao tačno da ti kažem kolika je temperatura ali nije velika. Trenutno mi je otvorena jedna strana kućišta tako da ga dodatno hladi.

Sad ću da vidim da izbrišem ovaj Control Centre pa ću da vidim šta će biti. Inače, ako bude još zezala, nosim je ja na reklamaciju.....
Stara 18.12.2006, 18:19   #10
DorianGrey
Veteran

Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka

Mozda nebi bilo lose da probas tvoju graficku na nekom drugom racunaru, koji ima AGP 8x slot, pa vidi da li ce biti problema
DorianGrey je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2006, 18:28   #11
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
DorianGrey kaže:
Mozda nebi bilo lose da probas tvoju graficku na nekom drugom racunaru, koji ima AGP 8x slot, pa vidi da li ce biti problema
Rado ali je finta u tome što bi se ljudi prepali: "Ju, pa tebi neće da radi, kako onda da neće meni da pokvari kompijuter!"

Ili to ili su na PCI-e.
Stara 19.12.2006, 12:41   #12
EDI the Little
Član

Član od: 21.9.2006.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Cool Re: Grafička i još po nešto.....

Opet sam citao tvoj post.

U biosu bi trebao da ukljucis Fast Writing za AGP.
Ako ti nije frka mogu da vidim kako su kod mene podese karte u BIOSu.
Nisam davno bio u biosu jer sve radi vec godinama kako treba .

Pozdrav.

Pogledao sam kartice, za 9500PRO je iskljucen Fast Writing, a za 9600XT je ukljucen,
sve ostale funkcije su ukljucene, aperature size je setovan na 128 MB.

Ne igram se puno, ali 3 deo princa od persije na oba racunara ide fenomenalno u 1024x768 sa skoro svim podesavanjima na 80% od 100%.
Drajveri na 9500PRO su ver. 5.5 a na 9600XT su ver. 6.6.
Pozdrav.

Poslednja ispravka: EDI the Little (20.12.2006 u 10:42)
EDI the Little je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.12.2006, 0:20   #13
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

'vako..... Smučilo mi se više, sve sam živo od opcija uključivao/isključivao i drajveri i čuda i odnesem ga danas kod prodavca na reklamaciju (bila je kiša ovih dana....). Objasnio sam mu problem, prodavac je samo "'ladno" uzeo grafičku i dao mi drugu. BTW, prodavac je poznat po tome što je malo neozbiljan sa mušterijama pa zna da napravi dobru zaje*anciju. Ubacio, instalirao drajvere sa diska (8.152) i sve radi dobro. Pošto mi je problem rešen ostaje mi samo da vam se zahvalim svima....

Ali, nije kraj mojim problemima.

Bonus problem:

Ovaj problem se stvorio kad sam pokušavao da namestim grafičku (onu pokvarenu). Kad se pali komp izbacuje crni ekran i piše nešto tipa "Invalid BOOT.ini file Starting from c:/windows/". I posle toga se komp fino upali i sve radi bez problema. Znači, nemam nikakvu štetu ali mi je sumnjivo da mi ne napravi neku uskoro. Šta može biti?
Stara 23.12.2006, 2:40   #14
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka

U Boot.ini-ju se nalaze "Putanje" gde se na Hardu (particiji) nalaze operativni sistemi.... Ako si ih imao više pa si u medju vremenu brisao neki to može da napravi problem.....
Probaj da ga rešiš na sledeći način :
1. Start > Run > kucaj komandu msconfig
2. Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	MSCONFIG.jpg
Viđeno:	106 puta
Veličina:	58,1 KB
ID:	5036 Da windows "sam konfiguriše Boot.ini
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2006, 21:14   #15
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Pogledao sam u msconfig-u ali nije bilo BOOT.ini taba (?) pa sam uzeo i probao da popravim win ali koliko sam ja haker nešto sam ga zaje*ao ( ) pa sam ga reinstalirao. Dobro je da su svi važniji fajlovi bili na drugoj particiji. Sad je ok. Hvala, fresko.

Imao sam još neke probleme ali sam ih u međuvremenu rešio. Eto, ipak nisam za bacanje. Pozdrav.
Stara 1.6.2007, 21:28   #16
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Opet ja. Pošto mi ova ATIeva grafulja ne radi kako treba onda koristim ovu staru nVidiu pa sam razmišljao da mi ovaj ATI ne skuplja prašinu (a jeste već duže vreme) da ga ja prodam. Šta mislite za koliko mogu ovo da prodam?

Slabo je korišćena, platio sam je 81.10 evra (ostala nalepnica od cene na kutiji ) sve što dolazi uz nju je sačuvano.

Bio bih zahvalan na svakakvoj pomoći. Nije mi cilj da se reklamiram ovde (za to imam druga mesta ).

BTW, ima sličicu "Vista Ready".

Poslednja ispravka: hacker_aca (1.6.2007 u 22:27)
Stara 3.6.2007, 15:17   #17
dexlab
Član

Član od: 13.5.2007.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
hacker_aca kaže: Pregled poruke
Opet ja. Pošto mi ova ATIeva grafulja ne radi kako treba onda koristim ovu staru nVidiu pa sam razmišljao da mi ovaj ATI ne skuplja prašinu (a jeste već duže vreme) da ga ja prodam. Šta mislite za koliko mogu ovo da prodam?

Slabo je korišćena, platio sam je 81.10 evra (ostala nalepnica od cene na kutiji ) sve što dolazi uz nju je sačuvano.

Bio bih zahvalan na svakakvoj pomoći. Nije mi cilj da se reklamiram ovde (za to imam druga mesta ).

BTW, ima sličicu "Vista Ready".
Ukoliko je ispravna, najvise sto mozes da dobijes za nju je 2000din. 2000 din je plafon.
dexlab je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dexlab na korisnoj poruci:
hacker_aca (3.6.2007)
Stara 3.6.2007, 19:45   #18
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
dexlab kaže: Pregled poruke
Ukoliko je ispravna, najvise sto mozes da dobijes za nju je 2000din. 2000 din je plafon.
Zar toliko? E jbg, bolje išta nego ništa... Hvala.
Stara 3.6.2007, 21:42   #19
dexlab
Član

Član od: 13.5.2007.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
hacker_aca kaže: Pregled poruke
Zar toliko? E jbg, bolje išta nego ništa... Hvala.
Sta mozes cene su im jako pale, ta karta nova kosta oko 3800-3900 din.
dexlab je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2007, 9:16   #20
<Rio_da>
Starosedelac

Član od: 25.1.2007.
Zahvalnice: 213
Zahvaljeno 300 puta na 236 poruka

Ok da ne otvaram novu temu... moj problem je slican samo sto se meni ne pojavljuju plavi ekrani...

Komp je sledeci:
Gigabyte 6VTX-A s370
Intel Celeron 1.0 GHz
384 MB - 2 cudna modula 128 kingston(66/133) i noname(100/133)
Asus GForce N6200 128MB pasivno hladjen (idle 51 C)
Krdza napajanje 250W JNC LC-A250

E sad ovaj 6200 je od juce, do sada sam vukao MX440... i kartica radi dobro koliko ona moze da izvuce sa ovim procesorom... ali javlja se problem... 3D mark 03 nece da izvrti do kraja vec restartuje komp u pola posla... HL episode1 takodje restartuje komp ali svaki put u istom delu intro-a igre... to je ono ako je neko igrao kada se kamera penje ka vrhu one Citadel zgrade... i taman da dodje na vrh... puf.. lupi mi restart

NPR... Picio sam NFS MW neko vreme i nije se nimalo bagovao ni restartovao, POP1, Flatout takodje

Zanimljivo mi je to sto se uvek u istom trenutku restartuje da li imate neku predstavu o cemu se ovde radi... u win-u se ne restartuje...
<Rio_da> je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Da li vi sakupljate nešto? Strahinja011 Brbljaonica 191 18.6.2009 18:29
Matična i grafička zukov Grafika 3 18.11.2006 15:01
Ma, dajte nešto originalno! Simke Modovi 41 15.7.2006 11:09
K.O.T.O.R. II ili nešto drugo? bad_wizard Role-Play 48 17.5.2006 1:35
Kompa za 550 evra (možda nešto više) hacker_aca Šta da kupim? 9 6.2.2006 12:55

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:04.