![]() |
![]() |
|
Audio softver Programi i alati za obradu zvuka na računaru, softver za puštanje muzike i zvukova, audio kodeci, konvertori |
Pregled rezultata glasanja: Da li je mp3 mrtav? | |||
Jeste. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 6,85% |
Nije. |
36 | 49,32% |
Još nije, a ka' će, ne znamo. |
32 | 43,84% |
Glasova: 73. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#1 |
V.I.P.
|
![]()
Tako kaže tekst na b92
Kakvo je vaše mišljenje? Da li je mp3 stvarno mrtav? Šta gubimo prestankom podrške i razvoja mp3? Da li je zapravo i razvijan u poslednje vreme? Ovo ne treba da bude rasprava tipa FLAC vs. MP3, samo o mp3... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 26.6.2016.
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 610 puta na 369 poruka
|
![]()
Te izjave su često samo pompezne, grade vest na spektaklu, bez osnova. To je kao što su pre 60 godina proglasili poeziju mrtvom a evo ljudi je i dalje pišu.
Šta znam, ja imam oko 100gb muzike koja je pretežno u mp3 formatu, isti format koristim i na fonu, ako skidam pesme s tjuba konvertujem u mp3 format, ne vidim kako može da umre u skorije vreme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
Član od: 21.5.2012.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 165 puta na 145 poruka
|
![]()
Postoji neka ideja da su clickbaiti poceli na internetu. Ne, poceli su u srpskim medijima.
MP3 ce nestati, jednog dana, sasvim sigurno. Postoje daleko bolji kodeci, i kako se stvari razvijaju sve vise, danas ni FLAC nije toliko nedostizan, posto velicina stvarno postaje sve manji i manji problem. Ajde da kazemo da se u zvuk razumem dosta bolje od prosecnog korisnika, tj. da cujem razlike daleko bolje nego prosecan slusalac. Motao MP3, motao FLAC, koristio dobru opremu i ne tako dobru opremu, i cinjenica je da prosecan slusalac, sa prosecnom opremom, ne cuje razliku izmedju FLAC (najbolji, jelte), i MP3. Ima boljih formata, i podrzavam razvoj istih, ali ce MP3 jos dugo biti koriscen. |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Strider na korisnoj poruci: | ||
DArthShone (18.5.2017), Spawn BG (15.5.2017) |
![]() |
#4 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
U teoriji, mp3 će umreti kad ne bude softverskih i hardverskih uređaja koji ga puštaju/uređuju. U praksi, svako može da skine prastare verzije Winampa, za slučaj da novi programi prekinu podršku... što nema šanse da se desi, s obzirom na situaciju sa patentima - može samo postati još popularniji u telefonima i kineskim uređajima.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci: | ||
Spawn BG (15.5.2017) |
![]() |
#5 |
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 945 puta na 701 poruka
|
![]()
Mrtav je u smislu da je istekao patent na njega i da je sada free u svakom smislu te reči. A B92 je postao izuzetno retardiran sajt i nije vredan posete.
A što se kvaliteta tiče, nekada kada sam imao 853MB hard disk, naravno da sam gledao da bude 128kb/s i tako pravio kompromis između kvaliteta (koji je sasvim ok na plastikaner zvučnicima) i prostora na disku koji je u to vreme bio preskup. Čak se posle pojavio i mp3pro format pa se sećam da sam prepakivao sa krekovanim Nerom i puštao mp3pro sa bagovitim pluginom za Winamp. ![]() A sada sa terabajtima prostora, apsolutno mi je nebitno da mp3 bude u 320kb/s ima se prostora, tako da i ako aac nudi bolju kompresiju na manjim fajlovima, teško da ćete (osim na profi opremi i sa audiofilskim uvom) čuti razliku između mp3 320 i aac 320kb/s. Drugo, uređaji za kola puštaju mp3, prastari cd playeri puštaju mp3, dvd playeri puštaju mp3, mobilni telefoni isto i tek će ga puštati jer je postao patent free, tako da neće nikuda dugo dugo. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci: | ||
voodoo_ (19.5.2017) |
![]() |
#6 |
Starosedelac
|
![]()
U bilo koje profesionalne svrhe u smislu razmene snimaka za proveru verzija etc odavno se ne koristi. Samo kao konzumerski format, mada i kao konzumerski vise ga nema smisla koristiti ko iole vodi racuna o kvalitetu. Za muziku vise razlika izmedju 10mb il 100mb postala je mizarna i sto se tice skladistenja i sto se tice koriscenog protoka. Recimo ja sam pobrisao celu svoju mp3/fluc biblioteku jer jednostavno nema smisla cuvati pored spotify-a koga trenutno koristim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.941
Zahvaljeno 2.135 puta na 1.186 poruka
|
![]()
Sta mrtav, ja i dalje samo .mp3 i Winamp koristim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
Član od: 25.12.2013.
Zahvalnice: 367
Zahvaljeno 366 puta na 321 poruka
|
![]()
Takodje...
![]() Послато са LG-P760 уз помоћ Тапатока |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Starosedelac
|
![]() ![]() Oooooo da. ![]() ![]() Više mi ne treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Pa i PC je (po "novinarima") mrtav već 5-6 godina...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
Član od: 3.5.2009.
Zahvalnice: 1.239
Zahvaljeno 438 puta na 374 poruka
|
![]()
Pusti to sto lupaju nasi nazovi novinari a da je mp3 i dalje najpopuliarniji format gizilion svetlosnih godina ispred svih ostalih je prosto cinjenica
![]() Sent from my Lenovo TB3-710F using Tapatalk |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku C64freak na korisnoj poruci: | ||
DArthShone (18.5.2017) |
![]() |
#12 | |
Član
|
![]() Citat:
Ovo je samo širenje panike zarad tiraža ili gledanosti, čitanosti ili šta već. Problem je u tome što se sam format već dugo nije razvijao, to sa strane korisnika, a sa strane ""#$%% vlasnika jer je nemoguće staviti iole održivu zaštitu od jelte kopiranja. Rešenje, pa ima ga, samo što zahteva vraćanje na analognu tehniku, i opet ulaganja korisnika, tj mušterija. Jer da se ne lagimo previše, čak i kasetni dek iz osamdesetih, zvuči bolje od bilo kog mp3 fajla, a o tome da ako se traka makice izgužva, premotaš to i slušaš dalje, da i ne govorim. Kod mp3, ali i svih ostalih "digi" formata jedan bit da se poremeti ode ceo fajl. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
|
![]()
Kaseta je bila ondašnji "mp3", lako se umnožavala i delila, nije mogla da prenese ceo zvučni spektar, ali za 99% ljudi je bila prihvatljiva. Čak je i produkcija "originalnih" kaseta bila lošija od ploča, pa su iste pesme bolje zvučale ako na kvalitetnom deku presnimiš sa ploče (ili kasnije CD-a).
Imao sam priliku da krajem osamdesetih na nekom sajmu tehnike na profi opremi odradim blind test poređenja zvuka neke vrhunske BASF kasete (koja je tu zapravo i promovisana) i CD-a i jasno sam čuo razliku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 719
Zahvaljeno 1.278 puta na 980 poruka
|
![]() Citat:
![]() Citat:
|
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci: | ||
Oggy (22.5.2017) |
![]() |
#16 |
Banned
|
![]()
Ma b92,kurir nase novine generalno su smece puno dezinformacija mozda jedino ona mucena Politika moze da se sracuna u iole pristojne novine.
Mada realno gledano danas u eri 2.1,5.1,7.1 smeca sa vuferima koje vecina ljudi nazalost koristi nema mesta prici o kvalitetu to je napravljeno da bude jeftino i prdi glasno,iskreno ne znam vise od mozda 5 ljudi koji imaju kvalitetan 2.0 sistem sa komponentama Sent from my Lenovo TB3-710F using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
|
![]()
Veliki broj ljudi ne može da čuje ceo raspon frekfencija, a još veći broj boli uvo za raspon, važno da nešto svira. Sa druge strane, na prosečnoj opremi samo najizvežbanije uvo će čuti razliku već preko 128kb/s, a na 320 to verovatno niko i ne može. Na vrhunskoj opremi će jedan manji deo čak i na 320kb/s čuti razliku, ali većina neće.
btw. http://www.npr.org/sections/therecor...-audio-quality Ja sam na slušalicama nekog srednjeg kvaliteta imao rezultat 4/6 , jednom sam (Jay Z) odabrao 320kb/s, a kod ColdPlay nisam uspeo da čujem razliku, lupio i odabrao 128. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Zavisi ako imas kvalitetane komponente/zvucnike onda ces itekako cuti razliku,naravno sam zvuk zavisi i od produkcije kao i samog zanra
Sent from my Lenovo TB3-710F using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
Jesi li probao ili to govoriš tek tako. Imao sam prilke da spašavam grdnu količinu fajlova sa jednog nečitljivog CD-a, headeri su bili kako tako, čitljivi, ali je sredina bila razbucana, tj gde treba 1 bila je nula, i naravno plejer nije znao šta će sa tim falovima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
2 korisnika sa jedne adrese | dragan u | Forum o forumu | 1 | 22.11.2011 16:58 |
Stiven Džobs najavio kraj PC računara | Nergal | Vesti | 138 | 21.9.2010 11:25 |
Dodavanje memorije i mrtav windows??? | Denis | Kvarovi | 14 | 31.7.2008 2:47 |
kratak spoj i racunar mrtav... | Vladimir Majakovski | Kvarovi | 18 | 9.1.2007 12:11 |
Kada je kraj?? Kako Znati??? (CD/DVD rezaci) | VeNoM | Kvarovi | 19 | 28.12.2005 0:48 |