![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1601 | |
Banned
|
![]() Citat:
Poslednja ispravka: paulvandyk68 (24.12.2009 u 1:04) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1602 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1603 | |
Banned
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1604 |
Veteran
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka
|
![]()
Shto se tice poljskih konjanika ne misli se bukvalno da je neko rckao tenk kopljem. Uostalom mnoge vojske pa i Nemacka nisu u to vreme bile potpuno motorizovane i koristile su konje za vucu. Ali to je druga tema
Nego jeste nasha vojska radila profesionalno posao bar na zemlji. Ali je sve to bilo osudjeno na propast zbog politike. Cak i da smo nastavili kozna shta bi se desilo mozda bi proshli kao Irak. Ostaje da se nadamo da ce se u buducnosti stvoriti povoljnije politicke prilike da vratimo nashu zemlju i naplatimo dugove ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1605 | |
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1606 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1607 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Ajd malo da spustimo loptu na zamlju i da se ne bavimo glupim raspravama.
DAči je RV i PVO bio elitni rod naše vojske? Jeste i ne samo naše, oni su elita svuda, nema ih mnogo a mogu da odrade mnogo. Problem je u našoj navici da sve pojednostavljamo, da sve stavljamo u jedan koš. Krajnja tačka za koju se svi uhvate je da na kraju, KOV je ta koja odrađiuje posao i da avijacija i nije baš nešto njima potrebna. Jeste, ovo je tačno ali, kao i uvek postoji ono ali. Ali je u tome da bez podrške avijacije, a to nije samo podrška trupama na zemlji, već i zaštita vazdušnog prostora od protivničke avijacije, pešadija će odraditi posao sa mnogo više gubitaka. Maskiranje je ono što je u vojsci u upotrebi ne koju godinu već vekovima, cilj zbuniti protivnika, zaštititi ljude i sredstva, sakriti namere, iznenaditi protivnika ... Uvek rpisutno i biće, uvek jeftinije i po pravilu mnogo jednostavnije od onoga što treba da ima protivnik danas za izviđanje. Glupo raspravljati dali je efikasno, jeste. Efikasno je ako sao jednom zbuni protivnika, ne više puta. Bitno jer iscrpljuje protivnika i ekonomski na kraju. I ekonomija je deo rata, nešto što mi nismo naučili izgleda. Kod nas je ovo generalizovanje vrlo prisutno, jednostavno imao ga u priči o tome kako je nama nepotrebna avijacija nego je dovoljno da imamo samo raketnu odbranu, kako nama su dovoljni samo profesionalci, a ne treba nam regrutni deo, kako su nama dovoljni samo transportni helikopteri, ne treba nam transportna avijacija .... Nekad imam utisak da kod nas rade samo nepismeni ljudi, niko ne čita do kraja. Američki profesioni vojnici po opisu, odrađuju posao, zauzimaju teren i čiste ga, drže do dolaska drugih jedinica, kod njih je to nacionalna garda ili kako već, kod nas je to rezervni sastav. Jednostavno, koliko god imali profesionalaca koje možete da plaćate, oni nemaju masu da drže teren. Zato je i danas u Iraku, njihov rezervni sastav onaj koji drži teren. Dali je avijacija kod nas koroišćena pogreščena pogrešno? Jeste, en ide se u rat sa jednim avionom, već sa eskadrilom. Bira se vreme i pravac napada na neprijatelja, kad nama odgovara. Ovo je lekcija iz Vijetnamskog rata koju su naši zaboravili i dozvolili političarima i nekim političkim generalima da donose doluke koje su pogrešne. Da je korišćena kako treba, bili bi i rezultati bolji. Dali smo išta naučili iz iviga danas? Ne. I ono što smo imali smo uništili. Dali nam rasprava oko toga pomaže? Ne. I nije deo ove teme, iskreno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1608 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Još jednom kažem da se potpuno slažem sa Sillent Ottom. Neko je pomenuo BDR 80 pa šta. Pešadinsko oklopno vozilo. Zimi ima grejanje. Ne znam u čemu je problem. Ja sam dosta vremena proveo u vozilu i na njega koje se zove M55 A1 M1. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1609 |
Veteran
|
![]()
Efikasna avijacija zahteva mnogo novca mnogo strucnjaka i drugih resursa. A shto mi nemamo i realno nikad jedna mala Srbija ne moze da proizvede dovoljno aviona da parira NATO-u ili SAD-u ... Tako da se dzaba zanosite mi imamo vojsku reda radi iz ponosa i zbog duge vojnicke tradicije ali smo skroz ispali iz igre. Prevazidjeni smo moderno ratovanje je neshto shto mi nemozemo da pratimo .... Zvuci nepatriotski ali cini mi se da je tako .... Bolje je izvesti profesionalizaciju nashe vojske jer realno mi nemamo potrebe da drzimo veliki teren a i nemamo dovoljno moralisanog ljudstva za neko ratovanje. Realno decenijama nashi ljudi samo misle kako da izbegnu vojni rok a ovo sluzenje vojske u civilu je sprdnja. Takodje politicka situacija ne dozvoljava da mi ishta uradimo na svoju ruku ....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1610 | |
Banned
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1611 | |
Banned
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1612 |
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka
|
![]()
U Hrvatskoj kao pešadinac, a u Bosni kao član interventne jedinice vojne policije.
A za ono BTW da gledam mnogo ratnih filmova ponovo grešiš. Evo ti i treći primer iz beskonačnog niza primera ljudske gluposti i neodgovornosti: Hoćeš reći da je npr. upotreba Kamikaza bila opravdan čin a ne čin ratnog ludila koji uzgred nije dao bilo kakve rezultate a japance je koštao najboljih pilota. Svi dobro znamo da je i kod nas pre izvesnog vremena postajala slična glupa ideja o upotrebi avijacije koja srećom nije realizovana. Pošto sam završio fakultet na kome je Svetska istorija jedan od prvih predmeta, ja ne moram da se kao neki ovde pozivam na Wikipediu kao izvor relevantnih podataka koja je uzgred reći totalno ne pouzdan izvor koga svako može da modifikuje prema svojim željama. Sve što sam naveo možete da pročitate u knjizi "Totalni Rat" Pitera Kalvokorezija i Gaja Vinta koja je vrhunski izvor istoriografima za period WW2, ako ne verujete pitajte bilo kog profesora istorije na nekom od društvenih fakulteta bilo gde u Srbiji. Za kraj i ja se slažem da dalje komentare privedemo temi, jer ovo natezanje bez argumenata i po principu "što je babi milo, to joj se i snilo" ne vodi nikuda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1613 |
Član
Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 71 puta na 56 poruka
|
![]()
Kamikaze su proizvod opijuma
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1614 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Na ovome sam sluzio. BOV A4 M1. Znam sve karakteristike i osobine ovog vozila. Ona ima jedan šip koji se zove, a ni oficiri ne umeju da ga zapamte: Šip izdizača zuba zadržača brave zatvarača. Pitaj nekog oficira za taj deo. A da ne ulazimo u same karakteristike tog oklopnog vozila koje znam napamet. Možda je čak i ovaj sa slike bio moj, pošto je vozilo sa hrvatskog područja. Bio sam na njemu i komandir i posluzioc i nišanđija. Inače imam zanimljiv doživljaj sa ovim vozilom. Kada sam hteo da izvršim malu nuždu, a naravno bio sam pijan ko letva, siđem na ovu mrežu kraj kupole i dodam još jedan korak više. Pa se stropoštam sa njega da je tako puklo da su čuli iz okolnih rovova vojnici. Oni su počeli da kukaju kako je Tošu, mislim mene pogodio snajper. Ja poljubio patos i čujem: Lele, joj Toša pogibe, pogodio ga snajper. Dok sam se kovarno i pribro, ja kažem nije mi ništa. A oni meni: jedi ***** mi mislili da si pokojni.
Poslednja ispravka: todos (25.12.2009 u 11:57) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1615 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa nisu bash svi, Japanska kultura je takva. Njima je zrtvovanje za drzavu i porodicu ko nama pice na svadbi. Uostalom kamikaze jesu naravile neku shtetu amerima, pre svega su ih psihicki unishtile, a shta bi se tek desilo da su ameri napali Japan......zamislite taj scenario......
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1616 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Jednostavno mi ne razumemo drugacije shvatanje morala na dalekom istoku a narocito u Japanu. Mada sam se uvek u neku meru divio njima. Pobeda ili smrt .... Po meni svaki pilot ako vidi da mu je avion kriticno oshtecen nema municije itd. vidi da mu je kraj trebao bi da srushi avion na neki neprijateljski polozaj. I u smrti da napravi neku shtetu protivniku ali bash skrljati ceo avion i ubiti svoje ljude tako je delo ocajnika. Kad su videli da gube bilo je bolje smrt neko sramota ... To je samo bilo biranje nacina kako umreti kad su znali da ce izgubiti. Cela odbana Japana bi bila upravo to samoubistvo ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1617 |
Član
Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 71 puta na 56 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1618 | |
Banned
|
![]() Citat:
Varijanta BOV 30 sa Topovima od 30mm. Poslednja ispravka: paulvandyk68 (3.1.2010 u 1:21) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1619 |
Starosedelac
Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka
|
![]()
Пошто видим да залазимо и у друге ствари, шта мислите да модови додају "i Vojska" на име теме, па да не буде офтопик иако причамо и о другим стварима осим авијације?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1620 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da ovo je 20mm/3. Znači ima tri topa po 60 granata u jednom dobošu.
Zašto mislite da silazimo sa teme. i ova vozila imaju veze sa avionima. Njih se piloti plaše. Na primer ovo vozilo može da sruši poljoprivredni avion. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
avijacija, avioni |
|
|