Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.9.2009, 22:54   #1341
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov
Određen forumom Re: Avioni

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Nisam bio na mitingu, ali pretpostavljam da je taj avion Rafal.
to odgovaras na moje pitanje?
mislim da nije.... uf ne mogu da se setim
@Nikola
kakav bre sa 4 motora?
svasta
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 0:36   #1342
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.590
Zahvaljeno 3.921 puta na 2.441 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
stepanov kaže: Pregled poruke
@Nikola
kakav bre sa 4 motora?
svasta
To je bio 100% Gripen, slican je Eurofighteru...Rusi nisu leteli zbog pogibije clana (tj. vodje) akro grupe. Za sto godina ce sigurno doci ako se (ne daj boze) neshto ne desi pre toga.

A posle ovog mitinga josh sam vushe uveren u lupetanje amera kako su njihovi avioni naj. Pre svega tvrdnja da je Hercules najbolji transporter je cista glupost. Pa AN 26 je svega duplo manji od njega, a da ne pricam Il 76 koji sam video sopstvenim ocima......pa tom cudu treba 16 tockova, kada slece senka mu prekrije celu moju zgradu....grdosija..Drugo za F-16 ima on elektroniku i sve to ali videvshi kako se okrece i pravi valjak, mogu da zakljucim da nikako ne manevrishe bolje od Miga 29....Shto sam znao i pre jel . Trece jedna OGROMNA zamerka beogradjanima koji su prisustvovali mitingu (naravno ne svima). Dok se cekao red za slikanje u kabini aviona, roditelji su bili izuzetno nekulturni, ali moram da dodam da su ispali izuzetno glupi. Naime, piloti i policajci su lepo pozvali decu da se slikaju prva, ali i pored toga roditelji su gurali svoju decu preko reda. Na kraju je ispalo da je jadnu decu policajac vracao na zachelje pa nisu ni mogli da se slikaju, a da ne pricam shto svi ostali koji su cekali nisu ni mogli da stignu na red. Kasnije su pocele kritike na racun pilota i policajaca koji nisu nishta krivi i samo su radili svoj posao. Sramota.....

Poslednja ispravka: pentraksil (17.9.2009 u 0:44)
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 10:17   #1343
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Da Sillent, iz demonstratora izlazi serijski proizvod. Šta reči o ovom avionu, i šta je izašlo iz njega.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	800px-Sukhoi_T-4_%28Monino_museum%29[1]_resize.jpg
Viđeno:	42 puta
Veličina:	27,5 KB
ID:	30796  
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 12:47   #1344
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Citat:
@Nikola
kakav bre sa 4 motora?
svasta
americki C-130E herkules sa 4 (i slovima: cetiri) motora...ne znam u cemu je problem, vidim ti bash poznajesh ovu tematiku, a nije bio ni jedan americki sa 2 motora, ne znam gde si to video
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 19:04   #1345
stepanov
Veteran

Citat:
Nikola16789 kaže: Pregled poruke
americki C-130E herkules sa 4 (i slovima: cetiri) motora...ne znam u cemu je problem, vidim ti bash poznajesh ovu tematiku, a nije bio ni jedan americki sa 2 motora, ne znam gde si to video
e sad ja ne poznajem...
ma mislio sam mlazni (jel sam naveo to?)
borbeni...
\to sam barem video na vestima
Stara 17.9.2009, 19:26   #1346
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

@Auror:

Pošto Iris ne odgovori, da ti dam odgovor: Bata Živojinović je stručni saradnik ministarstva. Jednostavno, niko nije pobio više neprijateljske bagre od njega u bižoj i široj okolini naše planete pa prenosi svoja znanja mlađim generacijama .

@todos:

Jeste, iz tehnoloških demonstratora izađe serijski proizvod ali u avijaciji mnogo toga jednostavno padne u zaborav i tek mnogo kasnije se iskoristi neka ideja kad tehnologija dosegne one nivoe koji su neophodni da bi dotični projekat zaživeo. Pomenuti projekat na američkoj strani je nešto što su kasnije prikazali i Rusi sa modelom iz Suhoja. I oba slučaja, napredan dizajn sa unapred zakošenim krilima, sa dosta smanjenom radarskom odraznom površinom odnapred (zbog položaja krila), sa dosta boljim manevarskim karakteristikama, sa manjom potrošnjom na podzvučnim brzinama, .... Mogli bi da navedemo još dosta prednosti, i dfa na kraju završimo sa jednom manom koja na kraju kaže da mu nije vreme. Jednostavno, kod Amera se u letu pokazalo da su opterećenja krila u samom korenu krila veća (i to dosta ) nego kod klasičnog krila i da lako dolazi do naprslina koja dovode do pucanja krila. Ruski Su na svom modelu Su 37, tvrdi da je sa novim kompozitnim krilima nove generacije koja su naprednija i to dosta od američke tehnologije, rešio taj problem, ali ... ali je da je i kod pomenutog Su37 došlo do pada prototipa, niko ne kaže da su to krila ali poznavajući materiju, nemože se isključiti iz igre, zar ne? Jednostavno, materijali danas nisu na nivou koji zahteva dotični avion da bi bio pravi lovac. Plus, naručioci su uglavnom generali, a oni su malo konzervativna grupa pa je pitanje kako bi taj avion prošao na nekom tenderu kod bilo kog generala. Sobzirom da Ameri za svoje lovce danas postavljaju kao uslov da su manevarbilni koliko i F16 ( a to su uslovi recimo za F35, njihov stealth), ni Rusi ne moraju da idu preko pomenutih karakteristika, a njih su prešli sa Mig 29 i Su 27 avionima, pa im je mnogo jeftinije da primene onu aerodinamiku koju znaju i koju su razvili nego da jure nešto novo. Tako da pomenuti (beše X29 ili tako nešto), ima da ostane i dalje ispitni avion na kome će najviše da radi onaj drugi partner u projektu ( dakle Nemci, u krajnjem slučaju pomenuta krila su i njihov dizajn još iz II SR), dok bude para i resursa na njemu.

A drugi je ako se ne varam, jedan nadzvučni Tupoljev. Beše oznaka 144 ili tako nešto, trebao je biti kontraodgovor na Konkord. Da me ne hvatate za reč, mislim da je čak i poleteo pre njega. Leteo je nekoliko godina, i otišao u penziju, jednostavno, Rusi su dosta pre druge grupacije shvatili da je on vrlo neracionalan prevoznik, mnogo troši a prevozi malo ljudi, jednostavno, nikad se ni jedan ni drugi nisu uklopili u računice racionalnog prevoza. Konkord, inače avion koji je preleteo najverovatnije 90% svog vremena koje je avijacija ikada preletela u nadzvučnoj zoni, živeo je od ljudi koji su hteli da to dožive i od manjeg broja poslovnih ljudi kojima je bilo bitno vreme u radu. A to je na kraju njega dovelo do tačke da je postao jednostavno marka za prstiž za Britance i Francuze, ne finansijski uspeh (ako se ne varam, vrlo dugo je svaki let Konkorda bio čist gubitak za firme). Da su bili manji( cirka za 50ak ljudi), billi bi isplatljivi, manja potrošnja i stalni let sa punim kapacitetima, ovako, kako stoje stvari, ima dugo da ih se sećamo kao zlatnog vremena kad nikakav problem nije bio brana već izazov da se preskoči, kad je bilo entuzijasta koji su hteli napred i iimali više glasa od ekonomista koji danas sve što može biti revolucionarno vrlo stručno ubiju u začetku. Nažalost .
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 19:37   #1347
stepanov
Veteran

avion koji me je zbunjivao (jer ga nisam dobro video na TV-u) je ovaj
http://www.raf.mod.uk/rafvalley/rafc...lpha-Jet-1.jpg

Dassault Dornier alpha jet
Stara 17.9.2009, 20:03   #1348
LazaLazarevic
Član

Član od: 1.10.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 19 puta na 8 poruka

Грешка гос`н Васиљевић, на слици је Сухој Т4.
Експериментални авијон који је требао бити извиђач и ловац-пресретач брзине око 3 маха.
LazaLazarevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 20:07   #1349
Nikola16789
Deo inventara foruma

Citat:
avion koji me je zbunjivao (jer ga nisam dobro video na TV-u) je ovaj
http://www.raf.mod.uk/rafvalley/rafc...lpha-Jet-1.jpg

Dassault Dornier alpha jet
Pa to nije americki avion
Stara 17.9.2009, 20:07   #1350
Silent Otto
Veteran

Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Da Sillent, iz demonstratora izlazi serijski proizvod. Šta reči o ovom avionu, i šta je izašlo iz njega.
Konkretno-ništa a šta tek reći za 2 000 000 000$ potrošenih na 10 godina rada na projektu hipersonika NASP a da se do 1992 god. ,kada je projekat ugašen, nije stiglo ni do prototipa.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	JPGS_Future_X30 NASP diagram.jpg
Viđeno:	13 puta
Veličina:	18,1 KB
ID:	30803   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	nasp05.jpg
Viđeno:	11 puta
Veličina:	32,7 KB
ID:	30804   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	x-30-AC86-0699-2_a.jpg
Viđeno:	16 puta
Veličina:	65,9 KB
ID:	30805  
Silent Otto je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2009, 20:15   #1351
Silent Otto
Veteran

Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka

Nego zanima me sledeće:nekada se na NASA-inom sajtu mogao skinuti virtuelni aero-dinamički tunel gde smo mogli ispitivati svoje kreacije, pa me interesuje-zna li neko dali sada postoji nešto slično i gde se može nabaviti?
Silent Otto je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 1:55   #1352
Nikola16789
Deo inventara foruma

Citat:
Silent Otto kaže: Pregled poruke
Nego zanima me sledeće:nekada se na NASA-inom sajtu mogao skinuti virtuelni aero-dinamički tunel gde smo mogli ispitivati svoje kreacije, pa me interesuje-zna li neko dali sada postoji nešto slično i gde se može nabaviti?
Imao sam demo verziju slicnog programa, al sam obrisao, probacu da se setim kako se zove, pa cu postaviti link
Stara 18.9.2009, 13:50   #1353
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Avioni

Citat:
Iris kaže: Pregled poruke
Evo odma' "ekskluzive"

(sa' će Rocker da me linčuje )

Meni se bilo smučilo! Došao sam na sam kraj, samo naše Zvezde da vidim. Peške od okretnice 17.-ice do aerodroma. Toliko o organizovanom i pojačanom prevozu...pojačana je bila samo gužva na putu. Ustao ujutru u 5 da bih stigao i na kraju ništa nisam video. Sat vremena nije bilo 706 na Zelenjaku. Definitivno treba zabraniti prolaz automobilima, pa ko hoće da gleda, nek' se gura po GSP-u kao i svi ostali, a ne ovako.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 15:42   #1354
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.166
Zahvaljeno 4.234 puta na 1.273 poruka

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke

Meni se bilo smučilo! Došao sam na sam kraj, samo naše Zvezde da vidim. Peške od okretnice 17.-ice do aerodroma. Toliko o organizovanom i pojačanom prevozu...pojačana je bila samo gužva na putu. Ustao ujutru u 5 da bih stigao i na kraju ništa nisam video. Sat vremena nije bilo 706 na Zelenjaku. Definitivno treba zabraniti prolaz automobilima, pa ko hoće da gleda, nek' se gura po GSP-u kao i svi ostali, a ne ovako.
Ubuduce da znas: Autoput (BG-NS) -> Stara Pazova -> Nova Pazova -> Peske za mnogo manje vremena (a bilo je i prevoza do aerodroma).
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 19:59   #1355
Geronimo
Veteran

Član od: 23.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 79 puta na 50 poruka

Prevoz je katastrofa, ali o aeromitingu imam samo reci hvale! Najvise me je obradovalo sto sam uspeo da udjem u MiG-21, a drugar se cak provukao do 29tke Najbolji je bio danac sa F-16 mada mi je gripen nekako impresivniji kao pojava. Steta sto nisu avioni blize leteli, na Ceneju pre nekoliko meseci leteli su mnogo blize publici.
Geronimo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 9:36   #1356
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

@LazaLazarevic:

Eto, greška sa moje strane, šta da kažem, dešava se . Mada me na prvi pogled odnapred podsetio na pomenuti Tupoljev, iskreno nisam ni kliktao na sličicu da je uvećam. Iskreno, lep projekat, bar nekada bio. Danas, nažalost, teško da će ih biti u budućnosti.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 21:13   #1357
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka

Eh,kad pomenu MiG21...Ekskurzija na kraju 8-og razreda....prolece '90....izmedju ostalih mesta(''putevima bratstva i jedinstva'')Bihac....i naravno vojni aerodrom.U to vreme jedan od najvecih podzemnih u svetu,naravno,imao je i ''normalnu'' pistu.Posebna tacka za nas,a zatim slikanje sa pilotima i na avionu......u avionu...pod avionom,ma gde se nismo zavukli.
Nema vise stare Juge,aerodrom je sravnjen sa zemljom,a i MiG-ova 21 je sve manje.Hell,pa i ja sam poprilicno osedeo.....Ostalo je par slika.....Idem da ih nadjem,da se malo podsetim.
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 0:39   #1358
LazaLazarevic
Član

Član od: 1.10.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 19 puta na 8 poruka

Жељава није сравњена са земљом, али је онеспособљена за првобитну намену. Ако можеш, отиђи па види, још увек је тамо.
Будеш ли ишао обезбеди подршку домородаца, јер граница пролази једним делом аеродрома, могло би бити свашта...

Poslednja ispravka: LazaLazarevic (21.9.2009 u 0:42) Razlog: Превише Ако...
LazaLazarevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 1:04   #1359
Ghost
Starosedelac

Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka

Citat:
lazalazarevic kaže: Pregled poruke
Жељава није сравњена са земљом, али је онеспособљена за првобитну намену. Ако можеш, отиђи па види, још увек је тамо.
Будеш ли ишао обезбеди подршку домородаца, јер граница пролази једним делом аеродрома, могло би бити свашта...
И треба бити пажљив око самих подземних хангара, пошто се увек могу урушити.
Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 9:21   #1360
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka

Ja koliko znam podzemni u planini je...pa,malo zapusen.
A,tesko da cu biti u prilici da tamo odem,na zalost.Eh,samo divne uspomene.
@Ghost
To znaci da tamo vojske(bilo cije...)nema,i da se mozes setati svuda?
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:05.