![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1201 |
Član
Član od: 1.10.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 19 puta na 8 poruka
|
![]()
Стручњаци и јесу рекли да је за немачку државу најбоље да се купи лиценца и да се авион производи у немачкој.
Зависили би једино од савезника, од Руса никако. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja ne vidim da je naša infrastruktura pro-ruski nastrojena. Sve je to zastarelo što postoji jer se nije ništa ulagalo 20 i kusur godina. Pa i ti stručnjaci garantovano da se nebi ništa vise ni manje snasši recimo sa Su-27 ili mojim omiljenim favoritom J-10, a da ne pricamo o nekim tamo gripuoznim ili fantomiranim avijonima što reče Laza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ne razum to: '' Navikli na Rusku tehniku'', zašto bi navikavali baš na tu tehniku, kad postoje i druge manje ili više komplikovane. Ja priznajem samo njihovu PVO koju opet ne podnosim zbog izdaje ''99.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1205 |
Veteran
Član od: 27.5.2008.
Zahvalnice: 643
Zahvaljeno 326 puta na 216 poruka
|
![]()
Ja odgovorno kažem da niko od vas nije u pravu. Šta će nama kojekakvi Suhojevi. Migovi, Gripeni ili šta već. Kad već ima toliko vanjskih i unutrašnjih neprijatelja koji vrebaju na našu državu najbolje što možemo da uradimo jeste da se svako od nas odrekne jednog bubrega i da onda kupimo tucet ovakvih letelica koje bi nas branile i po suncu i po kiši od svih onih koji nas vrebaju da nas sje'''u:
http://www.starwars.com/databank/sta...ing/index.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Slazem se u potpunosti.... Citat:
Pa navikli u smislu ne trebaju nam prekvalifikacije za njih, treba ih samo kupiti , neki mali dodatni trening i toliko. Za svaki drugi sistem potrebna je kompletna preobuka. A kakva to izdaja 1999? Ne razumem.... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1207 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@=FI=Ghost:
Pošto očigledno neka objašnjenja oko toga što treba da se kupe lovci nisu upalila, ajd da probamo sa analogijom. Dakle, u Srbiji nije bilo zemljotresa koji bi mogao da ošteti i sruši kuće vrlo dugo. Po tvojoj logici možemo da kažemo svim arhitektama da lepo zaborave na sve standarde koji važe u građevini i koji se vezuju baš za takve "famozne" zemljotrese i da lepo mi uštedimo jer ipak mora da se prizna da bi zgrada da se ne poštuju ti standardi bila jeftinija. Mislim, šta će to nama, odavno nije bilo zemljotresa, lepo možemo da zaključimo da su oni prošlost, što o tome i misliti, dali zbog neke tamo prošlosti sad treba " da prodamo bubreg" da bi se ispunili neki standardi koji ionako ničemu ne služe. Ovo je tvoja logika razmišljanja. A sad, lepo sedni pa se zapitaj dali bi ti uopšte živeo u takvoj kući koja bi pala kod najmanjeg zemljotresa? Ja nebi. Jednostavno, neznam šta će biti, pa bolje na osnovu onoga što je bilo ranije da pretpostavim da će se desiti opet, i da se na vreme spremam za to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1208 | |
Veteran
|
![]() Citat:
primetićeš da su gotovo sve države u našem okruženju ofarbane u plavo, ili da budemo precizniji, članice su NATO pakta. Kakvo god naše mišljenje o tom NATO paktu bilo (a ja ga sigurno ne volim) on i dalje postoji kao ogromna sila, kako vojno, a tako i ekonomski; a što je još bitnije, postoji kao JEDINSTVENA sila. Da li ti zaista smatraš da bi nas 12, 24, 48 ili 86 novih lovaca (koje ionako ne možemo kupiti) moglo zaštiti od te ogromne sile? Mislim da se odgovor sam po sebi nameće. Pripremati se za zemljotres je jedno, to je prirodna sila koja se ne može predvideti; pripremati se za tamo neki hipotetski rat (a i sama reč "pripremati" je hipotetska) za državu kao što je naša samo može da bude dodatni, i potpuno bespotrebni ekonomski teret, koji bismo opet plaćali mi građani. Zar nije bolje i progresivnije činiti sve da do sukoba uopšte i ne dođe? Zar u ovo vreme krize nema pametnijih stvari na koje bismo trošili pare? Ljudi čekaju mesecima na medicinske preglede, na fakultetima dižu cene u nebo da bi uzeli pare sirotinji, infrastruktura nam se raspada (i da ne nabrajam dalje), a mi da kupujemo nove avione koji nas, u tom hipotetskom konfliktu, ionako ne bi mogli zaštititi? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1209 |
Starosedelac
Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
|
![]()
@F1 Ghost. rata ce uvjek biti, to je ljudima u krvi. a do ratova najcesce dolazi tako sto jedna vrlo jaka drzava nadje nekog smijesnog protivnika da bi mogla da iskoristi njegova prirodna bogastva itd. Srbija ili Crna Gora ne smiju da ostanu nenaoruzane. Posto je situacija sa Kosovom ovakva kakva je u tom slucaju bi Srbija trebala da sto prije osposobi svoje RV sa sto boljim avionima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1210 | |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@=FI=Ghost:
Da krenemo ovako: koliko je zemljotres hipotetički događaj na koji nemožemo da utičemo, toliko je i rat ista stvar. Iskreno, rat je bar nešto što u nekom delu vremena možeš da predvidiš nekako i da se bolje spremiš. Problem je što kad si ga predvideo, i da hoćeš i da imaš para, nećeš moći da kupiš dovoljno oružja za odbranu ako to nisi pre spremao, koliko toliko. Možeš ti tada koliko god hoćeš da izbegavaš rat, na kraju ako je onaj drugi odlučio da ratuje ima da ga bude. To je najlakše uporediti sa situcijom lokalnog siledžije, i to bukvalno je tako. Ti koliko god da bežiš, šta god da radiš jedino što na kraju postižeš je da si odložio sukob za nešto, a usput si dobio gomilu ćuški od njega, reda radi. Možeš ti da se tešiš koliko god hoćeš da je to manje zlo, na kraju ćeš morati da se i biješ ako nećeš da te ubije od batina. E, taj ulični siledžija dobro pazi da ne napadne nekoga ko ima svoj stav. Razlog je prost, prvo on uvek bira one koje može da bije, a onaj ko je spreman da se bije nije lepa meta, ma koliko to izgledalo neverovatno ili malo moguće, može da se desi da dobije batine, ili da se pokaže da nije baš nepobediv iako je dotičnog istukao, tako da kad može bira one koji ne mogu da se brane ili misle da su ćuške manje zlo. Što se tiče famoznog NATO jedan primer kod njih: Turska i Grčka, klasičan primer. Na godišnjem nivou oni imaju vazdušnih duela da se broje na desetine. Svake godine oba RV izgube u tim "čarkama" po nekoliko aviona. Sad, da je sve lepo i idealno kako ti misliš u dotičnom NATO, toga nebi bilo. Najjače operative obe armije su na međusobnim granicama. Jedino što sprečava početak rata je ravnoteža vojnih snaga. Turska nije sigurna da bi probila Grčku odbranu na kopnu tako lako i brzo i da bi na kraju to bio dugačak i krvav rat, Grci nisu sigurni da bi bili sposobni da na duže vreme snabdevaju svoje snage u nekom ratu na Kipru, jer je linija snabdevanja morska i dosta dugačka pored turske obale, dakle jedna pata pozicija za sada. I to niko iz NATO nemože da reši. Da mogu rešili bi za ovih 50ak godina postojanja. A od kada je propao Varšavski pakt, situacija je iz godine u godinu sve gora. Sad, jadan primer u Evropskoj zajednici, dakle tamo gde jurimo i gde nema granica i gde je nebitno sve što mi ovde pišemo. Link je ovaj: http://www.e-novine.com/svet/svet-ve...-istoriji.html Ukratko, Mađarskom predsedniku Slvačka zabranila dolazak u slovački grad Komarno, smatrajući da je cilj posete da se potpirivanje među pripadnicima mađarske manjine, većine u tom gradu i 10% populacije u Slovačkoj. A sve je vezano uz odluku Mađarske da svojim sunarodnicima u Rumuniji i Slovačkoj daju poseban status u Mađarskoj, i to obe zemlje smatraju nasilnim aktom zloupotrebe manjinskih prava. Šta je tu bitno u celoj priči, mislim da je lepo sažeto u zadnjem pasusu: Citat:
Dali će da se tu umeša Evropa i NATO? Ne. Jednostavno, to nisu homogene institucije kako se čini na prvi pogled. I da NATO krene u rat, zemlja može da odluči da ne učestvuje u tome. Ako je napadnuta neka članica NATO, ne znači i pored onoga štio piše u dokumentima da će imati blanko zaštitu svih, jednostavno, postoji pravo da se ne učestvuje u odbrani po mnogo osnova. Isto je i sa EU. Zato svi oni kupuju avione i imaju dovoljno snaga da se brane od napada komšija. I svi rade na tome. Jedino kod nas važi pravilo, ajd da to zaboravimo, ajd da "preventivno" radimo na tome da nas ne napadnu iako bi možda hteli. To nikada nije i neće upalilo nikome pa neće ni nama. I pitanje oko ostalih stvari koje su vezane za medicinske preglede, za fakultete, infrastrukturu i sl. U francuskoj, na Sorboni godina studija je 200 evra, to je državni fakultet kao kod nas i država je propisala cene, i tu nema šta da se pita nijedan profesor na fakultetu oko toga (podatak iz Poliltike pre neku nedelju). Ovde, država daje pare, a profesori odmah skoče ako država proba da kaže da je cena preterana jer je ugrožena autonomija fakulteta. Nešto se ne sećam da je na nekom privatnom faksu bilo pobuna. Red je da vlasnik odredi cene a ne zaposleni u firmi, dakle tu je pitanje samo nesposobnosti države i bezobrazluka profesora. Što se tiče zdravstva, pa da ima manje administracije i da ministar radi posao kako treba, bilo bi sigurno sve što treba u zdravstvu. Jednostavno, ako neznate ne prepisujte američki sistem, idite u Britaniju ili Francusku i prepišite. Tamo lepo funkcioniše. Može i na Kubu, izgleda da i tamo funkcioniše ono što ne funkcioniše kod nas i sada mada je funkcionisalo pre jedno desetak godina. Infrastruktura: pa kad kod nas u Vojvodini cena izgradnje kilometra puta bude kao u Crnoj gori na planinskom terenu, tad će mo biti u situaciji pravog pravca rešenja problema. Samo da se zna: tamo je cena izgradnje jednog km dva puta manja. Šta sve to znači, pa zaključi sa ko je tu i zašta kriv. I za kraj: cela ova pisanija koju smo i ti i ja napisali nema nikakve veze sa temom avijacija. Iskreno, biće bolje da stajemo navreme inače će neki od admina da nas prekomanduje u astronaute i po kratkom postupku lansira na Mars i to bez rakete. Mada, lepa vest, bićemo prvi astronauti kod nas ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Starosedelac
Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
|
![]()
Mnogo fino si rekao. I sam sam pomislio da iskoristim motiv siledzije ali nisam imao zivaca da pisem. A i ovo je tema o avijaciji.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1212 |
Starosedelac
Član od: 3.3.2007.
Zahvalnice: 747
Zahvaljeno 779 puta na 353 poruka
|
![]()
=FI=Ghost ти гледаш на свет доста ружичасто док је овај јадни свет и даље црно-бео...
Нама не требају само руски авиони , нама треба власт чврсте руке... а не ове шоње које данас имамо. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1213 | |
Veteran
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1214 |
Član
Član od: 1.10.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 19 puta na 8 poruka
|
![]()
И... тако...
А.. Авијони... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1215 | |||
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Ako si ti moje ne slaganje sa tvojim iznetim stavovima shvatio kao uvredu ja onda ostajem bez reči. A obrati pažnju na tvoje prideve i cinične rečenice upućene meni pa sam kaži dali nisam imao razloga za ljutnju. U ostalom prošla me je i ja sam raspoložen za dalju borbu mišljenja naravno argumentovanu a ne obojenu strašću-ako se slažeš. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#1216 |
Starosedelac
Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 933 puta na 531 poruka
|
![]()
Momci, mir mir mir niko nije kriv
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nikako nam ne treba cvrsta ruka. Jer jos od Milosa se videlo da su to apsolutisti koji samo vide sebe. Avijone (usvojeno Laza L.) treba da imamo, i to bar 24 kvalitetna lovca, ne bombardera, to nam ne treba jer imamo rakete i artiljeriju. Bar za ono sto nama treba. Ako su spiskane milijarde na crne mercedese, putovanja i ostali luksuz, ne bih zalio da takav dug od 1 milijarde za 24 komada J-10 sa svom pratecom opremom imamo i otplacujemo. Bio bih srecan da posle toga tako nesto vidjam na nasem nebu. I znam da bi mnogi piloti i ostalo osoblje bilo ponosno na nasu RV.
Poslednja ispravka: VojaM (28.8.2009 u 14:28) Razlog: stavi ponekad i neki zarez, lakše se razume šta si hteo da kažeš |
![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka
|
![]()
Vidim da se ovde mnogima svidja J-10...
Meni nekako Gripen najvishe zapada za oko, mislim da bi to bio pravi izbor... cene J-10 i Gripena su priblizno iste, oko 40milki USD po avionu sa delovima i odrzavanjem... Na zalost, odlucice onaj ko je najmanje kompetentan, al jbg.. sve u svemu, valjda cemo kupiti te avione, pa da i one nove poklonjene 4 cisterne za gorivo imaju shta da rade ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Veteran
|
![]()
mislim da se ova tema pretvara u politicku raspravu, postoji opasnos' da modovi reaguju....
na kraju krajeva nije ni bitno sta cemo kupiti, oce to biti mig, gripen, kinez j 10, rafal, eurofighter ili pak polovan f-16, bitno je da ih uopste kupe i da avijacije "poleti" i da ima neku stvarnu i jaku ulogu uopste u odbrani zemlje.... a na kraju krajeva mozda cemo cuvati neciji vazdusni prostor pa i zaradimo nesto... ![]() btw. juce na vestima kazu prva lasta ce se sklopiti i poleteti za nedelju dana... pored toga sklopili smo jos neke milionske ugovore sa izraelom sto se tice o izvozu naoruzanja... svakako velik uspeh RV-a, Utve i ministarstva odbrane, koliko god oni bili "politicari" pozdravljam njihov trud i zelim uspeh, svakako, avio industriji. mozda od tih para (od laste) kupimo nesto... evo nekih linkova: http://en.wikipedia.org/wiki/Utva_Aviation_Industry http://en.wikipedia.org/wiki/Utva_Lasta dobro je da misle i na druge modele, dakle nece se zaustaviti na lasti, utva 96 ce zameniti zastarelu 75-icu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Starosedelac
Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 933 puta na 531 poruka
|
![]()
Da zaključimo
![]() Avijon koji ima domet taman kakav nama treba, jak radar, dobru elektroniku, pristojan radni vek. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
avijacija, avioni |
|
|