Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 5.8.2009, 11:39   #1121
Iceman_37
Starosedelac

Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 933 puta na 531 poruka
Određen forumom Re: Avioni

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
Ipak Mig 29, Suhoj 27 je veliki lovac za duge domete. Nama je mig 29 super kalup. Ali ako se vlada ne opameti nishta od toga. I ja sam hteo u vazduhoplovnu gimnaziju ali nekako zbog situacije odlucih dzaba.
Ja bi onda modernizovao MIG-29 da ne bude 29A nego C. SU-27 je ipak meni mnogo bolji, ae što ima veći domet ali kako je lako manevrisati u tom avionu, koliko brzo on odradi okret za 180 u vrlo malom krugu i sa kojom lakoćom izvodi kobru stavrno je za pohvalu. On jest da ima dugi domet ali u dogfightu mislim da ima ogromne koristi. Ako imate ovaj avion sigurno bi bio manji rizik da ga izgubite jel ima veće šanse da izbegne i dve rakete pogoto što smo mi u svakom ratu nadjačani u brojevima.

@dzonishv hvala
Iceman_37 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.8.2009, 16:23   #1122
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.590
Zahvaljeno 3.921 puta na 2.441 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
Iceman_37 kaže: Pregled poruke
Ja bi onda modernizovao MIG-29 da ne bude 29A nego C. SU-27 je ipak meni mnogo bolji, ae što ima veći domet ali kako je lako manevrisati u tom avionu, koliko brzo on odradi okret za 180 u vrlo malom krugu i sa kojom lakoćom izvodi kobru stavrno je za pohvalu. On jest da ima dugi domet ali u dogfightu mislim da ima ogromne koristi. Ako imate ovaj avion sigurno bi bio manji rizik da ga izgubite jel ima veće šanse da izbegne i dve rakete pogoto što smo mi u svakom ratu nadjačani u brojevima.

@dzonishv hvala
Nasi modernizovani Migovi su S verzija cini mi se to je najnapredniji model. A Su 27 je skup avion za nas a i njegov domet je previshe za nashe stanje sa gorivom a i ne treba nam avion dugog dometa. Mig 29 je odlican lovac sposoban da se izbori i sa najmodernijim zapadnim avionima, ako pilot zna shta radi.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.8.2009, 17:42   #1123
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

@ pentraksil
Šta kaže tvoj ćale na ovu temu?
I drugo pitanje: Da li su naši odustali od kupovine vatrogasnog Tupoljeva?
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.8.2009, 19:56   #1124
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

@Iceman_37:

Nisi jedini koji ima ideju da kupi Su 27. Tako nešto pitali i naši geniji Ruse pre nekog vremena i dobili kao odgovor pitanje: Šta će vam? Planirate rat na Bliskom Istoku?

Iskreno, nama je Mig 29 mnogo bolja solucija, razlog je u mnogim vežbama koje su radili sami Rusi i u kojima je ili Mig bio isti ili bolji od pomenutog Su 27. A ako bi sad kupovali nove, kupovali bi se verzije M koje idu i za Indiju i koje imaju između ostalog i vektorisan potisak. Sad, koliko će moći da izbegne raketa, e to zavisi od pilota i njegove obučenosti. Ali da se zna, može da se odradi.

Jedino, nisam baš siguran da su ovi Migovi koje sad imamo verzija S. Mi smo kupili verziju B, samo da se zna, to je izvozna verzija koja je bila slabije opremljena nego tada standardna ruska verzija A, a po rečima naših stručnjaka mi smo izvršili remont aviona i nigde nije navedeno da je rađena modernizacija, a kamoli da je navedeno šta je modernizovano ( a nešto sumnjam da jeste, da jeste već bi se hvalili na sva usta kako je eto odrađeno nešto novo).

@todos:

A šta misliš? To je bila izjava da se kaže da nešto rade i planiraju, kako su eto iznenađeni da nismo imali ništa za taj posao ( sic, baš nisu znali), sad će da se brinu za to ... I kao i svakog čuda kad su prestaloi požari postavili pitanje kad će opet, neko rekao za jedno 10ak godina statistički gledano, i šta dalje reći. Usput rečeno, za vreme požara naša poljoprivredna avijacija je stajala na zemlji iako je mogla da odradi gašenje požara. Gopspoda nisu znala da recimo i ti avioni su mogli da odrade dosta toga, ne iz jednog naleta kao veliki avioni, ali pošto ih ima desetak spremnih ... Da bar njih remontuju kako treba.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.8.2009, 20:20   #1125
Iceman_37
Starosedelac

Citat:
vasiljevic kaže: Pregled poruke
@Iceman_37:

Nisi jedini koji ima ideju da kupi Su 27. Tako nešto pitali i naši geniji Ruse pre nekog vremena i dobili kao odgovor pitanje: Šta će vam? Planirate rat na Bliskom Istoku?

Iskreno, nama je Mig 29 mnogo bolja solucija, razlog je u mnogim vežbama koje su radili sami Rusi i u kojima je ili Mig bio isti ili bolji od pomenutog Su 27. A ako bi sad kupovali nove, kupovali bi se verzije M koje idu i za Indiju i koje imaju između ostalog i vektorisan potisak. Sad, koliko će moći da izbegne raketa, e to zavisi od pilota i njegove obučenosti. Ali da se zna, može da se odradi.

Jedino, nisam baš siguran da su ovi Migovi koje sad imamo verzija S. Mi smo kupili verziju B, samo da se zna, to je izvozna verzija koja je bila slabije opremljena nego tada standardna ruska verzija A, a po rečima naših stručnjaka mi smo izvršili remont aviona i nigde nije navedeno da je rađena modernizacija, a kamoli da je navedeno šta je modernizovano ( a nešto sumnjam da jeste, da jeste već bi se hvalili na sva usta kako je eto odrađeno nešto novo).
Zar nije taj TVC nešto najnovije i skupo za nas. Čuo sam da je to tek u povoju jer su svi trenutno 2D (pa neki američki stručnjaci kažu kako nije upotrebljiv u bliskoj borbi toliko kolko se misli) a teži se da budu 3D po sve tri ose.
Jel može neko da objasni zašto nije moguće da se pomera taj "izduv"(ne znam kako se zove) po sve tri ose?
Od te M verzije nastao MIG-35? Čuo sam da su mnogo zemlje razmišljale o kupovini ovog aviona zbog njegovih sjajnih karakteristika. To je možda sad i najbolji avion trenutno u upotrebi. Raptor mi je nekako, ne možete vi da napravite stealth avion a da ne žrtvujete nešto drugo...a i kao što su Rusi rekli, istorija nam je pokazala drugačije, BVR nije odlučivao pobednika.
Još jedna stvar jer taj MIG-35 ima supercruise? Nije mi jasno što rusi to neće da stave na avion a mislim da mogu. Sve njihove avione nazivaju 4++ generacijom a Raptor je 5...pazi boga ti...
Mislim da mi za tom M verzijom možemo samo da sanjamo
Stara 6.8.2009, 1:08   #1126
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
@ pentraksil
Šta kaže tvoj ćale na ovu temu?
I drugo pitanje: Da li su naši odustali od kupovine vatrogasnog Tupoljeva?
Mislim da su trebali da se nabave Kanaderi 2 komata.
Otac mi je josh davno pricao da su planirani Gripeni da se uzmu, ali su se pokazali dosta loshe. Bilo je i prica da ce Ameru da nam uvale F 20 i F 16 ali je to odbaceno zbog ocigledne superiornosti Miga 29. Drugo na nashim podrucjima tj. snegu i hladnoci koji mogu da iznenade 16-ice ne bi mnogo izdrzale a rezervni delovi bi dolazili samo iz SAD-a. Drugo, Ameri bi nama prestali da isporucuju delove cak i usled nekih manjih svakodnevnih nesuglasica izmedju Vlada (Venecuela je cist primer, nakon pogorshanja odnosa prestali su da pristicu rezervni delovi za 16-ice i Venecuela nabavila Migove). Rus izvozi sve ako si spreman da platish. Bilo je i price za Su 27, ali oni su veoma slicni migovima, samo shto nose vishe naoruzanja i veci domet. Manevarske sposobnosti su im slicne, nije bilo potrebno menjati ih. Jednu od manje vishe potvrdjenih prica jestu Migovi. Vojska je planirala da kupi josh i da osposobi MOMU za konstantni remont i eventualnu proizvodnju rezervnih delova, shto bi nam umnogome i reshio problem avijacije. Josh samo NIS da radi svoj posao. Ali, avaj, rat, sankcije=>shipak
Stara 6.8.2009, 12:45   #1127
nex999
Član

Član od: 5.8.2006.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 152 puta na 83 poruka

Ako su F-16 dobri za Aljasku, ne vidim kako bi nasa zima sa 5 sneznih dana mogla da ih iznenadi

Eielson AF Base

Spoiler za F16:

Drugo je sto bi morali da se presaltavamo sa toliko godina rada na opremi ruskog porekla na americku (iako smo nekad davno imali americke avione u RV) ... e to je zaludan posao, pogotovo sto imamo mogucnost nabavke modernizovanih ruskih aviona koji ni po cemu ne zaostaju za zapadnim, u mnogim stvarima su i bolji, a sa cenom su tu negde...

Gripeni (u slucaju da nekim cudom padne odluka o uvozu necega sto nije rusko) i MiG-29 (SMT) ili kao krajnja verzija- MiG-35 su avioni "po meri" za nas RV... jednog dana...
nex999 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2009, 13:07   #1128
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
nex999 kaže: Pregled poruke
Ako su F-16 dobri za Aljasku, ne vidim kako bi nasa zima sa 5 sneznih dana mogla da ih iznenadi

Eielson AF Base

Spoiler za F16:

Drugo je sto bi morali da se presaltavamo sa toliko godina rada na opremi ruskog porekla na americku (iako smo nekad davno imali americke avione u RV) ... e to je zaludan posao, pogotovo sto imamo mogucnost nabavke modernizovanih ruskih aviona koji ni po cemu ne zaostaju za zapadnim, u mnogim stvarima su i bolji, a sa cenom su tu negde...

Gripeni (u slucaju da nekim cudom padne odluka o uvozu necega sto nije rusko) i MiG-29 (SMT) ili kao krajnja verzija- MiG-35 su avioni "po meri" za nas RV... jednog dana...

Hehe slazem se izdrzali bi oni zimu, ali konstantnom brigom, a za to nam treba oprema, pa kompjuteri, da ne pricam nova obuka. Kao shto ti rece navikosmo na rusku opremu a Mig 35 je na vratima....jednog dana. Hehe mozda nam saka padne i Pak Fa.......
Stara 6.8.2009, 16:12   #1129
Auror
Starosedelac

Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
Cool Re: Avioni

Moze li neko da mi objasni zasto avioni dostizu manju brzinu na nivou mora nego visoko u vazduhu?

recimo gore pomenuti SU-47

Maximum speed: Mach 1.6 (1,717 km/h, 1,066 mph)
* At sea level: Mach 1.31 (1,400 km/h, 870 mph)
Auror je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2009, 16:22   #1130
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

zbog gustine vazduha... gore je redji pa je otpor sredine manji... pored toga verovatno ima jos nekih uticaja vlaznost vazduha, kolicina kiseonika... itd.
sa druge strane svi avioni imaju i plafon leta (npr. oko 20 km kod 29-ke) koji je uzrokovan malom gustinom vazduha=> mali potisak ispod krila, takodje i mali procenat kiseonika........
EDIT:
preliminarne informacije nakon zavrsetka istrage uzroka pada aviona iz blica: komisija kaze: pilot je kriv, letelica je bila u redu...
eh, pa da... Uvek je kriv mrtav pilot...

Poslednja ispravka: stepanov (7.8.2009 u 11:16)
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.8.2009, 13:50   #1131
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

@Iceman_37:

TVS ili ti pomenuti 3D izduv je nešto na čemu su Rusi radili dugo i on je sad u ponudi na modelu M koji je ponuđen Indiji. Dakle, sistem nije preskup ili šta ja znam, postoji i rai u 3 ose, jedina mana koja stoji je da se sistem izduva mora da menja posle nekih 250 sati leta, bar je ovov informacija koju sam imao pre godinu ili dve o vremenu zamene. I MiG35 ne postoji, jednostavno rečeno, svojevremeno su Rusi da bi dobili pare za razvoj unosili gomile novih oznaka za isti razvojni avion. Oba su isti projekat, ista rešenja i zadnje i najbolje je verzija M.

M nema supercruze, i to nemože samo da se stavi na avion. To je mod u kome avion bez forsaža može da leti brže od zvuka. Za tako nešto bi trebalo da se stave jači motori a to je sad skupo i pitanje koliko izvodljivo kad država ne daje pare za razvoj motora ( a imaju na stolu motor VK10M koji daje pod forsažom potisak od oko 110KN, prema 86KN koliko je na standardnom motoru MIg29 aviona).

@pentraksil:

Ako si mislio na vreme kada je kupovan Mig29, tada su u igri bile 3 solucije, od stranih aviona su bili Mig 29, Mirage 2000 i F16. F16 je ispao iz igre jer je bio manje manevarbilnosti plus problemii oko raketa i rezervnih delova ( mogli smo da ga dobijemo ali samo sa IC raketama kratkog dometa), vrlo osetljiv avion koji traži stalno održavanje i koji je imao poznat problem oko pojave naprslina strukture ( da, i to na m je bilo poznao i to se takože razmatralo). Mig 29 se pokazao kao manevarbilniji, plus je tada smatrano da ima veće potencijale nadogradnje u unapređenja u odnosu na M2000. I to se pokazalo ko tačno, M2000 je otišao u penziju, a Mig 29 je u verziji M potpono ravnopravan ako ne i bolji od bilo kog aviona koji se danas radi u EU (dakle, Rafal, Tajfun ili Gripen).

Gripen nije ni razmatran, razlog: tada nije ni leteo, a mi smo tada radili na projektu NA koji je bio ista klasa, švedi nisu hteli da rade sa nama na njemu, radili su Francuzi dok odavde nije totkazan projekat početkom 90ih (ogromna greška), pa su i gore pomenuti avioni uzimani saamo ko prelazno rešenje do dolaska NA u jedinice ( a po planu da je odrađeno kako treba, trebalo jo u periodu 1995-19997ma da ulaze u jedinice). Taj avion je trebao da bude jednomotorna verzija Rafala, dakle 4ta punokrvna 4ta generacija aviona koja je po performansama bila bolja od Gripena, sa lakom instalacijom ili francuskog motora ( dakle njegove unapređene jače verzije) ili ruskih motora sa Mig 29 aviona. Radari i elektronika su trebali da budu sa Rafala, njihove manje verzije, immao bi noviju konstrukciju u odnosu na rafal ( dakle, više novih materijala na sebi tipa komppozita i sl), i ono što je bilo najbitnije, iako su Francuzi bili zaduženi i odgovorni a razvoj, mi smo bili puni vlasnici licence i ako bi recimo francuzima se dopao i odlučili da ga kupe za svoje RV tada bi ga kupovali od nas ili bi Dasso kupio licencu za proizvodnju njega od nas. A projekat nije mogao da propadne jer je rađen na bazi onoga što je poznato. Sad, koliko bi to bio dobar avion danas? Pa recimo, danas nema aviona osim Gripena koji je mali laki lovac koji bi lako mogao da zamnei gomile aviona tipa Mig 21, F5, mig 23 i sl, dakle onih malih aviona koje koriste male zemlje. Ovo napisano čisto da se vidi kako su nekada planirali i koliko bili u pravu stručnjaci koji su školovani ovde i koliko su bili u pravu ( a tada su rekli da je jedini konkurent našem NA Gripen), a koliko rade i šta znaju ovi danas.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.8.2009, 14:05   #1132
pentraksil
Deo inventara foruma

U pravu si Gripen nije tad razmatran jer kao shto rece nije ni leteo. Mislio sam na vreme nakon nabavke Migova gde je bilo samo price da se nabavljaju Gripeni. Cak i moderniji F-22 ima problema sa naprsnucem strukture i verovali ili ne ako otkaze elektronika pri poletanju, pilota iz kabine vade samo vatrogasci. Nema nishta rucno....

Poslednja ispravka: Rocker (7.8.2009 u 18:00) Razlog: suvišan citat
Stara 7.8.2009, 14:31   #1133
MareZinjo
Član

Član od: 17.8.2007.
Zahvalnice: 174
Zahvaljeno 93 puta na 58 poruka

Kazu da je greska pilota sto se ne moze iskljuciti kao mogucnost zbog ogromnog naleta. http://www.blic.rs/hronika.php?id=105135
MareZinjo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2009, 12:04   #1134
Iceman_37
Starosedelac

Citat:
vasiljevic kaže: Pregled poruke
@Iceman_37:

TVS ili ti pomenuti 3D izduv je nešto na čemu su Rusi radili dugo i on je sad u ponudi na modelu M koji je ponuđen Indiji. Dakle, sistem nije preskup ili šta ja znam, postoji i rai u 3 ose, jedina mana koja stoji je da se sistem izduva mora da menja posle nekih 250 sati leta, bar je ovov informacija koju sam imao pre godinu ili dve o vremenu zamene. I MiG35 ne postoji, jednostavno rečeno, svojevremeno su Rusi da bi dobili pare za razvoj unosili gomile novih oznaka za isti razvojni avion. Oba su isti projekat, ista rešenja i zadnje i najbolje je verzija M.

M nema supercruze, i to nemože samo da se stavi na avion. To je mod u kome avion bez forsaža može da leti brže od zvuka. Za tako nešto bi trebalo da se stave jači motori a to je sad skupo i pitanje koliko izvodljivo kad država ne daje pare za razvoj motora ( a imaju na stolu motor VK10M koji daje pod forsažom potisak od oko 110KN, prema 86KN koliko je na standardnom motoru MIg29 aviona).
Hvala, da znam šta je supercruise..da može da ide supersonic bez dopunskog sagorevanja što ima F-22 raptor. Na to sam i mislio ustvari...što ne stave jači motor, bem ti pare pokvariše napredak sjajnog aviona
Stara 9.8.2009, 13:17   #1135
stepanov
Veteran

ulazu rusi dosta u vojsku sve vise i vise, doce i to na red. medjutim imaju oni dosta drugih nedostataka i zastarele opreme u sta sad moraju ulagati i sta je prece od tog 3D izduva koji sad nije toliko bitan...
Stara 9.8.2009, 13:49   #1136
Auror
Starosedelac

A jel moze neko da mi opise te americke bespilotne letjelice sto bombarduju avganistan? Ja u glavi imam ono cudo iz filma Stealth,mada sam siguran da to nije to.
Stara 9.8.2009, 14:01   #1137
Eddy
Starosedelac

Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 811
Zahvaljeno 404 puta na 255 poruka

http://en.wikipedia.org/wiki/MQ-1_Predator
http://en.wikipedia.org/wiki/MQ-9_Reaper

http://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_aerial_vehicle
Eddy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2009, 15:09   #1138
stepanov
Veteran

mislim da ameri vishe s*ru o dejstvu tih letelica nego shto one stvarno bombarduju tamo....
Stara 9.8.2009, 15:43   #1139
Auror
Starosedelac

Pa ove avione mogu samo da upotrebljavaju u avganistanu,iraku,srbiji i bosni. odnosno zemljama koje nemaju avijaciju koja bi vrlo lako mogla da ih poskida...
Stara 9.8.2009, 17:02   #1140
Iceman_37
Starosedelac

@Vasiljevic

Kako ne postoji MIG-35? evo ga njegov kokpit:

a evo od MIG-29M:

nije ovo isto

Poslednja ispravka: Iceman_37 (9.8.2009 u 20:56)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:05.